neděle 22. července 2007

22. kapitola - Relikvie smrti

Harry upadl na trávu, těžce si oddychnul a okamžitě se vydrápal zpátky nahoru. Vypadalo to, že přistáli do prachu na okraji pole. Hermiona již obíhala v kruhu okolo nich a mávala svou hůlkou.

Protego Totalum Salvio Hexia …”

„Ten proradný, starý příživník,” funěl Ron, objevil se z pod neviditelného pláště a hodil ho Harrymu. „Hermiono, ty jsi genius, úplný genius. Nemůžu uvěřit, že jsme se z toho dostali.”

Cave Inimicum…Neříkala jsem, že to byl jednorožcův roh, neříkala jsem mu to? A teď je jeho dům rozpadlý!”

„Posloužil mu dobře,” řekl Ron a prohlížel si své roztrhané džíny a zářezy na nohou,
„Co si myslíš, že mu udělají?”

„Doufám, že ho nezabili!” naříkala Hermiona, „Proto jsem chtěla, aby Smrtijedi zahlédli Harryho ještě než zmizel. Poznali tak, že jim Xenophilius nelhal!”

„A proč jsi mě přesto schovávala?” zeptal se Ron.

„Ty máš být v posteli s kropenatkou, Rone! Unesli Lenku, protože její otec podporoval Harryho! Co by se stalo tvé rodině, kdyby věděli, že jsi s ním?”

„Ale co tvoje máma a táta?”

„Jsou v Austrálii,” řekla Hermiona, „Měli by být v pořádku. Nic neví.”

„Jsi génius,” opakoval Ron s úctou.

„Jo, to jsi, Hermiono,” horlivě souhlasil Harry. „Nevím, co bychom bez tebe dělali.”

Zazářila, ale najednou zvážnila.

„A co Lenka?”

„No, jestli říkali pravdu, tak je pořád na živu ---,“ začal Ron.

„Neříkej to, neříkej to!” zakňučela Hermiona. „Musí být na živu, musí!”

„Tak to předpokládám, že bude v Azkabanu,” řekl Ron. „Jestliže přežije toto místo....mnozí ne…”

„Přežije,” řekl Harry. Nesnesl pomyšlení na jinou možnost.

„Lenka je silná, silnější, než by sis myslel. Nejspíš učí své spoluvězně o stachopudech a škrknách.”

„Doufám, že máš pravdu,” řekla Hermiona. Rukou si zakryla oči. „Je mi tak líto Xenophilia, kdyby ---“

„---kdyby se nás právě nepokusil prodat Smrtijedům,” dokončil Ron.

Postavili si stan, vlezli dovnitř a Ron jim uvařil čaj. Po tom, jak těsně vyvázli, se jim toto studené a zatuchlé místo zdálo jako domov: bezpečné, známé a přátelské.

„Proč jsme sem chodili?” povzdechla si Hermiona po několikaminutovém tichu.

„Měl jsi pravdu, Harry, byl to Godrikův Důl úplně od začátku, naprosté plýtvání časem!
Relikvie Smrti…taková blbost…ačkoliv vlastně,” vypadalo, že ji něco náhle napadlo, “mohl si to vymyslet, ne? Nejspíš sám vůbec nevěří na Relikvie Smrti a chtěl nás jenom zdržet, než přijdou Smrtijedi!”

„To si nemyslím,” řekl Ron. “Je zatraceně těžké vymýšlet si něco, když jsi ve stresu, těžší než si myslíš. Zjistil jsem to, když mě bandita chytil. Bylo mnohem jednodušší předstírat, že jsem Stan, protože jsem o něm něco málo věděl, než kdybych si vymýšlel celou novou osobu. Starý Láskorád byl pod silným tlakem, když se snažil zajistit, abychom se nehnuly z místa. Počítám s tím, že nám řekl pravdu a nebo to, o čem si myslel, že pravda je, abychom s ním pokračovali v rozhovoru.”

„No, domnívám se, že na tom nezáleží,” povzdechla si Hermiona. „I kdyby byl upřímný, nikdy za celý svůj život jsem neslyšela takový nesmysl.”

„Počkej přece,” řekl Ron. “Tajemná komnata měla být taky jen pověst, že?”

„Ale Relikvie Smrti nemohou existovat, Rone!”

„To ty pořád říkáš, ale jedna z nich může,” řekl Ron. „Harryho neviditelný plášť ---“

„Příběh tří bratrů je jenom pohádka,” řekla Hermiona rozhodně. „Pohádka o tom, jak se lidé bojí smrti. Jestli zůstat naživu je tak snadné, jako se skrýt pod neviditelný plášť, tak už máme vše, co potřebujeme!”

„Nevím. Mohlo by to být něco s neporazitelnou hůlkou,” řekl Harry a otáčel trnkovou hůlkou, kterou tak neměl rád, ve svých prstech.

„Žádná taková věc není, Harry!”

„Říkala jsi, že je spousta hůlek --- Smrtící hůlka nebo jak tomu říkají---“

„Dobře, i když si chceš dělat srandu, že prastará hůlka je skutečná, tak co ten
životodárný kámen?” naznačila prsty uvozovky kolem tohoto názvu a tón jejího hlasu byl sarkastický . „Žádná kouzla nemohou vzkřísit mrtvé, tak je to!”

„Když se má hůlka spojila s tou Ty-Víš-Koho, objevili se máma a táta…a Cedric…”

„Ale oni nevstali skutečně z mrtvých, že?” řekla Hermiona. „Tyhle ---vybledlé napodobeniny nejsou to samé, jako když někoho doopravdy oživíš.”

„Ale ta dívka z příběhu se ve skutečnosti nevrátila, ne? Příběh říká, že jakmile je někdo mrtvý, patří k mrtvým. Ale ten druhý bratr ji stále viděl a mluvil s ní, že? Dokonce s ní nějaký čas žil…”

V Hermionině výrazu uviděl znepokojení a ještě něco hůře rozpoznatelného.
Jak se podívala na Rona, Harry si uvědomil, že to byl strach: vyděsil ji svým povídáním o životě s mrtvými.

„Takže o tom chlápkovi Paverellovi, který je pohřben v Godrikově Dole,” řekl spěšně, snažil se, aby to znělo normálně pevně, “o něm nic nevíš, ne?”

„Ne,” odpověděla, změna tématu ji pomohla. „Po tom, co jsem viděla tu značku na jeho hrobě, jsem si vyhledala, jestli byl slavnýj nebo udělal něco důležitého, jistě bude v jedné z našich knih. Jediné místo, kde se mi podařilo nalézt jméno ‘Peverell’, je Přirozená ušlechtilost: Kouzelnický rodokmen. Půjčila jsem si ji od Krátury,”
vysvětlila, když Ron povytáhl obočí. “Je to seznam čistokrevných rodin, které vymřely po mužské linii. Zřejmě byli Paverellovi jedni z těch, kteří zmizeli nejdříve.”

„Vymřeli v mužské linii?” opakoval Ron.

„To znamená, že jejich jméno zaniklo,” řekla Hermiona, “již před stoletími v případě Peverellových. Pořád mohli mít potomky, ale ti by se jmenovali nějak jinak.”

A najednou, při zvuku toho jména “Peverell”, Harrymu v paměti vysvitlo: špinavý starý muž, který se oháněl před obličejem ministerského úředníka ošklivým prstenem a hlasitě křičel,

„Rolvoj Gaunt!”

„Prosím?“ řekli Ron a Hermiona najednou.

„Rolvoj Gaunt! Dědeček Ty-Víš-Koho! V myslánce! S Brumbálem! Rolvoj Gaunt říkal, že pocházel od Peverellových!”

Ron a Hermiona vypadali ohromeně.

„Ten prsten, ten prsten, který se stal viteálem, Rolvoj Gaunt řekl, že je na něm erb

Peverellových! Viděl jsem, jak s ním mává před obličejem chlápka z ministerstva, skoro mu ho strčil do nosu!”

„Erb Paverellových?” řekla ostře Hermiona. “Viděl jsi, jak to vypadá?”

„Moc ne,” řekl Harry a snažil se vzpomenout si. „Nebylo na tom nic fantastického, co bych mohl vidět; možná pár škrábanců. Zblízka jsem ho doopravdy viděl jenom potom, co byl rozbit.”

Harry viděl, že mu Hermiona porozuměla, když najednou rozšířila oči. Ron užasle hleděl z jednoho na druhého.

„Hrome…Domníváš se, že to zase byl ten znak? Znak relikvií?”

„Proč ne,“ řekl Harry vzrušeně, „Rolvoj Gaunt byl ignorantský měšťák, který žil jako prase a jediné, o co se staral, byl jeho původ. Jestli byl ten prsten předáván po století, nemusel vědět, co to ve skutečnosti je. V tom domě nebyly žádné knihy a věřte mi, že on nebyl ten typ, co čte příběhy pro děti. Zamiloval si pomyšlení, že ty škrábance na kameni jsou erbem, jak tím byl zaujatý, protože mít čistou krev tě udělá prakticky královským.”

„Ano…to je všechno velice zajímavé,” řekla opatrně Hermiona, “ale Harry, jestli si myslíš, co já si myslím, že si myslíš ---“

„No, proč ne? Proč ne? řekl Harry,“ opouštěje opatrnost. „Byl to kámen, ne?” Podíval se na Rona a hledal u něj podporu. „Co když to byl životodárný kámen?”

Ron otevřel pusu.

„Hrome--- Ale bude to pořád fungovat, když ho Brumbál rozbil --- ?”

„Fungovat? Fungovat? Rone, on nikdy nefungoval! Žádná taková věc jako životodárný kámen neexistuje!”

Hermiona vyskočila na nohy, vypadala popuzeně a naštvaně. „Harry, ty se snažíš všechno napasovat to té povídačky o relikviích ---“

„Napasovat?” opakoval. „Hermiono, ono to pasuje samo! Vím, že znak relikvií byl na tom kameni! Gaunt řekl, že pochází z Peverellových!”

„Před minutou jsi nám řekl, že jsi nikdy pořádně tu značku na kameni neviděl!”

„Kde si myslíš, že je ten prsten teď?” zeptal se Ron Harryho. „Co s ním Brumbál udělal poté, co ho rozevřel?”

Ale Harryho představivost běžela kupředu, daleko za tu Ronovu a Hermioninu…

Tři předměty, nebo relikvie, které spolu dohromady udělají ze svého majitele pána Smrti…Pána…Přemožitele…Vítěze…Poslední nepřítel, který má být zničen, je smrt.

A on, majitele všech tří relikvií, se postaví Voldemortovi, jehož viteály se jí nemohou rovnat…Ani jeden nemůže žít, dokud je ten druhý naživu…Byla toto odpověď? Relikvie proti viteálům? Je zde možnost, po tom všem, zajistit, že to bude on, kdo triumfuje? Kdyby byl pánem relikvií smrti, byl by zachráněn?

„Harry?”

Ale Harry ji stěží uslyšel: Vytáhl neviditelný plášť a nechal ho klouzat mezi prsty, látka vláčná jako voda, lehká jako vzduch. Nikdy neviděl nic podobného za svých sedm let v kouzelnickém světě. Plášť byl přesně takový, jak ho Xenophilius popsal: Plášť skutečně a opravdově poskytoval svému nositeli neviditelnost, trval navěky a nabízel mu stálé, neproniknutelné utajení, ať na něj bylo sesláno jakékoliv kouzlo…

A pak si s vyjeknutím vzpomněl—

„Brumbál měl můj plášť tu noc, kdy zemřeli mí rodiče!”

Třásl se mu hlas a cítil, jak se mu hrne krev do obličeje, ale nestaral se o to.

„Moje máma řekla Siriusovi, že si Brumbál plášť vypůjčil! Tak proto! Chtěl ho prozkoumat, protože si myslel, že je to třetí relikvie! Ignotus Peverell je pochován v Godrikově Dole…”

Harry chodil naslepo kolem stanu, Cítil, že se kolem něho otevírají skvělé nové výhledy. „Je to můj předek. Pocházím z třetího z bratrů! Všechno to dává smysl!”

Cítil se vyzbrojený svou jistotou, svou vírou v relikvie, jakoby pouhá myšlenka na jejich vlastnictví mu poskytovala ochranu, cítil se šťastný a vrátil se k ostatním dvěma.

„Harry,” řekla opět Hermiona, ale on byl příliš zaměstnaný otevíráním váčku, který měl kolem krku. Ruce se mu silně třásly.

„Přečti si to,” řekl a strčil jí matčin dopis do ruky. “Přečti si to!

Brumbál měl plášť, Hermiono! Na co jiného by ho chtěl? Nepotřeboval plášť, mohl vykonat zastírací kouzlo tak silné, že by byl naprosto neviditelný!”

Něco spadlo na zem, zatřpytilo se a zakutálelo se pod židli: Když vyndával dopis, vypadla mu i zlatonka. Sklonil se, aby ji zvedl. A pak, právě načatý pramen báječných objevů ho překvapil dalším darem, šok a údiv v něm vybuchly a on zakřičel.

„JE TADY! Ponechal mi ten prsten – je v té zlatonce!”

„Ty --- myslíš?”

Nemohl pochopit, proč to Rona zarazilo. Bylo to tak zřejmé, bylo mu to jasné. Všechno to pasovalo, všechno…jeho plášť byl třetí relikvií, a až přijde na to, jak otevřít zlatonku, bude mít druhou, a poslední co potřebuje, je nají první relikvii, starodávnou hůlku, a potom ---

Jako by opona padla na osvětlené jeviště: Všechno jeho vzrušení, všechny jeho naděje a štěstí byli naráz uhašeny, postával sám ve tmě a to skvělé kouzlo bylo pryč.

„To je to, po čem jde.”

Ta změna hlasu vyděsila Rona a Hermionu ještě více.

„Ty-Víš-Kdo jde po starodávné hůlce.”

Otočil se k nim zády, tvář napjatou a nevěřící. Věděl, že je to pravda. Celé to dávalo smysl, Voldemort nehledal nějakou hůlku, hledal starou hůlku, vskutku starou.

Harry šel ke vchodu do stanu a zapomněl na Rona a Hermionu. Díval se ven do tmy a přemýšlel…

Voldemort byl vychován v mudlovském sirotčinci. Nikdo mu nemohl vyprávět Příhody Barda Beedla, když byl malý, ani Harry o nich neslyšel. Skoro žádný kouzelník nevěří v relikvie smrti. Bylo pravděpodobné, že o nich Voldemort ví?

Harry zíral do temnoty…Kdyby Voldemort věděl o relikviích smrti, určitě by je hledal, udělal cokoliv, aby se zmocnil tří předmětů, které z něho udělají pána Smrti? Kdyby věděl o relikviích, nepotřeboval by hlavně viteály. Neukazuje snad ta skutečnost, že z relikvie udělal viteál, že nevěděl o tomto posledním velkém kouzelnickém tajemství?

Což znamená, že Voldemort hledal starodávnou hůlku, aniž by si uvědomoval její úplnou moc, aniž by rozuměl tomu, že je to jedna ze tří…hůlka byla relikvií, která nemohla být ukryta, její existence byla dobře známa Krvavá cesta starodávné hůlky postupuje napříč stránkami kouzelnické historie

Harry pozoroval oblačnou oblohu, obloučky šedého dýmu stříbrně přecházeli přes tvář bílého měsíce. Byl omámen úžasem nad svými objevy. Vrátil se zpátky do stanu. Byl to šok, vidět stát Rona a Hermionu přesně tam, kde je zanechal. Hermiona stále držela dopis od Lily, Ron vedle ní vypadal trochu úzkostlivě. Neuvědomovali si, jak daleko se dostali za posledních pár minut?

„Je to tak?” řekl Harry, zkoušel je dostat do toho vlastního zápalu užaslé jistoty, “To vysvětluje všechno. Relikvie Smrti jsou opravdové a já jednu mám --- možná dvě ---“

Pozvedl zlatonku.

„--- a Ty-Víš-Kdo pronásleduje tu třetí, ale neuvědomuje si …on prostě

si myslí, že je to mocná hůlka ---“

„Harry,” řekla Hermione, přistoupila k němu a vrátila mu zpátky dopis od Lily,

„Je mi to líto, ale myslím, že to máš celé špatně, celé.”

„Copak to nevidíš? Celé to zapadá ---“

„Ne to nezapadá,” řekla. “Nezapadá. Harry, prostě si se nechal unést. Prosím,” řekla, když začala, “prosím, jenom mi odpověz toto: Jestli Relikvie Smrti opravdu existují, a Brumbál o nich věděl, věděl, že osoba, která je všechny vlastní bude pánem Smrti --- Harry, proč by ti to neřekl? Proč?”

Odpověď už měl připravenou.

„Ale ty jsi to řekla, Hermiono! Musíš to o nich vypátrat sám! Je to výprava!”

„Ale já jsem to řekla jenom, abych tě přesvědčila jít k Láskorádům!” křičela Hermiona podrážděně. “Doopravdy jsem tomu nevěřila!”

Harry si toho nevšímal.

„Brumbál mě většinou nechával, abych si věci našel sám. Nechal mě zkusit svou sílu, riskovat. Tohle mi připadá, jako něco podobného, co dělával.”

„Harry, tohle není hra, tohle není cvičení! Je to opravdové, a Brumbál ti zanechal velice jasné instrukce: Najdi a znič viteály! Ten symbol nic neznamená, zapomeň na Relikvie Smrti, nemůžeme si dovolit odložit to na vedlejší kolej---“

Harry ji sotva poslouchal. Otáčel zlatonku ve své ruce pořád dokola, napolo očekával, že se otevře a zjeví mu životodárný kámen, aby dokázal Hermioně, že má pravdu, že relikvie smrti jsou skutečné .

Obrátila se na Rona.

“Ty tomu nevěříš, nebo ano?”

Harry vzhlédl a Ron váhal.

„Nevím…Myslím…kousky toho tak nějak zapadají do sebe,” řekl Ron nešikovně, “Ale když se na to podíváš jako na celek…” Zhluboka se nadechl. “Myslím, že se máme zbavit viteálů, Harry. To je to, co nám Brumbál řekl, abychom udělali. Možná…možná bychom měli zapomenout na tu záležitost s relikviemi.”

„Děkuji ti, Rone,” řekla Hermiona. „Vezmu si první hlídku.”

Přešla kolem Harryho a sedla si do vchodu , čímž udělala za vším naprostou tečku.

Ale tu noc mohl Harry jen těžko usnout. Nápad o Relikviích Smrti ho posedl a nemohl si odpočinout zatímco mu znepokojivé myšlenky vířili myslí: hůlka, kámen a plášť. Kdyby je prostě mohl mít všechny…

Otevřu se na konci…Ale co bylo tím koncem? Proč nemůže mít ten kámen teď? Kéž by měl ten kámen, mohl by se Brumbála zeptat osobně…

Harry po tmě mumlal slova k zlatonce a zkoušel všechno, dokonce i hadí řeč, ale zlatá kulička se neotevřela …

A ta hůlka, prastará hůlka, kde ta je skrytá? Kde teď hledal Voldemort ? Harry si přál, aby ho jizva pálila a ukázala mu Voldemortovy myšlenky, protože úplně poprvé se on a Voldemort shodovali ve věci, kterou chtěli…Hermioně by se ten nápad nelíbil, samozřejmě…Ale pak, ona tomu nevěří….Xenophilius měl svým způsobem pravdu…omezenou, úzkoprsou a fanatickou. Pravda byla taková, že se bála té myšlenky na Relikvie Smrti, zvláště životodárný kámen…a Harry přitiskl ústa na zlatonku, políbil jí a málem jí i spolkl, ale zlaté vyznamenání nepovolilo.…

Už skoro svítalo, když si vzpomněl na Lenku, která je sama v cele v Azkabanu, obklopená mozkomory a najednou se zastyděl. Úplně na ní zapomněl při svém horečném uvažování o relikviích. Kdyby ji jen mohl zachránit, ale mozkomorové v takovém počtu by byli prakticky nenapadnutelní. Teď ho napadlo, že ještě nezkoušel vykouzlit patrona s trnkovou hůlkou...Musí to zkusit ráno...

Jenom kdyby byl nějaký způsob, jak získat lepší hůlku...

A touha po prastaré hůlce, hůlce smrti, neporazitelné, nepřemožitelné, ho znovu pohltila…

Další ráno sbalili stan a vyrazili do chmurného lijáku. Příval je sledoval až na pobřeží, kde na tu noc postavili stan a vytrvali zde přes celý týden kvůli promočenému terénu, který Harrymu přišel ponurý a depresivní. Mohl myslet pouze na Relikvie Smrti. Bylo to jako plamen, který v něm vzplanul a nic, ani Hermionina přímá nedůvěra, ani Ronovy trvající pochybnosti, ho nemohlo uhasit. A čím zuřivěji hořela touha po relikviích , tím méně byl veselý. Vinil Rona a Hermionu: Jejich odhodlaná lhostejnost byla tak špatná jako neúprosný déšť a utlumovala jeho nadšení, ale nic nemohlo nahlodat jeho jistotu, která zůstávala absolutní. Harryho důvěra a touha po relikviích ho stravovala, až se cítil od druhých dvou a jejich posedlosti viteály izolovaný.

„Posedlost?” řekla Hermiona hlubokým nelítostným hlasem, když byl Harry lhostejný promluvit jediné slovo poté, co mu Hermiona vynadala, že postrádá zájem na hledání dalších viteálů. “Nejsme jediní s posedlostí, Harry! My jsme ti, kteří se snaží dělat to, co jim Brumbál řekl!”

Byl ale nepřístupný skryté kritice. Brumbál zanechal znak relikvií, aby ho Hermiona rozluštila a jemu zase, o čemž byl Harry stále přesvědčený, zanechal ve zlatonce schovaný

životodárný kámen. Ani jeden nemůže žít, pokud druhý přežívá…pán Smrti…Proč tomu Ron a Hermiona nerozumí?

„Poslední nepřítel, který má být zničen, je smrt,’” citoval tiše Harry.

„Já myslela, že to je Ty-Víš-Kdo s kým máme bojovat?” odsekla Hermiona a Harry to s ní vzdal.

I záhada okolo bílé lani, o které druzí dva vytrvale diskutovali, se mu teď zdála méně důležitá, jako lehce zajímavý vedlejší program. Jediná další věc, o kterou se staral, byla jeho jizva, která začala opět svrbět, ačkoliv udělal vše, co mohl, aby tuto skutečnost skryl před ostatními. Hledal samotu, kdykoli jen mohl, ale byl zklamán tím, co viděl. Vize, které sdílel s Voldemortem, změnily svou kvalitu; byly najednou rozmazané, zaostřovali se a rozostřovaly. Harry byl schopen rozlišit jen nejasné obrysy předmětů, které vypadaly jako lebka a něco jako hora, která byla spíše ze stínů než z hmoty.

Harry, navyklý na vidiny ostré jako reálný obraz, byl touto změnou znepokojený. Obával se, že spojení mezi ním a Voldemortem bylo poškozeno, spojení, kterého se oba obávali a také cenili, ať už navykládal Hermioně cokoliv. Harry si nějak spojoval tyto neuspokojující matné obrazy se zkázou své hůlky, jako by to byla chyba trnkové hůlky, že už nikdy více nemohl pohlédnout do Voldemortovy mysli tak dobře jako dřív.

Jak se týdny loudaly, Harry si nemohl nevšimnout i přes své pohroužení do sebe, že to vypadá, že Ron přebírá vedení. Možná proto, že už byl předurčen k tomu, nenechat je ve štychu, možná proto, že Harryho ústup do apatie vyburcoval jeho spící vůdcovské kvality, Ron byl nyní ten, kdo povzbuzoval a vyzýval zbylé dva k akci.

„Zbývají tři viteály,” pořád říkal. „Potřebujeme akční plán, no tak!

Kde jsme ještě nehledali? Pojďme si to projít ještě jednou. Sirotčinec…”

Příčná ulice, Bradavice, dům Raddleových, U Borkina a Burkese, Albánie, všechna místa, o kterých věděli, že tam Tom Raddle někdy žil nebo pracoval, navštěvoval nebo vraždil, Ron a

Hermiona se jimi prohrabávali znovu a znovu, Harry se připojoval jen, aby ho Hermiona přestala otravovat. Byl by šťastný, kdyby mohl sedět sám v tichosti, pokoušel se číst Voldemortovy myšlenky a zjistil více o prastaré hůlce, ale Ron trval na cestování po čím dál tím víc pochybných místech, aby je udržel v pohybu, jak si byl Harry vědom.

„Nikdy nevíš,” byla Ronova stálá písnička. “Horní Kosatka“ je kouzelnická vesnice, mohl tu chtít žít. Pojďme to tu prohledat.”

Tyto časté nájezdy do kouzelnických území je příležitostně přiváděly na dohled banditům.

„Předpokládá se, že někteří z nich jsou stejně špatní jako Smrtijedi,” řekl Ron. “Ta cháska co mě měla, byla dost ubohá, ale Bill odhadoval, že někteří z nich jsou opravdu nebezpeční. Na Potterově hlídce říkali---“

„Na čem?” řekl Harry.

„Potterova hlídka, nevyprávěl jsem ti, že se tomu tak říká? Stanice, kterou se stále pokouším naladit na svém radiu, jediná, která říká pravdu o tom, co se děje! Téměř všechny stanice následují Ty-Víš-Koho, všechny kromě Potterovy hlídky, Opravdu bych chtěl, abys to slyšel, ale špatně se to ladí…”

Ron trávil večer co večer vyťukáváním různých rytmu na vrchol rozhlasu zatímco se knoflík otáčel. Příležitostně chytili úryvky rad, jak jednat s dračími neštovicemi, jindy zase pár kousků “Kotle plného žhavé a silné lásky.” Ron se snažil při ťukání trefit správné heslo, polohlasně mumlal řetězce náhodných slov.

„Obyčejně je to něco, co má co dočinění s Řádem,” řekl jim. „Bill měl vážně talent v jejich hádání. Já jsem vděčný, když uhádnu jedno…”

Nakonec až v březnu Ronovi udělala štěstěna laskavost.

Harry seděl u vchodu do stanu na povinné hlídce, naprázdno zíral na trs modřenců, které si protlačili cestu zmrzlou půdou, když najednou Ron ze stanu vzrušeně zakřičel.

„Mám to, mám to! Heslo bylo ‘Albus’! Vlez dovnitř, Harry.”

Poprvé vyburcovaný ze svého přemítání na Relikviemi Smrti, pospíchal Harry zpátky do stanu. Našel Rona a Hermionu, jak klečí na podlaze před malým radiem. Hermiona, která leštila meč Godrika Nebelvíra, jen aby něco dělala, seděla s otevřenou pusou a zírala na drobný reproduktor, z kterého se ozýval moc dobře známý hlas.

„…se omlouváme za dočasné výpadky rozhlasových vln, které byly způsobeny mnohými návštěvami těch okouzlujících Smrtijedů do domů v našem okolí.”

„Ale to je Lee Jordan!” řekla Hermiona.

„Já vím!” zazářil Ron. “Hustý, co?”

„…nyní jsme našli jiné bezpečné místo,” říkal Lee, a já jsme potěšen, že vám mohu říct, že se k nám tento večer připojili naši dva pravidelní spolupracovníci, kluci!”

„Ahoj.”

„Dobrý večer, Rivere.”

„’River’” je Lee,” vysvětloval Ron. „Všichni mají zakódovaná jména, ale ty mu jako obvykle můžeš říkat ---“

„Pšš!” řekla Hermiona.

„Ale než si poslechneme Královského a Romuluse,” pokračoval Lee, „pojďme na chvíli ohlásit ty mrtvé, kteří zpravodajství Kouzelnické rozhlasové sítě a Dennímu věštci nepřipadají dost důležití, aby je zmínili. S velikou lítostí informujeme naše posluchače o zavraždění Teda Tonkse a Dirka Cresswella.”

Harrymu bylo špatně, chytil se za břicho. On, Ron, a Hermiona se na sebe s hrůzou podívali.

„Také byl zabit skřet jménem Gornuk. Má se za to, že mudlovský šmejd Dean Thomas a druhý skřet, cestující společně s Tonksem,, Cresswellem a Gornukem, měli uprchnout. Jestli Dean poslouchá nebo kdokoliv, kdo ví o jejich místě pobytu, jeho rodiče a sestry zoufale potřebují nové zprávy.

V době těchto událostí byla ve svém domě v Gaddley nalezena mrtvá pětičlenná mudlovská rodina. Mudlovské úřady přisuzují jejich smrt úniku plynu, ale členové Fénixova řádu nám sdělili, že to byla smrtelná kletba --- další důkaz, jako by ho bylo potřeba, že se vraždění mudlů stává za nového režimu něčím více než rekreačním sportem.

„Nakonec s lítostí sdělujeme našim posluchačům, že ostatky Bathildy Bagshotové byly objeveny v Godrikové Dole. Jisté je to, že zemřela již před několika měsíci. Fénixův řád nás informoval, že její tělo poukazovalo zřejmé známky po zraněných způsobených černou magií.

„Posluchači, chtěl bych vás vyzvat, abyste se k nám připojili a drželi minutu ticha na památku

Teda Tonkse, Dirka Cresswella, Bathildy Bagshotové, Gornuka, a bezejmenných, neméně litovaných Mudlů, kteří byli zavražděni Smrtijedy.”

Sneslo se ticho a Harry, Ron, a Hermiona nemluvili. Půlka Harryho toužila slyšet víc, druhá půlka se obávala, co by mohlo přijít dál. Bylo to poprvé po dlouhé době, kdy se cítil naplno spjatý s okolním světem.

„Děkujeme,” řekl Leeův hlas. „A teď se můžeme vrátit k našemu pravidelnému spolupracovníkovi Královskému pro novinky o tom, jak se nové kouzelnické uspořádání dotýká mudlovského světa.”

„Děkuji ti, Rivere,” řekl nezaměnitelný hlas, hluboký, odměřený a uklidňující.

„Kingsley!” vyhrkl Ron.

„Víme!” tišila ho Hermiona.

„Mudlové stále ignorují příčiny jejich utrpení, i když pokračují zlé pohromy,” řekl Kingsley. „Avšak pořád slýcháme o pravdu se opírající příběhy o kouzelnících a čarodějkách, kteří riskovali vlastní bezpečí, aby ochránili své mudlovské přátele nebo sousedy, často bez jejich vědomí. Chtěl bych apelovat ke všem posluchačům, aby následovali jejich příkladu, třeba sesíláním ochranných kouzel na mudlovské příbytky ve vaší ulici. Mnoho životů může být zachráněno tímto jednoduchým opatřením.

„A co byste řekl, Královský, těm posluchačům, kteří odpovídají, že by měli být v této nebezpečné době upřednostněni kouzelníci?“ zeptal se Lee.

„Řekl bych, že je jenom malý krůček od upřednostňování kouzelníků k upřednostňování čistokrevných a potom k Smrtijedům,” odpovídal Kingsley. „Všichni jsme lidé, že? Každý lidský život má stejnou cenu a má cenu ho chránit.”

„Skvěle řečeno, Královský, a máš můj hlas na ministra kouzel, jestli se z tohohle někdy dostaneme,” řekl Lee. „A teď se přesuneme k naší oblíbené části programu ‘Potterovi komplicové.’”

„Děkuji, Rivere,” řekl další povědomý hlas. Ron se chystal promluvit, ale Hermiona ho předešla a zašeptala.

„Víme, že je to Lupin!”

„Romulusi, stále zastáváš názor, jako pokaždé, když se objevíš v našem vysílání, že Harry Potter je stále na živu?”

„Ano,” řekl pevně Lupin. “V mé mysli nejsou vůbec žádné pochybnosti, že jeho smrt by byla rozhlášena Smrtijedy, jak jen by to bylo možné, kdyby se tak stalo. Vrazilo by to smrtelný úder morálce těm, kteří stále vzdorují novému režimu. ‚Chlapec, který přežil ’ zůstává symbolem všeho, pro co bojujeme: vítězství dobra, síla nevinnosti, potřeba vytrvat a vzdorovat .”

Harryho zahrnula směs vděčnosti a studu. Odpustil mu Lupin ty hrozné věci, které mu řekl, když se naposledy setkali?

„A co by jsi řekl Harrymu, kdyby si věděl, že nás poslouchá, Romulusi?”

„Řekl bych mu, že s ním všichni jsme v duchu,” řekl Lupin, pak lehce zaváhal,

„A řekl bych mu, ať se řídí svými instinkty, které jsou dobré a skoro vždy správné.”

Harry se podíval na Hermionu, jejíž oči byly plné slz.

„Skoro vždy správné,” opakovala.

„O, vyprávěl jsem vám to?” řekl užasle Ron. „Bill mi říkal, že Lupin zase žije s Tonksovou! A zřejmě se už moc hezky zvětšila …”

„…a naše obvyklé aktuality o přátelích Harryho Pottera, kteří utrpěli pro svou loajalitu?” říkal Lee.

“No, jak pravidelní posluchači budou vědět, pár dalších otevřených stoupenců Harryho Pottera bylo uvězněno, včetně Xenophilia Láskoráda, někdejšího vydavatele Jinotaje,” řekl Lupin.

„Aspoň je stále naživu!” mumlal Ron.

„Také jsme něco málo před pár hodinami slyšeli, že Rubeus Hagrid” – všichni tři zalapali po dechu, takže málem propásli zbytek věty -- „dobře známý hajný v Bradavické škole, jen tak tak utekl před zatčením na Bradavické půdě, kde podle zvěstí ve svém domě hostil skupinu Podporujeme Harryho Pottera. Avšak Hagrid nebyl vzat do vazby a, jak věříme, je na útěku.”

„Domnívám se, že při útěku před Smrtijedy se hodí mít šestnáct stop vysokého nevlastního bratra?” zeptal se Lee.

„Mělo by to k tomu sklon,” souhlasil vážně Lupin. “Mohu jen dodat, že zatímco tady na Potterově hlídce chválíme Hagridova ducha, měli bychom uvést důkazy pro nejoddanější stoupence Harryho proti Hagridovu vedení. Skupiny jako ‘Podporujeme Harryho Pottera’ jsou nemoudré v dnešní atmosféře.”

„To vskutku jsou, Romulusi,” řekl Lee, “takže naznačuješ, že pokračuješ v dokazování své oddanosti muži s jizvou ve tvaru blesku na Potterově hlídce! A nyní se přesuňme k novinkám o kouzelnících, kteří dokazují, že jsou stejně tak nepolapitelní jako Harry Potter.

Rádi bychom upozornili na vůdce Smrtijedů. Poskytne vám zde své názory na některé z nejbláznivějších pověstí kolujících kolem něj, rád bych představil nového zpravodaje, Hlodavce?”

„’Hlodavce’?” řekl další povědomí hlas a Harry, Ron a Hermiona zakřičeli dohromady:

„Fred!”

„Ne – není to George?”

„Je to Fred, myslím,” řekl Ron a naklonil se blíž, a ať už to byl kterýkoli z dvojčat, řekl:

„Už nejsem v žádném případě ‘Hlodavec’, říkal jsem, že chci být ‘Bystrý’!”

„O, tak tedy dobrá, ‘Bystrý,’ mohl by jsi nám říct, jak jsi pochopil rozličné historky, které slýcháme o vůdci Smrtijedů?”

„Ano, Rivere, mohl,” řekl Fred. „Jak budou naši posluchači vědět, pokud si nezvolili za své útočiště dno zahradního jezírka nebo něco podobného, strategie Ty-Víš-Koho zůstává stále zastíněná, což vytváří dobré prostředí pro paniku. Samozřejmě, kdyby všechny uvedené zpozorování jeho osoby byly skutečné, muselo by tu být dobrých devatenáct Vy-Víte-Koho, kteří by se tu pohybovali.”

„To mu sedí, samozřejmě,” řekl Kingsley. „Atmosféra tajemství vytváří více hrůzy než kdyby se ukazoval.”

„Souhlas,” řekl Fred. „Tak, lidi, zkuste to a trochu se uklidněte. Už tak je to špatné i bez vymýšlení si věcí. Například ten nápad, že Vy-Víte-Kdo dokáže zabíjet lidi pouhým pohledem. To je bazilišek, posluchači. Jeden jednoduchý testík: Zjistěte, jestli ta věc, co na vás zírá má nohy. Jestli má, můžete se mu klidně podívat do očí, ačkoliv jestli je to opravdu Vy-Víte-Kdo, bude to nejspíš ta poslední věc, kterou uděláte.”

Poprvé po dlouhých týdnech se Harry smál, cítil, jak z něj opadává tíha napětí.

„A ty pověsti, že byl viděn v zahraničí?” zeptal se Lee.

„No, kdo by nechtěl krásné malé prázdniny po té těžké práci, kterou vykonal?” zeptal se Fred. „Jde o to, lidi, abyste nebyli uklidněni falešným pocitem bezpečí, když si budete myslet, že je v zahraničí. Možná je, možná ne, ale stále je pravda, že se dokáže pohybovat rychleji než Severus Snape tváří tvář šamponu, když se mu zachce, takže nepočítejte, že bude dlouho pryč, jestli nechcete nic riskovat. Nikdy bych si nemyslel, že toto vyslovím, ale bezpečnost především!”

„Mnohokrát ti děkuji za tato moudrá slova, Bystrý,” řekl Lee. „Posluchači, to nás dovedlo až na konec další Potterovy hlídky. Nevíme, kdy bude možné znovu vysílat, ale buďte si jistí, že se vrátíme.. Otáčejte knoflíkem: Další heslo bude Pošuk, udržujte se navzájem v bezpečí a věřte, dobrou noc.”

Radiové ovládání se pootočilo a světlo za ladícím panelem zhaslo. Harry, Ron a Hermiona pořád zářili. Slyšet známé a přátelské hlasy bylo neobyčejným posilujícím nápojem; Harry si tak zvykl na jejich izolaci, že zapomněl, že i jiní lidé odporují Voldemortovi. Jako by se probudil z dlouhého spánku.

„Dobrý, ne?” řekl šťastně Ron.

„Úžasný,” řekl Harry.

„Je to od nich tak statečné,” povzdechla obdivně Hermiona. „Kdyby je našli …”

„No, pořád se stěhují, ne?” řekl Ron. „Jako my.”

„Ale slyšel jsi, co řekl Fred?” zeptal se Harry vzrušeně; teď, když bylo vysílání u konce, jeho myšlenky se zase obrátili k jeho vše stravující posedlosti. „On je v zahraničí! Pořád hledá tu hůlku, věděl jsem to!”

„Harry—“

„No tak, Hermiono, proč jsi tak odhodlaná si to nepřipouštět? Vol –“

„HARRY, NE!”

„—demort jde po prastaré hůlce!”

„To jméno je tabu!” křičel Ron a vyskočil na nohy, povídání se ozývalo až ven ze stanu.

„Řekl jsem ti, Harry, řekl jsem ti, že to nemůžeme už nikdy víc říkat – musíme kolem nás obnovit ochranu –rychle – Takhle našli –“

Ale Ron přestal mluvit a Harry věděl proč. Lotroskop na stole se rozsvítil a začal se točit; mohli slyšet hlasy, stále blíž a blíž: hrubé a vzrušené hlasy. Ron vytáhl Zhasínadlo z kapsy a zmáčknul ho: Jejich lampy zhasly.

„Vyjděte s rukama nad hlavou!” ozval se skřehotavý hlas ze tmy „Víme, že jste tam! Míří na vás půl tuctu hůlek a je nám jedno, koho proklejeme!”

179 komentářů:

Netris řekl(a)...

A já už myslel že dneska nic nebude každopádně Dík!:-)

Anonymní řekl(a)...

Vy jste vážne moc moc moc dobříí a hrozně rychlý........=0)Jen tak dál, a moc vám děkujuuuuuuuuuuu!!!

Anonymní řekl(a)...

jůů..a teď du číst

Anonymní řekl(a)...

dufam ze ju dokoncite este dnes...
K tym hadkam o preklade : ja netvrdim ze prekladat priezviska a mena je zle, ale Brumbal a Bradavice mi pride ako z knizky mojho 5rocneho brata.
A postoj sem ceska proto drzim s cechmi : dievca nehnevaj sa ale nehrame hokej, normalne sa bavime ktory preklad je lepsi...

Anonymní řekl(a)...

no dobrý a kdy bude konec :-/

Anonymní řekl(a)...

jéééé, díky,konečně další...jsem měla už absťák pomalu :D:D

Anonymní řekl(a)...

this best... Taky jsem si vzpomnel na gaunta jak se tam vychloubal s medajlonem tomu ministerskýmu uřednikovi ;) at uz je pokracko ;)

Anonymní řekl(a)...

Ivush:
supr, díky moc

Anonymní řekl(a)...

super:D idete do toho!tesim sa na pokracovanie

Anonymní řekl(a)...

ha tady to mate napsany....takze kazdymu, kdo rikal, ze ten kamen v prsteni neni zivotadarny sklaplo....ne ne nemusite se mi omlouvat...

Anonymní řekl(a)...

Díky!!:o)

Anonymní řekl(a)...

jujky!
jste suprowy jak to prekladate moc vam dekuju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kazdou chvilicku sem chodim!!!

Anonymní řekl(a)...

nojooo...co by bez Hermiony dělali! ale fakt, ještě, že tam e a vždycky dokáže rychle myslet!

Anonymní řekl(a)...

nemůžete sem nekdo prosím vložit odkázek na celou knihu v angličtině?,čekání na kapitoly je strašně dlouhý(tím ale nechci nikoho z překladatelů kritizovat..:-)

Anonymní řekl(a)...

ju...husty, prvni komentar....jste fakt dobry, supr preklad...

Anonymní řekl(a)...

huráááááááá - mám vánoce každý den!

Anonymní řekl(a)...

ty voe ta J.K.R. umí překvapit!

Anonymní řekl(a)...

Aaach, to s tím Gauntem jen podtrhává mou teorii s mečem, kterou jsem popsala v minulé kategorii... xD

Anonymní řekl(a)...

Díky moc za překlad..

Anonymní řekl(a)...

heh pecka jsi dobrý anglicky umím poměrně doře a jak to tak kontroluji z knihou jde ti to :) takových jako ty si musí lidé cenit !!!

Anonymní řekl(a)...

Lidi!!!kam se na vás nějakej Medek a celej Albatros hrabe...udělejte si živnost:D

Anonymní řekl(a)...

MILUJU VAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-**************************

Anonymní řekl(a)...

Ja mam hroznej hlad a nemam v lednici nic a nemam penize.

Anonymní řekl(a)...

Ha! jsem provní kdo to četl jupíííí, jsem maniak:-D tyjo ale už se těšim na další kapitoly!! Jste super že to překládáte Dííík

raramon řekl(a)...

Fénixovci kedy asi tak odhadujete dokončenie?

Unknown řekl(a)...

jste fakt úžasný, už vám to píšu po několikátý, ale já vás prostě zbožnuju, jste rychlí, ale nešlo by to eště rychlejc? jsem hrozně nervózní, když musim čekat, než tam dáte další část kapitoly, fakt vám děkuju co nejen pro mně děláte

MILUJU VÁS!!!!!

Anonymní řekl(a)...

Hoj, chtel bych se na neco zeptat: jak uz vime Grindelwald ukradol hulku Gregorovicovi a Brumbal porazil Grindelwalda, ale moje otazke je JAK? kdyz ma byt drzitel hulky nepremozitelnej? Vysvetleni? diky. N

ivik.bublik řekl(a)...

další rposímmm nebo umřu zvědavostíííííí :)))

Anonymní řekl(a)...

Ahojky, asi jsem divna, nebo je to tim ze uz je celkem hodne hodin, ale nejak si nemuzu vybavit kdo je Gaunt, teda mam dojem ze je to nejak spojeny s Voldym, ale nejak se nepamatuju.... a jakej je vztah mezi Grindelwaldem a Gregorovicem?? tyhle dve mena mi taky delaji problem...

Anonymní řekl(a)...

to zvonenie33: :)..mas plnu pravdu s tym prekladom :)..ani mne sa nepacia ceske nazvy, ale nestazujem sa na nich..ako poniektory cesi na nase, comu vobec nerozumiem..ved po nas aj tak maloktory viete citat, tak neviem preco sa stazujete..ja som spokojny s ceskym prekladom a som rad ze to niekto robi :)..je to ovela lepsie ako citat si to v anglictine..a aj napinavejsie..i ked uz viem dej dopredu (co je nahowno..(mimochodom vdaka spoileristi))aj tak to super davate po castiach :)...docitam 21. kap a uz je tu zaciatok 22 :)..pecka :).este raz diky...nech z toho mate neskor uzitok :)

Anonymní řekl(a)...

moc díky za další kapitoly, už jsem nečekala, že budete dneska dávat ještě další, ale když už jste s ní přišly napište prosím jestli bude ještě dneska hotová. díky

Anonymní řekl(a)...

kto by xcel anglicku verziu ozvite sa mi na mimca3@azet.sk a ja vam ju poslem

raramon řekl(a)...

Fénixovci, kedy by asi tak mohla byť kapitola kompletná?

Anonymní řekl(a)...

moc dík za vaši práci, jste zlatí! mišek

Anonymní řekl(a)...

A kam se vlastně v šestce poděla Brumbálova hůlka?!?!?!?!Nebo si to nepamatuju....?

Anonymní řekl(a)...

Jste vyborní díky mocccc

Anonymní řekl(a)...

já si myslím, že Brumbál chtěl mít všechny tři relikvie, a proto zemřel.

1)měl hůlku, kterou sebral Grindewaldovi (Rita Holoubková psala, že prý se Grindewald vzdal a že to nebyl žádný boj).
2)měl plášť, který patřil Potterovým
3)prsten(odhad, protože kvůli němu pak i zemřel), který byl bývalým viteálem

Brumbál nechtěl ničit viteály. Brumbál chtěl relikvie. Proto s Voldemortem soupeřil. Brumbál opravdu nebyl tím, kým jsem si myslel...

Anonymní řekl(a)...

Denny:
Teda díky za kapitolky a těším se na další:) btw...konečně to harrymu s tím Gauntem došlo,že to ale trvalo :-D

Peťa řekl(a)...

dakujem vam za preklady.. I LOVE YOU SO MUCH!!

to zvonenie33 a spol: mh.. viem,ze si myslis ze Brumbal a Bradavice su detske.. lenze ked v Cechach vysiel prvy diel.. tu na Slovensku sme ani o tom paru nemali.. a preto som to uz ako mala citala v cestine... a necem zabrdat ale aby sa skola volala ako syr je podla mna dost trapne... necem vravit co je dobre a tak... moze byt vsetko... mne to envadi.. obcas su v tom zmetky, ale lepsie ako nic...
ale mam radsej cesky preklad ako slovensky

Snape řekl(a)...

ad zvonenie33: Brumbál a Bradvice jsou právě přeloženy zcela geniálně. anglicky dubledore = starý název pro čmeláka = brumbál v češtině. A Bradavice je úplně totéž. Ovšem docela by mne zajímalo, kde vy jste přišli na tu výrobnu sýrů (Rokfort)? Jak jsem psal, tak od 5. dílu se český překlad nedá číst, ale většina jmen ve slovenštině je úplně zmršená.

Anonymní řekl(a)...

TEĎ MĚ NĚCO NAPADLO!!!
Jestli je ten kámen, co odvrací smrt ten v prstenu starýho Gaunta, tak to byl viteál, že. A ten Brumbál zničil, že. A zničil ho tim mečem od Nebelvíra, že. A co se říkalo že dělá ten Nebelvírův meč? Má schopnost nasát do sebe to, co ho posílí... Tak jestli by se tam vedle baziliškova jedu vešla ještě ta schopnost odvrátit smrt, víte že má harry teď možná všechny relikvie U SEBE???? Co myslíte?

Anonymní řekl(a)...

Rojvol Gaunt byl potomkem starověkého čistokervného kouzelnického rodu (snad předkem byl i Zmijozel - mluví hadim jazykem, rodové stříbro však bylo už promrháno -> chudej, pro udržení čisté krve mezi sebou měli potomky i bratranci se sestřenicema -> psychicky labilní a agresivní) - měl dvě děti Morfina a Meropu. Ta okouzlila nápojem lásky Toma Radllea a udělala si s nim dítě (Voldíka), po čase si myslela, že jí bude milovat i bez nápoje, což se ukázalo jako pošetilost

Gregorovitch je výrobce hůlek a myslim, že ho teď má Voldík
Grindelwalt byl 2.nejstrašnější černokněžník, ale vztah mezi nima tam myslim eště vysvětlen nebyl

Anonymní řekl(a)...

Hmm,obycejne komentare nepisu ale pro jednou udelam vyjimku.Prave jsem prisel z multikina z Fenixova radu,a precet jsem si tuhle posledni kapitolu,a tak me napadlo,ze jestli tenhle dil nekdy zfilmujou ze to bude docela maso :-) Vim,film je oproti knizce dost na nizky urovni ale stejne,jedno pekne doplnuje druhy.Jako knizka ja HP skvela,ale ma nekdy prece jen nadech pohadky,trpaslici,Bertikovi fazolky a podobne...v tom je ale ten film dobrej,protoze kdyz vidite jak Harry leti na kosteti kolem Buckinghamskeho palace nebo jak se to pise...nebo Voldemort na nadrazi v londyne v saku...zkratka film knizku skvele doplnuje :-) A jsem rad ze se najdou lidi kteri pro nas pro ostatni tu knizku prelozi :-) diky moc

Anonymní řekl(a)...

Rojvol Gaunt byl potomkem starověkého čistokervného kouzelnického rodu (snad předkem byl i Zmijozel - mluví hadim jazykem, rodové stříbro však bylo už promrháno -> chudej, pro udržení čisté krve mezi sebou měli potomky i bratranci se sestřenicema -> psychicky labilní a agresivní) - měl dvě děti Morfina a Meropu. Ta okouzlila nápojem lásky Toma Radllea a udělala si s nim dítě (Voldíka), po čase si myslela, že jí bude milovat i bez nápoje, což se ukázalo jako pošetilost

Gregorovitch je výrobce hůlek a myslim, že ho teď má Voldík
Grindelwalt byl 2.nejstrašnější černokněžník, ale vztah mezi nima tam myslim eště vysvětlen nebyl

(nvm esli se to tu neobjeví 2x páč mi to nějak nejde publikovat tenthle koment ...)

Anonymní řekl(a)...

kolik to má vlastně celkem kapitol?

raramon řekl(a)...

celá kniha v Aj-pošlem - 447-822-479

Anonymní řekl(a)...

Nějak furt nechápu, odkud kdo vyčetl, že Grindewald ukradl u Gregorowitche hůlku? Na začátku se přeci Voldy v tom snu ptal "Kde je to?" Kdyby šlo o hůlku u výrobce hůlek, asi by ji musel specifikovat, ovšem To - pokud se jednalo o kámen - by bylo určitě jasné oběma.
A Grindewald přeci kámen potřeboval pro mrtvou Arinau - krásně by to vysvětlovalo rvačku na hřbitově i posléze souboj - Brumbál by určitě nedovolil Arianu oživit.
Prostě nechápu, co by výrobce hůlek dělal se "Starou" hůlkou, na prodej by asi moc nebyla :-). Myslím, že jestli tahle stopa někam vede, tak ke kameni.
Strom, ze které ta hůlka byla, byl specifikován? V překladu se o trnce nemluvilo, tudíž podle pohádky na břehu řeky bych hledala spíše olši, jen si teď vzpomenout, kdo má volšovou hůlku.

Řeknu vám, že konečně chápu, co za zázrak objevily počátkem minulého století Američani na těch svých první novinových seriálech, už chápu tu horečku. Takhle po částech je to mnohem napínavější, a hlavně to dává obrovský prostor právě k dovymýšlení děje, hledání indicií a důkazů, kam se hrabou všechny detektivky. Proto mě rozčílilo hledání meče, aby pak o něj zakopli v neznámém lese - to byl od Rowle podfuk, svévolně změnila logiku. Teď už je to mnohem zajímavější.

Anonymní řekl(a)...

Takze paraaaada! Diky mnohokrat :-) Jako fakt borci - rychlost, preciznost, vsechno! Respekt...

Anonymní řekl(a)...

joo, pomozte mi prosim s tim Gauntem, nejak si vubec nemuzu vybavit kdo by to mel byt. to je z tohohle dilu? dik moc :-***

Anonymní řekl(a)...

bude dnes este nieco, alebo mozem ist spat?

Anonymní řekl(a)...

Tak to jsem už dnes ani nečekala.

Nedalo mi to a podívala jsem se do HP6, kap. 10, kdy byl Brumbál s Harrym na návštěvě u Gauntů. Gaunt se chlubí prstenem s kamenem, na kterém je erb Peverellů. Prsten byl viteálem a byl zničen. Že by se kameni nic nestalo a kam vůbec prsten zmizel po Brumbálově smrti? No bude to ještě pěkně napínavé, ale to je dobře :-))) . Lenka

Netris řekl(a)...

Ty vado já sem měl v předchozí i vv týhle kapitole 1. komentář dcl good:-D

Anonymní řekl(a)...

Jste skvělý, že to pro nás děláte a překládáte díííky moc :)
Ale zaraží mě, jak pořád všichni chtěj další a další kapitolu. Lidi copak vám nedochází, že taky někdy musej spát?:D To by mě zajímalo, milý Fénix týme, kdy spíte?:D A mimochodem není to už o duševní zdraví pořád nad tím sedět?:D

Anonymní řekl(a)...

dajte uz dalsiu bo tu zosediviem
p.s. na tie ceske nazvi si treba zviknut npr.: podla mna je krajsie chrabromil ako nabalivr ale da sa zit aj z tym ceskim nazvom

Anonymní řekl(a)...

ja vas fakt zeriem!!! I <3 U strasne sa tesim na zvysok....segra ktora vie o moc lepsie po anglicky sa chvastala ze to bude mat precitane prva....lebo kym vyde sk verzia tak ona to uz bude mat cele v malicku....ale sa preratala....s teamom obetavych ludi ako ste vy asi neratala....a ze to bude mat zase spojenie s gauntovcami som fakt necakala....skorej som cakala spojitko asi s voldym samotnym....ale keby som sa nad tym hlbsie zamyslela, asi by som z toho vedela vytazit omnoho viac...tesim sa na dalsie pokracko <3 <3

Anonymní řekl(a)...

Moc díky za překlad, ale jen jedna malá připomínka, máte špatně jméno, jmenuje se Rojvol Gaunt (máte Rolvoj)

Anonymní řekl(a)...

Mužu se dočkat dokončení ještě dnes??? pokud chcete nekdo pokecat na toto tema, sezenete me na ginnyweasly@atlas.cz - sem cela zhava do diskuze ... chodim sem netrpelive kazdych 8hodin.. je to fakt fofr... DIKY

Anonymní řekl(a)...

s tym prekladom vam to ide super. len tak dalej, tesim sa, ze to citam. je to super pribeh - napinavy od zaciatku. nevie niekto, kolko to ma mat kapitol?

Anonymní řekl(a)...

Cawa...velmi pekne vam dakujem za preklad..neviem o nicom podobnom na Slovensku, uz aj na nazvy som si zvykla a uz sa nemozem dockat pokracovania...chcela som pomoct so Slovenskym prekladom lebo po Cesky viem dobre, ale nemam klavesnicu s makcenmi a dlznami a bez toho to nejde:(
Ete raz DAKUJEM za preklad.Ste fakt skvelyyy
JULI:))

Anonymní řekl(a)...

Hmmh...Má smysl čekat ještě tuhle noc na zbytek?? Každopádně vás zbožňuju!!! Dík!

Anonymní řekl(a)...

Je to fakt super,som moc rada že to prekladate bo cudzi jazyk mi robi problem tak by som musela cakat do vianoc kym bude slovenska verzia takto si to prečitam už teraz....len si neviem spomenut jake je spojenie medzi Pewerell a Rolvoj Gaunt nejak mi to nedochadza:)

Anonymní řekl(a)...

"Brumbal porazil Grindelwalda, ale moje otazke je JAK? kdyz ma byt drzitel hulky nepremozitelnej?"

Počkej si na předposlední kapitolu, tam se to dozvíš...

Anonymní řekl(a)...

Hallows versus Horcruxes?Relikvie versus Viteály?Myslím že když se Harry zmocní relikvíí smrti může porazit Vy-Víte-Koho.

Anonymní řekl(a)...

Můj ročník to ještě zvládá myslím po slovensky,někteří ještě vyrůstali v československu,máš ale pravdu v tom,je mi to sice divné,ale mé děti už nerozumí všemu,ptají se na pomalu každé čtvrté slovo.A co se týká těch názvů,být překladatelem 1.dílu nechala bych názvy v angličtině,jak je to obvyklé v jiných knihách.A když už něco překládá tak důsledně. Harry Potter - Jindřich Hrnčíř,sranda ne?

Anonymní řekl(a)...

Gaunt byl dědeček Voldemorta. Kniha Harry Potter a Princ dvojí krve, kapitola: Rod Gauntů.

Anonymní řekl(a)...

to N: to ze grindelwald ukradol gregorovicovi alebo ho porazil uz nepamatam sedi a aj to ze dumbledore porazil grindelwanda to sedi ale myslim si ze otazka typu ako je zbytocna kedze som to cital dopredu vime dej ale j tak by som sa skor pytal : ak mal dumbledore prutik osudu alebo smrtiaci prutik alebo prutik starsich co sa s nim stalo? kto na to prvy pride a opise mi jeho teoriu bez toho ze by precital knihu skor ( teda ako ja) toho odmenim mojou pochvalou :))
studo

Anonymní řekl(a)...

Jste fakt super!!!!
Něco tak napínavého,jsem už dlouho nepřečet.Díky !!!!!!

Anonymní řekl(a)...

No uz sem to docet v angline a i na konci sem si vsim dalsi nepresnosti sice malinky ale stejne zamrzi je videt ze ta mudlovska smejdka to nema moc promysleny a ty dalsi pokracovani pise jen kvuli mudlovskejm penezum... Musim rict ze me ta kniha trochu zklamala.

Cassie řekl(a)...

Co sa tyka tejto hadky tak tiez sa mi ceske nazvy nepacia a okrem toho som zvyknuta na slovenske, ale nestazujem sa. Som hlavne rada, ze si to vobec mozem precitat. Inac ste skveli, ze to vsetko robite.

Anonymní řekl(a)...

Totální Potřeba čtení Hp7

Anonymní řekl(a)...

Takže, překlad jsem sice nečetl celý, cjen jsem si prošel začátek, ale už právě na začátku máte obrovskou chybu. Ten roh, co explodoval NENÍ z jednorožce, ale ze zvířete zvaného Erumpent, což jsem já, nevěda jiné možnosti, přeložil jako soptivec, někdo jiný třeba pan Medek určitě vymyslí, či už vymyslel lepší název, ale zpět k tématu, nejspíš vás spletlo to, že na začátku rozohovru o rohu ho k tomu jednorožšímu přirovávají, ale tam to končí, tak jen abyste věděli... btw, někdo tu psal něco o Voldemortově vztahu ke Gauntovým, Marvolo (česky Rojvol) Gaunt byl jeho dědeček, po kterém má své druhé jméno a také prsten, ze kterého později vyrobil horcrux (viteál) a Marvolova dcera Merope byla Voldemortovou matkou, tak asi tak...:-)

Anonymní řekl(a)...

Konečeně!Čtu to anglicky a jestli sem to dobře pochopil Harry ve zbytku 22. projeví konečně svou inteligenci!

Anonymní řekl(a)...

Hm, teda tentokrát kvalita fakt nic moc. To Překladatel to má lepší, a má těch kapitol víc... ;) (preklady@soukromy.cz)

Lumi řekl(a)...

supr supr supr...

...jen tak dalej...

... a hlavně díky nastotisíckrát za váš užasnej překlad

Anonymní řekl(a)...

co myslite - bude este dnes nieco ??? uz mi klipkaju oci - keby ze ano tak vydrzim - len kde sa to dozvediet. Hm

Anonymní řekl(a)...

N:nikdy prece nebylo psany ze je Grindelwald mrtvej...ale logicky mu po souboji s Brumbalem vzali hulku,no a "neporazitelnou" hulku mohl vzit az po tom...a ted hleda na svete vice a vice dobra:D....jen me to tak napadlo..:)...vztah mezi Grindelwaldem a Gregorovicem??...no vypada to,ze mu ukradl "neporazitelnou hulku"..tu,kterou po nem chtel Voldemort....jinak asi zadnej...a myslim ze hulku dostane Harry:)
Sirtech

Anonymní řekl(a)...

ja citam po cesky rovnako dobre ako po slovensky takze tiez nemam s tym problem a som cela besna od stastia ze to na ceskych strankach niekto vobec preklada... anglicku knihu mam doma a aj by som ju citala ale bolo by to pomaly, a iba ked sa uz velmi neviem dockat tunajsieho pokracovania, tak si tam nieco precitam :)) ceske mena a nazvy su trocha zvlastne kedze v slovenskych prekladoch sa vzdy pouzivali pôvodne (Dumbledore, Kreacher, Luna Lovegood) ale da sa na to zvyknut a respektujem ak to pan Medek a ostatni prekladatelia chcu takto mat :) este raz vdaka ze mi tak ulahcujete zivot a prekladate to, napriek tomu ze je to strasna drina (obcas robim preklady aj ja takze viem :D) a nemate za to ani pol haliera :D

Anonymní řekl(a)...

Dobré ráno, tolik jsem se těšila na novou kapitolu, že jsem ani dospat nemohla, od 7 hodin jsem každou chvíli čučím, jestli je něco nového...

Jinak moc děkuji za překlad a knihu si určitě koupím...

Didy

Anonymní řekl(a)...

slovensky komentar je ovela lepsi cesky sa mi zda taky detsky... lepsie zneju anglicke mena nez prelozene od slova do slova nemyslite? ale uznavam dej lepsie vyznie v cestine...:)

Anonymní řekl(a)...

díkec ještě štěstí že umím číst nechápu lidi co na to choděj do kina knížky jsou lepšíí mocdíkec za překlad nebyl by ale odkaz ne stránky kde je kniha v ajině? ještě jednou díkec

Anonymní řekl(a)...

Ach jo, já tak závidím těm, co jsou teď doma a nikam se nechystají. S takovou rychlostí, s jakou zatím přidáváte, to vidím tak, že až se za dva týdny vrátím, bude už celá kniha přeložená :( :(

Ten překlad je skvělý, moc se mi líbí...

Anonymní řekl(a)...

Moc dík za překlady. Už aby to bylo všechno, abych se mohla na tři dny zavřít a dát to najednou.
Díky Díky Díky

Anonymní řekl(a)...

No naštěstí to není useklý v nějaký extra napínavý části...akorát jim konečně došlo,kdo jsou potomci Peverellů...sám jsem musel chvilku přemýšlet,kde jsem to příjmení slyšel,ale pak jsem si taky vzpomněl
btw.ke konci už kapitoly nedávejte po částech,budou extra napínavý a useknout to třeba v tom nejlepším není nejlepší na psychiku,prostě počkejte až bude kapitola celá hotová...

Anonymní řekl(a)...

super překladatelé, mám doma knížku "fantastická zvířata a kde je najít" a protže si překládám sám dopředu tak jsem si vyhledával to zvíře... neni to jednorožec.. je to TŘASKAVEC- velké šedé africké zvíře podobné nosorožci, ohrožený protže samci mají ve zvyku se v době páření vyhazovat svýmu výbušnými rohy do vzduchu..;) jen malá korekce..;)

Anonymní řekl(a)...

ste fakt dobrý

Anonymní řekl(a)...

máte špatně jméno rolvoj je to rojvol

Anonymní řekl(a)...

chci jen taky podekovat za preklad, pro nas co moc neumime angl. je to ohromna pomoc

Anonymní řekl(a)...

No tak kuci a holky 12 hodin uz nic pomalu umiram...

Anonymní řekl(a)...

Ahoj:) nevite nekdo, kde se da podivat na vsechny moznosti prebalu knihy sedmeho dilu? Melo by jich byt pet, nas Albatros prevzal americkou detskou verzi, chtela bych videt i ty ostatni...Diky

Anonymní řekl(a)...

umiram.....pomoc,potrebuju dalsi davku.....hned,prosim...........

Anonymní řekl(a)...

ahoj ahoj,jak to vypada s pokracovanim??nechci na vas tlacit,ale sem hrozne napnuta!!!!mate to skvely!!!

VOLOLO řekl(a)...

Neviem, prečo sa zaoberáte českým alebo slovenským prekladom, ja som si zvykol, ked sa prekladala už šeska, a teraz ešte občas mám problémi s menami, hlavne málo používanými, vtedy mám problém zistiť o koho sa jedná

Anonymní řekl(a)...

Jste fakt dobří vážně vám to neberem,ale nešlo by to udělat tak, že napíšete časy kolem kterých by se mohly oběvit další části nebo kapitoly a tyto časy se snažili dodržet(určitě by nevadilo třeba půl hodiny zdrženi)....jenom si myslíme, že by to bylo užitečné nám všem...aspoň nemusíte číst komentáře a e-maily ,,kdy už tu bude další?,, ....je to jen můj návrh ale myslím, že by pomohl....díky

Anonymní řekl(a)...

Není tu od večera nějak mrtvo?

Anonymní řekl(a)...

Jste vážně dobří,bohužel musím přiznat,že Hp7 je jako droga,začetla jsem se a nevím jak přestat,nervně tu čekám na přidání další kapitoly(nebo části kapitoly).... myslím,že jste fakt dobří a přidáváte rychle,ale mně to nestačí xD není to myšleno ve zlém....to vůbec.....Děkuji Vám....

Anonymní řekl(a)...

osobne tiez suhlasim s tym ze ceske nazvy niesu vzdy bohvieco ;) ale tak cesi boli vzdy exoti co sa toho tyka, napriklad madarsku rozpravku Miazgovci totalne zpriznili ked premenovali vsetkych clenov a rodinu celkovo premenovali na Smolíkovi :D ale zas je to o tom co clovek prve cita, ja osobne mam rad knihy v ceskom jazyku ale HP v slovenskom jazyku je mi sympatickejsi, dost som mal aj problem zistit kto je Brousek alebo Lenka :D ale zas toto nechapte ako nejake kritizovanie ! ;) rad si to precitam cesky ale nezabrani mi v tom aby som si potom zakupil slovensku verziu :)

Anonymní řekl(a)...

Jo,jo je to good fakt dík. Jste nejlepší!!!!!!!

Anonymní řekl(a)...

dejte mi další písmenkáááá....PÍSMENKÁÁÁÁÁ....chcípnu na absťák a budete mě mít na triku........

Anonymní řekl(a)...

hehe mam abstak :D

Anonymní řekl(a)...

Už aby to pokračovalo. I když je mi jasné, že čtení je rychlejší než překlad.

Anonymní řekl(a)...

joooo muj prvni post zde je to nadhera dobra prace chci vam rict ze to co delate je skvely a samozrejme by by lepsi kdyby tech kapitol bylo vic, ale na druhou stranu se jste se taky na to mohli vysr*t a nedelat nic tak jsem rad i za tohle :D

Anonymní řekl(a)...

len tak dalej

Anonymní řekl(a)...

tyjo, uz je to celkem dlouho, zase nejde internet?? pokud potrebujete pomoct s prekladem tak napiste do diskuze a ja se vam ozvu........

Anonymní řekl(a)...

tak kdy bude konečně celá kapitola ? :P

Anonymní řekl(a)...

DÍKY VŠEM, CO PŘEKLÁDAJÍ, JSTE SUPER!

Anonymní řekl(a)...

Tady se to nejak kouslo ty jo.

Anonymní řekl(a)...

hej vy ste fakt skveli tak rychly preklad sem fakt necekal jen tak dal.

Anonymní řekl(a)...

uz keby bolo aj pokracovanie hehe:)

Anonymní řekl(a)...

Miluju Váááááááá-ááás

Anonymní řekl(a)...

Taky už jsem nedočkový!!

Anonymní řekl(a)...

teda to je zvláštní, že semka nikdo dneska ještě nic nenapsal...jen jsem si říkala, že se vam to seklo co? od rána tu nic neni... je to divny... jo jinak vam děkuju za to, že to překládáte, protože já bych nepřeložola ani jednu stránku.. fakt díky cau

Anonymní řekl(a)...

FENIX TÝM: jste prostě super!!!

Začíná to být skutečně zajímavé: že by Harrymu taky něco došlo??? To je dost, konečně se u něho začíná projevovat trochu té inteligence;D ZEMÍÍÍK

Magdaléna řekl(a)...

Výborněěěě!

Anonymní řekl(a)...

Tak rychle dokončit :) A mám dotaz. Proč kapitoly umisťujete tak rychle za sebou, když pak necháte cca 5 hodinovou pauzu a pak zase strčíte kapitolu a část další... nechápu...

Anonymní řekl(a)...

Chtělo by to něco dělat dlouho se tu neobjevilo pokračování ale jinak skvělá práce!!!!!

Anonymní řekl(a)...

mooooooooooooooooooooooooooooc
díííííííííííííííííííííííííííky!!!

Anonymní řekl(a)...

Nejak jste se tu sekli :-)

Anonymní řekl(a)...

Nevím, proč můj poslední komentář neprošel, tak to zkusím znovu. V překladu je chyba, ten roh není z jednorožce, ale ze zvířete, které se v originále jenuje Erumpent, jinak, Marvolo (Rojvol) Gaunt byl Voldemortův dědeček a otec jeho matky.

Anonymní řekl(a)...

je to super !!!!!! :)

Anonymní řekl(a)...

Zdravim

dopredu podotykam, ze prekladani vam v zadnem pripade nezavidim, a nejsem v anglictine natolik zdatny abych to zvladnul sam, ac mluvit i psat svedu bez problemu anglicky. Nemohu tedy kontrolovat anglicky original s vasim prekladem.
Presto to neni jen strojovy preklad, ale i pospravene a dobre citelne. Coz se mi moc libi. Ma to jediny hacek ze to neni jeste cele. To je jedina chyba. Sice zasadny, ale snadno omluvitelna, protoze jste lidi a proste delate to sami tak rychle jak chcete, coz je dobre.
Ale presto vam preju moc uspechu do dalsiho prekladu. Hezky se to cte.

Unknown řekl(a)...

super lidi:D

Anonymní řekl(a)...

aaaaaaaaaaaaaa hustýýýýýýýýýý...tomu teda říkám konec...mimochodem Voldemortovo děd se nejmenuje Rolvoj,ale Rojvol...

Lumi řekl(a)...

tak to je drsnýýýý... úpl suprový a jen tak dalej... jste prostě úžasný

Anonymní řekl(a)...

No Harry projevil inteligenci a vzapeti musi zase zamachrovat s tim ze se neboji rict jeho jmeno a vsechno je v p.. To je *** :-D

Anonymní řekl(a)...

Tak to je konec, přátelé :-). UŽ ABY BYLA 23. KAPITOLA. Je to super, prostě

Anonymní řekl(a)...

Harry je pofiderní. Když to jméno nemá říkat tak ať ho neříká. Zavinil si to teď sám!!!

Anonymní řekl(a)...

Sakra to je jako v telenovelách, vždycky to skončí c nejlepším. Už aby byla další kapitola nebo aspoň dálší část. Jinak moc děkuji všem překladatelům. Děláte skvělou a záslužnou práci.

Anonymní řekl(a)...

Zdravim Fenixe. Jste skveli, uz chapu, proc to trvalo ponekud dele. Ta kapitola ma snad 40 stran, ale cim vic, tim lip:) Diky moc a hezkou nedeli

Anonymní řekl(a)...

Ježiš ten Harry je debil.

Anonymní řekl(a)...

Jsem napnutá jak kšandy..:o)

Anonymní řekl(a)...

Tak to je super, jen tak dál :-))

Anonymní řekl(a)...

Tak to je super, jen tak dál :-))

Anonymní řekl(a)...

Hermiona a Ron jsou blbci, že nevěří Harrymu a Harry je naprostej debil, že neposlech Rona a všechny je přivedl do nebezpečí, doufám, že se stihnou přemístit, ale co stan???? ZEMÍÍÍK

Torak řekl(a)...

Když už se tady přou Češi a Slováci o jménech v jednotlivých jazycích, tak se bohužel musím zastat českého překladu i překladatele. Někdo tady namítal něco o Smolíkových, ale v tom případě, proč nejsou schopni Slováci akceptovat název Hogwarts (Bradavice) a cpou tam místo toho smradlavý sýr (Rokfort). Kdyby to aspoň byl Rockfort (Skalní pevnost), mělo by to nějaký smysl. Stejně tak nepřekládat některá jména je hloupé, pak postrádá kniha část svého kouzla. A námitka, že to pak zní jak z dětské knihy, je celkem oprávněná. Minimálně první dva díly byly určeny především pro děti. Je to pohádka proboha, ještě to bratrům Slovákům nedošlo. Přečtěte si to v angličtině a možná to konečně pochopíte. Jména a názvy jsou vybrány tak, aby to nebyly obvyklá a běžná jména, aby působily tak trochu zvláštně. Jak třeba překládáte Dedalus Diggler? A porovnejte si třeba potlouk a dorážačka. Není to trochu nepoměr. Navíc proč překládat tedy Death Eaters? Zamyslete se trošku. Je to opravdu pohádka ;-)

Anonymní řekl(a)...

mocinky děkuju

Anonymní řekl(a)...

doufam ze dali kapitola bude co nejdriv...:P

Anonymní řekl(a)...

No, on je to správně Marvolo :D

Btw: Další kápošku seem :D

Anonymní řekl(a)...

honem další!!! hustej konec, a bezva překlad:-)

Anonymní řekl(a)...

Je to jasny! Voldemort, Brumbal a Harry jsou kazdy ze 3 batru!

Endijka

Anonymní řekl(a)...

Ten koniec je moc umely (alebo ako to nazvat), dobre vie, ze nema vyslovovat Voldemort a ani to nerobil a teraz zrazu z nicoho nic to vyslovi? ved to nema hlavu ani patu; je to len kvoli tomu, aby ich smrtijedi chytili, JKR proste nic ine nenapadlo

Anonymní řekl(a)...

Držte se! Váš překlad je bezkonkurenční! ještě že vás máme;)

Anonymní řekl(a)...

kedy bude dalsia kapitola-23?uz sa velmi tesim

Anonymní řekl(a)...

Prosím přidejte další kapitoly, nemůžu se dočkat jak to skončí XD

Anonymní řekl(a)...

kedy bude dalsia kapitola-23?velmi sa tesim ste skveli!!!!!!!!!

Anonymní řekl(a)...

Ahojky.No kdepak je další kapitolka??:-)

Anonymní řekl(a)...

tak tohle byla jedna z naprosto NEJ NEJ NEJ kapitol!!!!!! střídavě jsem se smála a skoro brečela. ale harry je trouba :))

Anonymní řekl(a)...

eh... wowe! to byl teda konec... hledim jak vyorana myš. jinak, je to rojvol... ale hustý... fakt dobrá práce, lidi! Jsem napnutá jak kšandy na další!

Anonymní řekl(a)...

Myslim, ze se jmenuje Tom Roivol Raddle = I am Lord Voldemort

Anonymní řekl(a)...

díky...jste super =)

Anonymní řekl(a)...

díky..jste super =) doufám že za chvilku už budete mít hotové další kapitoli

Anonymní řekl(a)...

je to fakt cool tak hor sa na dalsie deli bo mne sa to prekladat nece sice mam oroginal v ENG heh

Anonymní řekl(a)...

Prosím já už chci další kapitolu! Jinak se asi fakt zbláznim!
Jinak jste fakt úplně výborný!

Anonymní řekl(a)...

boze ten harry je vazne trotl.. jak s takovou chce porazit voldemorta, to nechapu... ale fakt mam neprijemny pocit, ze dalsi dej bude trochu zhusteny, protoze nam zbyvaji jeste tri vitealy + finalni bitva a to uz je brezen... a uz jenom 14 kapitol, jestli se nemylim... uuu ale je to drsny tenhle dil, takovy strasne znepokojivy.

Anonymní řekl(a)...

ted se mi jaks taks podarilo prelouskat kus dalsi kapitoly a je to mazec,az to budou Fenixaci mit prelozeny,tak si to musim jeste vychutnat cesky,je to lepsi

Anonymní řekl(a)...

m, tak se mi zdá, že tady někdo opisuje. Zdá se mi, že některé ty názvy jsou až příliš podobné jinému překladu, který jsem už četl, mnohem dřív než tenhle (například ten od Překladatele, ale i další)... Teda až na toho jednorožce- teda, přeložit Erumpled Horn jako jednorožčí roh, to je vtipný. Jednorožčí rohy se používají v lekvarech, tohle je úplně jiné zvíře... ale to je jedno... Zkuste zalistovat v Kouzelných zvířatech ;)

Anonymní řekl(a)...

Preklad je uzasnej, sem rada ze tyhle stranky jsou!!!!A doufam ze tu co nejdriv budou dalsi kapitoly.I kdyz verim ze to da hoodne prace,ja bych to takhle "pekne" neprelozila nikdy..fakt DIK! :-)

Anonymní řekl(a)...

Prosííííííííím dalšíííííííííí já už to nevydržim, nespim k vuli tomu takže mě budete mít na svědomí jestli....

Anonymní řekl(a)...

no ...... dole klobukom..... je to super :)

Anonymní řekl(a)...

No,veľmi by ma zaujímalo,ako z toho rowla vykorčuľuje.Celé je to dosť zamotané:(

Anonymní řekl(a)...

zdar lidi, uděláme si takovou rekapitulaci ohledně viteálů:Voldemort rozdělil duši na sedm částí
1,jedna část je v Voldemortu samotném
2,druhá část duše byla v prstenu(zničen)
3, část byla v denníku (zničen)
4,část byla v medailonu(zničen)
5, další viteál je prej jizva
6,šestá část je ten šálek-paní z Havraspáru
7, část je něco Mrzimorovo
8, část je Nebelvírův meč
9, část je had Naginy.
ale viteálů je 7 tak jaký z viteálů co sem napsal tam přebývají???K tomu mě napadlo že když Voldemord před 16 lety byl zničen tak jedna sedmina jeho duše musela umřít a nějak se aktivovala jiná duše z viteálu ne???své názory pište na icq 466221011. takže tu jsou 2-3 předměty které být viteálem nemůžou...DEXter

Anonymní řekl(a)...

zdar lidi, uděláme si takovou rekapitulaci ohledně viteálů:Voldemort rozdělil duši na sedm částí
1,jedna část je v Voldemortu samotném
2,druhá část duše byla v prstenu(zničen)
3, část byla v denníku (zničen)
4,část byla v medailonu(zničen)
5, další viteál je prej jizva
6,šestá část je ten šálek-paní z Havraspáru
7, část je něco Mrzimorovo
8, část je Nebelvírův meč
9, část je had Naginy.
ale viteálů je 7 tak jaký z viteálů co sem napsal tam přebývají???K tomu mě napadlo že když Voldemord před 16 lety byl zničen tak jedna sedmina jeho duše musela umřít a nějak se aktivovala jiná duše z viteálu ne???své názory pište na icq 466221011. takže tu jsou 2-3 předměty které být viteálem nemůžou...DEXter

Anonymní řekl(a)...

fénix team is best, mimochodem bude tu dneska další kapitola? aspoň kousek please :-)

Anonymní řekl(a)...

nemel ten prsten brumbal na sobe kdyz "umrel" ?

Anonymní řekl(a)...

ste skvělí Fénixové
moc děkuju!!!!!!!!!´

Anonymní řekl(a)...

To zvonenie33:
Mám na tebe jednu prosbu. Přestaň už prosím neustále kritizovat české názvy. Už jsi s tím trapná! A že jsou jako z knížky tvého malého bratra? Jestli jsi si nevšimla, tak HP je knížka pro děti.
Tak už prosím přestaň otravovat vzduch. Když ti ta jména tak vadí, tak si počkej na slovenský překlad. Hlavně už prosím dej pokoj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonymní řekl(a)...

neni ten kamen nahodou kamen mudrcu?

Anonymní řekl(a)...

"elder" znamená nejen starší, ale také černý bez. Řekla bych, že to má být spíš bezová hůlka, než nejstarší, ale je to jen nápad, nechci rýpat ;)

Anonymní řekl(a)...

kyž už tak viteál Nagini není a je to čelenka Roweny z Havraspáru... a tu má Fleur od tetičky Muriel...

A ta hůlka...stará hůlka...přečtěte si první knížku, kapitolu kde harry jde k ollivanderovým... podrobně si to prohlídněte...

Anonymní řekl(a)...

myslím si,že harryho trnková hůlka je jedna z relikvií...a jinak vám mnohokrát děěěěkuji za překlad!!!!!!

Anonymní řekl(a)...

open at the close" nebo jak to v originale je nezname otevru se na konci, ale otevruse az budu blizko tak uz to konecne pochopte

Magdaléna řekl(a)...

No panejo, už rychle jdu na další kapitolu. Díky Vám!

Anonymní řekl(a)...

jen se potvrzuje jaky je harry s prominutím hňup..
jaj kde by si byl kdyby neměl přátele a lidi okolo sebe..lol

Anonymní řekl(a)...

Chci se zeptat jestli je tohle opravdu Harry Potter 7 jsou spekulace ze neni diky za odpoved...

Anonymní řekl(a)...

Preco by nemohol byt harry voldemortov viteal?
Bolo by to romantickejsie :-D

Natálka řekl(a)...

je to napínavý,jak to asi bude dál...?

mikuška řekl(a)...

fakt neviem prečo sa hádate o to kto urobil lepší preklad!!!ja osobne som rada
že sa toho niekto chytil a dáva si tú námahu aby to prekladal!!!!síce si myslím ze preklad Burmbál znie dosť vtipne ale tak to má byť!!

Anonymní řekl(a)...

Tak nevím, jestli se nám Rowlingová už za ty mnoho let psaní Harryho nezbláznila, protože při čtení mám často tzv. dvojí pocit, u některých částí kapitol jasně poznávám styl Rowlingové z předchozích dílů ale u některých částí se mi to zdá celé pořádně přitažené za vlasy:))) Ale když bude konec dobrý, tak bude celá kniha dobrá:)))

Anonymní řekl(a)...

Znamena to že Harry je přibuznej s Voldemortem??Proč teda nemohl byt zmijozeluv dědic?Když oba dva pochazijou z rodu Peverellových.Pokud to tu už bylo tak se omlouvam.

Anonymní řekl(a)...

Super!! Překlady upa NEJ!!! :)
Tak když je teď pv téhle kapitole přepadli, chci vědět jak to skomčí!!!
Každopádní dík moc!!!