neděle 22. července 2007

26. kapitola - Gringottova banka

Kapitola je již kompletní :)

Plán byl připravený, přípravy hotovy. V nejmenší ložnici ležela na krbové římse pouze malá skleněná lahvička s dlouhým černým roztřepeným vlasem, který vytáhli ze svetru, jenž měla Hermiona na sobě v sídle Malfoyů.

„A budeš mít i přímo její hůlku,“ řekl Harry a kývnul směrem k hůlce z ořechového dřeva, „takže myslím, že budeš vážně přesvědčivá.“

Když ji Hermiona zvedala, tvářila se, jako by se ji hůlka chystala bodnout nebo kousnout.
„Nesnáším ji,“ pronesla chabě, „Opravdu ji nesnáším. Vůbec to není ono, neposlouchá mě, jak by měla...je to, jako by byla část jí.“

Harry si nemohl nevzpomenout na to, jak rázně Hermiona zamítla jeho stesky kvůli hůlce z hlohu, jak trvala na tom, že si vymýšlí, že mu nefunguje jako jeho původní, a jak by měl jenom trénovat. Ale rozhodl se, že na oplátku nezopakuje její vlastní rady. Předvečer jejich plánovaného útoku na Gringottovu banku přeci jen nepovažoval za vhodnou chvíli na hádku.

„Zato ti ale pomůže vcítit se do její role,“ řekl Ron, „Vždyť si vzpomeň, co ta hůlka všechno udělala.“

„Ale o tom přece mluvím!“ oponovala mu Hermiona. „Touhle hůlkou byli umučeni Nevillovi rodiče a kdoví kolik dalších lidí! Tahle hůlka zabila Siriuse!“

Na to Harry nepomyslel. Pohlédl na ni a ucítil naléhavé nutkání ji zlomit, rozpůlit Nebelvírovým mečem, který byl opřen o stěnu vedle něj.

„Schází mi moje hůlka,“ posteskla si Hermiona. „Škoda, že mi pan Ollivander nemohl taky udělat novou.“

Toho rána totiž dostala Lenka od Ollivandera novou hůlku. Nyní stála v zadní části zahrady a v odpoledním slunci zkoušela její schopnosti. Dean, jemuž vzali hůlku zbojníci, ji sklíčeně sledoval.
Harry pohlédl na hlohovou hůlku, která kdysi patřila Dracu Malfoyovi. Byl překvapený, ale zároveň měl radost, že ho poslouchala alespoň tak dobře, jako Hermionina. Harry si vzpomněl na to, co jim o tajemné výrobě hůlek pověděl Ollivander a usoudil, že ví, v čem byl problém. Hermiona nevzala hůlku Bellatrix osobně, takže k ní hůlka necítila žádnou oddanost.

Dveře ložnice se otevřely a dovnitř vešel Griphook. Harry instinktivně sáhl po rukojeti meče a přitáhl si ho sobě, ale okamžitě toho zalitoval. Byl si jistý, že skřet si toho všimnul. Aby přešel trapnost situace, řekl:

„Zrovna kontrolujeme, jestli máme všechno, Griphooku. Už jsme řekli Billovi a Fleur, že zítra ráno odjíždíme a aby kvůli nám nevstávali.“

Ohledně toho byli neúprosní, protože Hermiona se musela ještě před přemístěním přeměnit v Bellatrix a čím méně toho o jejich plánu Bill s Fleur věděli, tím lépe. Vysvětlili jim také, že už se nevrátí. Tu noc, kdy je chytli zbojníci, ztratili starý Perkinsonův stan, takže jim Bill půjčil jiný. Byl už zabalený na dně jejich malého batohu, který Hermiona dokázala před zbojníky schovat tím, že ho strčila do své ponožky, což na Harryho udělalo velký dojem.

Ačkoli mu budou Bill, Fleur, Luna i Dean chybět, nemluvě o pohodlí domova, které si posledních pár týdnů užívali, Harry se těšil, až budou pryč od omezování ve Škeblové chatrči. Už ho nebavilo dávat věčně pozor, aby nikdo neslyšel jejich rozhovory, když byli zavřeni v miniaturní tmavé ložnici.
Ale ze všeho nejvíc si přál, aby se už zbavili Griphooka. Jak přesně se ovšem od skřeta odloučí, aniž by mu dali Nebelvírův meč, zůstávalo pro Harryho otázkou bez odpovědi. Neměli žádnou příležitost to naplánovat, protože Griphook zřídka nechal Harryho, Rona a Hermionu déle jak pět minut o samotě.

„Mamka by se od něho mohla učit,“ sténal Ron, když se dlouhé skřetí prsty zas a znova objevovaly za dveřmi. Harry nezapomínal na Billovo varování, takže vysvětlil, že Griphook se jen snaží zabránit tomu, aby ho podvedli. Hermiona ale tak vehementně nesouhlasila s plánovanou zradou, že Harry přestal spoléhat na její inteligenci, která by vymyslela, jak to provedou. A jediné co Ron navrhl při těch řídkých příležitostech, kdy u nich nebyl Griphook, bylo:

„Budem s tím muset jednoduše frnkout, kámo.“

Tu noc se Harrymu špatně spalo. Když se k ránu převaloval, vzpomněl si na to, jak se cítil noc předtím, než přepadli Ministerstvo kouzel - cítil tehdy odhodlání, téměř vzrušení. Teď byl zahlcen úzkostí a nepříjemnými pochybnostmi. Nemohl se zbavit strachu, že to neskončí dobře. Neustále si říkal, že mají dobrý plán, že Griphook moc dobře ví, co je čeká, že jsou připraveni na všechny potíže, které je mohou potkat. Jednou nebo dvakrát zaslechl, jak se Ron pohnul, a byl jsi jistý, že je stejně jako on vzhůru. Spali ale v obýváku spolu s Deanem, takže se neodvážil promluvit.

Ulevilo se mu, když odbyla šestá hodina ráno a mohli konečně vylézt ze spacáků, v pološeru se obléct a potichu vyjít na zahradu, kde se sešli s Hermionou a Griphookem.
Úsvit byl chladný, ale s nástupem května už téměř nefoukalo. Harry pohlédl na hvězdy, zářící bledě na tmavé obloze a zaposlouchal se do zvuku vln, rozbíjejících se o útes – ten hlas mu bude chybět.

Jejich cestu přes červenou zem na Dobbyho hrobě lemovaly malé zelené výhonky. Za rok bude val pokryt květinami. Bílý náhrobní kámen se skřítkovým jménem už vypadal obnošeně. Harry si uvědomil, že ho nemohli pohřbít na krásnější místo, ale zasáhla ho krutá bolest, že ho musí opustit.
Při pohledu na hrob znovu zauvažoval, jak mohl skřítek vědět, kam je má přijít zachránit. Nepřítomně si pohrával s malým váček pověšeným kolem krku, cítil přes něj kousek rozbitého zrcátka, ve kterém si byl jistý, že viděl Brumbála.

Uslyšel, jak se otevřely dveře, a otočil se.

Přes trávník k nim kráčela Bellatrix Lestrangeová doprovázená Griphookem. Při chůzi strkala malý batoh do kapsy starého hábitu, který vzali z Grimmauldova náměstí.

Ačkoliv Harry věděl, že to je Hermiona, nemohl si pomoct, aby se neotřásl nenávistí. Byla vyšší než on, dlouhé černé vlasy se jí vlnily na zádech, její pohrdavé oči na něj pohlédly, ale když promluvila, uslyšel za Bellatrixiným hlasem Hermionu.

„Chutnala naprosto odporně, mnohem hůř než škrtidub! Fajn, Rone, pojď sem, ať tě můžu změnit...“

„Jo, ale nezapomeň, že vážně nechci mít ty vousy moc dlouhé – “

„Panebože, Rone, teď nejde o to, abys vypadal dobře –“

„To nemyslim, překáží mi to! Ale nos bych chtěl mít přece jen o trochu kratší, zkus to udělat tak, jako posledně.“

Hermiona vzdychla, ale dala se do práce. Neslyšně mumlala a přeměňovala jednotlivé části Ronova těla. Rozhodli se mu vytvořit úplně novou identitu a věřili, že zlovolné charisma Bellatrix ho bude dostatečně chránit. Harry a Griphook měli být schovaní pod neviditelným pláštěm.
„Tak,“ řekla Hermiona, „jak vypadá, Harry?“

Rona bylo možno i přes přeměnu rozpoznat, ale Harry si pomyslel, že to je jen proto, že ho zná příliš dobře. Měl teď dlouhé vlnité vlasy, husté hnědé vousy s knírem, krátký široký nos bez pih a husté obočí.

„No, není můj typ, ale půjde to,“ odpověděl Harry. „Takže půjdeme?“
Všichni tři pohlédli na tmavou, tichou Škeblovou chatrč stojící pod blednoucími hvězdami. Pak se otočili a vyšli k místu, hned za ochranným valem, kde končilo Fideliovo ochranné kouzlo a odkud se mohli přemístit.

Když prošli bránou, ozval se Griphook.

„Nejspíš bych měl už vylézt nahoru, co říkáte, Harry Pottere?“

Harry se sklonil a skřet mu vylezl na záda a pevně se ho chytil pod krkem. Nebyl těžký, ale Harrymu se nelíbil pocit, že je tak blízko, ani síla, se kterou se briskně dostal nahoru. Hermiona vytáhl neviditelný plášť z malého batohu a přehodila ho přes něj.

„Perfektní,“ prohlásila, když se sklonila, aby zkontrolovala Harryho nohy. „Není vidět vůbec nic. Můžeme jít.“

Harry se otočil s Griphookem na zádech a soustředil se, jak nejvíc mohl na Děravý kotel, hospůdku, u vchodu do Příčné ulice. Skřet se k němu přitiskl ještě pevněji, jak se pohybovali sepnutou tmou. O pár vteřin později Harryho nohy ucítily chodník a Harry otevřel oči přímo na křižovatce Charing Cross.

Míjeli je mudlové se znavenými tvářemi, obvyklými pro časné ráno a vůbec si nebyli vědomi, že tu stojí malá hospůdka.
Bar v Děravém kotli byl téměř prázdný. Tom, shrbený a bezzubý majitel, leštil za barem sklenice. Dva čarodějové se tlumeně bavili ve vzdáleném rohu, ale při pohledu na Hermionu zmizeli dál do stínu.

„Madam Lestrangeová,“ zamumlal Tom a když kolem něj Hermiona prošla, kývnul poslušně hlavou.

„Dobré ráno,“ řekla Hermiona a Harry zahlédl Tomův překvapený pohled, jak se plížil za ní, stále s Griphookem na zádech.

„Jsi moc zdvořilá,“ zašeptal Hermioně do ucha, když vycházeli do dvora za hospodou. „Musíš se k lidem chovat, jako by byli smetí.“

„No dobře!“

Hermiona vytáhla Bellatrixinu hůlku a poklepala s ní na cihlu na nenápadné zdi před nimi. Cihly se okamžitě začali pohybovat a točit. Uprostřed se objevila díra, která se postupně rozšiřovala, až z ní vznikl vchod do úzké dlážděné Příčné ulice.

Všude bylo ticho, obchody ještě neotevřely, nikde žádní zákazníci. Zahnutá dlážděná ulice se nyní vůbec nepodobala té plné lidé, kterou Harry navštívil, než jel poprvé do Bradavic před několika lety.
Mnoho obchodů bylo zabedněných, ale viděli i pár nově otevřených, týkajících se černé magie. Z mnoha výkladních skříní se na ně dívala Harryho tvář na plakátech s nápisem Hledaný číslo jedna.

U dveří se choulila skupina otrhaných lidí. Slyšel, jak naříkají směrem k těm několika kolemjdoucím, prosí je o zlato, vykřikují, že opravdu jsou kouzelníci. Jeden z nich měl přes oko zkrvavený obvaz.

Žebráci pohlédli na Hermionu, když kolem nich procházeli. Zdálo se, jako by před ní roztávali, stahovali se kapuce do čela a prchali, jak nejrychleji mohli. Hermiona je zvědavě pozorovala, až muž se zakrváceným obvazem doklopýtal přímo před ní.

„Mé děti!“ vykřikl a ukázal. Měl chraplavý, vysoko posazený hlas a zněl roztržitě. „Kde jsou mé děti? Co jim udělal? Ty to víš, ty to víš!“

„Já – já vážně – “ zajíkla se Hermiona.

Muž se na ni vrhnul a natahoval se po jejím hrdle. Rána a výbuch červeného světla ho odmrštily zpět na zem, kde ztratil vědomí. Ron stál s hůlkou stále napřaženou a pod vousy se mu stále zračilo překvapení. V oknech na obou stranách ulice se objevily tváře, ale malý lidé v hlouček přihlížejících, kteří stáli poblíž se zahalili do svých hábitů a svižným krokem odcházeli, aby byli co nejrychleji pryč.

Jejich vstup do Příčné ulice nemohl být nápadnější. Harry na chvíli zauvažoval, jestli by nebylo lepší odejít teď a zkusit vymyslet lepší plán. Než se ale mohli přesunout nebo se spolu poradit, ozval se za nimi další výkřik.

„Ale, madam Lestrangeová!“

Harry se bleskurychle otočil a Griphook se ho chytil o něco pevněji. Dlouhými kroky k nim mířil vysoký, hubený kouzelník s hustými šedivými vlasy a dlouhým, ostrým nosem.

„To je Travers,“ zasyčel skřet Harrymu do ucha, ale Harrymu v tu chvíli vůbec nedošlo, kdo Travers je. Hermiona se narovnala, aby vypadala vyšší, a řekla s největším možným opovržením, kterého byla schopná,

„A vy chcete co?“
Travers se zastavil a tvářil se uraženě.

„Je to Smrtijed!“ vydechl Griphook a Harry se pokradmu přiblížil k Hermioně, aby jí zašeptal tu informaci do ucha.

„Chtěl jsem vás pouze pozdravit,“ odpověděl chladně, „ale pokud je má přítomnost nevítaná...“

Harry okamžitě rozpoznal jeho hlas. Travers byl jeden ze Smrtijedů, kteří dorazili do Xenofiliova domu.

„Ne, ne, vůbec ne, Traversi,“ řekla Hermiona rychle, aby napravila svůj omyl, „jak se daří?“

„Abych řekl pravdu, jsem překvapen, že vás vidím venku, Bellatrix.“

„Opravdu? Čím to?“ zeptala se Hermiona.

Tedy,“ odkašlal si Travers, „slyšel jsem, že obyvatelé Malfoyva sídla dostali zákaz opustit dům, po tom ...ehm...úniku.“

Harry si zoufale přál, aby Hermiona něco vymyslela. Pokud to byla pravda, Bellatrix vůbec neměla být na veřejnosti –

„Pán Zla odpouští těm, kteří mu v minulosti věrně sloužili,“ odpověděla Hermiona a brilantně přitom napodobila Bellatrixinu nejpohrdavější intonaci. „Možná, že jeho mínění o vás není tak vysoké jako o mě, Traversi.“

Ačkoliv se Smrtijed tvářil uraženě, rozhodně již nevypadal tak podezíravě. Pohlédl na zem na muže, kterého Ron před chvíli omráčil.

„Jak vás urazil?“

„Na tom nezáleží, už se to nebude opakovat,“ pronesla Hermiona chladně.

„Tihle ´bezhůlkoví´ umí být otravní,“ řekl Travers. „Pokud pouze žebrají, nic proti tomu nemám, ale minulý týden si mě jedna z nich dovolila požádat o přímluvu na ministerstvu. Jsem čarodějka, pane, já jsem čarodějka, dovolte mi, abych vám to dokázala!“ napodobil ji pištivě. „Jako bych ji měl půjčit svoji hůlku - ale čí hůlku,“ zeptal se zvědavě, „teď používáte, Bellatrix? Slyšel jsem, že vaše vlastní byla - “

„Tady mám svou hůlku,“ odpověděla Hermiona chladně a ukázala na Bellatrixinu hůlku. „Nevím, jaké fámy jste poslouchal, Traversi, ale nejste moc dobře informovaný.“

Travers vypadal překvapeně a otočil se nyní na Rona.
„Kdo je váš přítel? Neznám ho.“

„To je Dragomir Despard,“ vysvětlila mu Hermiona.

Usoudili, že pro Rona bude nejbezpečnější, když se bude vydávat za vymyšleného člověka. „Neumí příliš anglicky, ale sympatizuje s cíly Pána Zla. Přijel se z Transylvánie podívat na náš nový režim.“

„Skutečně? Těší mě, Dragomire,“

„ – Eší me,“ řekl Ron a napřáhl ruku.
Travers roztáhl dva prsty a potřásl Ronovi rukou, jako by se bál, že se tím ušpiní.

„A co vás a vašeho – milého – přítele přivádí takto časně do Příčné ulice?“ zeptal se Travers.

„Potřebuji zajít do Gringgotovy banky,“ odpověděla Hermiona.
Hermiona neměla na vybranou, musela ho následovat klikatou dlážděnou ulicí až k místu, kde nad ostatními obchody vyčnívala sněhobílá budova Gringottovy banky. Ron kráčel vedle nich a Harry s Griphookem je následovali.

Pozorný Smrtijed bylo to poslední, co potřebovali. Nejhorší na tom ovšem bylo, že s Traversem po boku fiktivní Bellatrix neměl Harry nejmenší možnost s Hermionou nebo Ronem jakkoliv komunikovat. Až příliš brzy dorazili k mramorovému schodišti vedoucímu k velkému bronzovému vchodu. Jak je Griphook varoval, místo skřetů v livreji, kteří obvykle postávali kolem vchodu, tu nyní čekali dva kouzelníci. Každý z nich v ruce svíral dlouhý zlatý prut.

„Ah, ´sondy spolehlivosti´,“ vzdychl Travers teatrálně. „uboze jednoduché, ale přitom tak účinné!“

Vydal se po schodech nahoru a kývnul doprava i doleva na čaroděje, kteří zvedli zlaté pruty a projeli ho jimi nahoru a dolů.

Harry věděl, že sondy rozpoznaly ukryté kouzelnické předměty. Měl pouze pár vteřin, takže vytáhl Drakovu hůlku a namířil ji postupně na každého hlídače a zašeptal dvakrát „Confundo.“ Oba strážci se na moment zarazili, když je kouzlo zasáhlo, ale Travers, který se díval za bronzovou bránu do vstupní síně, si ničeho nevšiml.

Hermioně se zavlnily dlouhé černé vlasy, když vyšla schody.

„Moment, madam,“ řekl strážce a zvedl sondu.

„Ale právě jste to přece udělal!“ pronesla Hermiona Bellatrixiným arogantním rozkazovačným hlasem.

Travers se se zvednutým obočím otočil. Strážce vypadal zmateně. Pohlédl na úzkou zlatou sondu a pak na svého kolegu, který mu lehce omámeným hlasem řekl,
„Jo, Mariusi, zrovna jsi ji zkontroloval.“

Hermiona s Ronem po boku vykročila a Harry s Griphookem je neviditelně následovali. Harry se na prahu otočil: oba kouzelníci se škrábali na hlavě.

Před vnitřními stříbrnými dveřmi, na kterých stálo varování o strašlivé odplatě pro zloděje, stáli dva skřeti. Harry pohlédl na báseň a z ničeho nic se mu vybavila vzpomínka, na dobu, kdy na to samém místě stál v den svých jedenáctých narozenin, těch nejlepších v životě.
Hagrid stál vedle něj a povídal, „Jen blázen by se je pokoušel vykrást,“¨

Gringottova banka mu tehdy přišla jako zázračné místo, začarované skladiště se zlatem, o kterém nikdy neměl tušení, že je jeho a ani ve snu ho tenkrát nenapadlo, že by se sem měl vrátit a krást...Ale za pár vteřin už stáli v rozsáhlé mramorové hale uvnitř banky. U dlouhého pultu seděli na vysokých stoličkách skřeti a věnovali se prvním zákazníkům. Hermiona, Ron a Travers zamířili ke starém skřetovi, který lupou zkoumal velkou tlustou minci. Hermiona nechala Traverse popostoupit dopředu, aby mohla Ronovi vysvětlit charakteristiku haly.

Skřet položil zkoumanou minci stranou a bezadresně pronesl „Leprikóní“. Pak pozdravil Traverse, jenž mu podal malý zlatý klíček. Skřet jej prozkoumal a vrátil mu jej zpět.
Hermiona vykročila k němu.

„Madam Lestrangeová!“ pronesl skřet evidentně překvapen. „Ach můj bože! Mohu – mohu Vám pomoci?“

„Přeji si jít do svého trezoru,“ odpověděla Hermiona.

Skřet trochu couvnul. Harry se rozhlédl. Travers nebyl jediný, kdo postával kolem a pozoroval je. Řada skřetů přerušila práci a dívala se na Hermionu.

„Můžete se...identifikovat?“ zeptal se skřet.

„Identifikovat? Nikdy - nikdy v životě jsem se nemusela identifikovat!“ oponovala mu Hermiona.

„Oni to ví!“ zašeptal Griphook Harrymu do ucha. „Museli je varovat, že se sem může někdo pokusit vniknout.“

„Postačí vaše hůlka, madam,“ řekl skřet. Natáhl chvějící se ruku a Harry si v hrozivé vteřině uvědomil, že skřeti Gringgottovy banky ví, že Bellatrixina hůlka byla ukradena.

„Jednej, jednej rychle!“ šeptal Griphook Harrymu do ucha, „kletba Imperius!““

Harry zvedl pod pláštěm hůlku z hlohu, namířil ji na starého skřeta a poprvé v životě zašeptal, „Imperio!“

Z Harryho paže vystřelil zvláštní pocit brnícího tepla, které jakoby proudilo z jeho mysli přes šlachy a žíly a propojilo ho s hůlkou a kletbou, kterou pronesl. Skřet vzal Bellatrixinu hůlku, pečlivě ji prozkoumal a pak řekl, „Ah, vidím, že jste si nechala vyrobit novou hůlku, madam Lestrangeová!“

„Cože?“ zeptala se Hermiona, „ne, ne, to je moje – “

„Novou hůlku?“ podivil se Travers a znovu přistoupil k přepážce. Skřeti kolem je stále pozorovali. „Ale jak jste to dokázala? Který výrobce hůlek vám ji vyrobil?“

Harry zareagoval bez přemýšlení. Namířil hůlku na Traverse a znovu zamumlal, „Imperio!“

„Ach, ano,“ řekl Travers a podíval se na Bellatrixinu hůlku. „A funguje dobře? Vždycky jsem říkal, že nové hůlky potřebují trochu času, nemyslíte?“

Hermiona vypadala naprosto ohromeně, ale k Harryho velké úlevě, přijala bizardní změnu ve vývoji bez komentáře.
Starý skřet tleskl za přepážkou rukama a okamžitě k němu přistoupil mladší skřet.

„Budu potřebovat břinkot,“ řekl skřetovi, který hned zmizel a za vteřinu se vrátil s koženou kabelou, ve které o sebe řinčely kovové předměty, kterou předal svému nadřízenému.

„Dobře, velmi dobře! Následujte mě, prosím, madam Lestrangeová,“ řekl skřet, seskočil ze stoličky a zmizel tak z dohledu, „zavedu vás do vašeho trezoru.“

Objevil se na druhé straně přepážky a vesele k nim kráčel se stále ještě cinkající kabelou. Travers se nyní téměř nehýbal a jen ústa měl doširoka otevřené. Ron k tomuto zvláštnímu jevu jen přitahoval pozornost, když jej zmateně pozoroval.

„Moment - Bogrode!“
Jiný skřet vystartoval zpoza přepážky.

„Máme své instrukce,“ řekl a zlehka se Hermioně uklonil, „omlouvám se, madam Lestrangeová, ale k trezoru Lestrangeových byla přidána zvláštní ochranná opatření.

Naléhavě něco šeptal Bogrodovi do ucha, ale skřet pod kletbou Imperius ho setřásl.
„Jsem si plně vědom těchto instrukcí. Madam Lestrangeová si přeje jít do svého trezoru ...velmi vážená rodina ... staří klienti ... tudy, prosím...“

A s cinkotem spěšně zamířil k jedněm z mnoha dveří, které vedly z haly. Harry se ohlédl na Traverse, který stále ještě stál na jednom místě a tvářil se příliš nepřítomně. Harry se rozhodl. Mávnutím hůlky donutil Traverse přijít k nim a sledovat je až ke dveřím, do hrubé kamenné chodby za nimi, osvětlené pochodněmi.

„Máme problém, podezírají nás,“ řekl Harry, když za nimi zabouchly dveře a sundal si neviditelný plášť. Griphook seskočil z jeho ramen. Travers ani Bogrod se vůbec nepodivili jejich neobvyklému zjevení.

„Jsou pod kletbou Imperius,“ dodal v rekaci na zmatené pohledy Rona a Hermiony, kteří zírali na nepřítomné tváře Traverse s Bogrodem. „Ale nemyslím, že jsem ji použil dostatečně silnou, nevím...“

A v hlavě se mu objevila další vzpomínka, tentokrát na skutečnou Bellatrix Lestrangeovou, jak před ním vřískala, když se poprvé v životě pokusil použít kletbu, která se nepromíjí:

„Musíš ji opravdu chtít použít, Pottere!“

„Co budem dělat?“ zeptal se Ron. „Nevrátíme se ještě? Dokud můžem?“

„Pokud ještě můžeme,“ řekla Hermiona a pohlédla na velké dveře do hlavní haly, kde se dělo kdoví co.

„Když jsem se dostali takhle daleko, tak bych šel dál.“ prohlásil Harry.

„Dobře,“ souhlasil Griphook, „potřebujeme, aby Bogrod řídil vozík. Já na to nemám povolení. Ale nebude tam místo pro toho čaroděje.“

Harry namířil hůlkou na Traverse.
„Imperio!“

Kouzelník se otočil a spěšně odcházel podél tmavé uličky.
„Co ho necháváš dělat?“

„Schovat se,“ odpověděl Harry a namířil pro změnu na Bogroda, který hvízdl a přivolal vozík, jenž k nim přijel ze tmy. Harry si byl jistý, že když do něj nasedali, slyšel v hlavní síni výkřiky. Bogrod si sednul s Griphookem dopředu, Harry, Ron a Hermiona se zmáčkli v zadní části.

Vozík se rozjel se škubnutím a nabral rychlost. Prosvištěli kolem Traverse, který se schovával do díry ve zdi, když se vozík začal kroutit a zatáčet do labyrintových zatáček. Stále mířili hlouběji a hlouběji. Přes rachot koleček Harry neslyšel nic jiného.
Vlasy za ním vlály, jak míjely stalaktity a jeli stále níž, ale stále se ohlížel. Bylo to, jako by za sebou nechaly obrovské stopy. Čím víc o tom přemýšlel, tím šílenější mu jejich plán připadal. Převléknout Hermionu za Bellatrix, vzít se sebou její hůlku, když Smrtijedi dobře věděli, kdo jí ji vzal – “

Byli hlouběji, než kdy Harry v Gringgotově bance byl. Vozík v rychlosti se trochu naklonil a na chvíli uviděli před sebe. Na vteřinu Harry zaslechl Griphooka vykřiknout:

„Ne!“, když se na ně spustil vodopád. Ale na brzdění nebyl čas: prosvištěli skrz něj.

Harry cítil vodu v očích i ústech, nic neviděl, ani nemohl dýchat. Pak se vozík hrozivě naklonil, převrátil se a všechny je vyhodil ven. Uslyšel, jak se vozík roztříštil o stěnu, slyšel, jak Hermiona něco křičí a ucítil, jak jej něco tlačí k zemi jako by nic, až bezbolestně přistál na kamenné chodbě.

„P-potlačovací kouzlo,“ prskala Hermiona, když ji Ron zvedl na nohy. K Harryho zděšení, už ale vůbec nevypadal jako Bellatrix. Místo toho tam stála v příliš velkých hábitech, pomočená, ve své obvyklé podobě. Ron už měl zase zrzavé vlasy a žádné vousy. Uvědomili si to, když se na sebe dívali a sáhli na své tváře.

„Zlodějův pád!“ řekl Griphook, když se škrábal na nohy a díval se na vodu na kolejích, která jak Harry nyní pochopil, nebyla jen tak obyčejná. „Smývá jakékoliv kouzlo! Ví, že v bance jsou zloději, použili ochranná kouzla!“

Viděl, jak Hermiona kontroluje, zda stále má malý batoh a spěšně strčil ruku pod bundu, aby se ujistil, že pořád má neviditelný plášť. Pak se otočil na Bogroda, který ohromeně třásl hlavou.

„Zlodějův pád zřejmě smyl i kletbu Imperius.“

„Potřebujeme ho,“ řekl Griphook, „nemůžeme vejít do trezor bez skřeta z Gringgotovy banky. A potřebujeme také břinkot!“

„Imperio!“ řekl znovu Harry a ozvěna zopakovala jeho hlas kamennou chodbou. Opět pocítil prudký pocit ovládání, které proudilo z jeho hlavy do hůlky. Bogrod se znovu podřídil jeho vůli. Jeho zmatený výraz se změnil do zdvořile lhostejného a Ron spěšně zvedl koženou kabelu s kovovými předměty.

„Harry, myslím, že slyším, jak sem někdo jde!“ ozvala se Hermiona. Namířil Bellatrixinu hůlku na vodopád a vykřikla: „Protego!“ Viděli, jak ochranné kouzlo přerušilo proud očarované vody, která tekla do chodby.

„Dobrý nápad,“ řekl Harry, „veď nás, Griphooku!“

„Jak se pak odsud dostaneme ven?“ zeptal se Ron, když pospíchali za skřetem do tmy. Bogrod za nimi těžce oddechoval, jako starý pes.

„To budeme řešit, až na to přijde řada,“ odpověděl Harry. Snažil se poslouchat. Měl dojem, že poblíž slyšel něco cinkat. „Jak je to ještě daleko, Griphooku?“

„Už jen kousek, Harry Pottere, už jen kousek...“

A když zahnuli za roh, spatřili něco, na co byl Harry připravený, ale co je stejně donutilo okamžitě se zastavit.

K zemi byl přímo před nimi připoután obrovský drak a hlídal vstup do čtyřech nebo pěti nejhlubších trezorů. Dračí šupiny po dlouhém věznění v podzemí úplně vybledly a roztřepily se. Oči měl mléčně růžové, na obou zadních nohách měl obrovská pouta, ze kterých vedly tlusté řetězy ke gigantickým hřebům, zatlučeným hluboko do skály.
Kdyby roztáhl obří špičatá křídla svinutá k sobě, kompletně by zaplnily celou místnost. Když se na ně otočil svojí příšernou hlavou, zařval takovým hlasem, že se skála zachvěla. Otevřel tlamu a vyslal na ně plameny, které je donutily rychle utéct zpět do chodby.

„Je napůl slepý,“ oddechoval těžce Griphook, „ale o to víc strašnější. Ale i tak jej umíme ovládat. Ví, co může čekat, když přichází břinkot. Dejte mi ho.“

Ron mu podal kabelu a skřet z ní vytáhl malé kovové nástroje. Když s nimi zatřásl, vydávaly ohlušující zvuky, jak když se kladivem uhodí do kovadliny. Griphook jim je rozdal, Bogrod si svůj pokorně převzal.

„Víte, co dělat,“ řekl Griphook Harrymu, Ronovi a Hermioně. „Až uslyší tyhle zvuky, bude čekat bolest, takže ustoupí a Bogrod se musí rychle dotknout dlaní trezoru.“

Znovu vyšli za roh. Třásli břinkotem a zvuk se mnohokrát zesíleně rozléhal po skalnatých stěnách, takže Harrymu téměř trhal uši. Drak znovu hrozivě zařval, ale pak ustoupil.
Harry viděl, jak se třásl, a když se přiblížili, spatřil na jeho hlavě obrovské jizvy po ranách. Hádal, že draka naučili, aby se bál rozpálených mečů, když slyšel břinkot.

„Řekni mu, aby se rukou dotkl dveří!“ popohnal Griphook Harryho, který namířil hůlkou na Bogroda. Starý skřet ho poslechl a dlaní zatlačil na dřevo. Dveře do trezoru se rozplynuly a ukázaly vchod jako do jeskyně, který byl od podlahy až ve stropu naplněn zlatými mincemi, poháry, stříbrným brněním, kůži neznámých tvorů, některých s dlouhými ostny, jiných s padlými křídly, lektvary ve zdobených lahvičkách a lebkách s korunami.

„Rychle, hledejte!“ křikl Harry, když bleskurychle vběhli dovnitř trezoru.
Popsal Ronovi a Hermioně mrzimorský šálek, ale pokud by byl v trezoru schovaný jiný viteál, pak neměl tušení, jak bude vypadat. Téměř neměl čas na to, aby se otočil, když se za nimi ozvalo ohlušující lupnutí. Dveře za nimi se znovu objevily a zavřely je uvnitř trezoru do úplné temnoty.

„To nevadí, Bogrod nás pak odsud dostane!“ zařval Griphook, když Ron překvapeně vykřikl. „Nemůžete rozsvítit hůlky? Rychle, nemáme moc času!“

„Lumos!“

Harry posvítil hůlkou na trezor. Její světlo se odráželo na třpytivých klenotech. Na jedné poličce uviděl falešný Nebelvírův meč přivázaný řadou řetězů. Ron s Hermionou také rozsvítili své hůlky a zkoumali hromadu předmětů ležících před nimi.

„Harry, mohl by tohle být – aargh!“

Hermiona vykřikla bolestí, Harry se na ní otočil s hůlkou právě včas, aby zahlédl, jak jí z ruky vypadl zdobený pohár. Jakmile dopadl na zem, rozmnožil se do spršky pohárů, takže o vteřinu později byla podlaha kolem pokrytá stejnými poháry, aniž by mohli rozpoznat původní.

„Spálil mě!“ zasténala Hermiona a sála si popálené prsty.

„Přidali sem dvojné kletby a kouzlo Flagrante!“ křikl Griphook. „Čehokoliv se dotknete, vás spálí a následně se rozmnoží. Ale kopie jsou bezcenné – a pokud se jich budete pořád dotýkat, rozmnožující se zlato vás zavalí k smrti!“

„Dobře, takže se ničeho nedotýkejte!“ pronesl Harry zoufale, ale jakmile to vyslovil, Ron omylem šlápl na jednu z kopií poháru a s výbuchem se okamžitě objevilo dvacet dalších. Ron poskakoval na místě, část nohy měl spálenou po dotyku s horkým kovem.

„Zůstaň stát, nehýbej se!“ řekla Hermiona a podepřela Rona.

„Jenom se koukejte kolem!“ křikl Harry. „Pamatujte, že ten šálek je malý, ze zlata. Je na něm vyrytý jezevec a má dvě ucha – nebo jestli neuvidíte něco s Havraspárovým symbolem, orlem – “

Namířili své hůlky do každého koutku i štěrbiny a opatrně se otáčeli na místě. Bylo téměř nemožné ničeho se nedotknout. Harry způsobil ohňostroj falešných galeonů, které se na zemi přidaly k falešným pohárům, takže nyní nebylo téměř kam šlápnout. Zlato kolem žhnulo, v trezoru byly horko jako ve výhni. Světlo z Harryho hůlky ozářilo štíty a skřetí helmy na poličkách sahajících až ke stropu. Zvedal světlo výš a výš, až konečně našel předmět, kvůli kterému po poskočilo srdce a zachvěla se mu ruka.

„Je támhle, támhle!“

Ron s Hermionou na něj namířili své hůlky, takže zlatý šálek se rozzářil třemi směry. Šálek, který patřil Helze z Mrzimoru, jenž měla Hepziba Smithová, které ho ukradl Tom Raddle.

„Jak se sakra dostaneme tam nahoru, aniž bychom se ničeho dotkli?“ zeptal se Ron.

„Accio šálek!“ vykřikla Hermiona, která v zoufalství evidentně zapomněla, co jim Griphook říkal v průběhu plánování.

„Zbytečné, zbytečné,“ zavrčel skřet.

„Takže co budeme dělat?“ řekl Harry a pohlédl na skřeta. „Jestli chceš ten meč Griphooku, tak nám budeš muset pomoct víc než – počkat! Můžu se toho dotknout mečem? Hermiono, podej mi ho!“

Hermiona zašmátrala ve svém hábitu, vyndala malý batoh, chvíli se v něm přehrabovala, až z něj vytáhla zářící meč. Harry ho chytil za rubínovou rukojeť a ostřím se dotkl nejbližší stříbrné lahvičky a ta se nerozmnožila.

„Kdybych mohl nabrat ten šálek na meč – ale jak se k němu dostanu?“

Polička, na které šálek ležel, byla mimo dosah i pro Rona, jenž z nich byl nejvyšší. Horko z očarovaného pokladu narůstalo a Harrymu po čele stékal pot, jak se snažil vymyslet, jak šálek získat. Pak za dveřmi zaslechl dračí řev a zvuky lomozu a řinčení byly slyšet víc a víc.
Byli teď opravdu v pasti. Ven se mohli dostat jen dveřmi, ke kterým očividně mířila horda skřetů. Harry pohlédl na Rona a Hermionu, jimž se ve tváři zračila hrůza.

„Hermiono,“ domáhal se Harry, jak lomoz za dveřmi narůstal, „musím se dostat tam nahoru, musíme se ho zbavit – “

Zvedla hůlku, namířila ji na Harryho a zašeptala, „Levicorpus.“

Harry se vznesl kotníkem do vzduchu a zasáhl stříbrné brnění, z kterého okamžitě vystřelily kopie, jako žhnoucí bílá těla a zaplnily už tak plný prostor. Ron, Hermiona a oba skřeti byli s výkřiky bolestí sraženi na další předměty, které se okamžitě rozmnožily. Byli napůl pohřbeni ve zvedajícím se přílivu vařícího se zlata, křičeli a snažili se dostat ven, když Harry projel hrotem meče skrze ouško Mrzimorského šálku a nabodl jej na ostří.

„Impervius!“ zaječela Hermiona ve snaze bránit sebe, Rona i skřety před hořícím kovem.

Ale pak zatím nejhrůznější výkřik donutil Harryho, aby se ohlédnul. Ron s Hermionou ponořeni po pás ve zlatu se snažili zachránit Bogroda, který klouzal do pokladu. Ale Griphook už zmizel z dohledu, čouhaly z něj pouze konečky prstů.
Harry je popadl a zatáhl. Popálený skřet se se zaskučením vynořil.

„Liberacorpus!“ zahřměl Harry a s Griphookem přistáli na vařícím se zlatě a HarrymuHarrHaH
vyklouzl meč z ruky.

„Chytněte ho!“ zařval Harry a snažil se odolat bolesti škvařícího se kovu na své kůži. Griphook mu znovu vylezl na záda, odhodlán vyhnout se nadouvající se mase vřelých rudých předmětů. „Kde je meč? Byl na něm ten šálek!“

Lomoz na druhé straně trezoru už byl téměř ohlušující – bylo pozdě –
„Támhle!“

To Griphook jej spatřil, Griphook se za ním vrhnul a v ten moment bylo Harrymu jasné, že skřet nikdy nečekal, že by dodrželi slovo. Jednou ruku se pevně držel Harryho vlasů, aby měl jistotu, že znovu nespadne do moře horoucího zlata a druhou rukou Griphook popadl rukojeť meče a strhnul jej mimo Harryho dosah.

Maličký zlatý šálek navlečený na oušku vylétl do vzduchu. Se skřetem na zádech po něm Harry skočil a chytil je. Ačkoliv cítil, jak mu propaluje ruce do masa, nepustil jej. Držel jej, když mu z dlaně vyskočilo bezpočet dalších Mrzimorských šálků, které na něj padaly. Vchod do trezoru se znovu otevřel a Harry cítil, jak s Ronem a Hermionou kloužou na lavině hořícího zlata a stříbra ven do vnější místnosti.

Harry téměř nevnímal popáleniny na celém těle, ani další a další kopie šálku, které na něj padaly. Zastrčil jej do kapsy a natáhl se, aby znovu získal meč, ale Griphook byl pryč. V momentě, kdy byl v bezpečí, sklouzl z Harryho ramenou, skočil do davu skřetů kolem a s křikem:

„Zloději! Zloději! Pomoc! Zloději!“, mával mečem. Zmizel uprostřed postupujícího davu, který jej beze slova přijal a v němž všichni drželi dýky.

Harry uklouzl na hořícím zlatě a když se vydrápal na nohy, bylo mu jasné, že jediná cesta ven, vede skrz.

„Mdloby na vás!“ zahřmel a Ron s Hermionou se k němu přidali.
Jiskry červeného světla vylétly do davu skřetů a někteří z nich se skáceli na zem. Další ale postupovali k nim a Harry viděl, jak zpoza rohu vyběhlo několik čarodějů.

Uvázaný drak znovu zařval a vlna plamenů přeletěla přes skřety. Kouzelníci se svíjeli bolestí a prchali zpátky. Harryho náhle něco napadlo, inspirace nebo možná šílenství. Namířil hůlku na tlusté okovy, které poutaly zvíře k podlaze a zařval:

„Relashio!“

Okovy s hlasitým úderem povolily.

„Tudy!“ zařval, stále házel omračující kletby na skřety za nimi, ale běžel k slepému drakovi.

„Harry – Harry – co to děláš?“ vykřikla Hermiona.

„Rychle, vylez nahoru, na něj – “

Drak si stále ještě neuvědomil, že je volný. Harryho chodidla nalezly záhyb na jeho zadních nohou a vyšvihl se na drakova záda. Jeho šupiny byly tvrdé jako ze železa. Vůbec se nezdálo, že by si ho všiml. Natáhl ruku, Hermiona vyskočila k němu, Ron se vyšplhal za nimi a vteřinu nato si drak uvědomil, že už není připoutaný.

S řevem kus ustoupil, Harry se zabodnul do kolen a držel se šupin tak pevně, jak dovedl. Křídla se rozevřela, srazila k zemi vřískající skřety jako kuželky a vznesla se do vzduchu. Harry, Ron a Hermiona mu leželi na zádech. Odřeli se o strop, když se drak vrhnul k ústí chodby, zatímco skřeti na něj začali vrhat dýky, které se odrazili od jeho slabin.

„Nikdy se odsud nedostaneme, je moc velký!“ vykřikla Hermiona, ale drak znovu otevřel tlamu a vychrlil oheň, který dosáhl až do tunelu, v němž se hlasitým rámusem zřítili podlahy i stropy.
Drak si s obrovskou silou probojovával cestu ven. Harry měl pevně zavřené oči proti horku u prachu, ohlušen z padajících kamenů a drakova řevu. Dokázal se pouze držet jeho zad a každou chvíli čekal, že ho setřese dolů. Pak zaslechl Hermionu, jak křičí:

„Defodio!“

Pomáhala drakovi zvětšit chodbu a ničila strop, zatímco drak se snažil letět vzhůru na vzduch, pryč od vřískajících a řinčících skřetů. Harry s Ronem ji napodobili dalšími kouzly, až se strop zřítil. Proletěli nad podzemním jezerem a řvoucí zvíře nad ním nejspíš ucítilo prostor a svobodu.
Za nimi se ozýval drakův dusot, klapot ostnatého ocasu, rány z hromady kamenů, obrovských padajících stalaktitů a řinčení skřetů bylo stále tlumenější a tlumenější, zatímco před nimi si drak stále probíjel cestu chrlením plamenů –

Až konečně, spojenou silou jejich kouzel a drakovy brutální síly si probili cestu do mramorové síně. Skřeti i kouzelníci s řevem prchali do úkrytů, když drak konečně získal prostor plně roztáhnout křídla. Otočil ostnatou hlavu směrem k chladnému vzduchu, který cítil za branou a vznesl se vzhůru s Harrym, Ronem i Hermionou na zádech.

Prorazil bronzové dveře, které vyletěly z pantů a kymácivě vletěl do Příčné ulice a odrazil se k obloze.

275 komentářů:

1 – 200 z 275   Novější›   Nejnovější»
Netris řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

hustý první komentář a tahlekapitola ještě není ani v seznamu

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, je vam chci rict ze jste vazne moc moc mco dobry, sice to uz vite ale to je jedno =0)=0)=0)Jinak jen tak dal........!!=0)

Anonymní řekl(a)...

jste skvělí :) díky moc!!!!!!!

Anonymní řekl(a)...

Teeda, vy jste rychli!! Diky moc!!!

Anonymní řekl(a)...

sem první :-)

Anonymní řekl(a)...

pani vy ste ale rychlici =)..... Doufam ze dneska budeme moct docist 26. kapitolu =)
Je to paradni, dekuju moc za preklad

Anonymní řekl(a)...

snad je někomu nepráskne když mu upláchnou s mečem...

bloodycountess řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

supr,tak šup další pokračování...a dík za ty překlady

Anonymní řekl(a)...

no to je rychlost
Díky Díky Díky Díky Díky
Alex

Medvídek řekl(a)...

vy ste teda rychlici ...... :)

Anonymní řekl(a)...

Supeeer dalsi kousek, jste fakt skvely!!!! Diky

bloodycountess řekl(a)...

Dííííky jsem v praci takže nuda , mno dik moc mám co louskat alespoň chvíli.

Anonymní řekl(a)...

juchůů další

Anonymní řekl(a)...

Pokračování,honem,prosím prosím :DJste úžasný!!!!:*

Anonymní řekl(a)...

kdu bude dalsi kousek ? pls odpiste na holka09@seznam.cz ... vim , ze tyhle dotazy nemate radi, ale tohle je fakticky desne dulezity ...... moc dik za odpoved

Anonymní řekl(a)...

Supeeer diky!!!!!

Anonymní řekl(a)...

mazec tesim se na dalsi cast :D

Anonymní řekl(a)...

jupíík mám první komentíček ale jinka jste superky!!!!!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, kolik má knížka vlastně kapitol?

Anonymní řekl(a)...

děkuju moc všem co překládají, je to moc fajne překlad a kapitola za kapitolou přibývá docela rychle, jen tak dál...:-)

cuca řekl(a)...

Aaaa, uz aby bolo pokracovanie....
Podla mna by to mohli skriatkovi normalne povedat: Sorry, ale este na chvilu ten mec potrebujeme, ale potom ti ho dame.... :) A hotovo.... :D
Uz sa fak tesim na pokracovanie.... Myslim, ze dnes tak skoro spat nepojdem, bo som vazne zvedava.... :)

Anonymní řekl(a)...

Hurá, paráda!!!Jste úžasně rychlí! Je to hrozně napínavý, je bezva, že to tak rychle přibývá. Dík moc, fénixové, jste super!

Anonymní řekl(a)...

hmm, pekne ale kratke :(

Anonymní řekl(a)...

prosím mohu se vás zeptat jestli jste profesionální překladatel anglického jazyka?Žasnu nad vaší slovní zásobou , je až neuvěřitelná "deathly hallows" nad překladem tohoto sousloví jsme strávíly 8 měsícu a nenapadlo nás nic lepšího než "dary smrti".Děkuji. FORCOR

Anonymní řekl(a)...

Tak teď jsem si z nudy četla slovník a musím říct, že ve slovenštině bych si ti číst nechtěla. Některý překlady jsou fakt hustý :o)

Anonymní řekl(a)...

Blahopřeji Vám všem jste fakt úžasní překlad je opravdu dokonalej jen tak dál. Doufám, že to dobře dopadne. Jinak díky moc za to co děláte

Anonymní řekl(a)...

diky moc fenix tyme jinak bych tu cekal do 0.30h jak to delam kazdy den

Anonymní řekl(a)...

diky za info. Je fajn vedet kdy budu zhruba pokracovani

Anonymní řekl(a)...

jste rychli jako kulovej blesk
a skvěli jak Harry Potter sám

Anonymní řekl(a)...

robite naozaj uctihodnu pracu,vsetci co to citaju si toho velmi cenime, ale len velke knizne vydavatelstva v cechach ani na Slovensku toho neboli schopne,mali by sa od vas ucit,s prekladom som nadmieru spokojny:-))
Great job,really!!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, ste moc fajn, že děláte tyhle stránky. Slova díků nestačí, ale přesto DÍKY MOC

Anonymní řekl(a)...

Je to super !! Už se nemůžu dočkat až budou u Gringottových. Mimochodem s tím pláchnutím Griphokovi, to je zajímavé,jsem zvědavá,jak to provedou. Hermiona jako Bellatrix? Proč ne Harry nebo Ron?

Anonymní řekl(a)...

hmm diky za dalsi rozpracovanou kapitolu... Ale tohle bylo velmi kratke navnadeni a jestli date zbytek az zitra tak beeeee ;-(

Anonymní řekl(a)...

... co to kdo říkal, od 26,27 to začíná? ... už to asi začíná, pozor ...

Anonymní řekl(a)...

... co to kdo říkal? že to od 26 a 27 začne? .... pozor už asi ano ...

Anonymní řekl(a)...

Smekám kloubouk, jste fakt úžasní! Jsem zvědavá jak Harry očůrá Gringotta...no nožná u toho vloupání skřet třeba zemře a Harry nebude muset porušit své slovo že...né, že bych mu to přála...nicméně stále mi není jasná ta dedukce že viteál je více než Hůlka a že tudy Brumbál nechtěl aby se vydal....

Nat

Anonymní řekl(a)...

čakám ,čakám to nevdržím ,ani snad nejdem spat :-)

Anonymní řekl(a)...

je to super ze kapitoly pribyvaji........mam dycky lepsi naladu gdyz si prectu 2-3 kapitoly za den

Anonymní řekl(a)...

rada by som na chat, už som sa aj zaregistrovala, ale vždy ked ho zapnem, zamrzne mi opera :(((

Anonymní řekl(a)...

čakam čo bude dalej aj do rana :-)

Anonymní řekl(a)...

Jsem rád že si to nemusím překladat sám, nemám moc času. Vše co tu uveřejníte hned lehce upravuju a tisknu .... Nakonec si z toho svážu vlasního HP7, jen abych si pamatoval svou vlastní netrpělivost nad dalším dějem. Od Albatrosu si knihu pochopitelně koupim jiak by nebyla moje serie kompletní. Jen tak dál!

Anonymní řekl(a)...

jjj

Anonymní řekl(a)...

teda Fénixové jste normální??vy jste fakt bblázni takovou rychlostí to sem házíte,ale jsem ráda, že si můžu poměřit svůj vlastní překlad taky s něčím jinym....jste suppprrr

Anonymní řekl(a)...

No tak ted se mi bude hezky spát...díky a dobrou:-)

Anonymní řekl(a)...

ti fakt tan český preklad je uplne niečo iné , to snad nie je ani harry potter ale pat a mat

Anonymní řekl(a)...

Bomba těšim se na pokračování...

Anonymní řekl(a)...

naprosto perfekt.... počteníčko před spanim =) jenom toho skřeta se trochu bojim... s těma neni sranda :( zitra přijdu zas :) pozdrav všem nočnim tvorům :D

Anonymní řekl(a)...

přidávám molou ochutnávku na zítřek:

"Harry spal té noci špatně. Ležel celé hodiny a myslel na tu noc předtím, co vnikli na ministerstvo kouzel a připomínal si své rozhodnutí, téměř se rozčílil. Teprvé nyní cítil otřesy a pochyby z pocitu nepříjemné uzkosti: Nemohl ze sebe dostat obavu toho, že vše bylo špatně připravené.
Pokračoval opakujíc si jejich dobrý plán, Griphook věděl čemu byli schopni čelit, byli dobře připraveni pro všechny neúspěchy, kterým se budou muset postavit, přesto pociťoval zneklidnění.
Jednou nebo dvakrát slyšel Rona jak se převaluje a byl si jistý, že také nespí, ale byli společně v obýváku s Deanem, proto Harry nepromluvil. Byla to úleva když v šest hodin vstali a sbalili si spací pytle, oblékli se v pološeru, pak se potichu odebrali ven do zahrady, kde se sešli s Hermionou a Griphookem. Úsvit byl chladný, ale vetřík lehce pofukoval jako by byl květen. Harry se podíval směrem k hvězdám slabě se třpitících na temně modré obloze a poslouchal moře narážejíc na útesy: Nechtěl ten zvuk slyšet. Malé zelené výhonky jim ukazovali cestu nahoru, skrz červenou zem Dobbyho hrobu, který byl již pokryt květimani. Bílý kámen jež nesl jméno skřítka byl již zvětralý."

P.S. je to překládané na rychlo na koleni, proto sorry za chyby

Anonymní řekl(a)...

jste fakt skvely,diky moc ,uz se tesim na dalsi kapitoly :))

Anonymní řekl(a)...

mna by zaujimalo ako ste prišli k prekladu bradavice,brumbal,pošuk atd. ,pričom niektore mena su ako v originali ? ale inač dakujem za preklad :-)

Anonymní řekl(a)...

Spíte a jíte vůbec, fénixové? Jsem nadšená rychlostí a kvalitou překladu. Jen tak dál!

Anonymní řekl(a)...

"Toho rána totiž dostala Luna od Ollivandera novou hůlku"

"Ačkoli mu budou Bill, Fleur, Luna i Dean chybět"

- Jmenuje se Lenka, ne Luna.

Anonymní řekl(a)...

dakujem ze to prekladate ale pohnite si .............. ja viem ze som hrozna ale uz sa neviem dockat... ;D

Anonymní řekl(a)...

:-) teda jestli spíte a jíte, to je opravdu dobrej dotaz. Jste tak rychlí, že snad vůbec nechodíte do práce, nespíte a nejíte.
Rychlost je fakt úžasná. Super. díky

Anonymní řekl(a)...

Hahaha posledni komentar:D:D:D:D:D

Anonymní řekl(a)...

spravim vam reklamu na mojej stranke :) skopirujem na nu prve tri kapitoly a dam tam odkaz na vasu stranku ;) uz sa tesim ako sa vyvinie dej dalej...necham sa prekvapit....dufam to harrymu s ginny vyde =)

Anonymní řekl(a)...

ja vas zeriem...na svojej stranke vam spravim reklamu...inak , nemate nejaky banner? som si ista ze vela ludi by vam rado prejavilo svoju podporu. len tak dalej. dufam ze to harrymu a ginny vyde... fenix team4ever !!! <3 <3 <3

Anonymní řekl(a)...

dakujem mooc za vasu pracu.som zo Slovenska ale napriek tomu citam ten cesky preklad a na tie vase niektore názvy som si už zvykla....táto kniha sa mi síce strasne páči ale newiem ako vam ale mne tam dost chyba rokfort(bradavice).dakujeeeem!!!!!

Anonymní řekl(a)...

Bradavice a Brumbála nikde nevzali! Je to tak přeložené od prvního dílu a proč by se to teď mělo měnit.
Hogwarts není úplně nesmyslné, dalo by se to přeložit jako kanec nebo spíš prasata bradavičnatá a hrad má u brány okřídlené kance. Přeložené jsou i Prasinky apod. No a Brumbál, to je třeba čmelák, ne? Čmelák bručí, brumlá, holt máme asi vtipnějšího překladatele, no:-) Někomu se to líbí, a komu ne, má holt smůlu.

Anonymní řekl(a)...

AHOJ, JE NAPROSTO SQĚLÝ, CO DĚLÁTE!!!! A TAKOVÁ RYCHLOST - FAKT KLOBOUK DOLŮ, ČTE SE TO PARÁDNĚ!!!! v JAKÉ JSTE ČÁSTI? UŽ JE KNÍŽKA ALESPOŇ VE TŘETINĚ????

Anonymní řekl(a)...

pro anonymni: Ty slova prelozil uz Medek, Dumbledore - cmelak (brundibal) a udelal z toho Brumbal takhle to rikal na ct 1
hogwarts - bradavice hog je prase a warts jsou bradavice
posuk - v aj tam maj mad eye moody takze silene oko moody me tam ten posuk sedi

Anonymní řekl(a)...

ahojky nemáte prosím prosím někdo spolehlivý odkaz na anglickou verzi? ICQ 339-848-545

Anonymní řekl(a)...

nechapem jednu vec, ako mozte prekladat mena ako DUMBLEDORE na BRUMBAL ?? preboha,sak to je hnusne. To ako keby som prelozil priezvisko NOVAK na ZEMIAK (cisto to berte ako priklad) Ziadne mena ani priezviska sa nemaju prekladat.

Malicharka řekl(a)...

Proc vsichni pisete ze je to prvni komentar kdyz neni?

Anonymní řekl(a)...

////
(o o)
====Ooo==(_)=======
l l
l SUPER DÍKY l
l l
i============ooO==i
l l l l
l l l l
(_) (_)

Anonymní řekl(a)...

téda fakt moc díky ste supr.. akorát mě mrzí že zbytek přidáte až zejtra, protože dneska odpoledne odjíždím na 14 dní na tábor.. ale co se dá dělat stejnk sem vám vděčná:)

Anonymní řekl(a)...

hej slovaku muzes prestat me se libi a mozna mluvim za vetsina jak se preekladaji jmena tak uz toho nech

Anonymní řekl(a)...

ach jo nestěžujte si jak my češi překládáme jména...upřímně jsem měl megavýtlem,když jsem slyšel vaše překlady jmen bradavických kolejí :D...my jsme zvyklí na tohle vy zas na anglický originální jména,pokud sde vám to nelíbí tak to nečtěte

Anonymní řekl(a)...

vdaka za druhu cast uz som sa bala ze si ju precitam az vecer po praci :)

Anonymní řekl(a)...

PRO VŠECHNY SLOVÁKY
POKUD SI TADY CHCETE KRITIZOVAT NAŠE PŘEKLADY, KTERÉ SOU LEPŠÍ NEŽ TO CO MÁTE VY, PROTOŽE JE TO POHÁDKA PRO DĚTI!!! TAK SI UDĚLEJTE VLASTNÍ STRÁNKY A SAMI SI TO PŘELOŽTE!!! JINAK UŽ S TIMHLE NEOTRAVUJTE!!!!!!!!!!!!!!!

Anonymní řekl(a)...

Pařba... hej fakt super, ale proč to dycky přerušíte v nejlepším?:D Né ja strašně extrmne diks za preklad, zerem to:) Takze jen tak dal:)

Anonymní řekl(a)...

Luna je to v originále,Lenka je podle Medka..

Unknown řekl(a)...

Ahojte, chcem Vam povedat, ze mi kazdy den robite velku radost a moc Vam za to dakujem. To nadsenie z novej kapitoly a z toho, ze prekladate tak rychlo je nakazlive a mne to vzdy spravi skvelu naladu. Dik.

Anonymní řekl(a)...

ste važně dobří, jen doufám,že to stihnete co nejdřív....knížka má 36kapitol :)

Anonymní řekl(a)...

SUPER, jen se mi zdá, že ty kapitoly jsou kratší a kratší. Nejraději bych to slupla jedním dechem. Jsem tak netrpělivá. Jste, ale fakt bezva, jen tak dál. Jana

Anonymní řekl(a)...

No, tak rychle rychle , změnit smrtijedovi paměť a supy dupy do trezůrku zničit viteál :-)......ale potiz je, ze ted bude mit Voldy jistotu, ze Harry jde po vitealech....no, uvidime :-O

Anonymní řekl(a)...

to anonym 31. červenec 2007 8:08:
proč? protože co přeložit jde, to je podle mě lepší přeložit. Jelikož Hogwarts by se dětem špatně četlo, jsou to Bradavice, Luna Lovegood se dá přeložit jako Lenka Láskorádová (a myslím že je to moc hezký) a jelikož Dumbledore je ve staroangličtině čmelák - a Brumbál je ve staročeštině čmelák... aha? :D

Anonymní řekl(a)...

Tak co? Povede se jim to, nebo ne??? to je otázka. Já si myslím, že se do trezoru dostanou a najdou tam nějakej ten viteál, ale co dál? Dají ten meč Griphookovi? Jestli mu řeknou, aby jim chvílu počkal, tak si myslím, že se na ně vrhe, ta krvelačná saň!!!

Začíná to být skutečně zajímavé, jediné co mi vadí, že už zbývá jenom 10 kapitol... co budu potom dělat? když Rowlingová nechystá další díly??? Je to smutný se takhle rozloučit s hrdiny, kteří vás provázeli někdy od 12 let... ZEMÍÍÍK

Anonymní řekl(a)...

no tak to je v haji, jestli potkaj nejakyho smrtijeda, kterej stopro vi, ze ma byt zavrena.. anebo jestli nekdo bude vedet, de ted presne je... ach jo:/

Anonymní řekl(a)...

dejte sem už další čáááást!!!!

Anonymní řekl(a)...

docela ste polevili:)P�edtim i 2 3 kapitoly za den a te� jedna denn�. Vim �e to nemus� bejt sranda ale kapitolu za den bych p�elo�il i j� se slovn�kem a vy ste borci a je v�s dost

Anonymní řekl(a)...

jsem nemohl ani dospat, teď už se večíra dočkat nemohu...:-)hmmmm.... díky, tohleto čekání je zběsilé, parádní, všecko dohromady....

Anonymní řekl(a)...

ja sem nestihla 1. část :´-( muzete ji zverejnit znovu?

Anonymní řekl(a)...

Hej Slovaci pocujte, ked sa vam nepacia tie mena tak to necitajte, a pockajte si do decembra na slovensky preklad s menami na kt. ste zvyknuti, oni to prekladaju tak, tak uz sa stym zmierte........

Anonymní řekl(a)...

Uaaaaa dokoncete pls uz tu kapitolu, upe tu slintam a cekam az to bude cely abych si to mohla precist :-D

Anonymní řekl(a)...

Ne že bych něměla ráda Dobbyho, ale přijde mi od Rowly trošku hnusný, že zatímco nad smrtí Hedviky, která mu výborně sloužila a dělala společnost ňákejch šest let, se Harry skoro nepozastavil, tak Dobbyho oplakávání je věnováno několik odstavců, vlastně celá kapitola. Hedvika by si to zasloužila minimálně stejně!!!

Yanina řekl(a)...

Super!!!!!!!!!!! Už se namůžu dočkat další části! Moc moc děkuji za překlad! Jste skvělí!!!

Anonymní řekl(a)...

preco pridate dalsiu cat az zajtra???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Anonymní řekl(a)...

Díky za překlad. Jste báječní! Jenom takový detail, kterého jsem si při čtení všimla: V 7. kapitole je nápis na zlatonce přeložen jako "otevřu se při zavření" a v 22.kapitole pak "otevřu se na konci". Nevím, co z toho je správné, originál jsem nečetla; s angličtinou jsem na štíru :-)

Anonymní řekl(a)...

heeej omg kedy bude konec?!!

Anonymní řekl(a)...

Nevím ale podle mě je tady další web který Vás kopíruje. Je to /www.hp-7cz.estranky.cz

Anonymní řekl(a)...

už se pro nás všechny blíží konec jedné knižní éry...,ale éra Harryho Pottera skončí až v roce 2010,kdy bude natočen poslední film...pro většinu však Harry Potter tímto dílem neskončí,budeme se k němu vracet zažívat Harryho vstup do Bradavic,boj s baziliškem,záchranu Siriuse,turnaj tří kouzelníků,jeho první lásku,famfrpálové zápasy,souboj na ministerstvu,rozhovory s Brumbálem a na konec souboj s Voldemortem

Anonymní řekl(a)...

Dobra..ale to bude este pokracovat, nie?

tortuga13 řekl(a)...

fakt dobrý kdy bude další kapitola

Anonymní řekl(a)...

Docela polevujete, na to, kolik vás je v týmu :) Předtím to byly tři kapitoly děnně a teď jedna. Ale já si jen rád rejpnu.. Díky za vše..!!

Anonymní řekl(a)...

když to tak porovnávám s originálem jesště pořád vám chybíá přeložit asi 15 stránek, tak s chutí do toho.... Jste skvělý, takhle rychle to nestíhám překládat ani náhodou ..:-)

Anonymní řekl(a)...

niektorim slovakom mozno vadi jak prekladaju cesi mena mne to vobec nevadi ste super len tak dalej a ked sa to nepaci neakym slovakom ta nech si prekladaju samy !!!!!!

Anonymní řekl(a)...

4 anonym...tohle obsahuje 1. i druhou část ;-) ne že by to byla jenom druhá...i když vypadá to tak podle názvu...Lirael

Anonymní řekl(a)...

Včera kolem páté odpoledne jsem si sedla a začala číst od úplného začátku....myslí jsem vplula do děje a prožívala to co oni...kolem druhé ráno jsem dočetla prozatím poslední kapitolku a bedlivě čekám na další:))...celou noc se mi o tom zdálo a pořád jsem nad tím přemýšlela,takže spánek nepřišel:))a myslím si,že nejsem sama:))Je to supr,co pro nás děláte,že pro nás překládáte...veliký dík za to!:))

Anonymní řekl(a)...

mooooooocinky moc dekuju jste hoodne hodne hodne hodny za to ze nam prekladate

thank you

merci

... kačulka

Anonymní řekl(a)...

diks za odmakanu pracu, ludia, fakt :))))
A tiez sa mi zda ze dobbyho nejak velmi oplakavaju ale...co uz....radsej dobby ako George :)))) a co sa tyka prekladov mien..zvyknut sa da... a ked je to prelozene, aspon sa zamyslim nad tym preco sa kto ako vola takze vzhladom na to ze je to rozpravka, tak sa mi tie preklady pacia....:-P

Anonymní řekl(a)...

Ahojky fénix týme musím souhlasit s tou bandou podemnou a říci vám, že z vaší rychlostí by to měl medek do měsíce přeložený všechno. Čekání do Vánoc a více bych patrně nepřežila a navíc by mi určitě nějakej dobráček prozradil něco klíčového nebo hůř konec! Takže ještě jednou díky vám všem za to, že to pro nác neanglicky mluvící tak pěkně a rychle překládáte

Anonymní řekl(a)...

Ahojky... prosím vás nevíte někdo kde byse dal lehce stáhnout film Harry Potter a Fénixův řád????

cuca řekl(a)...

Ja fakt nechcem byť zlá a VEĽMI pekne vám za preklad dakujem, ale co sa udialo, ze v poslednej dobe ste tak spomalili? Akoze, fakt to nemyslim nejako v zlom, ale predtym byvali dni, kedy ste pridali aj 3 kapitoly a teraz je toho omnoho menej....CO SA DEJE????
Samozrejme vam za vsetko dakujem....
Uz sa neviem dockat pokracovania....

tortuga13 řekl(a)...

good doufám že další bude co nejdřív

Anonymní řekl(a)...

to Sailen:
No uvědom si, jak se Rowlingová chová a jaké má názory. Podle ní jsou si úplně všichni lidé rovni. Dělá humbuk kvůli klecovým lůžkům.
Pro ni je nepřijatelné, aby domácí zvíře mělo stejnou hodnotu jako nejubožejší člověk.

Anonymní řekl(a)...

ste super len tak dalej dufam ze 27. kapitola bude dost skoro uz sa nemozem dockat=)

Anonymní řekl(a)...

osc: jj ted uz se to rozjede od ty doby co prijdou ke gringotum tak uz to bude sviznejsi az po epilog, uz zadny vysedavani v lese a sbirani hub.. :-)
anonym 30. červenec 2007 21:58 - Ptas se proc neni jako Belatrix neni Ron nebo Harry kdyz by to mnoholicny lektvar umoznoval? Ja si myslim ze k tomu mela Rowla furt dobry duvody i kdyz uz to moc jako knizka pro deti nevypada furt to tak je takze by se ji asi divne popisovaly Harryho a Ronovy pocity ze ziskali zenske genitalie - no fakt to si od ni nedokazu predstavit. Bylo by to jak v ty japonsky hentai "adventure" Yin-Yang - X-Change... :-)

Anonymní řekl(a)...

nebyla náhodou večer zveřejněna informace, že zbytek 26.kapitoly bude dopoledne??? teď je skoro půl druhé a nic :o(((
měla jsem dobrý pocit, že konečně někdo vyslyšel naše prosby, aby nám napsal, kdy asi tak máme čekat další pokračování, ale už to zase nefunguje :o(
vím, že všichni makáte, ale trošku víc komunikovat by to chtělo :o)
Nari

Anonymní řekl(a)...

jéé, pardon, mám posunutý čas, samozřejmě skoro půl jedné :o)
Nari

Anonymní řekl(a)...

tadle 26. kapitola je uz kompletni?? neni nebo jo? dyt je to uplne kratke a usekle..a proc tu vseci pisou ze dalsi zverejnite az zitra :'(...no asi k tomu mate nejaky duvod ze, takze budem muset pockat, ale je to skoda..:( ja uz to nevydrziiiim..ale jinak diky za vsechny předchozí je to supeer ste fakt jedničky!!a tech co to tu jenom kritizujou si nevšimejte!! at dou jinam , kdyz se jim to nelibi, nikdo je nenuti aby tu byli....ale nvm jestli se mi to jenom zda nebo je to pravda ale predtim ste ty kapitoli překladali rychlejc....ale na druhou stranu to nevadi..vzdit uz zbyva jenom a jenom 10 kapitol :( a to je sakra malo a pak uz nic..finito..šmitec..beeee a jinak se přidavam k nazoru že tam ten skřet zemře a nebudou mu tomuset vratit..nebo taky souhlasim s tim že meč neni jediny nastroj ke zničeni vitealu..no ale kdo vi jak to dopadne ( no jasně že třeba ti co si to přečetli jo :D )....

Anonymní řekl(a)...

Nevím jestli už to tady padlo, ale je mi vcelku divné, že se v Příčné ulici nikdo nepozastavuje nad tím, že si tam vykračuje hledaná smrtijedka, která by měla hnít v azkabanu? To už všichni natolik připustili, že ministerstvo ovládají Voldemortovi lidé a nebo je to prostě všem jedno? Podle tohohle by měla zůstat na Malfoyově panství, ale to, že je vůbec na svobodě, nad tím se nikdo nepozastaví...

Anonymní řekl(a)...

Omlouvam se za všechny co kdy kritizovali rychlost vašeho překládán..ste sqeli a doufam že vas žadne blbe keci neodradi překlad dokončit..sou na vas zavislý stovky lidí!!

Anonymní řekl(a)...

teda fakt tleskam!!!! upřímně sem uvažovala, že si Harryho přečtu v angličtině, komu by se chtělo čekat do ledna :-))) a problém by nebyl ani s jazykem, ale zrovna nejsem v situaci, kdybych měla přebytečnech sedm stovek :-))) takže Vám moc děkuju, ten překlad je skvělej... čte se pomalu stejně dobře jako originál! teď asi budu otravná, už sem si několikrát přečetla, že se někdo ptal kolik má poslední díl kapitol, ale nikde sem nenašla odpověď (holt nejsem technickej talent na vyhledávání detailů :-))) ale tohle bych chtěla vědět!!!!

Anonymní řekl(a)...

ahojky, S.O.S. já nemůžu najít první část 26 kapitoly... :-((( a nebo jsem úplně blbá a kapitola je kompletní?

Anonymní řekl(a)...

Je úžasný jak dokážete překládat takhle těžkou knihu.... Když to srovnám s knihama předešlýma tak nevidím rozdíl v psaní... Tím myslim že píšete podobnym, ne-li stejnym stylem jako oficiální překladatel... Jen mám dotaz kolik kapitol kniha má jak dlouho vám trvá přeložit jednu? Můžete se mi ozvat na email (pokud nemáte moc práce:) ) Jaaaagr@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

čao prosímvás kde je první část byly tu nebo ne ja nevim ale jinak velký dík fenixovu tymu dělá dobrou práci

Anonymní řekl(a)...

kedy konecne budedokenceno dalsich par kapitol?

Anonymní řekl(a)...

Hmmm, mam tenhle postreh jenom ja nebo si vsimli i ostatni ze tam chybi minimalne pul kapitoly ;-)

Anonymní řekl(a)...

ste skvely! Uz aby bylo pokracovani......vsadila bych se, ze tam najdou ten salek....no.....ehm ale mozna ne no:) tak ale diky fakt...ste fakt suprrr

Anonymní řekl(a)...

Dovolil jsem si napsat menší článek o hulvátech, kteří tu spamují, nebo uveřejnují spoilery. A chchi v nich tímto vzbudit aspoň trochu svědomí.

http://error.mysteria.cz/index.php

Anonymní řekl(a)...

ONA BUDE DALSI CAST KAPITOLY PRIDANA AZ ZEJTRA??? NECO TAKOVYHO SEM TADY CET V KOMENTARICH

Anonymní řekl(a)...

Správně je otevřu se na konci. První verze by pak nepasovala v zavěru děje.

Anonymní řekl(a)...

lidi ste fakt supeerr!!! hltam to jednim dechem.... :D

Anonymní řekl(a)...

Spravne je to druhe.

Anonymní řekl(a)...

doufám, že Hermiona něco vymyslí....jinak bude harakiri:D

Anonymní řekl(a)...

co znamena schvaleni majitelem blogu? Je to proti spoilerum nebo zkratka cenzura? Nebylo by to totiz poprve (nerikam, ze tady, ale cenzura diskusi se objevuje docela casto). Tak se jen zajimam-

Anonymní řekl(a)...

Je tam napsáno "I open at the close". "At the close" znamená "při ukončení", nebo "v závěru". Takže doslovný překlad je: "Já otevřu v závěru". Chápu to tak, že se může otevřít zlatonka, nebo může zlatonka otevřít i něco jiného. Ale nejblíž je tomu asi fakt "Otevřu se na konci". Ačkoliv kdo ví:-)

Anonymní řekl(a)...

ja s nim suhlasim...mena sa nemaju prekladat...a ked uz,tak lepsie jak brumbal...sak to znie otrasne!!! ako sa dakto k takemuto ,,PREKLADU" dopracoval???? ci boha!!!

Anonymní řekl(a)...

Hele možná vám bude připadat že prudim,ale nešlo by to malinko rychlejc? :(

Torak řekl(a)...

Dovolím si jen informovat Fénix Tým, že jsem použil jejich obrázek knihy na svém blogu k odkazu na tyto stránky. Jen pro pořádek ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ahojky!!Jste super a chtela bych se zeptat kolik ma kapitol???Diky za odpoved.

Anonymní řekl(a)...

Já už chci další kapitolůůů...jsem hrozně nedočkavá:o)jste skvělý...já bych si to zvládla přeložit sama jenže sem líná si koupit tu anglickou knížku no:D

Anonymní řekl(a)...

Nechápem ani slovákov ani čechov prečo sa za takú kravinu ako sú preklady hádate? ja som zo slovenska a vobec mi tie preklady nevadia uz som si zvykla. chapem ze nám sa pacia nase a vám zas vase, ale preco sa musime hadat, ved nemozeme raz spolu vychadzat dobre? vzdy sa musime pre nieco spolu hadat? ludia budte tolerantni aj cesi aj slovaci!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonymní řekl(a)...

V té 7. kapitole je to špatně - má tam být to "otevřu se na konci". V angličtině to asi zní dost podobně a pokaždé to asi překládal trochu někdo jiný. já čet 7. kapiotolu od jiné skupiny překladatelů a maj tam otevře se na konci

Anonymní řekl(a)...

supr preklad, diky....jenom mohl byste mi nekdo propomenout xenofiliuv dum? nak ted netusim o co de...diky

Anonymní řekl(a)...

Říkali jste, že to bude dopoledne a furt nic.

Anonymní řekl(a)...

Ja bych rekl ze spravne bude otevru se pri konci nebo pred koncem.

Anonymní řekl(a)...

Kedy to bude celé? tá 26 kapitola? nemozem to vydrzat! viem že to nie je len tak, ze to je zlozite, ale ja to nevydrzim.,..aaa!!! prosim!!! aspon 2 kapitolky denne!!! keby je moja aj dobra, helpnem, ale bohuzial nie je...prosim...potrebujem dalsie kapitoly...som zavisla!!!
ps: dakujem za to, co je, ste naozaj skvely!!! posielam mnoho cmukov!!!

Anonymní řekl(a)...

kdy se objeví zbytek??? moc prosíííííím.

Anonymní řekl(a)...

Pri navsetvnosti 370tis. ludi za tyzden by ste si mohli zohnat nejake slusne platene reklamy... Za tu pracu.

Anonymní řekl(a)...

ja vim jsem hrozna ale kdy bude 27 za 3 dny odjizdim tak bych rada vedela kolik toho stihnete prelozit? ja vim jsem trapna ale musim to vedet tolikkrat kolikkrat jsem cetla tžech 26 kapitol co co tu je to snad necetl nikdo... sedim u pocitace od rana do vecera... p.s. verim tomu ze ten slizoun severus snape neni ten za koho ze vydava... ze je ve skutecnosti a dobry a doufam ze se ne konci "obetuje''

Anonymní řekl(a)...

Prosíííííííííí RYCHLE DALŠÍ ČÁST ste užasnííííí prosííím honeeeeeem

Anonymní řekl(a)...

čau lidi ste vážně skvělí ty překlady sou supr měl bych jen jednu prozbu nemohli byste někde uvádět kdy přidáte další aktualizaci myslím, že by to ostatní ocenili stejně jako já

Anonymní řekl(a)...

jste úplně super, bez dalšího pokračování nemůžu jít spát!!! prosím!!! další kousek!!! nebo mi zarazíte laktaci - jsem kojící matka :-)

Anonymní řekl(a)...

dost dobry preklad bo to vzdycky useknete jak cip takove "to be continue" ale je to krute taklhe ty lidi nechat cekat jo este kdy asi bude dalsi cast fakt jsem na tom uplne zavisly icq 191582352

Anonymní řekl(a)...

Jupíí 1st... Kdy bude pokráčko? :D Sem strašná, co?:D:D

Anonymní řekl(a)...

ste perfektní, nemám slov, len jednu otázočku by som.. uverejníte aj komplet 26 tu kapitolku???prvú časť som nestihla ďakujeeeeeeem

Anonymní řekl(a)...

dík!!! jste rychlý jako blesk!!!

Anonymní řekl(a)...

Je to čím dál drsnější...

Tkeena řekl(a)...

Ste squělí... Jen malá připomínka... Zdá se mi to, nebo stále mírníte tempo??? Ale to je fuk, hlavně že to překládáte!

A ještě dotaz. Kde seženu Anglický přepis této knížky? nějako to nemůžu najít. Díky za pomoc.

Tkeena řekl(a)...

Ste squělí... Jen malá připomínka... Zdá se mi to, nebo stále mírníte tempo??? Ale to je fuk, hlavně že to překládáte!

A ještě dotaz. Kde seženu Anglický přepis této knížky? nějako to nemůžu najít. Díky za pomoc.

Anonymní řekl(a)...

to je skvele kolik lidi zere Harryho stejne jako ja,skoda ze uz to brzo skonci,fenixove jste dobry a uz konecne dopiste tu 26 prosim

Anonymní řekl(a)...

Zdá se mi to, nebo se ZASE ocitli v nebezpečí??? Sakra, doufám, že se z toho trezoru dostanou (nějak)... bylo by škoda to tak nechat a doufám, že ten viteál najdou, i když podle toho, kolik tam toho je, nevím, nevím! Jestli mají ještě vůbec čas. Pač jestli je někdo sleduje, tak je to špatný! Uvidíme, jak to bude dál. Jinak moc děkuju překladatelům, máte můj obdiv!!! ZEMÍÍÍK

Anonymní řekl(a)...

lolec...tak to je mazec uz aby bylo pokracovani...sem upe nadrzenej :D

Honza David řekl(a)...

Vím, sedmý díl se netu čte plným proudem,ale co si skrátit čekání na přeložení další kapitoly tím, že si přečteme novou fan fiction. http://nesmretlny-pribeh.blogspot.com/

Anonymní řekl(a)...

vy vymasteni idioti... vzpamatujte se ! jestli si musite zvysovat sve sebevedimi tim ze pisete ze jste prvni, tak ste pekne nuly... zamyslete se!

Anonymní řekl(a)...

Pání sem zvědavá jak najdou ten pravej a jak utečou z banky i stím mečem

Anonymní řekl(a)...

NEPISTE TADY ZE KDY BUDOU DALSI CAST PROTOZE STEJNE VAM NIKDO NEODPOVI...:-)

Anonymní řekl(a)...

vy ste uplne hlupe polena ? ved ci boha.. vsetci pisete ze prvy prispevok mate ale pritom vobec nemate.. dost to je otravne.. a diky ze to prekladate :]

Anonymní řekl(a)...

Ahojky lidicky musim priznat ze i ja jsem zkousela si to precist v ajine,ale nedala jsem to i kdyz ziju uz ctyri roky ve Skotsku.Je zvlastni jak dokaze knizka spojit lidi a jak se muze objevit manie po dalsich kapitolach a tak i ja se uz tesim na dalsi pokracovani.Jste fakt dobri preju mnoho uspechu v pokracovani.Bara

Anonymní řekl(a)...

Víte co mě napadlo?Když Brumbál tak moc věřil Snapeovi tak musel mít ňákej důvod..A víte jak v šestém díle Snape se svoji sestrou uzavřou dohodu?Tu neporušitelnou..Teď mě napadá že něco podobného mohl uzavřít s Brumbálem.Třeba aby byl na jejich straně,chránil Harryho a pomáhal všem z Fénixova řádu..A třeba i to aby Brumbála zabil kdyby bylo potřeba..Docela logické řekla bych..

Ejmy

Anonymní řekl(a)...

LUdia...Klobuk dole ste supeR !! uz nech je to rychlo hotove hltam slovo za slovom cakam kedy bude dalsia KAPITOLA...DAKUJEM dikdikdik aj za ostatnych kamaratov ktori su na tom podobne ako ja ste super diky moc

Anonymní řekl(a)...

fénixové jste supr,bude ještě dneska nějaká kapitola?nebo aspon kousek?

Anonymní řekl(a)...

Ahojky chci Vám říct, že si to čtení takto užiju víc než kdybych měla knihu. Protožu ta by byla během pár dní přečtená!!! A ono je to poslední díl :-(, tak si všichni pořádně UŽIVEJTE!!! Největší DÍÍÍK patří týmu Fénix. D Ě K U J I

Anonymní řekl(a)...

moc vám děkuju, nebýt vaší odporné pomalosti tak bych nikdy nezjistil ze zbytek kaptol přečtu v aj za jedno odpoledne...
ste pomaly jak zacpa

Anonymní řekl(a)...

Už to chce další sme napjatí! :D

Anonymní řekl(a)...

Ahojky:)) ste vážně úúžasný...diky moc za vaši práci...
Doufam, že budou dalsi kapitoly taky tak rychle preložený, uz se hrozne těsim

Anonymní řekl(a)...

super už se těším na další dík!!!

Anonymní řekl(a)...

ahoj nevíte kde se dá na netu sehnat HP7 v angličtině? zkusil bych to přelouskat to čekání mě zabíjí :) kdyžtak napište na icq 256770210

Anonymní řekl(a)...

Ahojik, ste super .... kdy byde dalsi cast ? drive ste davali klido tri kapitoly za den a ted ani ne jednu .... co se deje ? dyt vas je dost ne ? prosim prosim kdy bude dlasi cast - kapitola ? Miska

Anonymní řekl(a)...

Moc a moc děkuju že knihu překládáte. Patří Vám můj upřímný dík a poklona.

Anonymní řekl(a)...

Lidi, prosím vás, mějte rozum! Vždyť jsou prázdniny, i pro ty kdo místo koupání a ježdění na výlety sedí u počítače a překládají pro nás tu báječnou story! Jsou mistři, že to dokáží, ale vezměte v úvahu, že i oni jsou už unavení, mají nějaké povinnosti a také by rádi dělali něco jiného, méně vysilujícího. Konec konců - oni ten závěr už znají, a přece ho předávají nám, kdo si svou angličtinou nejsme jisti. Tak je neuhánějme, co je jeden-dva dny proti čekání do Vánoc na oficiální překlad.
Babča

Anonymní řekl(a)...

Vypadlo vám pár vět v překladu. Chybějící napíšu tučnou kurzívou : „Potřebuji zajít do Gringgotovy banky,“ odpověděla Hermiona.
"Heh, já také!" řekl Travers. "Zlato, špinavé zlato! Nemůžeme bez něj žít, proto musím s lítostí uznat nutnost společenství s našimi dlouhoprstými přáteli."
Harry cítil, jak se Griphook pevněji přichytil kolem jeho krku.
"Půjdeme?" řekl Travers a ukázal Hermioně vpřed.

Hermiona neměla na vybranou, musela ho následovat klikatou dlážděnou ulicí až k místu, kde nad ostatními obchody vyčnívala sněhobílá budova Gringottovy banky. Ron kráčel vedle nich a Harry s Griphookem je následovali.

Anonymní řekl(a)...

Lidi, díky moc za překlad! Jste naprosto skvělí! Těch debilů, co vám nadávají, že jste pomalí, si prosím nevšímejte. Vážím si vaší práce. Ještě jednou díky. Renata

Anonymní řekl(a)...

Proboha vy jste otravny, až bude další kapitola tak bude. Si to můžete zkusit překládat sami, dělá se to zadarmo a vy ještě pořád máte plnou hubu keců.

Anonymní řekl(a)...

Dneska Vám to nějak nejde, přidali jste jen část kapitoly... :(

Anonymní řekl(a)...

cus lidi mate tu nekdo plakat k filmu harry potter a fenixuv rad koupim

Anonymní řekl(a)...

kolko ma kapitol cela kniha?

Anonymní řekl(a)...

Prosim nesla by tato kapitola zverejnit cela........nestihla jsem prvni čast

Anonymní řekl(a)...

myslim že ti remcalove, kterym se nelibi ze se obcas s prekladem opozdite, by se meli zamyslet nad tim, ze to delate pro nas a pokud se jim to nelibi tak at si to prekladaj sami. maj byt radi ze aspon neco, nez nic. nejde totiz jen o preklad slov, ale skloubeni cele vety tak, aby to melo svuj vyznam a smysl a zapadalo to do deje.proto kdyby to prekladalo deset lidi individualne, bude to mit i deset ruznych verzi.anglictina ma mnoho vyrazu pro jedno slovo.

Anonymní řekl(a)...

Hoši hoši nějak zpomalujete... ;-)

Anonymní řekl(a)...

ja si myslim ze voldemort umre protoze ho harry pekne poprosi

Anonymní řekl(a)...

děkuju moc za překlad jste super!
měla bych snad jen takovou prosbu: pro nás nedočkavce, kteří si části kapitol, nemohli byste to nějak zaznačit, ať nemusím(e) hledat začátek nové části?

Anonymní řekl(a)...

Ahojik..Chtěla jsem se zeptat kolik kapitol bude Mít HP7..A kdy bude 27?:-(

Anonymní řekl(a)...

ahojky sem ráda že prekládáte HP sem vám za to mooooooooooocccc vdecná.Fakt díkec a jen tak dálll

Anonymní řekl(a)...

Já do vás něchci nějak rýpat,jsem moc ráda že to překládáte,ale teď se mi zdá,že jste se nějak zasekli.Co se děje??!!! Snad to nechcete 10 kapitol před koncem vzdát!

Anonymní řekl(a)...

ahoj!kdy se tu objeví další kapitola??

Anonymní řekl(a)...

To už je celá kapitola?Jinak super překlad za chvilku už máme celou knížku =)

Anonymní řekl(a)...

Dotaz ohledně nynější sestavy fénixova týmu:Taky by mne zajmalo proč jste se zpomalili(ač je to rychlé)?
Jestli vás ubylo nebo co?

Anonymní řekl(a)...

tedy....dneska nám to trošišičku drhne, což?:-( no nevadí, alespoň se my, závisláci můžeme odpoutat od PC a čtení a jít se třeba najíst:-) Jinak jste super:-) díky!

Anonymní řekl(a)...

díky za překlad,ale nějak se mi kluci zdá,že zpomalujete

Anonymní řekl(a)...

jůůůů díky další prosím a jdte neeeeeeej!!!

Anonymní řekl(a)...

fenixi je to parada!!!
ale za chvilu mam pocit ze to tu budete davat po jednotlivych vetach:-)

Anonymní řekl(a)...

Chtěl jsem vám nabídnout své služby.
Po překladatelích bych mohl kapitoly upravovat do čtivější podoby,více se podobající knize. Píšu články do novin a mám dobré slohovky.
Kontakt: machix@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

chceeeem dokončenie kapitolyyyy

som v Srbsku a spolahol som sa že budeem mať večeer čo čííítaaať

prosííím save meeeeee

Bigiiiiii

Anonymní řekl(a)...

Já myslim, že můžeme být rádi, že vůbec překládají. Tolik dní pořád sedět a překládat.. Mě už by to teda nebavilo..

Airon řekl(a)...

hele neděláte tu kapitolu nák dluho ?

«Nejstarší ‹Starší   1 – 200 z 275   Novější› Nejnovější»