neděle 28. října 2007

Kapitola č. 3: Co bylo a co je

Překlad a slohová stylizace - Ondřej Nahálka

Asi 37letý černovlasý muž seděl za kruhovým stolem a s šálkem kávy předčítal dopis, který dostal od svého syna. Byl v kuchyni sám, když Hedvika proletěla otevřeným oknem a přistála těsně vedle něj na dřevěné stoličce. Při pohledu na ni se Harrymu doslova rozbušilo srdce.

„Copak si mi přinesla, Hedviko ?“ pohladil sovu něžně po hlavě a odvázal svitek pergamenu z její nohy. Věděl, od koho je. Když do školy nastupoval jeho nejstarší syn, James, přál si novou sovu, velkého výra. Ale Albus ne, vždy se mu líbila Hedvika, a proto poprosil svého otce, zda-li by mu ji nedal.

Tomuto přání Harry nemohl odolat a jelikož Hedvika nevypadala, že by jí to vadilo, souhlasil. Albus netušil, že ji Harry pořídil teprve nedávno, protože ta pravá přišla o život v době, kdy se snažil dostat ze spárů smrtijedů na létající motorce. O té se však nikomu nezmínil.

Dopis jej nesmírně potěšil. Uběhly skoro dva dny, co se s chlapci rozloučil, a od té doby sovu netrpělivě vyhlížel. Rozvinul pergamen a pousmál se nad mírným kostrbatým písmem.

Táto a mámo,

Bradavice jsou úžasné.

Učitelé jsou milí, zvláště profesor Longbottom, strejda Weasley a Hagrid. Paní ředitelka je přísná, ale spravedlivá. Včera jsme měli první hodinu lektvarů a nechtěně se mi podařilo roztavit kotlík. Profesor Křiklan mi naštěstí řekl, že ne každý Potter má nadání na lektvary.

Nevím, co tím myslel. Říkal si, že ti tento předmět nikdy nešel, ale asi můžu být rad, že ho neučí profesor Snape.

U těchto slov se Harry zastavil. Vzpomněl na svoji první hodinu lektvarů a v uších mu zazněla Snapova slova :

„Sláva zřejmě není všechno, Pottere.“

Nenávist však vystřídal obdiv k člověku, který mu tolikrát zachránil život, i když to bylo třeba jen z lásky k jeho matce. Zaplašil své emoce a pokračoval ve čtení.

Na hodině kouzelných formulí jsme se naučili Wingardium Leviousa. Podařilo se mi to až na třetí pokus, ale Rosie ho zvládla napoprvé.

Při této větě se Harry rozzářil, jelikož si vzpomněl na Hermionu a její Wingardium. Připadalo mu to jako včera.

V ostatních předmětech se mi také daří. Nejradši mám péči o kouzelné tvory. Na první hodině nám Hagrid ukazoval jednorožce.

Abych nezapomněl, jsem v Nebelvíru. Původně jsem se toho bál, jelikož mě Moudrý klobouk chtěl poslat do Zmijozelu. Pochopil jsem to správně, že tebe taky ? To je zvláštní, nemyslíš ?

Už tu mám i pár kamarádů, mezi nimi je i James a Rosie. James sám mi velice pomáhá, opravdu. Myslel jsem, že bude protivný jako o prázdninách, ale chová se jako správný starší bratr a chrání mě před ostatními. Teda ne, že bych to potřeboval, ale jsem za to rád.

Velmi mi chybíte - ty, máma i Lilly. Dokonce s ní nebudu moci oslavit její narozeniny. Pošlu jí alespoň dáreček po Hedvice.
Už budu muset končit, čeká nás večerka a profesor Longbottom trvá na tom, abychom už šli spát.

Všechny vás mám rád, posílám pusu.

S láskou
Váš Al

Harry si celý dopis ještě jednou prošel. Když však uslyšel přibližující se kroky, setřel z tváře slzy a vzhlédl do láskyplných očí své ženy. Dlouhé ryšavé vlasy jí splývaly na ramenou.

Hned, jak vešla do kuchyně, zbystřila jeho smutný výraz.

„Co se stalo ?“ zeptala se opatrně.

Harry se však zeširoka pousmál a podal jí svitek pergamenu. Překvapeně se na něj podívala a když rozpoznala Alův rukopis, pochopila.

„Vím, že ti chybí, ale nemůžeme se jich držet navěky. V Bradavicích jsou v pořádku, sám víš, jak si to tam měl rád.“

Po té celý pergamen dočetla a usmála se ještě víc.

„ Tebe chtěl Moudrý klobouk poslat do Zmijozelu ? Myslela jsem, že si to Alovi řekl jen proto, aby se nebál“ konstatovala překvapeně.

„Vlastně jsem ho přesvědčil, aby mě tam neposlal. Víš, těsně předtím tam zařadil Draca Malfoye a já s ním nechtěl být v jedné koleji.“

„Proč si mi o tom nikdy neřekl ? Myslela jsem, že si do Zmijozelu nechtěl kvůli Voldemortovi.“

„Tehdy jsem nad tím nepřemýšlel.“

„ Pořád Malfoye nenávidíš ?“ zeptala se opatrně.

„ Ne“ odvětil Harry tichým a klidným hlasem.

„Draco lituje svých chyb. Řadu z nich sice nenapraví, ale z velké části za to může jeho výchova.“

Po té se Harry zamračil a vzpomněl nejen na něj, ale i jeho otce, Luciuse. Jeho vzpomínky bloudily hluboko v minulosti a z jeho zahořklého výrazu bylo patrné, jakým směrem se ubírají. Ginny patrně tušila, že si Harry nikdy neodpustil ztrátu svých nejbližších. Objala jej tedy ještě pevněji než předtím a tiše mu zašeptala.

„Netrap se, prosím, znovu už ne.“

Její hlas zněl velice nežně. Rty se přiblížila k jeho tváři, aby ho políbila, a oba spočinuli v obětí. Harrymu chvíli trvalo, než své myšlenky zahnal do nejtmavějšího kouta mysli.

Vzpomněl si na své rodiče, kteří se pro něj obětovali. Na Siria, který zemřel jeho nerozvážností, nebo třeba na Freda, který byl v nesprávný čas na nesprávném místě. Tento pocit jej sužoval v době, kdy se cítil nesmírně šťastný. Radost se mísila se smutkem.

A proč zrovna tehdy ? Zřejmě proto, že aby mohl žít takový život, řada jiných musela zemřít. Snad po sté si uvědomil, jaké má štěstí a že se o svou radost může podělit se svými dětmi, na které byl neskonale hrdý. Po té pohlédl na Ginny a v jeho očích se opět zatřpytily slzy.

„ Miluju tě“ zašeptal a políbil ji na tvář.

Ginny se usmála a doufala, že už nemyslí na nejhorší. Postavila se a zamířila ke kuchyňské lince, aby si nalila kávu. Mávnutím hůlky začala připravovat snídani pro tři osoby.

„Dopoledne přijde Hermiona s Hugem, pomůže mi s přípravou Lillyiny oslavy.“

Harry však jen spokojeně přikývl.

„Ty s Hermionou dáte dohromady cokoliv. Určitě to bude krásná oslava.“

„Doufám. Když už tu nemůžou být i chlapci, chci, aby si Lilly svoje narozeniny opravdu užila.“

V těchto slovech Harry ucítil smutek. I Ginny bylo smutno, jen to uměla lépe skrývat. Každodenní starostlivost o děti jí dala zabrat, zvláště, když Harry nebyl doma. Obdivoval, s jakou bravurností všechno zvládá. Kvůli rodině se vzdala své práce, žila jen pro ně.

Momentálně však mohla vydechnout, jelikož byla doma jen s Lilly.

Vstala ze židle a zamířila ke schodům, aby ji zavolala – bez odpovědi.

„ Zajdu pro ni“ řekl Harry a v mžiku byl na schodech.

Potichu otevřel dveře do dceřina pokoje a pohledem po něm dlouze bloudil. Vítr, profukující otevřeným oknem, si pohrával s listy knih a sametovými závěsy. Nakonec ji našel před velkým třpytivým zrcadlem. Chvíli ji jen s úsměvem pozoroval, vypadala přesně jako její matka, když ji poprvé uviděl. Stejné zrzavé vlasy a pihy na tváři.

Když Lilly spatřila jeho obraz v zrcadle, překvapeně vykřikla.

„ Tati“ a vrhla se svému otci kolem krku. Harry ji chytil a odnesl směrem k posteli, aby ji položil.

„Máma nám připravila snídani, rychle se převleč a přijdi za námi, ano ?“

Děvčátko nadšeně přikývlo a vyskočilo z postele. Rozeběhlo se směrem ke skříni, odkud vytáhlo zelené šaty s drobnými barevnými kvítky, a podívalo se zpět na Harryho.

„Co na ně říkáš, tati ?“

„Budeš v nich vypadat jako princezna. A teď honem do koupelny, ať na nás máma dlouho nečeká.“

Co to dořekl, vydal se směrem za Ginny. Pohodu, která dům naplňovala, si naplno vychutnával. Nikdy předtím nepoznal skutečnou a milující rodinu. Teď už nikomu nedovolí ho o to štěstí připravit.

19 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

nezomrela nahodou hedviga po zasiahnuti nejakou kliatbou???

Anonymní řekl(a)...

Presne tak, Hedviga je MŔTVA!!!!!

Anonymní řekl(a)...

Hedviga uz zomrela!!!

Anonymní řekl(a)...

Možná si Harry koupil novou sovu a pojmenoval ji Hedvika ;-) (asi se mu stýskalo)

Anonymní řekl(a)...

starostlivost o carovne tvory sa vybera az v tretom rocniku ako vyberovy predmet...boze ludia zaklady:). a fakt strasna hatlanina s tou cestinou...

Anonymní řekl(a)...

Pica kdyz se vam to nelibi to nectite je to mega zrale a je pene ze nekdo pokracuje vy ostatni se do teho neserte je to supeeeeeeer

Anonymní řekl(a)...

Hedvika umrela po zasahu kouzla a Harry si koupil novou protoze aby si james myslel ze je to ta prava

Anonymní řekl(a)...

no jasny dyt to tam stoji bily na cernym ze ma novyho ptaka. si to napred docti nez se ti zacnou ztracet sovy. btw respekt za snahu docela zajimavy pokracovani

Anonymní řekl(a)...

to jste tak navedení?:o) vždyť tam vyčtete, že Harry koupil novou Hedviku aby si všichni mysleli, že je to ta stará, on to přece nikomu neřekl, že pravá Hedvika zemřela. Jinak je to vážně povedené:o), ale stejně tomu chybý ten švich, je to smutnější když tam není Lupin, Snape... atd. a Harry, Ron a Hermiona už nejsou v Bradavicích

Anonymní řekl(a)...

Ostatní reagují správně, Lucy v původním znění nic o koupi nové Hedviky nepsala, to sem tam dopsal já při překládání, aby to nebylo blbý.

Sem tam něco dopíšu, přepíšu, umažu a tak :))

Anonymní řekl(a)...

Je to docela hezké čtení. Ale teda " starší černovlasý muž" z úvodu této kapitoly mne zmátl. Pokud dobře počítám, tak Harrymu je v tomto pokračování 37 let ( 18 + 19)!!!... a v tomto věku se lidi za starší myslím neoznačují:-)

Anonymní řekl(a)...

Koukám, že to mi asi uteklo, opravím. :)

Anonymní řekl(a)...

je to fakt dobry ze nekdo pokracuje.
diky moc
kdyby jste nekdo chtel s necim pomoct tak napiste na 349-162-507 nebo slouly1@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

Kdybyste si to přečetli pořádně tak byste se dočetli že tutdle koupil teprve nedávno,a o tamté kterou měl kdysy jim neřekl

Anonymní řekl(a)...

Hej Ten človíček kterej to píše... Absolut respect! protože sice tam sou nějaký chybky... ale to že se předmět Péče o kouzelné tvory volí až ve třetím ročníku.... to můžem vynechat.... ale jinak super! chvilim

Anonymní řekl(a)...

Hej jak muže Ala bavit péče o kouzelné tvory když tu si mužeš vybrat až od 3tího ročníku?:D

Anonymní řekl(a)...

Trochu mi tam chybi Harryho povolani... Jestli je ale nekde v dalsich kapitolach tak se omlouvam.

Anonymní řekl(a)...

kdyby jste si to přečetli celý, píšou tam že si harry koupil novou hedviku a i to že zemřela je tam napsaný

Anonymní řekl(a)...

kdyby jste to pozorně četli tak víte že je tam napsáno že koupil novou sněžnou a pojmenoval jí stejně ale neřek to Albusovi ....