středa 14. listopadu 2007

Kapitola č. 31: Samota

Překlad a slohová stylizace - Ondřej Nahálka

Mlha pomalu ustupovala a ponuré prostředí prolila záře měsíce. Harry vstal ze země, mávnutím hůlky přivolal oba batohy a společně s Arnoldovým mrtvým tělem se přenesl do chladem prosycené jeskyně. Posbíral dřevo, které tam zbylo z minula, a rozdělal oheň, aby se ohřál. Rána mu stále masivně krvácela. Přikryl tedy Arnoldovo tělo druhou dekou, zamotal se do své a vyčaroval neviditelnou ochranu kolem celé jeskyně.

Když se oheň rozhořel, sesbíral zbytek svých sil, aby ránu zacelil. Kouzla na jeho tělo neměla příliš velký účinek. Zmítal se v horečce a nesnesitelná pulzující bolest mu otupovala smysly. Zkusil dát na Nevillovu radu a přitiskl lístky plantago média.

Se záchvěvy bolesti vyčkal až do rozednění, kdy ránu opět převázal. Vypadala teď mnohem lépe, a tak se rozhodl využít další z rostlin, které si přibalil. Saponaria officinalis pomáhala proti hnisajícím ranám.

Bylo mu lépe, ale každý pohyb znamenal možnost, že se rána opět otevře, takže nezbývalo nic jiného než sedět a čekat.

Sluneční paprsky se nyní opíraly o jeho bílou tvář, v níž panoval otupělý výraz, zahleděný do dohasínajícího ohniště. V jeho očích panoval zmatek a záblesky smutku při pohledu na Arnoldovo bezvládné tělo. Bral ho jako svého přítele a za poslední dobu se dosti sblížili. Teď, když je mrtvý, je vše jinak. Vytáhl z kapsy svoji hůlku a z posledních sil zamířil na místo, kde se zčistajasna objevila velká jáma a vedle ní hromada hlíny. Po té přenesl tělo do jámy a vyčaroval hrob, jemuž vévodil velký kamenný kříž.

Uprostřed nepřetržitého ticha, které snad rušilo jen praskání dřeva pod nátlakem plamenů, se Harry ponořil do svých myšlenek, v nichž se mu zjevovaly tváře nejbližších z rodiny a přátel. Ti všichni mu dodávali sílu přečkat všechna ta trápení. Přemýšlel nad Siriusem a jejich střetu. Jak je vůbec možné, že se vrátil? Než přepadl za závoj, zasáhla ho přece smrtelná kletba, byl mrtvý dřív, než se tam vůbec dostal. A pokud byl skutečně uvězněný v mezisvětě, bude stejný jako ti, kteří v něm pobývali, krutý a nemilosrdný? Nemohl ale popřít fakt, že v Siriově pohledu zahlédl zaváhání, musel ho poznat.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

a to je to ještě kratší

Anonymní řekl(a)...

je to kratki

Anonymní řekl(a)...

Nechci otravovat, ale jenom upozornit ze Sirius, pred tim nez propadl Obloukem neschytal smrtelnou kletbu, byla to jenom kletba omracujici. Smrtelna kletba to je pouze ve filmu. Ghard

Anonymní řekl(a)...

Ano, to je pravda, ale Rowla scénáristům povolila, aby onu smrtelnou kletbu zakomponovali, takže se s ní počítá i tady (a je jedno, že to bylo jen ve filmu).

Každopádně máš pravdu v tom, že to je diskutabilní.

Anonymní řekl(a)...

no ja nwm na co si porad stezujete!!!no a co ze tu par nepresnosti a ze kapitoly sou krate!!!je jich tu 56!!nestaci??je to opravdu super pribej jen tak dal:o)verunka:o)

Nenenenene řekl(a)...

Já si nestěžuju,kapitol je podle mě dost

Misha řekl(a)...

chyba sem - chyba tam. to přeci nevadí...v HP se toho stalo tolik, že můžeme být vůbec rádi, že na to autorka dokázala takhle skvěle navázat...klobouk dolů..