pondělí 23. července 2007

13. kapitola - Komise pro kontrolu mudlům narozeným

„Ah, Mafaldo!“ řekla Umbridgeová, když se podívala na Hermionu. „Poslal Vás Travers, že?“

„A-ano,“ vypíska Hermiona.

„Bože, půjde Vám to skvěle,“ řekla Umbridgeová kouzelníkovi oblečenému v černozlatém hábitu.

„Tak tedy máme po problému, Ministře. Pokud se Mafalda může ujmout zapisování, budeme moci ihned začít.“

Při pohledu do svého zápisníku pokračovala.

„Dnes nás čeká deset lidí a jeden z nich je manželka zaměstnance Ministerstva! Ts, ts... Dokonce i tady, v samém srdci Ministerstva!“

Vstoupila do jiného výtahu, stejně tak jako dva kouzelníci, kteří poslouchali její rozhovor s Ministrem.

„Pojedeme rovnou dolů, Mafaldo. Vše, co potřebujete najdete, v soudní síni. Dobré ráno, Alberte, Vy snad nevystupujete?“

„Ano, jistě,“ řekl Harry Runcorovým hlubokým hlasem.

Harry vystoupil z výtahu a zlatá mříž se za ním zavřela. Ohlédl se přes rameno a viděl Hermioninu znepokojenou tvář jak mizí z dohledu spolu s vysokým kouzelníkem vedle ní.

„Co Vás sem přivádí, Runcorne?“ zeptal se nový ministr kouzel.

Jeho dlouhé černé vlasy a bradka byly již místy protkány stříbrnou a jeho vysoké čelo vrhalo stín na jeho lesklé oči. Harrymu to připadalo jako by krab vykukoval zpod skály.

„Potřeboval jsem něco říci,“ Harry na zlomek sekundy zaváhal, „Arthuru Weasleymu. Někdo mi říkal, že je tady v jedničce.“

„Ach tak,“ odpověděl Plum Thicknesee. „Přistihli ho v kontaktu s někým nežádoucím?“

Harry měl najednou velice sucho v krku, když odpovídal „Ne, nic takového.“

„No dobře. Je to jen otázka času,“ řekl Thicknesse. „Kdyby Vás zajímal můj názor, tihle krvezrádci jsou stejně špatní jako mudlovští šmejdi. Přeji hezký den, Runcorne.“

„Hezký den, pane ministře.“

Harry sledoval Thicknesseho jak pochoduje pryč chodbou plnou lidí. V okamžiku, kdy zmizel z dohledu, vytáhl Harry svůj neviditelný plášť, který byl až dosud ukrytý pod těžkým černým kabátem, hodil jej přes sebe a vydal se na opačnou stranu. Runcorn byl tak vysoký, že se Harry musel pokrčit, aby měl jistotu, že mu nejsou vidět jeho velké nohy.

Panika mu sevřela žaludek. Když procházel jedněmi naleštěnými dřevěnými dveřmi s druhými, každé měly štítek se jménem majitele a jeho zaměstnáním, moc ministerstva, jeho komplexnost a jeho neproniknutelnost, uvědomil si Harry, že plán, který připravovali s Ronem a Hermionou poslední čtyři týdny, byl k smíchu dětinský.

Všechny své síly vynaložili na to se dostat dovnitř do budovy, aniž by byli odhaleni, avšak ani na moment se nezamysleli nad tím, co dělat, kdyby byli rozděleni.

Hermiona byla nyní nucena být u soudních procesů, které se zajisté potáhnou na hodiny. Ron se pokoušel provést kouzlo, které bylo bezpochyby daleko vyspělejší, než jaké mohl zvládnout, přičemž svoboda jedné z obžalovaných záležela na jeho úspěchu, a on, Harry, se potuloval po nejvyšším patře s vědomím, že jeho kořist právě odjela výtahem dolů.

Po chvilce se zastavil, opřel se o zeď a pokoušel se rozhodnout, co dál. To ticho ho tísnilo. Žádné kroky nebo rozhovory. Purpurově zbarvený koridor byl tak tichý jako kdyby zde bylo použito kouzlo Muffiliato.

Její kancelář musí být tady, pomyslel si Harry.

Zdálo se nepravděpodobné, že by si Umbridgeová nechávala šperky v kanceláři, ale na druhou stranu by byla hloupost to tam neprohledat. Proto opět vyrazil po chodbě, přičemž nepotkal nikoho, kromě zachmuřeného kouzelníka, který tiše mumlal poznámky, které brk letící před ním okamžitě zapisoval na pergamen.

Harry zabočil za roh a dál věnoval pozornost jménům na dveřích. V půli cesty další chodbou dorazil Harry do širokého, otevřeného prostranství, kde přibližně tucet kouzelníků a čarodějnic sedělo v řadách za malými stolky, ne nepodobným školním lavicím, i když byly o mnoho vyšší a bez nápisů na nich.

Harry se zastavil a chvíli fascinovaně sledoval co se dělo. Všichni zcela stejně mávali a točili svými hůlkami a barevné papíry poletovaly všemi směry jako papíroví draci. Po několika vteřinách si Harry uvědomil, že celá procedura měla svůj rytmus, že všechny papíry se zformovaly do jediného obrazce a po dalších pár okamžicích si uvědomil, že hledí na formaci kusů brožury – že barevné papíry byly stránkami, které , když se sestavily, složily a začarovaly dohromady, dopadly na urovnané hromádky vedle každého kouzelníka.

Harry se tiše připlížil o něco blíže, i když čarodějové byli tak zaujati tím, co dělají, že Harry pochyboval, že by si ho stěží všimli, i kdyby hlasitě přidupal bez pláště. Poté se mu podařilo získat dokončenou brožuru, ležící vedle mladé čarodějky, a tak ji začal, zpod neviditelného pláště, prohlížet. Na jejím růžovém obale byl zlatý nápis:



MUDLOVŠTÍ ŠMEJDI
a nebezpečí, které přinášejí poklidné čistokrevné společnosti



Pod tímto titulem byl obrázek červené růže a samolibě se usmívající tváře uprostřed ní, škrcené zeleným plevelem s jedovatými zuby. Na brožuře nebylo uvedeno autorovo jméno, avšak, když se Harry podíval na jizvy na své pravé ruce, o tvůrci nepochyboval. Mladá čarodějnice vedle něho jen potvrdila jeho podezření, když se zeptala,

„Nevíte někdo jestli bude stará ropucha u výslechů mudlovských šmejdů celý den?“

„Opatrně,“ řekl čaroděj sedící vedle ní a nervózně se rozhlédl. Jedna z jeho stránek uklouzla a spadla na podlahu.

„Co je? Má už snad kromě magického oka i magické ucho?“ řekla, a rychle mrkla směrem k zářivým mahagonovým dveřím vedoucím do této místnosti.

Harry se podíval také a na okamžik ho ovládl hněv. Tam, kde mívají mudlové kukátka ve dveřích, bylo zasazeno do dřeva velké, kulaté oko s jasně modrou duhovkou – oko, které bylo známé všem, kdo znali Alastora Moodyho.

Na zlomek sekundy Harry zapomněl kde je a co tam dělá, dokonce zapomněl, že je neviditelný. Vyrazil rovnou ke dveřím, aby mohl prozkoumat Moodyho oko. Nepohybovalo se. Hledělo upřeně nahoru, jako by bylo zamrzlé. Destička pod ním říkala:


Dolores Umbridgeová
Nejvyšší sekretářka ministra kouzel


O něco níže pak byla o něco blyštivější, nová destička:


Vedoucí odboru pro registraci mudlům narozených


Harry se opět podíval na tucet výrobců brožurek. Ačkoli byli zabráni do práce, jen stěží by mohl předpokládat, že by si nevšimli, kdyby se dveře prázdné kanceláře před nimi otevřely. Proto z kapsy hábitu vytáhl zvláštní předmět s malýma kmitajícíma nožičkama a tělem vypadajícím jako gumový roh. Sehnul se až k podlaze a umístil tam Bombu hnojůvku.

Ta se od něho okamžitě rozeběhla směrem k nohám kouzelníků a čarodějek před ním. O chvilku později, zatímco Harry čekal s rukou na klice, zazněl hlasitý výbuch a za rohem se objevilo velké množství štiplavého kouře.

Mladá čarodějnice v první řadě vykřikla a růžové stránky se rozletěly všemi směry, když ona i její kolegové vyskočili na nohy a hledali zdroj toho rozruchu. Harry stiskl kliku, vstoupil do kanceláře a zavřel za sebou dveře.

Měl pocit jako by se vrátil v čase. Místnost vypadala úplně stejně jako kabinet Umbridgeové v Bradavicích.

Krajkované závěsy, ubrousky a sušené květiny pokrývaly každý kousek plochy. Stěny byly pokryty stejnými barevnými ornamentálními talíři, nechutně sladká koťata s mašličkami, dovádějící a hrající si. Na stole pak byl barevný volánkový ubrus. Za Pošukovým okem byl připevněn teleskopický přístroj, který Umbridgeové umožňoval špehovat zaměstnance na druhé straně dveří. Harry se do něj podíval a spatřil, že jsou stále ještě shromážděni okolo Bomby hnojůvky. Pak vykroutil teleskop ze dveří, což zanechalo ve dveřích otvor, z něhož vytáhl magické oko a vložil si je do kapsy. Poté se opět otočil směrem do místnosti, zvedl svou hůlku a zamumlal,

„Accio medailon.“

Nic se nestalo, ale to ani Harry nečekal, Umbridgeová určitě znala spoustu ochranných zaklínadel a kouzel. Proto ihned vyrazil za její stůl a začal otvírat jeden šuplík za druhým. Viděl brky, zápisníky i magický záznamník, očarované svorky na papír které se vinuly jako hadi, malou rozzlobenou krajkovanou krabičku plnou tenkých mašlí a svorek, avšak nebylo tam ani stopy po medailonu.

Za stolem byl také archivní šuplík a Harry se ho rozhodl prohledat. Stejně tak jako Filchův kabinet v Bradavicích, i tento byl plný složek nadepsaných jmény. Na dně šuplíku si Harry všiml něčeho, co ho opravdu překvapilo: složku pana Weasleyho.

Vytáhl ji a začal číst.


Arthur Weasley


Krevní status – čistá krev, ale s neakceptovatelnými promudlovskými názory. Člen Fénixova řádu.

Rodina – manželka (čistá krev), sedm dětí, dvě nejmladší v Bradavicích.
Pozn.: Nejmladší syn je v současné době doma, vážně nemocen. Potvrzeno ministerským inspektorem.

Bezpečnostní status – SLEDOVÁN. Veškerý pohyb je monitorován. Vysoká pravděpodobnost kontaktu s Nežádoucím č. 1 (dřívější pobyt s Weasleyovou rodinou)


„Nežádoucí číslo jedna,“ zamručel Harry když vracel složku pana Weasleyho zpět do šuplíku.

Měl tušení že ví, o koho se jedná a jistotu získal, když a rozhlédl se po dalších místech, kde by se dal medailon schovat – na zdi visel plakát s jeho fotografií, slovy Nežádoucí číslo jedna přes jeho hrudník. V rohu plakátu byla, spolu s obrázkem kotěte, na růžovém papíře umístěna malá poznámka. Harry přišel k plakátu aby si přečetl, co Umbridgeová napsala,

„Měl by být potrestán.“

Rozzlobenější než kdy dříve, prohledal Harry dna váz, odpadkových košů i suchých květin, nijak ho však nepřekvapilo, že tam medailon neobjevil. Naposledy se rozhlédl po místnosti a jeho srdce se náhle prudce rozbušilo. Brumbál na něho zíral z malého čtvercového zrcadla opřeného na knihovně vedle stolu.

Harry přeběhl místnost a sáhl po něm, avšak v tom okamžiku si uvědomil že se vůbec nejednalo o zrcátko. Brumbál se na něho zamyšleně usmíval z obálky nablýskané knihy. Harry až po chvilce všiml zeleného nápisu přes jeho klobouk – Život a lži Albuse Brumbála – a o nic menšího nápisu přes jeho hruď: „napsala Rita Holoubková, autorka bestselleru Armando Dippet - Mistr, nebo idiot?“

Harry otevřel knihu na náhodné straně, a na ní spatřil velkou fotografii dvou chlapců, oba se až přehnaně smáli, oba měli ruku na rameni toho druhého. Brumbál s vlasy po lokty si nechal narůst malou bradku, ne nepodobnou té Krumově, té, která tak rozzlobila Rona.

Chlapec, který se hlasitě smál vedle Brumbála, měl veselý obličej a působil divoce. Jeho zlaté vlasy se vlnily až po ramena. Harry uvažoval jestli je to mladý Dóže, ale než se stihl podívat na popisku fotografie, dveře kanceláře se otevřely.

Kdyby se při vstupování Thicknesse nedíval přes rameno, Harry by přes sebe zcela jistě nestihl svůj neviditelný plášť přehodit. I tak možná ministr postřehl nějaký pohyb, neboť chvíli nehnutě stál a zíral na místo, kde Harry právě zmizel. Nakonec se nejspíš rozhodl, že viděl Brumbála na obálce knihy, kterou Harry sotva stihl vrátit, jak se drbe na nose. Konečně došel ke stolu a svou hůlkou namířil na brk, připravený v kalamáři. Ten okamžitě vyskočil a začal psát vzkaz pro Umbridgeovou. Velice potichu, skoro se ani neodvažoval dýchat, Harry couval k otevřeným dveřím do chodby.


Výrobci brožurek byli stále ještě shromážděni kolem zbytku bomby hnojůvky, které ještě stále slabě vrčely jak vypouštěly trochu kouře. Harry spěchal chodbou pryč a jen zaslechl mladou čarodějnici, jak říká,

„Vsadím se že utekla z Oddělení experimentálních kouzel. Nejsou vůbec opatrní, pamatujete, jak jim odtamtud posledně unikla ta jedovatá kachna?“

Harry spěchal zpět k výtahům a zvažoval své možnosti. Nebylo pravděpodobné, že by medailon byl někde na ministerstvu, a zrovna tak bylo nepravděpodobné, že by to dostali z Umbridgeové, když byla zavřena v soudní síni.

Jejich prioritou teď bylo dostat se z ministerstva nespatřeni a zkusit to některý jiný den. První, co musel udělat, bylo najít Rona a pak spolu vymyslet způsob jak dostat Hermionu ze soudní síně.

Výtah, který přijel byl prázdný. Harry do něho vstoupil a sundal ze sebe neviditelný plášť. K jeho nezměrné úlevě nastoupil ve druhém patře do výtahu promočený a rozzuřeně se tvářící Ron.

„Dob-dobré ráno,“ zakoktal Ron, když se výtah opět rozjel.

„Rone, to jsem já!“

„Harry, zatraceně, já jsem úplně zapomněl že vypadáš jako… Proč s tebou není Hermiona?“

„Musela jet s Umbridgeovou dolů do soudní síně, nemohli jsme tomu zabránit a…“

Předtím, než mohl Harry větu dokončit, výtah opět zastavil. Dveře se otevřely a dovnitř vstoupil pan Weasley. Mluvil s postarší čarodějnicí, jejíž vlasy byly učesány tak, že vypadaly jako mraveniště.

„…víceméně Vás chápu, Wakando, avšak obávám se, že se nemohu účastnit takového…“

Pan Weasley ztichl, když spatřil Harryho. Byl to velice zvláštní pocit, když se na něho pan Weasley díval s takovou nelibostí. Dveře výtahu se zavřely a ten se opět rozjel směrem dolů.

„Ach, zdravím, Regu,“ otočil se pan Weasley za zvukem stálého kapání z Ronova hábitu. „Není tady dneska tvá žena kvůli výslechu? Ehm, co se ti stalo? Proč jsi tak mokrý?“

„V Yaxleyho kanceláři pršelo,“ řekl Ron.

Díval se přitom na jeho rameno a Harry věděl, že se bojí, že by ho otec mohl poznat, kdyby se mu podíval přímo do očí.

„Nemůžu to zastavit, a tak mě poslali pro Bernieho - Pillswortha, myslím, že říkali, že...“

„Ano, ve spoustě kanceláří poslední dobou prší,“ řekl pan Weasley. „Zkoušel jsi Meterolojinx Recanto? U Bletchleyho to fungovalo.“

„Meterolojinx Recanto?“ zašeptal Ron. „Ne, nezkoušel. Díky, ta- teda díky, Arthure.“

Když se dveře výtahu opět otevřely, vyšla z nich čarodějka s mraveništěm ve vlasech, stejně tak jako Ron, který proběhl kolem ní a ztratil se z dohledu. Harry chtěl vyrazit za ním, ale cestu mu zkřížil Percy Weasley, který kráčel do výtahu, s nosem zabořeným v nějakých papírech, které četl.

Percy si uvědomil, že je ve výtahu se svým otcem, až když se dveře s lomozem zavřely. Vzhlédl, a když uviděl pana Weasleyho, zrudl jako ředkvička a jen co se dveře zase otevřely, opustil výtah. Harry se snažil dostat ven, ale zastavila ho paže pana Weasleyho.
„Počkej chvilku, Runcorne.“

Dveře se opět zavřely, a když se výtah rozjel, pan Weasley řekl, „Slyšel jsem že máš nějaké informace o Dirkovi Cresswellovi.“

Harry měl dojem, že zlost pana Weasleyho nebyla o nic menší kvůli střetnutí s Percym. Usoudil tedy, že nejlepší bude dělat, že o ničem neví.

„Promiňte?“ řekl.

„Nepředstírej, Runcorne,“ řekl pan Weasley divoce. „Vystopoval jsi čaroděje, který zfalšoval svůj rodokmen, ne?“

„A když ano, tak co?“ řekl Harry.

„Dirk Cresswell je čaroděj desetkrát víc než ty,“ řekl pan Weasley tiše, zatímco výtah pokračoval.

„A jestli přežije Azkaban, budeš se mu muset zpovídat, nemluvě o jeho ženě, synech a přátelích…“

„Arthure,“ přerušil ho Harry, „víš, že jsi sledován, ne?“

„To má být výhrůžka, Runcorne?“ zvýšil hlas pan Weasley.

„Ne,“ řekl Harry. „Je to pravda! Sledují tě na každém kroku-„

Dveře se otevřely, když dojeli k atriu. Pan Weasley hodil po Harrym kousavý pohled a vyběhl z výtahu, který se řinčivě zavřel. Harry zůstal ohromeně stát na místě. Přál si aby si býval vybral pro přeměnu někoho jiného.

Harry vytáhl neviditelný plášť a znovu si jej oblékl. Pokusí se Hermionu vyprostit sám, zatímco bude Ron řešit tu kancelář s deštěm. Když se dveře se otevřely, vystoupil, a dostal se do úzkého kamenného průchodu osvětleného pochodněmi, dost odlišného od vrchních chodeb s koberci a dřevěným obložením.

Když výtah opět s rachotem odjel, Harry se při pohledu na vzdálené černé dveře, které značily vchod na Oddělení Záhad, trochu zatřásl.

Vyrazil, jeho cílem tentokrát nebyly černé dveře, ale brána po levé straně, která odhalovala řadu schodů vedoucí k soudní síni. Zatímco sestupoval níž, promýšlel své možnosti. Stále mu zbývalo několik bomb hnojůvek, ale možná by bylo lepší jednoduše zaklepat na dveře soudu, vstoupit jako Runcorn a požádat o rozhovor s Mafaldou.

Samozřejmě nevěděl, jestli je Runcorn dostatečně důležitý, aby mu to vyšlo, a dokonce jestli by to dokázal, to, že by se Hermiona nevrátila by mohlo spustit pátrání dříve, než by se dostali bezpečně pryč z ministerstva…

Ponořený do myšlenek, okamžitě nezaregistroval zvláštní mrazení, které ho obklopilo, jako kdyby klesal do mlhy. S každým krokem byla větší a větší zima, chlad dosáhl jeho hrdla a trhalo mu plíce. Pocítil, že se do něj vkrádá pocit zoufalství, skleslosti a naplňuje ho zevnitř.

Mozkomorové, pomyslel si. A když našlápl nohou na schody a otočil se doprava, naskytl se mu strašlivý pohled. Tmavý průchod ze soudních síní byl plný vysokých, černě zahalených postav, jejich obličeje byly celé zakryté, jejich drsné dýchání bylo jediným zvukem v místnosti. Ztuhlí Mudlovští šmejdi, kteří byli vzati dovnitř, kvůli výslechu, seděli schoulení a vystrašení na dřevěných lavičkách.

Většina z nich si zakrývala obličej jejich rukama, možná nevědomě, aby sami sebe chránili před mozkomorovou chamtivou pusou. Někteří z nich byli doprovázeni rodinami, jiný seděli sami. Mozkomoři před nimi létali nahoru a dolů a chlad, beznaděj a zoufalství toho místa dali jim a Harrymu pocit prokletí…

Bojuj s tím, řekl sám sobě, ale věděl, že tady nemůže vyčarovat patrona bez toho, aniž by se odhalil. Tak udělal pohyb dopředu, nejtišeji, jak jen mohl a s každým krokem navíc, který udělal, se zdálo, že otupělost bude předcházet jeho mozku, ale donutil se, aby myslel na Hermionu a Rona, kteří ho potřebovali.

Pohybování přes vysoké černé figury bylo hrozné: Bezoké tváře, skryté pod jejich kapucemi se otočily, když procházel a byl si jistý, že ho cítí, možná cítí lidskou přítomnost , která má stále nějaké naděje, nějakou odolnost…A pak, náhle a otřesně uprostřed zamrzlého ticha jedny z dveří žaláře na levé straně chodby byly rozraženy dokořán a ozývaly se z nich výkřiky.

„Ne, ne, jsem dvojí krve, říkám Vám, že jsem dvojí krve! Můj otec byl kouzelník, opravdu byl, podívejte se na něj, Arkie Alderton, je to velmi známý návrhář košťat, říkám Vám, ať se na něj podíváte- dejte ze mě ty ruce pryč, dejte je pryč- “

„Tohle je tvé poslední varování,“ řekla měkkým hlasem Umbridgenová, kouzelně silnějším, aby šel čistě slyšet přes mužovo zoufalé řvaní.

„Jestli budete vzdorovat, budete podroben polibku Mozkomora.“

Mužovo řvaní přestávalo, ale suchá vzlykání se stále ozývala chodbou.

„Odveďte ho pryč,“ řekla Umbridgeová.

Dva mozkomoři se objevili ve dveřích soudní síně, jejich hnilobné, strupovité ruce svíraly kouzelníkovo nadloktí, který vypadal, že každou chvíli omdlí. Odletěli s ním pryč z chodby a temnota, která se za nimi vlekla je pohltila z viditelného dosahu.

„Další- Mary Cattermoleová,“ zvolala Umbridgeová.

Malá žena se postavila; chvěla se od hlavy až k patě. Její tmavé vlasy byly sčesané do drdolu a měla na sobě hábit. Její obličej byl úplně bez krve. Když prošla kolem mozkomorů, Harry uviděl, jak se otřásla. Udělal to instinktivně, bez jakéhokoliv plánu, protože nenáviděl pohled, jak sama kráčí do sklepení: jak se dveře začaly zavírat, vklouznul za ní do soudní síně. Nebyla to ta samá místnost, ve které už jednou byl vyslýchán pro nedovolené použití kouzel.

Tahle byla o mnoho menší, ačkoli strop byl hodně vysoko, dodávalo to hodně klaustrofóbní pocit, asi jako stát na dně studny. Bylo zde o mnoho více mozkomorů, vyzařujících svou ledovou auru. Stáli jako beztvářní ochránci v rozích, co nejvzdáleněji od vysokého vyvýšeného stolce. Za zábradlím seděla Umbridgeová s Yaxleyem na jedné straně a s Hermionou, hodně bledou jako paní Cattermolová, na straně druhé.

U paty stolce slídila dlouhosrstá, stříbrná kočka nahoru a dolů a Harry pochopil, že to je na ochranu žalobců proti zoufalství vycházejícího z mozkomorů: byl to pocit pro obviněné, nikoli pro obviňující.

„Posaďte se,“ řekla Umbridgeová svým měkkým hedvábným hláskem.

Paní Cattermolová klopýtala ke svému místu uprostřed podlahy za vyvýšeným stolcem. Ten moment, kdy usedla, se kolem ní začaly ovíjet řetězy okolo jejích ramen přivazující ji k židli.

„Jste Marry Elizabeth Cattermolová?“ zeptala se Umbridgeová.

Paní Cattermolová přikývla.

„Vdaná za Reginalda Cattermola z kouzelnického ministerstva hospodářství?“

Opět přikývla.

„Nevím, kde je. Předpokládala jsem, že se tu setkáme.“

Umbridgeová naprosto ignorovala, co řekla.

„Matkou Maisie, Ellie a Alfreda Cattermolových?“

Paní Cattermollová zafňukala, že ano. „Jsou vystrašení. Bojí se, že nedorazím domů -“

„Ušetřte nás,“ syknul Yaxley. „Mudlovští spratci nemají moc našich sympatií.“

Paní Cattermolová vzlykla maskována Harryho kroky, jak jde opatrně k vysokému stolci. Ta chvíle, kdy prošel místem, kde byla patronová kočka, ucítil změnu teploty: tady bylo teplo a pohodlněji. Patron, a byl si tím jist, patřil Umbridgeové, a zářivě žhnul, protože Umbridgeová cítila štěstí kolem sebe.

Pomalu a velmi opatrně se Harry přiblížil k Umbridgeové, Yaxleymu a Hermioně a vzal si poslední místo. Bál se, aby Hermiona nevyskočila. Pomyslel na kouzlo Muffliato nad Umbridgeovou a Yaxleyem, ale jenom to slovo zamumlal.

Potom Umbridgeová zvýšila hlas na adresu paní Cattermolové a Harry se chopil příležitosti.

„Jsem za tebou,“ zašeptal Hermioně do ucha.

Jak čekal, Hermiona sebou trhla, převrhla blízkou lahvičku s inkoustem. Předpokládala, že nahrává rozhovor, ale Umbridgeová s Yaxleyem se úplně soustředili na paní Cattermolovou.

„Hůlka, která vám byla odebrána dnes na ministerstvu, paní Cattermolová,“ říkala Umbridgeová, „osm a tři čtvrtě palce dlouhá, třešňové dřevo, s vlasem jednorožce uvnitř. Je to správný popis?“

Paní Cattermolová kývla na souhlas. Její smutné oči se dívaly do těch Umbridgeiných uhlazených.

„Můžete nám sdělit, od které čarodějky či kouzelníka jste si vzala tuto hůlku?“

„V-vzala?“ zaštkala paní Cattermolová. „J-já n-nikomu neseb-brala. J-já si j-ji koup-pila, když m-mi b-bylo jedenáct let. Ono – ono – ono si mě to vybralo!“

Teď plakala daleko víc a silněji než předtím. Umbridgeová se zasmála svým slaďoučkým dívčím hláskem, že ji chtěl Harry napadnout. Naklonila se dopředu přes bariéru a pozorovala svou oběť a cosi zlatého se rozhoupalo také dopředu a byl to jakýsi přívěšek: medailon.

Hermiona to spatřila, zapištěla, ale Umbridgeová a Yaxley se stále věnovali své kořisti.

„Ne,“ řekla Umbridgeová, „hůlky si obyčejně vybírají pouze kouzelníky nebo čarodějky. Vy ale nejste čarodějka. Mám vaši odpověď, kterou jste vypsala v dotazníku, že vám byla poslána – Mafaldo, podejte mi ho.“

Umbridgeová nastavila malou ručku: její výraz připomínal žábu, že byl Harry docela překvapen, že nevidí sítě mezi jejími pahýlovými prsty. Hermioniny ruce se šokovaně třásly. Nešikovně svrhla dokumenty, kde bylo jméno paní Cattermolové.

„To je – to je krásné, Dolores“ řekla, dívající se na zářící věc v neupraveném ohybu Umbridgeiny blůzky.

„Co?“ štěkla Umbridgeová a podívala se letmo dolů. „Ó ano – staré rodinné dědictví,“ řekla hladíc si svůj medailonek.

„To S znamená Salazar Zmijozel... jsem s nimi spřízněná. Vskutku je zde hodně čistokrevných rodin, se kterými nejsem v žádném příbuzenském svazku... Je to škoda,“ pokračovala hlasitěji a šlehla pohledem po dotazníku paní Cattermolové.

„Tohle je další věc, která pro vás moc nehovoří: vašimi rodiči byli zelináři.“

Yaxley se ošklivě zašklebil. Pod stolcem neustále hlídal Patron a v rozích stále hlídali mozkomorové. Byla to Umbridgenové lež, která nahrnula Harrymu do mozku krev a zastřela mu smysl pro opatrnost – ten medailon, který si vzala za úplatek z malého vězení, byl použit, jako podložka pro její čistokrevné doklady.

Zdvihnul hůlku, což bylo znepokojující pro něj samotného a zároveň to nebylo pro ochranu pod neviditelným pláštěm a řekl:

Mdloby na tebe!

Ukázal se červený proud světla: Umbridgeová se zamotala, kouzlo ji zasáhlo do čela: papíry paní Cattermolové spadly na zem, skoro na stříbrnou kočku. Chlad je zasáhl asi jako přicházející vítr. Yaxley se popleteně díval kolem sebe a myslel si, že spatří Harryho.

Harry tedy použil svou hůlku znovu. Zakřičel:

Mdloby na tebe!

Yaxley sklouznul na podlahu a ležel rozhozeně na zemi.

„Harry!“

„Hermiono, jestli si myslíš, že jsem sem přišel, abych poslouchal ty její kraviny, tak-“

„Harry, paní Cattermolová!“

Harry se otočil okolo sebe, odhodil neviditelný plášť, běžel dolů za mozkomory, ti se blížili k ženině židli, Patron zmizel, takže je nikdo nemohl kontrolovat, vypadali, že užuž chtějí vysát duši paní Cattermolové a přibližovali svoje obličeje k ní, když...

EXPECTO PATRONUM!

Stříbrný jelen vyšlehl Harrymu z hůlky a rozběhl se za mozkomory, které svou silou odlákal od jejich oběti a bylo z něj cítit daleko větší teplo, než-li z kočky.

„Hermiono, seber ten viteál,“ řekl Harry.

Běžel dolů, aby sebral neviditelný plášť a pomohl paní Cattermolové.

„Ty?“ zašeptala paní Cattermolová. „Ale Reg říkal, žes to byl i ty, kdo dal mé jméno k vyslýchání!“

„Vážně?“ zamumlal Harry, rozvazující řetězy u židle paní Cattermolové.

„Asi se mi tedy něco změnilo v srdci. Diffindo!

Řetězy se nepohnuly.

„Hermiono, jak dostanu ty řetězy pryč?“

„Počkej, zkouším tady něco nahoře-“

„Hermiono, ti mozkomorové!“

„Já vím, Harry. Ale jestli se Umbridgeová probudí – bude po medailonu... Musím ho zdvojit – Geminio! Tady... Snad ji to přesvědčí...Hermiona sešplhala schody.

„Podívejme! Relashio!

Řetězy zazvonily a stáhnuly se z ramen paní Cattermolové, která měla stále tentýž vyděšený výraz.

„Nechápu,“ zašeptala.

„Nebojte, brzy tohle místo s námi opustíte,“ řekl Harry.

„Jděte domů, vezměte děti a opusťte tuhle zemi, pokud můžete. Přestrojte se a běžte. Však jste dnes viděla, jak to chodí. To, co jste slyšela – “

„Harry,“ řekla Hermiona, „jak se dostaneme ke dveřím přes ty mozkomory?“

„Patroni,“ odpověděl Harry.

Stříbrný jelen klusal místností.

„Čím víc jich bude, tím lépe. Vykouzli svého.“

Expec – Expecto patronum!“ křikla Hermiona.

Nic se nestalo.

„Je to pouze kouzlo,“ uklidňoval Harry paní Cattermolovou, „není to nic, s čím byste si měla dělat starosti. Dělej, Hermiono!“

Expecto patronum!

Stříbrná vydra vyklouzla z Hermioniny hůlky a následovala Harryho jelena.

„Pojďme,“ řekl Harry a vedl Hermionu s paní Cattermelovou ke dveřím.

Když Patronové míjeli sklepení, ozvaly se šokované výkřiky. Harry se rozhlédl okolo sebe: mozkomorové spadli na záda na obou stranách a vpíjeli se do temnoty, rozptýlení stříbrnými zvířaty.

„Je jasné, že teď půjdete domů za dětmi a schováte se svou rodinnou,“ říkal Harry mudlovské ženě, která byla oslněna světlem vycházejícím z Patronů a třásla se už jenom malinko.

„Vydejte se do ciziny, jestli můžete. Jen co nejdál od ministerstva. To je – ehm – oficiální pozice.“

„Nyní, jestli budete následovat patrony, budete moci opustit Atrium.“

Po kamenných schodech vystoupali, aniž by je kdokoliv chytil, ale když došli k výtahům, Harry začal mít zlé tušení, že ukážou-li se v Atriu se stříbrným jelenem a ostatními patrony poletujícími kolem nich, navíc doprovázeni skupinou zhruba dvaceti lidí, kteří jsou obviněni za nečistou krev, vzbudí nepříjemně velkou pozornost. Napadlo ho to zrovna ve chvíli, kdy před nimi zastavil výtah.

„Regu!“ vypískla paní Cattermoleová a vrhla se Ronovi do náruče.

„Runcorn mě dostal ven, napadl Umbridgeovou a Yaxleyho a všem nám řekl, ať odejdeme ze země. Myslím, že bychom to radši měli udělat, Regu, opravdu! Pospěšme si domů, vezmeme děti a...proč jsi tak mokrý?“

„Voda,“ zamumlal Ron a snažil se osvobodit z jejího sevření.

„Harry, vědí, že jsou na ministerstvu vetřelci. Říkali něco o díře ve dveřích do kanceláře Umbridgeové. Myslím, že máme tak pět minut, pokud...“

Hermionin Patron s lupnutím zmizel ve chvíli, kdy se zděšeným výrazem otočila na Harryho.

„Harry, jestli jsme tu v pasti...!“

„Nejsme, pokud si pospíšíme,“ řekl Harry.

Otočil se na civějící skupinku lidí za sebou.

„Kdo z vás má hůlku?“

Zhruba polovina z nich se přihlásila.

„Dobře, všichni, kdo nemají hůlky se přidají k někomu, kdo má. Musíme si pospíšit, než nás zastaví. Jdeme!“

Podařilo se jim nacpat se do dvou výtahů. Harryho Patron zůstal stát na stráži před zlatou mříží, dokud se nezavřela a výtahy začaly stoupat vzhůru.

„Osmé patro,“ řekl studený hlas čarodějky, „Atrium.“

Harry zjistil, že mají problém. Atrium bylo plné lidí, kteří běhali od krbu ke krbu a postupně je blokovali.

„Harry!“ zapištěla Hermiona. „Co chceš udělat?“

„DOST!“ zařval Harry a silný Runcornův hlas se rozlehl přes Atrium.

Kouzelníci blokující krby jakoby zamrzly.

„Za mnou,“ zašeptal ke skupince mudlů narozeným kouzelníkům, kteří se shlukly za Rona a Hermionu.

„Co se děje, Alberte?“ řekl stejný vousatý čaroděj, který před tím následoval Harryho z krbu. Vypadal nervózně.

„Tito lidé potřebují odejít před tím, než zablokujete krby,“ řekl Harry se vší autoritou, kterou v sobě posbíral.

Kouzelníci stojící před ním se zmateně dívali jeden na druhého.

„Bylo nám řečeno, že máme zablokovat všechny východy a nenechat nikoho...“

„Odmlouváte mi?“ zuřil Harry. „Chcete, abych prozkoumal váš rodokmen tak, jako Dirku Croswellovi?“

„Omlouvám se!“ zalapal po dechu vousatý čaroděj a ustoupil dozadu.

„Nic jsem tím nemyslel, Alberte, ale myslel jsem...Myslel jsem, že byli u výslechu a...“

„Mají čistou krev,“ řekl Harry a jeho hluboký hlas se působivě rozléhal po celé hale. „Troufnu si tvrdit, že čistší, než tu, která koluje v mnohých z vás. Jděte,“ zakřičel na skupinku za sebou, která se rozutíkala ke krbům a začala po dvojicích mizet.

Ministerští kouzelníci zdrženlivě postávali, někteří vypadali zmateně, jiní zase vystrašeně a bázlivě. Když v tom:

„Mary!“

Paní Cattermoleová se ohlédla přes rameno. Skutečný Reg Cattermole, již nezvracející, ale jen pobledlý, právě přibíhal od dalšího výtahu.

„Re-Regu?“ Podívala se ze svého manžela na Rona, který hlasitě zaklel.

Plešatící čaroděj na ně zíral a jeho zrak se nechápavě přesouval od jednoho Rega Cattermolea na druhého.

„Hej, co se to děje? Co to má být?“

„Zataraste východ! HNED!“

Yaxley vyskočil z dalšího výtahu a bězel směrem ke skupině vedle krbů, v nichž právě všichni nečistokrevní kromě paní Cattermoleové zmizeli. V okamžiku, kdy plešatící čaroděj zvedl svou hůlku, zdvihl Harry svou obrovskou pěst a udeřil jej tak, že odletěl o kus dál.

„Pomáhal těm mudlovským šmejdům s útěkem, Yaxley!“ zakřičel Harry.

Kolegové plešatícího čaroděje začali křičet a hájit se, díky čemuž mohl Ron chytit paní Cattermoleovou a strčit ji do stále otevřeného krbu. Yaxley se střídavě díval na Harryho a na udeřeného čaroděje, a skutečný Reg Cattermole zaječel,

„Moje žena! Kdo to byl s mou ženou? Co se to tu děje?“

Harry viděl jak se Yaxley otočil a jak se na jeho brutální tváři objevila známka poznání.

„Dělej!“ zakřičel Harry na Hermionu, chytil ji za ruku a skočili do krbu a v tom okamžiku za sebou zaslechli Yaxleyho kletbu, která jen těsně minula Harryho hlavu.

Několik vteřin se točili než vypadli ze záchodu do kabinky. Harry vyrazil dveře. Ron stál vedle nich a stále ještě bojoval s paní Cattermoleovou.

„Regu, já nechápu…“

„Pusťte mne, nejsem Váš manžel. Musíte jít domů!“

Najednou se v kabince za nimi ozval zvuk. Harry se ohlédl a viděl Yaxleyho, jak se právě objevil.

„POJĎME!“ zakřičel Harry, chytil Hermionu za ruku a Rona za paži a otočili se zpět.

Obklopila je temnota. Drželi se pevně za ruce, ale něco bylo špatně… Hermionina ruka jako by klouzala z jeho sevření. Uvažoval, jestli se udusí. Nemohl se nadechnout, ani nic neviděl a jedinou věci na světě byla Ronova paže a Hermioniny prsty, které dál klouzaly pryč…

Pak už viděl dveře čísla dvanáct na Grimmauldově náměstí, se svým hadovitým klepadlem, ale než se stihl nadechnout, uslyšel křik a uviděl záblesk purpurového světla: Hermionina ruka se chytila Harryho a vše opět potemnělo.

168 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

dobre ze ste je smazali...

Anonymní řekl(a)...

sqelá prace...smekam pred vami...bezte se vyspat at ste plni sil na dalsi prekladatleske muceni...dobrou

Anonymní řekl(a)...

Zdrtavím vás a děkuji za další překlad,zase mám co číst na dobrou noc:)

Unknown řekl(a)...

Moc díky za tuto kapitolu. :-)
btw: Dobrou noc. :-)

Anonymní řekl(a)...

Děkuju za všechno, co jste zatím přeložili a nedivte se, když po vás nějaké nakladatelství bude chtít překlady... Asi jste právě Medkovi sebrali živnost :D

Anonymní řekl(a)...

Úžasná kapitola jsem z ní na infarkt fakt hustý četla sme jí jedním dechem jste skvělí vážně vážně já nechci vypadat nevděčně ale zeptat se msuim kdy bude další.

Anonymní řekl(a)...

Najde sa medzi Vami nejaka sympaticka bratislavcanka, ktora by sa chcela napichnut na moj kolík ? :) Sex -stretko - iba seriozne ! moj nastroj ma 24cm Odmena:: Kniha Harry Potter 7 v anglictine Odpovedajte :))

Anonymní řekl(a)...

Najde sa medzi Vami nejaka sympaticka bratislavcanka, ktora by sa chcela napichnut na moj kolík ? :) Sex -stretko - iba seriozne ! moj nastroj ma 24cm Odmena:: Kniha Harry Potter 7 v anglictine Odpovedajte :))Najde sa medzi Vami nejaka sympaticka bratislavcanka, ktora by sa chcela napichnut na moj kolík ? :) Sex -stretko - iba seriozne ! moj nastroj ma 24cm Odmena:: Kniha Harry Potter 7 v anglictine Odpovedajte :))Najde sa medzi Vami nejaka sympaticka bratislavcanka, ktora by sa chcela napichnut na moj kolík ? :) Sex -stretko - iba seriozne ! moj nastroj ma 24cm Odmena:: Kniha Harry Potter 7 v anglictine Odpovedajte :))

Anonymní řekl(a)...

Hej paradni kapitola a jenom tak je cela?

Anonymní řekl(a)...

Najde sa medzi Vami nejaka sympaticka bratislavcanka, ktora by sa chcela napichnut na moj kolík ? :) Sex -stretko - iba seriozne ! moj nastroj ma 24cm Odmena:: Kniha Harry Potter 7 v anglictine Odpovedajte :))Najde sa medzi Vami nejaka sympaticka bratislavcanka, ktora by sa chcela napichnut na moj kolík ? :) Sex -stretko - iba seriozne ! moj nastroj ma 24cm Odmena:: Kniha Harry Potter 7 v anglictine Odpovedajte :))Najde sa medzi Vami nejaka sympaticka bratislavcanka, ktora by sa chcela napichnut na moj kolík ? :) Sex -stretko - iba seriozne ! moj nastroj ma 24cm Odmena:: Kniha Harry Potter 7 v anglictine Odpovedajte :))Najde sa medzi Vami nejaka sympaticka bratislavcanka, ktora by sa chcela napichnut na moj kolík ? :) Sex -stretko - iba seriozne ! moj nastroj ma 24cm Odmena:: Kniha Harry Potter 7 v anglictine Odpovedajte :))Najde sa medzi Vami nejaka sympaticka bratislavcanka, ktora by sa chcela napichnut na moj kolík ? :) Sex -stretko - iba seriozne ! moj nastroj ma 24cm Odmena:: Kniha Harry Potter 7 v anglictine Odpovedajte :))

Anonymní řekl(a)...

woow ten konec kapitoly je napínavej jak kšandy :P :))

Anonymní řekl(a)...

zatím nejnapínavěhší kapitola, ale necháou ji, teda ten konec, tak, kde harry ted je? je ve dvanáctce, nebo kde? a co ta věta, že není, jak to má být??? prosím vysvětlete mi to...

Anonymní řekl(a)...

Jj ta 14 bude paradni:) doufam ze jak se probudim tak tu bude...

Anonymní řekl(a)...

Hej taky to nejak nechapes? ja tez ne.. ale oni se podle me nekam premistili ptz se enco stalo.. ne?

Anonymní řekl(a)...

Co co co myslite? Proste hermiona je premistila nekam jinam ptz se neco delo.. nebo nekdo jiny ne?

Anonymní řekl(a)...

Jezisi... vas fakt nechapu. Vysvtleni asi bude v dalsi kapitole, ne? Tak dejte pokoj s tema otazkama "vysvetlete mi to"... kazdy musi cekat na dalsi prelozenou kapitolu a takhle si rovnou muzete rict o vsechny spoilery...

Anonymní řekl(a)...

no dyt rikam ze 14 bude paradni..

Anonymní řekl(a)...

Vynikající... díky.

Anonymní řekl(a)...

no, určitě v tom nebude nic jiného... dobrou noc a ráno se těším na čtrnáctku... to zas bude pracovní výkon :-)))

Anonymní řekl(a)...

Jj tez se tesim, takze zase vsichni zitra tu:D Dobrou noc

Anonymní řekl(a)...

dobrou chalaniii

Anonymní řekl(a)...

Páni, to je mazec!!! Rowlingová se s tim nepárá, má to parádní grády!!! Díky, jste suproví, že pro nás překládáte :-))).

Anonymní řekl(a)...

teda...ste fakt machři.už od července si říkám nebudu tohle číst počkám si na origoš překlad,ale ze zvědavosti sem se podívala na váš..no a teď se nemůžu dočkat dalšího vašeho překladu.......pokračujte,protože kdo z nás co to četli od vás by to pak vydržel až do zimy???na origoš překlad,kdybyste toho nechali...smekám a moooc dík i za jiný:-))))ste nej!!!!

Anonymní řekl(a)...

asi nebudu spat abych si tu dalsi kapitolu moch precist hned jak ji sem date

Anonymní řekl(a)...

Na kdy odhadujete ze bude hotava cela kniha??(Toho okamziku se nemuzu dockat... :)

Anonymní řekl(a)...

Moc díky za kapitolu!No pání, jste fakt machři!Úžasný!Super!

Anonymní řekl(a)...

nevite jestli ted nekdy bude ta 14 kapitola?

Pavli řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Kaitlin řekl(a)...

Fakt nádherný překlad. moc a moc vám za něj děkuji

Pavli řekl(a)...

nu souhlasim, taky jsem si pořád říkala, jak si těch pár měsíců počkam a ono nic O:-), jinak sláva těm, co sem dali odkazy na aj originál, pomalu se prolouskávam další kapitolou (se seznam lištičkou :-D a silnou dávkou fantasie nad odvozováním slovníku-neznámých slov) a pokračuje to slibně... ale ono přeci jen číst ten váš překlad je značně pohodlnější :-))

Anonymní řekl(a)...

Kdo chce icq v anglictine at me kontaktuje na icq 256-575-167

Anonymní řekl(a)...

aaaa neeeeeeeee kdo che HP7 v anglictine xD

Anonymní řekl(a)...

Pánečku Rowlingová se přokonává.Takhle useknout kapitolu brrr.Bude další ještě dneskav v noci a nebo až ráno ?

Anonymní řekl(a)...

Na čtrnácté kapitole právě usilovně pracujeme s kolegou, ale protože jsme teprve začli a máme za sebou perný den, neočekávejte 14. kapitolu dříve, než zítra odpoledne. Bohužel. Dobrá zpráva však je, že spolu s ní se tu pravděpodobně rovnou objeví i kapitola patnáctá a v zápětí šestnáctá. Přeji všem fandům dobrou noc a pěkné sny o Harrym a jeho dobrodružstvích.

Anonymní řekl(a)...

já bych byl určitě vděčný když sem před spáním dáte co máte. at tak jako tak, díky borci :)

Anonymní řekl(a)...

debil blavak, inzercia tu neni, nekaz meno slovakov, nie su vsetci taki nadrzani chujovia ako ty!!!!!!!!!

Anonymní řekl(a)...

Jezis takovej konec...!!! Ale tak to do odpoledne vydrzim, protoze budu stejne do odpoledne spat..:)) A musim rict, ze nevedet, jak to dopadne je lepsi, u sestky jsem to vedela a neda se to porovnavat:))

Anonymní řekl(a)...

Super tak to vám přeju ať vám to překládání de od ruky ať se taky nekdy vyspíte a moc se těším na zítřek.Beztak zase zítra vstanu brzo, protože nebudu moct z HP spát.

Anonymní řekl(a)...

na stopro godrikove dole

Anonymní řekl(a)...

Je to možný:D

Unknown řekl(a)...

Jak řekl Gorash, pilně překládáme, ale dneska už na to opravdu skoro nevidím, takže zbývající část dopřeložíme ráno a okolo poledne byste se snad mohli dočkat nové kapitol. Snad jich bude i více. Dobrou noc všem potterofilům! :P

Anonymní řekl(a)...

Žádnej důl.Právě jsem se dočetl tohle:‘Where are we?”
“In the woods where they held the Quidditch World Cup,” said Hermione

Anonymní řekl(a)...

Where are we?”
“In the woods where they held the Quidditch World Cup,” said Hermione

pro ty co neuměj ani kapku anglicky:

"Kde to sme?"
"V lese kde se konalo Mistrovství Světa ve Famfrpálu, řekla Hermiona"

už se těším na 14tku bude to fakt nářez

Anonymní řekl(a)...

Super už se těšim na 14.kapitolu

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem si vcerejsi cekani na dalsi kapitoly zkátila filmem HP 5, je to super:) co na to řikáte vy?
Jinak už se nemůžu dočkat na další kapitolu...Jste fakt super:) díkymoc:)

Anonymní řekl(a)...

Jas už jsem ho vydel 19 jak byla premiera je to velmy dobře udelané

Anonymní řekl(a)...

Taky jsem chtěla jit na premieru ale nějak to nevyšlo:( ale tak alespoň že jsem to zvladla včera:)
ted ale sedimna brigadě, nudim se a pořdá očekávám další kapitolym...

Anonymní řekl(a)...

Boooooože nevim proč vy Slováci píčujete nad našimi přeloženými názvy,víte co?tak sem lazkavě nelezte a laskavě si to překládejte doma na Slovensku,vám co tady píčujou nad českýma přeloženýma slovama(famfrpál atd)tak sem laskavě nelezte a neotravujte!!!a ty vaše komplexy si vybíjejte někde u nás na slovensku a ne tady.čau

Anonymní řekl(a)...

Nechci rýpat, protože jste opravdu dobří :-)
Ale nebyl by lepší název 13. kapitoly "Komise pro kontrolu rozených mudlů" ?

Anonymní řekl(a)...

v tý 14 se nic moc nestane, ted jsem se na ni dívala, neumí moc aj, ale tak zhruba jsem ji pochopila... SPOILER: budou se snažit otevřít medailon a harry bude mít další vidinu o tom vírobci hůlek...
spíš se těším na Chapter Sixteen: Godric's Hollow a Chapter Seventeen: Bathilda's Secret...

Anonymní řekl(a)...

Mně to občas připadne, jako hroznej chaos... věty se opakujou dvakrát...nebo se neřekne, že se něco stalo.. možná jsem moc rozrušenej a přeskakuju...ale je to super! Dík za překlad

Anonymní řekl(a)...

Paradni kapitola, jeste jednou dik Fenixakum za ty preklady. Tesim se na dalsi. Musel ´jsem si posledni stranku precist dvakrat aby me doslo co se tam stalo ;)

Anonymní řekl(a)...

jste super, ale už nemůžu spát v noci se mi o tom zdá, ale mám dilema , když přestanu číst tak mám absťák hrozný,navíc je to krutý četla jsem AJ verzi a je to dost drsný a odporný.Nikdo si nezasloužil umřít

Anonymní řekl(a)...

Fakt nechápu ty experty co tu píšou děj dopředu...myslim že maji ig houpacího koně...i když to tomu konikovi asi ubližuju...ty lidi co to tu pišou nechapu,asi si chtej něco dokázat a zničit radost ostatním, zničit ten pěkný požitek ze čtení knihy, ale jestli oni se neodkáží takhle ¨radovat a užit si to,j mi jich lito ale nemusi ten pocit kazit ostatnm...

Anonymní řekl(a)...

hele slovacky chytraku kdyz jses tak dobrej tak to prosim napis cesky ty kapitoly ne ze bych slovensky nerozumel ale spatne se to cte

Anonymní řekl(a)...

moc díky..ste fakt skvělí:)

Anonymní řekl(a)...

nekteri chteji vedet dej dopredu a jini zase ne. kdyz se to nechces dozvedet ty, tak to proste necti... neni tak tezky scrollovat stranku a precist si dalsi prispevky.

mne se libi ze to tu pisou :) vim co cekat. a vubec mi to nerusi zazitek z "knizky"...

Anonymní řekl(a)...

no ja som tiež zo Slovenska a české názvy a preklady sú super.
a moc moc moc ďakujem za preklad

Anonymní řekl(a)...

No ono scrollovat stranku tezky neni ale pokud nectes tempem 1 vetu za minutu tak s toho stejne neco uvidis a kdyz uz to tu davas tak k tomu napis SPOILER!!!

Anonymní řekl(a)...

Fénix team: To si děláte srandu! Chci další kapitolu :D Doufám, že splníte to, co jste tady napsali a že se tu ty kapitoly objeví do odpoledne. Jinak, máte můj vděk!

Anonymní řekl(a)...

Tiež som skúšal kúsok preložiť aby ste sa namlsali :)


Spatřil Hermionu, rucemi a koleny na Ronově hlavě. Když jeho oči padli na Rona,
viděl celý jeho levý bok zmáčený od krve a jeho tvár púsobila šedo-bledě, v porovnání s listím pokrytou zemí.
Vseholicny lektvar přestával púsobit: Ron ješte vypadal napúl
jako Cattermole, jeho vlasy rudly a jeho tvář stratila barvu.

"Co se mu stalo?"

...

Anonymní řekl(a)...

Muffiliato - nemůže to být "ševelisimo"?

Anonymní řekl(a)...

jj Muffiliato je ševelisimo to uz tu jednou bylo

Anonymní řekl(a)...

Caukys - máte to foakt dokonalý a fakt díky

Anonymní řekl(a)...

Trapas jak cip! HAHA, další spoiler protože to je poprve co sem viděl že Hagrid zemře blbečku. Nevíš jak asi?

Anonymní řekl(a)...

ahoj, chci vám jen poděkovat za překlad.... jste super, že to zkoušíte. Možná nemáte gramatickou a stylistickou úroveň HP7 CZ, ale zase je to tady poněkud napřed v ději... A navíc jste se hodně zlepšili.. Takže moc a moc dík. Ať vám to nadšení vydrží... a přeložíte s úspěchem celou knížku. ;)

Anonymní řekl(a)...

Jste dobrý, oceňuju rychlost,makala jsem na minulém, který ale skončil asi ve dvou třetinách. Máte tam sice chyby, ale jinak dost dobrý a hlavně rychlý - držím palce.

Anonymní řekl(a)...

hm zase nejak idoit co si neco dokazuje spoilerem? zajimave zase sk ale to je jedno dneska uz s tim zacinat nebudem:D

Anonymní řekl(a)...

nechci na vas nijak tlacit ale muzete rict kdy bude 14 kapitola jinak jste fakt dobry

Anonymní řekl(a)...

Nepripomina vam ta Voldemortova politika a cela ta smrtijedska ideologie ciste krve tak trochu nacisty, vyvrazdovani, strach protestovat proti rezimu a vsechny ty udalosti pred 1945?

Anonymní řekl(a)...

co je to za blbost, že Hagrid zemře??

Anonymní řekl(a)...

Harry Potter?To je ten týpek co zabil sedmihlaveho draka a osvobodil princeznu?Takovej hrdina si zaslouží překlad...

Anonymní řekl(a)...

Voldemort je vlastně Hitler

Anonymní řekl(a)...

povedzte mi please, kedy bude 14. kapitola

Anonymní řekl(a)...

Sorry ze vam zneprijemnuju zivot ale kdy bude 14.kapitola?

Anonymní řekl(a)...

jste fakt super..doufám, že 14. kapitola se objevi behem poledne..nemužu se dockat

Anonymní řekl(a)...

Nepsali tady náhodou admini, že 14. kapitolu dneska nestihnou. Bude přidaná zítra zároveň s 15. a 16. kap. ????????

Anonymní řekl(a)...

Korekce k této kapito:

„Co Vás sem přivádí, Runcorne?“ zeptal se nový ministr kouzel.

Jeho dlouhé černé vlasy a bradka byly již místy prostříbřené a jeho vysoké čelo vrhalo stín na jeho lesklé oči. Harrymu to připadalo jako by krab vykukoval zpod skály.

„Mám spěšný vzkaz pro,“ Harry na zlomek sekundy zaváhal, „Arthura Weasleyho. Někdo mi říkal, že je tady v jedničce.“

Anonymní řekl(a)...

Nemůžou přece za celej den niic nepřidat:(( Teda aspoň doufám že nee:))

Anonymní řekl(a)...

to šmušu: nechci rejpat,ale korekce se myslim nemaj psát do komentářů,je na ně vytvořeno něco speciál...

Anonymní řekl(a)...

hej vždyt řikali že dnes kolem poledne bude 14. a pak nějak i 15 a 16, tak co plašíte že dnes nic nebude?

"zbývající část dopřeložíme ráno a okolo poledne byste se snad mohli dočkat nové kapitol. Snad jich bude i více"

Anonymní řekl(a)...

To říkali ale ai včera že jich bude víc a byla jen 13. a ještě k tomu až večer:(((

Anonymní řekl(a)...

jo ale ten blog nefunguje...

Anonymní řekl(a)...

Kluci z FENIX TEAMU co je s vámi??Zrovna je to tak napínavý..Ale jinak jako překládáte super:-***

Anonymní řekl(a)...

to šmušu: aha,tak to promin,myslela jsem ze ten blog funguje

Anonymní řekl(a)...

šmušu: Jak to myslis ze blog nefunguje??

Anonymní řekl(a)...

chapu že jste nedočkaví,já taky,ale musíme pochopit že přeložit jednu kapitolu není nic lehkýho,sama jsem to zkusila a po par větech jsem to vzdala neni to važně sranda...takže budme trpelivy a radi za to ze to delaj i kdyz to nekdy chvili trva:)

Anonymní řekl(a)...

Nechci prudit ale vás je nejmín 14 ve fenix teamu a máte 13 kapitol a týpek na jiným blogu HP7 to dělá sám a má jich 8..Tak bacha ať to nemá dřív než vy:D

Anonymní řekl(a)...

Ne ne ne, je to tu super stránka, vázne :) Moc díky... :) jo a ta 13. kapca uz je celá? :)

Anonymní řekl(a)...

Kuwa to tam děláte všichni jednu kapitolu bo co??Je vás hafo a přidáváte to po jedné kapitole..Doufám že dnes jich přibude alespoň 5:///

Anonymní řekl(a)...

Můžu se zeptat na kdy plánujete překlad 14. kapitoly? A jestli némáte nějaký hrubý plán do budoucna s překladem ostatních kapitol. Děkuji

Anonymní řekl(a)...

pro všechny kdo si stěžujou že to Fénix týmu moc dlouho trvá - měli byste být rádi že vám to někdo překládá když vy toho nejste schopni. Když vám to tak vadí, proč si nestáhnete anglický originál a nedáte se do čtení? oni už to mají za sebou, znají děj ale teď plýtvají svým časem aby si to ti, co neumějí anglicky, mohli taky přečíst !! nechte je vydechnout a děkujte jim

Anonymní řekl(a)...

Nepripomina vam ta Voldemortova politika a cela ta smrtijedska ideologie ciste krve tak trochu nacisty, vyvrazdovani, strach protestovat proti rezimu a vsechny ty udalosti pred 1945 přesně to jsem si dneska taky rikal

Anonymní řekl(a)...

nevíte kdy bude 14.kapitolka.. JINAK STE SUPER

Lukas řekl(a)...

Zaručené informace o konci knihy:
Harry se v závěrečném souboji s Voldym pokusí jej zajmout, Voldy zmaten touto situací zakouzlí matoucí kouzlo na Harryho, ten si začne myslet, že je mozkomor a pokusí se políbit nejbližšího člověka. Ten člověk je Ron, který stojí za Harrym, protože mu drží plášť, aby Harry vypadal v souboji dobře. Když vidí Voldy Harrho jak líbá Rona, zlomí svoji hůlku a se slzami v očích (nebo tam někde kde by měli být) padá na kolena. Svěřuje se Harrymu, že všechno co dělal, dělal jen proto, aby si jej Harry všímal, že touží po kousku lásky. Harry mu odpouští, ale jen za podmínky, že spolu pojedou na dovolenou. Oba záhy vyráží na krásný ostůvek poblíž. Tam ovšem vstane Brumbál z mrtvých a chce napadnout Harryho, protože od té doby co zemřel mu Harry ani jednou nezavolal, nenapsal a co je nejhorší ani ho nenavštívil.

Pokračování dalších zaručených zpráv brzy.

Anonymní řekl(a)...

Aaachjo:) Tesim se na dalsiii:) Jnak si myslim ze ten kdo tu napsal ze to ma trosku neco spolecneho s nacisty.. tak s tim tak trochu souhlasim,dobry napad.. : )

Anonymní řekl(a)...

to Lukas: Pekny preklad :)

Anonymní řekl(a)...

Ty Kupo homogenních sracek. O ty tve spoilery ti tady nikdo nestoji a kdyz uz nak napis nadpis "SPOILER" blbe.

Anonymní řekl(a)...

konecne niekto kto napisal nieco normalne:-) Vsetci sa tu len hadaju a machruju ze vedia ako sa to skoncilo, ja si to potom precitam a je to v p... Aspon niekto rozumny napisal pravdivy konec:-)

Anonymní řekl(a)...

SPOILER se dává na auto ne?

Anonymní řekl(a)...

jezis chytry se ozval:)

Anonymní řekl(a)...

Hej co tam kurva děláte?!!Přestaňte si laskavě píchat prdele a honit péra a překládejte radši!!!

Anonymní řekl(a)...

hm a ty mas iq asi jako tykve ne?

Anonymní řekl(a)...

Si to přelož sám!

Anonymní řekl(a)...

je skoda ze prezradzate ti espoilery..tym nicite tie moznosti aby ludia mohli spekulovat..a tym sa aj zabavat a tak..potom sa tato diskusia zmeni len na nadavky a stale dozadovanie novych kapitol..to uz ani nema zmysel citat..:(..fakt skoda....mno co..vzdy sa najde nikekto taky co to musi pos...t

Anonymní řekl(a)...

taky mi připadá přesně jako nacismus...vláda čisté krve,ostatní vyvražďováni,zatýkáni,taky je tu krutý diktátor,kterého se všichni bojí...

Anonymní řekl(a)...

ty vole kdyz sprelozili uz 13 kapitol a vy na ne tak tlacite tak si muzou vuhonit pero da to pocit uspokojeni

Anonymní řekl(a)...

pro lukase. ty hromado homosexuale jdi si psat ty spoilery nekam jinem

Anonymní řekl(a)...

je zajímavý, že litevský vůdce nacistů se jmenoval Voldemert

Anonymní řekl(a)...

Ja se tedy jeste na zadny z tech spoileru nepodival ale serete me za ostatni. Perfektne to kazi dojmy z knizky

Unknown řekl(a)...

Jste super!!! Ty debilky co vám nadávají, abyste si pohli neposlouchejte a nenechte se od nich odradit od vaší ÚŽASNÉ PRÁCE!!! MOC DĚKUJU ZA SUPER PŘEKLAD!

Anonymní řekl(a)...

nene ten co zacal nacismem se jmenoval adolf hitler ne voldemort

Anonymní řekl(a)...

Nechcete na ně přestat tlačit? Pořád tady čtu jen další, další... Všichni se těšíme, ale když se jich pořád někdo ptá, kdy bude další, tak to asi moc příjemný není. A určitě to ani neurchluje překlad. Spíš naopak.

Anonymní řekl(a)...

presne tak, ty spoilery si nechte pro toho kdo se zepta:a jak to dopadne, co se stane, kdo umre.....nikoho nezajima ze vy jste ti dokonaly co uz to maji prectene!

Anonymní řekl(a)...

Vůbec nacismus začal v Itálii a Hitler se přidal až jako následovník. A Voldemert žil v Litvě

Anonymní řekl(a)...

Pánové pojdte. Macht schnell. Klidně vám s tim helpnu, jen mi napište jakou kapitolu mám přeložit. At je to tu co nejdřív. Jinak chápu že taky máte jiný starosti než překlad Harryho.:-lol Když teda budete chtít helpnout napište mi na mr.solem@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

mě se odkládání nezdá, já si myslím, že lide z fenixtýmu s přáteli nikam vyrážet nemusí, neboť mezi přáteli jsou, pokuď se mílím, tak se omlouvám, ale myslím, že ne. Jinak dík za překlad, ale to dopoledne už asi nestihnete, co? :-)

Anonymní řekl(a)...

Je to supr že jsou lidi kteří tohle dělají a to že je pár blbců kteří umí jen kritizovat aniž by sami něco udělali s tím holt nikdo nic nenadělá.Díky vám všem moooooooc :-):-):-)

Snape řekl(a)...

V první řadě se musím postavit na stranu překladatelského týmu - překlad dělají dobrovolně a zdarma, tudíž je sprosté, pokud jim někdo nadává za pomalost. Prostě dělají tak, jak mohou, i když se to někomu může zdát pomalé. Otázka je samozřejmě kvalita překladu, která je občas plná hrubek, ale nikdo nás nenutí to číst. Pro mne je podstatné, že celkem slušně pochopím děj, no a na jazykově lepší text si počkám u Anonymuse (i když i tam je občas pár pěkných seků). A pokud se nebude delší dobu nic dít, tak budu louskat postupně anglický originál (jak tomu bylo u 6. dílu). Jediné, čím mne ze začátku překladatelé naštvali, bylo to, že publikovali Anonymusův překlad bez odkazu. To ovšem nyní dali do pořádku, tudíž jim nemohu opravdu nic vyčítat, ale jedině poděkovat.

lenullka řekl(a)...

perfektní kapitolka...ten konec je skvělej...:) už se těšíme na 14.... jste skvělí....moc děkujeme...hlavně se pořádně vyspinkejte a odpočiňte....ještě jednou dííííky moooooc:)

Anonymní řekl(a)...

pro LUKASE !!! :

:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))) GENIALNI!!!:-))))))))) tesim se na dalsi pokracovani!!!!!

lidi, klidne si ten zaruceny konec od Lukase prectete, fakt stoji za precteni, aspon se tady pri tom cekani taky zasmejete!

Anonymní řekl(a)...

jj ten lukasovo zaver je peckovej.ale je tam mala nepresnost s Brumbalem...on se taky do Harryho zamiloval a zavidel Voldymu dovolenou s Harrym

Anonymní řekl(a)...

takze siriusi mam dotaz mohl bys mi aspon naznacit jetli dnes bude nejaka kapitola abych nesede u pc zbytecne

Anonymní řekl(a)...

neviem ako vy ale radsej si to citajte po anglicky ved to nie je take tazke a navyse keby ze mam cakat kedy to tu prelozia asi zomriem od nedockavosti a momentalne idem na kapitolu gringgots = grigot banka kde sa nasi traja kamosi idu vlupat do trezora Lastrangeovcov pretoze harry si mysli ze tu najdu dalsi horcrux= viteal myslim ze po cesky to mate tak a take male voditko aby som vas dostal radsej ku anglickej verzii deathly hallows su naozaj relikvie smrti z pribehu o troch bratoch a harry veri ze existuju ved on sam jeden vlastni :)) hadajte co :)

Anonymní řekl(a)...

bahilda'secret tak to len bude kapitola ako naozaj ten kto to pisal ma pravdu mate sa na co tesit :)) a godric's hollow bude tiez dobra ale tam budu iba informacie potrebne do dalsieho deja nic zvlastne ale ako hovorim tajomstvo tety Bahildy bude viac ako ohromujuce :d a stavim sa ze ani jeden z vas kto to necital po ang neuhadne spravnu odpoved :))

lenullka řekl(a)...

for Fenix team:
ignorujte ty hlupáky, kteří vám píšou kraviny tipu: "Kuwa to tam děláte všichni jednu kapitolu bo co??Je vás hafo a přidáváte to po jedné kapitole..Doufám že dnes jich přibude alespoň 5:///"

měli by bejt(my všichni bysme měli bejt) rádi, že se tu vůbec někdo najde a překládá HP ve svým volným čase, a přitom by mohli dělat spoustu jiných věcí...tak laskvě VY CHYTRÝ zavřete klapačku a nechte si tyhle řeči pro někoho kdo je na to zvědavej...nikdo vás nenutí čekat...můžete si sehnat anglickej originál a začít sami...moc by mě zajímalo kolik byste toho stihli!!!!

For Fenix team: jste skvělí a moc děkujeme ... :) přeju vám hodně trpělivosti....díííííkes:)

Anonymní řekl(a)...

Pro slovaka: Hej mam dojem ze nas tady uz velka vetsina vi i konec diky lidem kteri ho tu pisou. Jinak mylsim ze kdyby sme nechteli tak tu nesedime jak tupci a nezirame do monitoru. Ale jinak diky za postreh.

Anonymní řekl(a)...

no ja nemim konec tu pise hodne lidi ale nevi jestli to je pravda

Anonymní řekl(a)...

no tak ten slovak, kterej sem v poledne napsal vycet kapitol a dej, je fakt naprostej mag*r! podle me to je blbost, vsechno si vymyslel v jeho maly tupy zdegenovany palici a dokazal tim akorat tak nasrat vsechny kteri si jeho prispevek precetli. slovaku bez si hrat na svuj pisecek, jestli u vas za hranicema sou vsichni takovyhle de*ilove, tak si tam takovyhle kravoviny predavejte treba do halelujah, klidne, ale ne*er se na cesky svry, akorat kazis skvelej pozitek normalnim lidem...

Prekladatelum a korektorum fandim a preju hodne zdaru ! CARRY ON !!!

Anonymní řekl(a)...

No myslim ze dohromady se do nej aspon nekdo trefil:)

vrantik řekl(a)...

DAKUJEM VELMI PEKNE!! obdivujem vas,ze ste taki zlati a prekladate knihu pre ostatnych.gramaticke chyby je uz fakt to posledne co ma trapi:-) uz sa tesim na dalsiu kapitolu-kedy ju tak cca nahodite?? inac-uz to vyzera na riadne vzruso...som zvedava ako to dopadne.este raz dik!!vela stastia pri dalsom prekladani!

Anonymní řekl(a)...

Hele, koukam, ze se snazite a ocenuju to. Sam bych se do toho prekladu nepustil, protoze nez bych to sepsal, to by byla vecnost. Ale cetl sem original a reknu vam, ze ten preklad po pravde neni nic moc. Nechci vam nadavat nebo tak, toho jsem nastesti velice dalek, ale mohli byste s tim neco udelat.

Ps.: Cetl sem stare komentáře a našel sem tam odkaz od někoho, kdo tam nadával, že ministr koukez je česky Popletal. Asi by stalo za to mu vysvetli, že na začátku 6. dílu byl představen nový ministr, který se skutečně jmenuje Brousek.

Snape řekl(a)...

Ze spoilerů by mě zajímala jen jedna věc - zda se ten spratek ještě stihne omluvit panu řediteli Snapemu před jeho smrtí?

Snape řekl(a)...

Jo, teď se dívám, že je zapnuto moderování. Výborně, aspoň se těch pár pitomců (nebo je snad jen jeden) konečně zbavíme.

Anonymní řekl(a)...

ehm..laskavo nehadz vsetkych do jedneho vreca..

Anonymní řekl(a)...

Fanoušci sem...právě jsme s kolegou dodělali čtrnáctou kapitolu a byly tu i nějaké zvěsti, že patnáctá je též hotová!! ;-) Přeji příjemný zážitek.

Váš Gorash

Anonymní řekl(a)...

Super! Kdy bude 14tka? Už se nemůžu dočkat :)

Ale mimochodem, nechci do vás nějak rýpat ale máte tam vážně chyby ve slovosletu a někde chybí slova, měli by jste to opravit :)

Anonymní řekl(a)...

No toš! Už je půl jedný a kapitola nikde! Já se snad raději naučím anglicky :-D

Anonymní řekl(a)...

jáá už to nevydržííím :'(((

marian řekl(a)...

Vcera kdyz jsem docetl 13. kap. tak jsem premislel nad tim jak mohl byt Yaxley tak rychle za nimi kdyz ho omracili a nikdo ho nemohl tak rychle probudit.

Jinak Fenixu moc dekuju za to co delaji, jste vazne skvely,...

Anonymní řekl(a)...

Zdravím! Lidi jde vám to skvěle, sem tam něco nedává moc smysl ale já to chápu, sama si překládám kapitoly a v některých pasážích chápu o co jde ale nevím jak to hodit na papír (popř word) aby to bylo srozumitelné.. překládám si jen pro sebe protože mě to baví, tak se chci zeptat jestli nechcete pomoct.. jde mi to sice pomalu ale možná bych vám byla trochu užitečnám i když nevím jak to budu mít s časem.. každopádně kdyžtak dejte vědět (Ratleg@seznam.cz)

Anonymní řekl(a)...

hej lidi ste fakt super ja vam fandim a doufam ze stim neprestanete a chtel bych se zeptat kdy bude dalsi kapitola tuta posledni cus

Anonymní řekl(a)...

Hej jaktoze tu nemate nidko komentare a nic??

Anonymní řekl(a)...

Člonové fenix teamu napište pls jak to vpadá s překladem..Chci jít pryč ale pokud tam chcete čtrnácku teď někdy dát tak bych ještě chvíli počkal;-))) Tak prosím napište jak to vypadá ať víím:))

Anonymní řekl(a)...

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!! P Ř E K L A D A T E L É !!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dostal sem nápad, jak to vše urychlit. Ti, kteří mají zájem, múžeme se spojit a rozdělit si pozdější kapitoly a jednotlivé části týchto kapitol (napr. kapitoly 25-30) a přeložit je. Výsledek pošleme Fénixúm, čímž celý překlad urychlýme. Nebudeme je tak otravovat, když mezi sebe už nikoho nechtějí ale přesto jim dokážeme pomoct. Zájemci ozvěte se na ICQ 240-834-196 ZOOinek

///////////////////////////////////
///////////////////////////////////

Anonymní řekl(a)...

majenka:Kdyby někdo chtěl umřít místo brumbála mohl by to být nicolas flamell kdo ví ?

Anonymní řekl(a)...

čau lidi

Anonymní řekl(a)...

Prosím chtěla bych se zeptat, jestli je pravda, že tu dnes mají být díly až do 17. kapitoly?? Nechci tímto příspěvkem nějak naléhat, jen chci vědět jestli to je pravda.. děkuji za odpověď ;))

Unknown řekl(a)...

prosimvas napiste mi niekto kde najdem anglicku verziu, fakt dik

Anonymní řekl(a)...

fenix odvadzate super robotu a chcel by som sa vam podakovat!! tiez som velmi netrpezlivy a dufam ze kapitoly budu co najskor ale aj tak urcite si radsej pockam na vas preklad aj mesiac ako by som mal cakat na origos este skoro rok!!

Unknown řekl(a)...

napistemi niekto odkaz na stranku, kde by som nasiel hp7 po anglicky...

Anonymní řekl(a)...

Nazdar lidi, jde vám to opravdu od ruky, ale pokud je vás skutečně tolik, kolik píšete v aktualitě, mohli byste uložit alespoň jedné osobě, která je pozornější než ostatní, aby kontrolovala gramatiku a interpunkci. Nevytýkám vám to, abych vás rozzuřil, ale protože chápu osobu, která celý den píše, že ty chyby už tak nějak nevidí. Opravujte alespoň ty chyby, co jsou jako pěst na oko. Příklad? "Za zádami, by jste, by jsem." Díky a opravdu jsem to nemyslel jako rozčilující výtku, doufám, že to tak nevyznělo.

Anonymní řekl(a)...

hej a co je stou 14. a 15. kapitolou?? ked uz su hotove tam sem snimy!!

Anonymní řekl(a)...

nekdo tu chtel pottera v anglictine tak tady ho ma http://data.edisk.cz:8080/0/0512668af6f99ccc62d8954c810a514d/Harry_Potter_Deathly_Hallows_-complete-.pdf

Anonymní řekl(a)...

prosím prosím, přidejte jeste dalsi kapitolky!!!!!!!!!!!!!!!!!!....zblaznim se zvedavosti...
nevadi, ze to bude chtit trochu prace to precist, hlavne potrebuju vedet, kam se to premistili.....a dekuju samo za vsecko ;)
RYCHLOST KLIDNE NA UKOR KVALITY....kvalitu kontrolujte klidne az dodatecne...

Kristina Stonjek řekl(a)...

PŘEJI MOOOOC ZDARU DO PŘEKLÁDÁNÍ, CHCI VÁM PODĚKOVAT ZA SNAHU A ČAS, KTERÝ DO TOHO VRÁŽÍTE ;-) NEBERTE SI K SRDCI KOMENTARE TYPU: Kdy uz to bude? Jste pomali jak sneci... Je to celkem tezke prelozit kapitolu v nejake solidni podobe, to znam z vlastni zkusenosti

Anonymní řekl(a)...

chci se jenom zeptat jestli pro prekladani textu pouzivate PC translator 2007? jinak skvela prace a jen tak dal

Anonymní řekl(a)...

Je to upa supa božííí

Anonymní řekl(a)...

kdy se dočkáme další kapitoly?

Anonymní řekl(a)...

já smekám před všemi co se na tomto překladu podílejí fakt nemám slov!!!!!!!

Anonymní řekl(a)...

To je fakt nehorázná kvalita těch překladů tady. Neříkám, že nejsem ráda, že tu jsou, ale myslím, že den bych klidně počkala jen proto, aby to "překladatelé" udělali pořádně. Když jsou tam jazykový chyby, to se dá ještě vydržet, ale věcný! To už se vydržet nedá! Čtu tuhle knížku v angličtině a skoro nepoznávám to, co napsala Rowlingová ve skutečnosti, když si přečtu tuhlé slátaninu nazývanou rádoby překlad. Zlatá stránka hp7cz.blogspot.com

Anonymní řekl(a)...

Úplne úžasné...díky. Som naozaj rada,že sa do toho niekto pustil. Aj keď najprv som mala trošičku problémy
s menami,lebo zatiaľ som knihy čítala len v slovenčine,ale teraz je to už posledné čo ma trápi. Ste super,len pokračujte a pevné nervy.

Anonymní řekl(a)...

Hanis řekl(a)...
Děkuju za všechno, co jste zatím přeložili a nedivte se, když po vás nějaké nakladatelství bude chtít překlady... Asi jste právě Medkovi sebrali živnost :D

No to snad nemyslíš vážně - chyby v české gramatice, věty kostrbaté a v mnoha případech neodpovídající tomu, co Rowlingová napsala - zkrátka tohle samo o sobě ukazuje potřebnost profesionálních překladatelů, kteří jsou za svou práci po právu honorováni. Nemluvě o etičnosti a legálnosti uveřejňování ntěchto "překladů".

Anonymní řekl(a)...

mocinky vám děkuji za překlad, ale přesto mám jeden dotaz kolik kapitol ještě můžeme očekávat?

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, díky za překlady, originál si stejně koupím, tohle je ale dobrá satisfakce za čekání:-) Jen jsem chtěla upozornit, že nadpis 13. kapitoly by neměl být "mudlům narozeným", ale "mudlům narozených". Díky

Anonymní řekl(a)...

lidi co ten nadpis? fuj! přece je to komise pro kontrolu "narozenýCH" a ne "narozenýM"

Anonymní řekl(a)...

diky moc

Anonymní řekl(a)...

smekám před vámi, je to opravdu povedené