středa 7. listopadu 2007

Kapitola č. 13: Oficiální stanovisko

Překlad a slohová stylizace - Olga Rybářová

Ginny probudilo jemné pohlazení po tváři. Otevřela oči a uviděla Lillyinu usměvavou tvář. Při pohledu na její nevinný výraz se jí vrátily všechny obavy, se kterými usínala. Objala dcerku a nechtěla jí pustit, bála se, že když jí nebude držet u sebe, tak jí ztratí. Děvčátko sice nechápalo, ale nebránilo se.

Po chvíli se však Lilly vyvinula z maminčina objetí a odběhla do koupelny. Po chvíli i Ginny odešla z ložnice, aby si dopřála dlouhou sprchu. Doufala, že voda odplaví napětí, které jí sužovalo. Za chvíli už byla v kuchyni a chystala jednoduchou snídani. Když tu kdosi zaklepal na vchodové dveře, byla to Hermiona s Hugem. V krátkosti se pozdravili a sedli si ke stolu, skoro nemluvily dokud se děti nenajedly a neodešly do pokojíčku si hrát. Hermiona se zkoumavě dívala na Ginninu ustaranou tvář.

„Tak co se děje, Ginny? Harry nám včera nechtěl nic říct.“ Začala opatrně, včera večer jí Harry opravdu vyplašil a Ginny dneska nevypadala o nic líp. Stále jí napadaly různé katastrofické scénáře toho, co by se mohlo stát. Jeden byl horší než druhý.

Nejprve si myslela, že se stalo něco v rodině, ale když se nad tím zamyslela, došlo jí, že se to nejspíš netýká jenom jejich rodiny. Určitě to bude mít dopad na celý kouzelnický svět. Když si to uvědomila popadl jí strach, že by se mohl vrátit lord Voldemort. Šance na jeho návrat byly mizivé, vždyť právě oni tři úspěšně zničili všechny Voldemortovy viteály dřív, než ho Harry zabil. Jenže, Voldemort se již jednou vrátil a kdo ví, čím vším se ještě pojistil, aby se mohl vrátit, pro případ, že by mu selhaly viteály.

Ginny chvíli mlčky přemýšlela, nevěděla, kde by měla začít. Nakonec začala vyprávění tím, proč byl Harry tak náhle v neděli ráno odvolaný Ministrem. Vyprávěla o krádeži Oblouku o Harryho návštěvě v Bradavicích, kam se šel poradit s Brumbálem a co se od něj dozvěděl. Hermiona jen lapala po dechu, a to si bláhově myslela, že Voldemortův návrat by bylo to nejhorší co by se mohlo stát.

„Takže Harry se vypravil do Kruvalu, jelikož se domnívá, že by tam mohl být Oblouk?“ Zeptala se nakonec znepokojeně Hermiona. Ginny jen přikývla.

„Ale to je krajně nepravděpodobné. Chci říct, že i kdyby Oblouk byl v Kruvale, určitě tam už není. Nikdo a už vůbec ne Salazar Zmijozel by se nezdržoval v Kruvale, ale našel by si lepší místo na úkryt. Zvláště, pokud chce využít moment překvapení.“ Vyjádřila Hermiona svůj názor.

„Harry má stejný názor, ale jediná stopa je Kruval a doufá, že tam možná najde další. Je dost pravděpodobné, že Oblouk a všechno, co s ním souvisí, je někde v Bulharsku. Nejsou to ani tři dny, co Oblouk zmizel, a už byla hlášená záhadná zmizení.“

„To je příšerné.“ Zašeptala Hermiona zakrývajíc si ústa rukou. „Co budeme dělat?“

„Myslím, že Kingsley Pastorek, bude chtít zabránit, aby byla veřejnost zaskočená a určitě vydá prohlášení, nebo přinejmenším varování. My zatím budeme informovat, koho budeme moct. Měli bychom asi začít bývalými členy Řádu, co myslíš?“

„To zní rozumně, já …“ Nestihla větu doříct, protože na okně přistála sova s Denním věštcem. Přesně, jak Ginny předpokládala, Ministr vydal prohlášení.

Svět kouzel možná v ohrožení

Podle Ministra kouzel, Kingsleyho Pastorka, se v posledních několika dnech udály věci, které nejsou doposud zcela objasněny. Vše, co se ví, je, že u Odboru záhad byl ukraden starodávný magický artefakt. Tento předmět je pozůstatkem dávné černé magie. Neví se přesně, o jaký předmět se jedná, ale podle Ministra by mohl být zneužit proti našemu společenství. Ministr žádá občany, aby nepropadali panice, dokud neskončí vyšetřování a nebude stanoven stupeň možného ohrožení.

Zatím jen vyzývá všechny kouzelníky a čarodějky, aby zabezpečili své domovy a chránili své rodiny. V zájmu vlastní bezpečnosti by neměli opouštět zemi, protože podle předběžných informací byla hlášena záhadná zmizení v Bulharsku.
Ministr připustil, že se může jednat o planý poplach, ale situaci rozhodně nelze podceňovat, i kdyby bylo nebezpečí jen minimální. Ministr nás ujistil, že bude veřejnost průběžně informovat.

Hermiona zběžně prolistovala zbytek novin, ale nic podstatného tam už nebylo. Nechala noviny novinami a chtěla jít za Ronem do obchodu, aby ho informovala. Nepochybovala, že si už přečetl Věštce, ale ten neříkal nic konkrétního. Ginny jí navrhla, že zatím pohlídá Huga a uvaří pro všechny oběd. Za chvíli Ginny v kuchyni osaměla, slyšela děti nadšeně pokřikovat a šla je do patra zkontrolovat. Nadšeně o něčem diskutovali nad zmenšeninou Bradavic a nejspíš se smáli některé figurce. Nechala je, když si tak pěkně hrají, a vrátila se do kuchyně, ještě než začala vařit, napsala chlapcům. Věděla sice, že Bradavice dostaly speciální skupinu bystrozorů na ochranu, ale i tak měla obavy.

Napsala dva svitky, každému jeden. Pogratulovala jim, stejně jako Harry, k jejich přijetí do famfrpálového družstva a nezapomněla jim připomenout, aby se chovali slušně a nedělali problémy. To platí spíš pro Jamese, řekla si v duchu s úsměvem. Albus byl tichý a klidný, většinou se ani doma nenechal od Jamese zlákat k nějakým rošťárnám. Byli si tak podobní a přece byl každý jiný, pomyslela si opět s úsměvem.

Přivázala svitky sově na nohu a ta hned odlétla. Ta chvilka strávená nad dopisy pomohla Ginny najít zase klid a trochu se uklidnit. Utěšovala se myšlenkou, že když to s Harrym zvládli jednou, zvládnou to i podruhé. Jak říkal Harry, když bude třeba, vezme děti a uteče, zatím to však nevypadalo tak zle. Nejspíš bude ještě nějakou dobu trvat, než se síly temna dostanou až sem.

Doufala, že Harry najde způsob, jak to zastavit. Nyní však vypudila starosti z hlavy a soustředila se jen na vaření, když tu plameny v krbu opět vyšlehly a v nich se objevila Ginninu maminka, Molly Weasleyová. Rychle ze sebe oklepala zbytek letaxového prášku, smutně se usmála na dceru ještě předtím, než k ní došla a objala ji. Ginny byla v srdci ráda, že je tu s ní maminka, která pro ni představovala bezpečný přístav a to bez ohledu, že už sama byla dospělá.

„Artur mi říkal, že Harry odjel vyšetřovat do Bulharska, je to pravda?“ Ujišťovala se Molly.

„Ano, mami. Odcestoval včera v noci.“

„Pojď, posaď se a všechno mi řekni. Tvůj otec sice pracuje na ministerstvu, ani tam nikdo nic pořádně neví, Kingsley to drží v tajnosti.“

„Měli bychom varovat všechny známé a informovat členy Řádu.“ řekla Ginny. Chtěla pomoct a Harry si myslel, že tohle bude to nejlepší, co bude moci udělat.

„To je to tak vážné?“

„Domnívám se, že ano, ale jak říkal Ministr, může to být jen planý poplach a také je možné, že to Harry zastaví v čas.“

„Dobře, ale já trvám na tom, abys se s Lilly vrátila k nám domů. Nemůžeš tu být sama, mluvila jsem už s Ronem a Hermionou a ti se také vrátí. Rodina by měla být pohromadě.“ Prohlásila rezolutně Molly.

Ginny jen přikývla a rozhodla se s vyprávěním počkat, dokud nebudou všichni spolu. Byla ráda, že se vrátí do Doupěte, kdyby zůstala sama v tomhle domě, musela by stále myslet na Harryho a chlapce, na nebezpečí, které je můžou potkat, zatímco ona sedí nečinně doma. Společně se pak pustili do vaření, ale to jim netrvalo nijak dlouho. Pak šla zabalit nějaké věci, pro sebe a Lilly, které budou potřebovat v Doupěti.

Večer, když uložily děti do postelí, Ginny všem vykládala, co se dozvěděla od Harryho. Všichni jí poslouchali pozorně a nikdo jí nepřerušoval. Když domluvila, rozhostilo se v pokoji tíživé ticho, přerušované jen prskáním dřeva v krbu. Těsně před půlnocí si popřáli dobrou noc a Ginny tiše vklouzla do postele k Lilly, která již spala v jejím bývalém pokojíčku.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

konečně se to zamotává,už to začínalo vypadat jako selanka.nic ve zlém-smekám před autorkou a její šikovností.díky

Anonymní řekl(a)...

husty tyhle ty poterove sou dobry jako ti předtim kdyz harry byl mladsi

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím,a mě se zdá že jsou možná ještě lepší!!!!!! Jsi super když to sem píšeš!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Misha řekl(a)...

Obdivuju autorku - ono to je těžký navázat na příběh, který už skončil, navíc na vyprávění jiného autora...Takže klobouk dolů...

Anonymní řekl(a)...

rozhodne to neni lepsi ale kazdopadne je to super