čtvrtek 25. října 2007

Kapitola č. 2: Ředitelé

Překlad a slohová stylizace - Ondřej Nahálka

V době, kdy Albus, James a Rosie spali ve svých postelích, se profesorka McGonagallová vracela do své kanceláře. Tiše otevřela, aby nevzbudila kohokoliv, kdo klidně pospával ve svém portrétu. Místnost byla osvětlena řadou pestrobarevných svící na zlatých podstavcích a jejich světlo se odráželo v rámech obrazů. Nikdo z nich nespal, ba naopak. Bděle očekávali nové informace.

„Minervo ?“ přerušil dlouhé ticho starý stříbrovlasý muž.

„Je tu Albus Severus. Druhý syn Harryho Pottera“ oznámila McGonagallová.

Starý muž v obraze se neubránil úsměvu.

„A jaký je?“

„Podobá se mu více než Harry Jamesovi. Má Lillyiny oči, Harryho oči“ dodala dojatě.

„Ach ano, má drahá. Všichni jsme si Harryho oblíbili, když tu studoval. Věřím, že s jeho dětmi to bude podobné.“

„Myslím, že James bude dělat větší potíže než jeho otec, vlastně jsme se už o tom přesvědčili minulý rok.“ konstatovala McGonagallová s úsměvem a posadila se do křesla, aby viděla na Brumbálův portrét.

„Ano, James zřejmě nese své jméno právem, má mnoho z jeho vlastností. Jednou z nich je bezpochyby porušování pravidel a přitahování problémů.“

„To zřejmě každý Potter“ ozvalo se z vedlejšího portrétu, na kterém se mračil černovlasý kouzelník s dlouhým nosem.

„Ale, Severusi, myslel jsem, že si těch pár vylomenin Harrymu už odpustil“ zareagoval Brumbál a upíral svůj pohled směrem ke Snapově portrétu.

„Pan Potter měl bezpochyby štěstí, že je všechny přežil ve zdraví. Ale máte pravdu, nakonec i já mu odpustil.“ odsekl Snape. Veřejně připustit, že je na Harryho hrdý, by bylo nepředstavitelné. Pochopil, že Harry je spíše jako jeho matka, jen to nebyl schopný přenést přes srdce z nenávisti k Jamesovi. Již 19 let však dumá, jestli nepřijde a nebude s ním chtít promluvit. Marně.

I tak mu nešla jedna z věcí do hlavy. Kdyby jej nenáviděl, proč by…

Za ta léta v Bradavicích ale pochopil, že ne všechno, co slyší, je pravda. Podíval se na Minervu, která si s Albusem vyměnila spokojený pohled. Oba věděli, co znamená jeho mlčení.

„Je to pravda ?“ zeptal se náhle Snape.

„Co máš na mysli, Severusi ?“ odpověděla McGonagallová udiveně.

Snape na ni vrhl zlostný pohled, nevěděl, co dodat. Nechtěl přiznat svůj zájem o kteréhokoliv Pottera, ale jak jinak se to dozvědět ?

„Oh.“ Minerva pochopila, co myslí, a pohled do modrých očí za půlměsícovými brýlemi ji utvrdil v tom, že Snape není jediný, koho to zajímá.

„Ano, je to Albus Severus Potter, ale myslím, že to už jsem říkala ,Severusi.“

Výraz ve Snapově tváři se však nezměnil, zůstával i nadále chladný.

„Myslím, že bude jiný než jeho bratr. James je velmi energický a impulzivní, samozřejmě i odvážný jako jeho otec. Albus má však v sobě něco víc. Vypadá velmi skromně a uvážlivě. Zřejmě jedna z předních vlastností jeho matky.“

„Ano, slečna Weasleyová byla ze všech nejrozumnější. Možná proto, že vyrůstala mezi svými bratry a nejlépe využila svůj talent.“ potvrdil Snape beze známky sarkasmu či ironie. A slyšet Severuse Snapa, jak uznale hovoří o bývalém studentu Nebelvíru s takovou úctou, to už něco znamenalo.

I když Snape své žáky převážně děsil, uměl v nich vyčíst jejich skryté schopnosti. Sám svůj postoj ospravedlňoval tím, že to všechno bylo pro jejich vlastní dobro. Nebýt jeho, Longbottom by nikdy nedokončil OVCE z lektvarů a sotva by mohl učit bylinkářství. Tato dvě odvětví spolu velmi úzce souvisí.

Mnozí z dalších, včetně Pottera, mu mohli děkovat za to, že se nezlomili v kritických situacích. To on je naučil, když ne lektvary, postavit se svému nepříteli tváří v tvář.

Se samolibým výrazem se pohodlně usadil do křesla v obraze a sledoval dění v kanceláři. Minerva McGonagallová se znovu otočila k Brumbálovi a dala se s ním do řeči o novém studentovi. Když mu řekla o Rosie Weaysleyové a Scorpiu Malfoyovi, Snapovy oči zajiskřily.

„Takže nová generace v plné síle“ přikývl Brumbál a zahloubal se ve svých myšlenkách. Vzpomínal na mladou čtveřici, která tu kdysi studovala.

„Nová generace ?“ zatvářil se Snape překvapeně. Pak mu to ale došlo.

„Och, pro Merlina, dal bych cokoliv opět sledovat tu rivalitu, jak rád bych si je podal na svých hodinách“ povzdychl a v místnosti zavládlo ticho.

„Nechceme tu podporovat mezikolejní rivalitu, Severusi. Už jsme o tom hovořili. Od doby, co jsem ředitelkou, jsou vztahy mezi všemi kolejemi méně vypjaté.“ odpověděla McGonagallová podrážděně.

„Samozřejmě, milá kolegyně. Co se stal Horacio ředitelem Zmijozelské koleje, už to není, co předtím. To já bych nedopustil.“ zavrčel Snape.

„Ale no tak!“ přidal se do diskuze Brumbál.

„Myslel jsem, že už jsme si to ujasnili. Je zřejmé, že pokud trvá rivalita i mezi řediteli, nejinak tomu bude i mezi studenty. Je na čase zahodit staré předsudky“ pověděl Brumbál vážným hlasem, se kterým nešlo jinak než souhlasit.

Severus mírně trhl hlavou v náznaku souhlasu a Minerva pohlédla na oba portréty.

„Správně, Albusi. Nyní mne omluvte, půjdu si lehnout, čeká nás náročný den, a to nejen pro studenty, ale i nás, učitele.“

S těmito slovy vstala z křesla a zamířila směrem ke dveřím na druhé straně kanceláře, za kterými byla její komnata.

„Jistě, drahá, odpočiňte si. Uvidíme se ráno, dobrou noc“ popřál Albus Brumbál a věnoval jí jeden ze svých vroucích úsměvů.

„Dobrou noc“ zabrblal Snape a spolu s ním i několik dalších obrazů.

Po té již bylo slyšet jen tiché zabouchnutí dveří a vše se ponořilo do ticha. Plameny svící pohasly.

15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Husty, dalsiiii.. Pls...

Anonymní řekl(a)...

Dobré, len tak ďalej. Má to len jednu chybičku - tie české mená v slovenskom texte znejú divne. :-)

Anonymní řekl(a)...

e to dost dobrý!!! plosím dávejte sem další!!!

Anonymní řekl(a)...

pridavam sa, je to super skvele :)

a este raz :) som zvedavy na zapletku a taktiez naozaj si myslim ze ceske mena v slovenskom texte su divne, myslim, ze bud alebo.. :)

ale super :) na jednotku.

[t]

Anonymní řekl(a)...

Na vlastnú obhajobu: České mená v slovenskom texte sú zámerne. Mám k tomu osobné dôvody. Slovákom sa za to ospravedlňujem, a Čechom som to chcela aspoň trochu uľahčiť, keďže som chcela písať v rodnom jazyku. Takže mi odpustite môjho hybrida a dúfam, že vás to neodradí od čítania.
A ďakujem Fenix Teamu za jeho uverejnenie:-)

Anonymní řekl(a)...

taky se pridavam! je to super.. mas fakt talent a tesim se na dalsi pokracovani :-) jinak k tem jmenum: vubec bych nerekla ze to necemu vadi spis naopak, presne jak si rikala si mi ulehcila moje cteni :)

Anonymní řekl(a)...

Je to dobré.Pokračujte.Děkuji :-)

Marek řekl(a)...

ja som sa uz raz k tomu vyjadroval - k tomu hybridnemu pisaniu. Neviem co to mas za osobne dovody - ale pis to uz radsej cele po cesky, ked uz si zacala pisat tie ceske nazvy ... lebo som to zacal citat, je to dobre ... ale hento mi ide oci vyklat :)
http://s1.bitefight.sk/c.php?uid=20489

Anonymní řekl(a)...

Toto pokračovanie som začala uverejňovať na svojich stránkach skôr, než som ho poskytla Fenix teamu a tam čitatelia nemali s "hybridným" písaním problém a keďže tak je zverejnených už viac než 30 kapitol, rozhodne teraz pred koncom česky písať nezačnem. A tiež som povedala roxerdovi, že nesúhlasím s tým, aby sa to do češtiny prekladalo, dúfam, že to pochopíte. Keby som totiž chcela, buď som to rovno písala česky, alebo už som to dávno dala preložiť. Takto to píšem zámerne a komu to vadí....prepáčte

Anonymní řekl(a)...

je to dobré aj ked je to hybrid
aka je adresa na tvoju stránku?

Anonymní řekl(a)...

je to krutýýýýý!!! ale chtělo by to další kapitoly celý v češtině pls dodejte co nejdřív!!:D

Ondra řekl(a)...

Mám rozpracovaných několik dalších, co nevidět je sem umístíme :) Původně se ke mně měla připojit ještě jedna překladatelka, ale nakonec z toho sešlo. Budu se snažit, aby se každý týden aktualizovalo co nejvíce.

Anonymní řekl(a)...

Hezké! Fakt povedené, skoro jako od autorky originálu. Klobouk dolů.

Aisha Stará řekl(a)...

Moc krásný!!!!!Úžasný,jen tak dál:-))

Anonymní řekl(a)...

KDOPAK JE TEN UŽASNÝ SPISOVATEL TĚHLE POKRAČOVÁNÍ??