neděle 22. července 2007

24. kapitola - Výrobce hůlek

Kapitola je kompletní :)

Bylo to jako potápět se do staré noční můry, na okamžik Harry klečel znovu vedle Brumbálova těla u paty nejvyšší věže v Bradavicích, ale ve skutečnosti hleděl na malé tělíčko, které leželo zkroucené na trávě, probodlé Bellatrixiným stříbrným nožem.
Harryho hlas říkal, „Dobby…Dobby…” , i když věděl, že malý domácí skřítek odešel tam, odkaď ho už není možné zavolat zpátky.

Po minutě si konečně uvědomil, že po tom všem se dostali na správné místo, byli tu Bill s Fleur, Dean a Lenka, shromažďující se okolo místa, kde klečel nad skřítkem.

„Hermiona,” řekl náhle. „Kde je?”

„Ron ji vzal dovnitř,” řekl Bill. „Bude v pořádku.”

Harry se znovu podíval dolů na Dobbyho. Natáhl ruku a vyndal ostrou čepel ze skřítkova těla, poté si sundal bundu a překryl s ní Dobbyho tělo, jako by to byla přikrývka.

Někde poblíž narážely mořské vlny do skal, Harry tomu však naslouchal. Zatímco ostatní mluvili, probírali věci, které ho nyní vůbec nezajímaly, rozhodovali se.

Dean odnesl zraněného Griphooka, Fleur spěchala za nimi. Bill věděl, co mají dělat. Harry se znovu podíval na malé tělíčko a najednou jeho jizva zabolela. V jedné část své mysli, kterou viděl jakoby z obrácené strany dalekohledu, viděl Voldemorta trestajícího ty, které nechali za sebou v Malfoyově panství. Voldemortův hněv byl strašný, avšak Harryho žal nad Dobbyho ztrátou z něj udělal jen vzdálenou bouři, která dorazila k Harrymu skrz obrovský tichý oceán.


„Chci ho pohřbít pořádně,” byla první slova, která si Harry plně uvědomoval. „Ne, pomocí magie. Máte tady rýč?”

Krátce potom se dal do práce. Sám kopal hrob na konci zahrady, na místě, které mu Bill ukázal, mezi keři. Kopal zuřivě, vychutnávajíc si ruční práci, hrdý na práci bez magie. Každá kapka potu a každý puchýř byl pro něj jako úcta pro skřítka, který zachránil jejich životy.

Jeho jizva stále hořela, ale byl pánem nad svojí bolestí, cítil ji. Ale jako by k němu nepatřila.
Nakonec se to naučil, naučil se, jak oddělit svoji mysl od Voldemortovy, právě tohle Brumbál chtěl, aby se od Snapea naučil.
Stejně jako Voldemort nebyl schopný posednout Harryho, když Harry želel pro Siriuse, tak nemohl ani nyní proniknout do Harryho myšlenek, když Harry truchlil nad Dobbyho ztrátou. Vypadalo to, že žal je to, co dokáže udržet Voldemorta mimo, i když Brumbál by jistě řekl, že to je láska.

Jak Harry kopal, hlouběji a hlouběji do tvrdé zmrzlé země, zakrýval svůj žal potem, odmítajíc bolest ve své jizvě. V temnotě, kde nebylo slyšet nic, kromě vlastního dechu, kde mu jedinou společnost dělalo šumící moře, se mu opět vybavily věci, které se staly u Malfoyových. Věci, které slyšel znovu a znovu, a na konci té temnoty vykvetlo pochopení…

Stálý rytmus jeho rukou udával tempo jeho myšlenkám. „Relikvie…Viteály… Relikvie … Viteály …“
Dál už ho ta divná, utkvělá touha nepálila. Ztráta a strach ji udusily. Znovu se cítil, jako by ho někdo fackoval, aby se probudil.

Harry se potápěl do hrobu hlouběji a hlouběji. Věděl, kde dnes v noci Voldemort byl, koho zabil v nejvyšším patře Nurmengardu, dokonce i proč…

Myslel na Červíčka, zemřel kvůli malému bezvědomému smilováni…Brumbál to předpovídal…Kolik toho vlastně věděl?

Harry ztratil pojem o čase. Věděl jen, že se temnota prosvětlila a venku se ochladilo, když se znovu připojil k Ronovi a Deanovi.

„Jak je Hermioně?“
„Lépe“ řekl Ron. „Fleur na ní dohlíží.“

Harry byl připraven odpovědět jim, proč jednoduše neudělal perfektní hrob pomocí své hůlky, ale nemusel.

Seskočili s vlastními rýči dolů do díry, kterou právě udělal, a společně kopali, dokud se jáma nezdála být dost hluboká.

Harry kolem skřítka ovinul svoji bundu. Ron se posadil na okraj hrobu a sundal si z nohou boty a ponožky, které poté navlékl na skřítkovy holé nohy. Dean Harrymu podal pletenou čepici, kterou Harry opatrně položil pod Dobbyho hlavu, zahalujíc jeho netopýří uši.

„Měli bychom mu zavřít oči.”

Harry neslyšel, jak ostatní přicházejí skrz zahradu. Bill měl na sobě cestovní plášť, Fleur dlouhou bílou zástěru, ze které vyčnívala láhev, ve které Harry rozeznal Kosti-rost. Hermiona byla ovinutá vypůjčeným oblečením, bledá a stále nejistá. Ron ji chytl za ruku, jakmile k němu došla. Lenka, která byla zachoulená v jednom z Fleuřiných kabátů, se sklonila dolů a prsty stáhla dolů skřítkovy víčka.

„Tak,” řekla jemně. „Teď bude moci spát klidně.”

Harry uložil skřítka do hrobu tak, jako by to vypadalo, že opravdu spí. Poté vylezl z hrobu a naposled pohlédl na malé tělo. Přinutil se, aby se nezlomil, jak si vzpomněl na Brumbálův pohřeb. Řady a řady zlatých židlí, ministr kouzel před nimi a recitace Brumbálových úspěchů.
Vznešenost hrobky z bílého mramoru.

Harry cítil, že Dobby si zaslouží stejně velký pohřeb, avšak skřítek ležel jen ve vykopané díře mezi keři.

„Myslím že bychom měli něco říct,” zapípala Lenka. „Začnu, mám?”

Všichni se na ni zadívali a ona oslovila mrtvého skřítka z okraje hrobu.

„Moc ti Dobby děkuji, že jsi nás zachránil z té cely. Je hrozně nespravedlivé, že někdo tak hodný a statečný musel zemřít. Nikdy na to nezapomeneme. Doufám, že jsi teď šťastný, ať jsi kdekoliv.”

Otočila se na Rona s pohledem plným očekávání, ten si pročistil krk a řekl slabým hlasem, „Jo…díky Dobby.”
„Díky,” zamumlal Dean.

Harry polkl.

„Sbohem Dobby,” řekl a bylo to vše, na co se zmohl.

Lenka to vše řekla za něj. Bill zvedl svou hůlku. Hromada zeminy vedle hrobu se zvedla a elegantně dopadla dovnitř, vytvářejíc malý kopeček.

„Bude vám vadit, když tu chvíli zůstanu?” zeptal se Harry ostatních.

Zamumlali pár slov, které nezaslechl. Cítil, jak ho někdo poplácal po zádech. Poté se všichni pomalu vrátili do domu, zanechávajíc Harryho u skřítkova hrobu.

Rozhlédl se kolem sebe. Bylo zde mnoho velkých bílých kamenů omletých mořem, které označovaly okraje záhonů. Vybral největší z nich a položil ho jako polštář nad místem, kde odpočívala Dobbyho hlava.
Poté sáhl do kapsy pro hůlku, ale byly tam dvě. Úplně na to zapomněl. Nemohl si vzpomenout, čí ty hůlky byly, jen si vzpomínal, že je někomu vykroutil z ruky. Vybral si kratší z nich, která mu v ruce seděla lépe a zamířil s ní na kámen.

Pomalu se, pod jeho mumlanými příkazy objevovaly na povrchu kamene hluboké zářezy. Věděl, že by to Hermiona udělala elegantněji, pravděpodobně i rychleji, ale chtěl, aby to byl on, kdo místo označí, stejně jako chtěl vykopat hrob .
Když si Harry stoupl, bylo na kameni napsáno:

TADY LEŽÍ DOBBY, SVOBODNÝ SKŘÍTEK .


Díval se na svoji práci ještě pár sekund a poté odešel. Jizva ho stále trochu píchala a jeho mysl byla stále plná věcí, které se mu vybavily při kopání hrobu. Plná nápadů, které se formovaly z temnoty, jak fascinujících, tak strašných.

Když vstoupil do předsíně, všichni seděli v obývacím pokoji. Jejich pozornost byla zaměřená na Billa, který mluvil. Místnost byla lehce osvětlená, útulná s malým ohýnkem, jenž hořel v krbu. Harry nechtěl blátem zašpinit koberec, a tak jen stál ve dveřích a poslouchal.

„…ještě, že je Ginny na prázdninách. Kdyby byla v Bradavicích, mohli by ji dostat dřív, než bychom ji odvezli. Ted‘ je v bezpečí.”

Podíval se okolo a uviděl Harryho stojícího ve dveřích. „Přemisťoval jsem je všechny z Doupěte,” vysvětlil.

„Přemisťoval k Muriel. Ted‘, když Smrtijedi vědí, že je Ron s tebou, mohli by si naši rodinu vybrat jako další cíl – ne, neomlouvej se,” dodal, když spatřil Harryho výraz.
„Byla to jen otázka času, Táta na to myslel již několik měsíců. Jsme největší krvezrádci, co existují.”

„Jak jsou chráněni?” zeptal se Harry. “Překážecí kletba. Otec je Strážcem tajemství. Stejná kletba chrání i toto místo. Já jsem zde Strážce tajemství. Nikdo z nás nemůže chodit pracovat, ale na tom nyní sotva záleží. Až budou Ollivander a Griphook alespoň trochu v pořádku, přesuneme i je k Muriel. Nemáme tu tolik místa, ale ona ho má spousty.
Griphookovy nohy se pomalu uzdravují. Fleur mu dala kosti-rost – budeme ho schopni přesunout do hodiny—“

„Ne,” řekl Harry a Bill se na něj polekaně podíval. „Potřebuji je oba tady. Potřebuji s nimi mluvit. Je to důležité.”

Zaslechl ve vlastním hlase náznak autority, přesvědčení, hlas s pevným cílem, který si určil při kopání Dobbyho hrobu. Všichni se na něj podívali rozpačitým pohledem.

„Jdu se umýt,” řekl Harry Billovi, koukajíc dolů na své ruce stále pokryté hlínou a Dobbyho krví.

„Potom je potřebuji oba vidět, hned potom!“

A odešel do malé kuchyňky k umyvadlu, které bylo pod oknem s výhledem na moře. Slunce zrovna stoupalo přes horizont, vytvářejíc perleťově růžové a mdle zlaté barvy. Zatímco se myl, znovu si opakoval sled myšlenek, které ho napadly v temné zahradě…

Dobby už mu nebude nikdy schopen říct, kdo ho poslal do té cely, ale Harry věděl, co viděl. Pronikavé modré oči, které na něj koukaly skrz úlomek zrcadla, hned poté mu přišel Dobby na pomoc.
´V Bradavicích tu bude pomoc vždy pro ty, kteří o ni požádají.´

Harry si omyl ruce, ohromen krásou scenérie, kterou viděl za oknem, nevnímal mumlání ostatních v obýváku. Podíval se přes oceán, toto svítání, víc než kdy předtím, se cítil blíž k jádru všeho.

A jeho jizva stále pálila, věděl, že Voldemort se k tomu taky blíží.
Harry rozuměl tomu, čemu dříve nerozuměl. Instinkt mu říkal jednu věc, mozek zase úplně jinou. Brumbál se v Harryho hlavě usmíval, dohlížel na Harryho s prsty spojenými, jako by se modlil.

´Dal jste Ronovi zhasínadlo…Rozuměl jste mu…Ukázal jste mu cestu zpět…
A rozuměl jste i Červíčkovi…Věděl jste, že je v něm špetka lítosti.. tam někde…
A když jste je tak znal…Co jste věděl o mně, Brumbále?
Mám vědět, ale nemám hledat? Věděl jste, jak těžce se budu cítit? Proto jste to udělal tak těžké? Měl jsem na to přijít sám?´

Harry tam tiše stál s očima strnulýma a sledoval místo, kde zlaté paprsky slunce stoupaly přes horizont. Pak se podíval dolů na své čisté ruce a byl okamžitě překvapen z oblečení, které v nich držel.
Sundal si ho a vrátil se do haly.

Jakmile to udělal, cítil, jak jeho jizva zuřivě zapulzovala. Poté se v jeho mysli objevil zčista jasna záblesk - obrys budovy, kterou tak moc dobře znal.

Bill a Fleur stáli u paty schodiště.

„Potřebuji mluvit s Griphookem a Ollivanderem,” řekl Harry.

„Ne,” odpověděla Fleur. „Ty budešš musset poškat, Arry. Oni oba mos unaveni –”

„Omlouvám se,” řekl netrpělivě, „ale nemůžu čekat. Potřebuji s nimi mluvit hned. Tajně – a odděleně. Je to naléhavé.”

„Harry, o co sakra jde?” zeptal se Bill. “Objevíš se tady s mrtvým domácím skřítkem a skřetem v bezvědomí, Hermiona vypadá, jako by ji mučili, a Ron mi odmítá cokoli říct –”

„Nemůžeme ti říct, co děláme,” řekl Harry. „Jsi člen Řádu Bille, víš, že nám Brumbál zanechal úkol. Nesmíme o něm mluvit s kýmkoliv jiným.”



Fleur vydala netrpělivý zvuk, ale Bill se na ni nepodíval. Strnule hleděl na Harryho. Z jeho zjizvené tváře se nedalo nic přečíst. Nakonec Bill řekl:
„Dobře. S kým si přeješ mluvit nejdřív?”

Harry zaváhal. Věděl, co visí na tomto rozhodnutí. Měl moc málo času, teď byl čas se rozhodnout: Viteály, nebo Relikvie?

„Griphook,” řekl Harry. „Promluvím si nejdřív s ním.”
Srdce mu bylo jako o závod.

„Tak tedy nahoru,” řekl Bill, a vedl ho tam.

Harry ušel pár kroků, než se otočil zpátky.
„Potřebuji vás u sebe!” zavolal na Rona a Hermionu, kteří číhali napůl skrytí u prahu obývacího pokoje.

Oba dva vystoupili na světlo a vypadali zvláštně uvolnění.
„Jak ti je?” zeptal se Harry Hermiony. „Byla jsi úžasná – jak jsi přišla s tou historkou, zatímco ti tak ubližovali –”

Hermiona mu darovala slabý usměv, zatímco ji Ron jednou rukou podepřel. „Jak si vedeme Harry?” zeptal se Ron.

„Uvidíte, pojďte.”

Harry, Ron a Hermiona následovali Billa nahoru strmými schody až k malému odpočívadlu, z něhož vedly tři dveře.

„Přímo tady,” řekl Bill a otevřel dveře do jeho a Fleuřiného pokoje, který měl také výhled na moře a nyní byl poskvrněný zlatými paprsky vycházejícího slunce. Harry se přesunul k oknu, otočil se zády k velkolepému výhledu a čekal. Ruce měl složené a jizva ho bodala. Hermiona si vzala židli, která stála u skříně. Ron se opřel o Nebelvírův meč.

Po chvilce se objevil Bill. Nesl malého skřeta, kterého opatrně položil na postel. Griphook mu poděkoval a Bill odešel.

„Omlouvám se, že vás taháme z postele,” řekl Harry. „Co vaše nohy?”

„Bolí,” odpověděl skřet. „ ale uzdravují se.”

Stále zíral na Nebelvírův meč a podíval se na ně zvláštním pohledem: napůl krutý, napůl zaujatý. Harry si všiml skřetovy bledé kůže, jeho tenkých prstů a černých očí. Fleur mu sundala boty: jeho dlouhé nohy byly špinavé. Byl větší než domácí skřítek, ale ne o moc. Jeho vypouklá hlava byla větší, než lidská.

„Pravděpodobně si nevzpomínáte -” začal Harry.
„že jsem to byl já, kdo Vám ukázal Váš trezor, když jste prvně navštívil Gringottovi?” přerušil ho Griphook: „Ale ano, vzpomínám si Harry Pottere. I mezi skřety jste velice známý.”

Harry a skřet se na sebe podívali, měříc si jeden druhého. Harryho jizva stále pálila. Chtěl tento rozhovor s Griphookem ukončit co nejrychleji, ale zároveň nechtěl Griphooka urazit. Zatímco se snažil vymyslet nejlepší cestu, jak skřetovi vyložit svůj požadavek, tak skřet prolomil ticho.

„Pohřbil jsi skřítka,” řekl, jeho hlas zněl náhle zahořkle. „Sledoval jsem to z okna mého pokoje.”

„Ano,” řekl Harry.

Griphook si začal Harryho prohlížet svýma šikmýma černýma očima. „Jste zvláštní kouzelník, Harry Pottere.”

„Jakým způsobem?” zeptal se Harry, zatímco si nepřítomně mnul jizvu.


„Vykopal jste hrob.”

„A?”

Griphook neodpověděl. Harry by si raději myslel, že se mu směje za to, že se chová jako mudla, ale na tom nesešlo, zda Griphook schvaloval Dobbyho hrob, nebo ne. Konečně se odhodlal k útoku.

„Griphooku, potřebuji se vás zeptat –”
„Také jsi zachránil skřeta.”

„Co?”

„Dostal jsi mě sem. Zachránil jsi mne.”

„Hm, doufám, že vám to nevadí?” řekl Harry trochu netrpělivě.

„Ne, Harry Pottere,” řekl Griphook a jedním prsem si kroutil tenkou černou bradku, „Ale jste velmi zvláštní kouzelník.”

„Dobře,” řekl Harry. „Budeme potřebovat pomoc, Griphooku, a Vy nám ji můžete poskytnout.”

Skřet nejevil žádnou známku přízně, ale pokračoval se zamračenými pohledy na Harryho, jako by nikdy v životě nic takového neviděl.

„Potřebuji se dostat do trezoru Gringottů.”

Harry to nechtěl říct tak prudce: slova z něj vyletěla jako bolestivý výstřel, v mysli opět uviděl obrys Bradavic. Harry odhodlaně uzavřel svoji mysl. Potřeboval se nejdřív vypořádat s Griphookem.

Ron a Hermiona zírali na Harryho, jako by se zbláznil.

„Harry –” řekla Hermiona, ale Griphook ji přerušil.

„Dostat se do trezoru Gringottových?” zopakoval skřet a malinko se posunul na posteli. “To je nemožné.”

„Ne, není,” zaodporoval Ron. „Už se to jednou stalo.”

„Jo,” přikyvoval Harry. „Ve stejný den, jako jsem vás poprvé potkal Griphooku. Na mé narozeniny, před sedmi lety.”

„Ale ten trezor byl prázdný,” vyprskl skřek a Harry pochopil, že pro Ghiphooka jen myšlenka na to, že by někdo vykradl Gringottovi, ho urážela. „Byl minimálně chráněný.”

„Hm, trezor do kterého se my potřebujeme dostat, prázdný určitě není, řekl bych, že naopak bude chráněn velice dobře,” řekl Harry. „Patří Lestrangům.”

Viděl, jak se Ron a Hermiona podívali jeden na druhého, užaslí, bude dost času na to, jim to vysvětlit, jakmile mu Griphook odpoví.

„Nemáte žádnou šanci,” řekl Griphook na rovinu. „Vůbec žádnou šanci. Jestliže se dostanete pod naší podlahu, poklad, který nebyl nikdy váš –”

„Zloději, byli jste varování – jo, já vím, vzpomínám si,” řekl Harry. „Ale já se nesnažím ukrást něco pro sebe. Chápete to?”

Skřet se podíval na Harryho a Harryho jizva opět zapíchala, ale on to ignoroval, odmítal si přiznat bolest.

„Jestliže existuje kouzelník, kterému bych uvěřil, že se nesnaží obohatit sám sebe,” řekl nakonec Griphook, „byl byste to vy, Harry Pottere. Skřetům a skřítkům se běžně nedostává ochrany a respektu, který jste tento večer projevil. Ne od nosičů hůlek.”



„Nosič hůlek,” zopakoval Harry: ta fráze zněla divně, jizva ho opět zapálila, Voldemort směřoval své myšlenky k severu, Harry se nemohl dočkat, až položí svou otázku Ollivanderovi
.
„Právo nosit hůlku,” řekl skřet tiše, „se už mezi kouzelníky a skřety řeší dlouho.”

„Hm, ale skřeti umí kouzlit i bez hůlky,” namítl Ron.

„To je nepodstatné! Kouzelníci odmítli sdílet své tajemství s ostatními magickými bytostmi, upřeli nám možnost rozšíření našich sil!”

„Ale.. Skřeti s námi také nesdílejí svoji magii,” řekl Ron. „Nikdy nám neřeknete, jakým způsobem vyrábíte své zbraně a brnění. Skřeti ví, jak zpracovat kov způsobem, který kouzelníci nikdy –”

„Na tom nyní nezáleží,” řekl Harry. „Ted‘ nejde o boj mezi kouzelníky a skřety, ani o rozepře s nějakými jinými druhy magických bytostí –”

Griphook vydal odporný zvuk připomínající smích.

„Ale ono, je to přesně o tom! Jak se Temný pán stává stále silnější, vaše rasa si stále víc myslí, že jste něco lepšího, než my! Gringottovi spadají pod Kouzelnické zákony, skřítci jsou zotročováni, který z nosičů hůlek proti tomu protestuje?”

„My ano!” vykřikla Hermiona. Posadila se rovně, její oči jasně zazářili. „My protestujeme! A já jsem nyní lovena stejně, jako jakýkoli skřet či skřítek, Griphooku! Jsem pro ně mudlovskej šmejd!”

„Neříkej si –” Ron zamumlal.

„Proč bych neměla?” řekla Hermiona. „Mám mudlovskou krev a jsem na to pyšná! Pod tímto novým režimem nemám větší práva než vy, Griphooku! Byla jsem to já, koho se rozhodli mučit, tam u Malfoyových!”

„A víte, že to byl Harry, kdo propustil Dobbyho?” zeptala se. „Víte, že my už se snažíme, aby byli všichni skřítci volní několik let?”

Skřet zíral na Hermionu se stejnou zvědavostí jako předtím na Harryho.

„Co hledáte v trezoru Lestrangových?” zeptal se náhle. „Meč, který leží uvnitř, je kopie. Tento je pravý,” a ukázal na Nebelvírův meč.

„Ale myslím, že tohle už víte. Chtěl jste po mně, abych lhal. Tam u Malfoyových.”

„Ale ten falešný meč není jediná věc v tom trezoru, že ne?” zeptal se Harry. „Možná.Viděl jste tam i jiné věci?”

Srdce mu bilo rychleji, než kdy dříve. Zdvojnásobil snažení ignorovat pulzující jizvu.
Skřet si znovu hrál s bradkou.

„Je to proti našemu kodexu mluvit o tajemství Gringottových. Jsme strážci
nesmírných pokladů. Máme povinnost chránit poklady, jež nám byly svěřeny a které jsou tak často vyrobeny našimi vlastními prsty.“

Skřet pohladil meč a jeho černé oči těkaly z Rona na Hermionu a zpět.
„Tak mladí,” řekl nakonec, „aby bojovali proti tolika...”

„Pomůžete nám?” zeptal se Harry. „Nemáme žádnou šanci dostat se tam bez pomoci nějakého skřeta. Jste naše poslední šance.”


„Já . . . promyslím si to,” řekl Griphook.

„Ale –” začal Ron naštvaně; Hermiona ho šťouchla do žeber.
„Děkuji,” řekl Harry.

Skřet přikývl, poté zkusil ohnout své krátké nohy.

„Myslím,” řekl, usazujíc se na Billovo a Fleuřině posteli, „že kosti-rost dokončil svoji práci. Možná se konečně vyspím. Odpusťte . . . .”

„Jo, samozřejmě,” řekl Harry, ale ještě předtím, než opustili místnost, nahnul se dopředu a vzal si zpět Nebelvírův meč, který teď ležel vedle skřeta. Griphook neprotestoval, ale Harry si byl jistý, že když zavíral dveře, viděl záblesk nelibosti ve skřetových očích.

„Ten malej podrazák,” zašeptal Ron. „užívá si, jak nás může nechat čekat.”

„Harry,” zašeptala Hermiona, „myslíš na to, co si myslím, že myslíš? Myslíš, že jeden z vitealů je schovaný v trezoru Lestragových?”

„Ano,” odpověděl jí Harry. „Bellatrix byla zděšená, když si myslela, že máme ten meč z jejího trezoru. Proč? Co si myslela, že jsme ještě viděli, co se bála, že bychom mohli ještě vzít? Obávala se, že by se o tom Voldemort dozvěděl.”

„Já myslel, že hledáme místa, kde Vy-Víte-Kdo byl, místa, které jsou pro něj nějak důležitá?” řekl Ron, který vypadal popleteně. „Byl někdy v trezoru Lestragových?”

„Nevím, zda vůbec někdy byl u Gringottů,” odpověděl Harry. „Když byl mladý, žádné zlato neměl, nikdo mu nic nezanechal. Mohl možná vidět banku, když poprvé vstoupil do Příčné ulice.”

Harryho jizva pulzovala, ale znovu to ignoroval; chtěl aby Ron a Hermiona všechno pochopili, než budou mluvit s Ollivanderem.

„Myslím, že záviděl všem, kdo měli u Gringottových trezor. Asi to považoval za pravý symbol toho, že patříte do kouzelnického světa. A nezapomeňte, jak věřil Bellatrix a jejímu manželovi. Před jeho pádem to byli nejoddanější služebníci a poté, co zmizel, oni byli ti, kdo se ho vydali hledat. Řekl to tu noc, kdy znovu povstal.”

Harry si promnul jizvu.

„Nemyslím si, že by Bellatrix řekl, že je to viteál. Ani Luciusovi Malfoyovi nikdy neřekl pravdu o deníku. Pravděpodobně jí řekl, že je to jen nějaký jeho majetek a požádal ji, aby ho umístila do trezoru. Nejbezpečnější místo na světě pro cokoli, co chceš schovat, to mi jednou Hagrid řekl. . . kromě Bradavic.”

Když Harry přestal mluvit, Ron zatřásl hlavou. „Ty mu opravdu rozumíš.”

„Jen z části,” řekl Harry. „Z části . . . Přál bych si, abych tak rozuměl i Brumbálovi. Uvidíme. A teď – Ollivander.”

Ron a Hermiona vypadali zmateně, ale následovali ho na druhou stranu odpočívadla, Harry zaťukal a odpovědí mu bylo slabé:

„Vstupte!”.

Výrobce hůlek ležel na dvojité posteli dál od okna. Byl v cele držen a mučen více než rok. Byl vyzáblý, kosti na jeho tváři jasně vyčnívaly oproti nažloutlé kůži. Jeho velké stříbrné oči vypadaly obrovské v propadlých víčkách. Ruce, které ležely na přikrývce, by mohly patřit kostlivcovi.

Harry si sedl na prázdnou postel, vedle Rona a Hermiony. Vycházející slunce odsud nebylo vidět. Pokoj měl okno do zahrady, kde stál čerstvě vykopaný hrob.

„Pane Ollivandre, Omlouvám se, že vás obtěžujeme,” řekl Harry.

„Můj zlatý chlapče,” Ollivanderův hlas byl slabý. „Zachránil jsi nás, myslel jsem, že tam umřeme, nikdy . . . nikdy . . . ti nebudu moct dostatečně poděkovat.”

„Jsme rádi, že jsme to zvládli.”

Harryho jizva znovu zapulzovala. Věděl to, byl si jistý, už nezbýval čas na to udržet Voldemorta od dosáhnutí jeho cíle. Harry cítil, jak panikaří . . . avšak rozhodl se.. tehdy, když si vybral Griphooka jako prvního, s kým bude mluvit. Předstírajíc klid, který necítil, sáhl do váčku, který měl pověšený kolem krku a vyndal z něj svoji zlomenou hůlku.

„Pane Ollivandre, potřeboval bych pomoc.”

„Cokoli. Cokoli.” řekl výrobce hůlek slabě.
„Dokážete ji opravit? Je to možné?”

Ollivander si vzal do třesoucí ruky Harryho hůlku.

„Cesmín a péro z fénixe,” řekl Ollivander třesoucím se hlasem. „Jedenáct palců. Pěkná a ohebná.”

„Ano,” přikývl Harry. „Dokázal byste -- ?”

„Ne,” zašeptal Ollivander. „Omlouvám se, moc se omlouvám, ale hůlku takto zničenou není možné opravit žádným způsobem, který bych znal.”

Harry tušil, že to uslyší, ale přesto to byl pro něj šok. Vzal si rozpůlenou hůlku zpět a vrátil ji do váčku, který měl kolem krku. Ollivander zíral na místo, kde hůlka zmizela a nepřestal, dokud Harry z váčku nevyndal dvě hůlky, které si přinesl od Malfoyových.

„Poznáte, čí jsou?” zeptal se Harry.

Výrobce hůlek si vzal první z nich a podržel si ji před propadlým obličejem a otáčel jí kolem prstů, poté ji jemně ohnul.

„Vlašské dřevo a dračí blána,” řekl. „Dvanáct a tři čtvrtě palců. Neohebná. Tato hůlka patří Bellatrix Lestrangové.”

„A tato?”

Ollivander ji prozkoumal stejně jako předchozí.

„Hloh a ohon Jednorožce. Přesně 10 palců. Mírně pružná. Toto byla hůlka Draca Malfoye.”

„Byla?” zopakoval Harry. „Není stále jeho?”
„Možná ne. Jestliže jste mu ji vzal–”

„—Vzal – ”

„—poté jste možná, nyní jste vy vlastník této hůlky. Samozřejmě, je to sporné, záleží to na hodně věcech. Hodně o tom rozhoduje i hůlka sama. Nicméně všeobecně, když někdo hůlku vyhraje, její vlastnictví se změní.”
Místnost byla tichá, jediný zvuk vydávalo vzdálené moře.

„Mluvíte o hůlkách, jako by měly duši,” řekl Harry, „jako by mohly sami myslet.”

„Hůlka si vybírá kouzelníka,” odpověděl mu Ollivander. “To ví každý, kdo studoval výrobu hůlek.”


„Osoba, která hůlku nevlastní, ji ale přesto může používat, že ano?” zeptal se Harry.

„Oh ano, jestliže jste kouzelník, budete schopen provozovat magii skrz skoro jakýkoli předmět. Nicméně, největší účinnost bude mít vždy magie, která vyšla z hůlky, jenž si kouzelníka vybrala. Je to složité spojení. Je to tou prvotní přitažlivostí a poté oboustrannou zkušeností, hůlka se učí od kouzelníka, kouzelník se učí od hůlky.”

Mořské vlny se přelévaly tam a zpět; byl to truchlivý zvuk.

„Tu hůlku jsem si od Malfoye vzal silou,” řekl Harry. „Takže ji můžu bezpečně používat?”

„Řekl bych, že ano. Podle zákonu vlastnictví hůlek ale ukořistěná hůlka muže uhýbat vůli nového vlastníka. ”

„Takže, já bych měl použít tuto hůlku?” řekl Ron, vyndal Červíčkovu hůlku z kapsy a podal ji Ollivanderovi.

„Kaštan a dračí blána. 9 a tři čtvrtě palce. Ohebná. Přinutili mě ji vyrobit těsně po mém únosu pro Petra Pettigrewa. Ano, získal jste ji, pokud jste ji získal, tak vám bude sloužit dobře, lépe, než jiná hůlka.”

„Takže každá hůlka má v sobě vepsáno, kdo je její vlastník?” zeptal se Harry.

„Myslím, že ano,” odpověděl Ollivander, koukajíc svýma vypouklýma očima na Harryho.
„To je hluboká otázka pane Pottere. Výroba hůlek je komplexní a záhadný obor magie.”

„Takže je nezbytné zabít předchozího vlastníka, abyste převzal vlastnictví nad hůlkou?” zeptal se Harry.

Ollivander pokl.
„Nezbytné? Ne, neřekl bych, že je nezbytné zabít.”

„Nicméně kolují legendy,” řekl Harry a tep jeho srdce zrychlil, bolest v jeho jizvě začala být intenzivnější; byl si jistý, že Voldermort se rozhodl vykonat, nač myslel. „Legendy o hůlce – nebo hůlkách – které se předávaly z ruky do ruky jen vraždou.”

Ollivander zbledl. Oproti bílému prostěradlu byl šedý, jeho oči byly enormně velké, prokrvené, vypadal, jako by se bál.

„Myslím, že je to jen jedna hůlka,” zašeptal.

„A Vy-Víte-Kdo se o ni zajímal, že ano?” zeptal se Harry.

„Já – jak?” zaskřehotal Ollivander a podíval se na Rona a Hermionu, očekávajíc nějakou pomoc. „Jak to víte?”

„Chtěl po vás, abyste mu řekl, jak překonat spojení mezi našimi hůlkami,” řekl Harry.

Ollivander vypadal vystrašeně.
„Mučil mne, musíte to pochopit! Kletba Cruciatus, Já – Já jsem neměl jinou možnost, než mu to říct, co jsem věděl, co jsem hádal!”

„Chápu to,” řekl Harry. „Pověděl jste mu o sesterských jádrech našich hůlek? Řekl jste mu to a on si vypůjčil hůlku od někoho jiného?”

Ollivander zděšeně, zmrazen tím, kolik toho Harry ví. Pomalu přikývl.

„Ale nefungovalo to,” pokračoval Harry. „Ale moje hůlka porazila i jeho, vypůjčenou... Víte co se stalo?”

Ollivander se otřásl a pak jen zakýval.

„Nikdy...nikdy jsem o něčem takovém neslyšel. Vaše hůlka učinila něco jedinečného. Spojení mezi stejnými jádry hůlek je velmi neobvyklé, ale proč vaše hůlka zaútočila na onu vypůjčenou, to opravdu nevím...

„Mluvili jsme o té druhé hůlce, té, která se získává vraždou. Když si Vy-Víte-Kdo uvědomil, že se moje hůlka chovala divně, tak se vrátil a vyptával se na ni, že?“

„Jak tohle víte?“

Harry neodpověděl.

„Ano, ptal se ni,“ zašeptal Ollivander. „Chtěl vědět všechno o hůlce známé jako Hůlka osudu, Hůlka smrti nebo Starodávná hůlka.“

Harry nepostřehnutelně pohlédl na Hermionu. Vypadala ohromeně.

„Pán Zla,“ pokračoval Ollivander, tlumeným a vystrašeným hlasem, „byl vždy spokojen s hůlkou, kterou jsem mu vyrobil – tis a pero z ptáka fénixe, třináct a půl palce – až do doby, než zjistil spojení mezi vašimi hůlkami. Nyní shání novou, mnohem mocnější, aby dokázal přemoci tu vaši.“

„Ale velmi brzy zjistí, pokud už to náhodou neví, že moje hůlka je zničená,“ pronesl Harry tiše.

„Ne!“ Hermiona zněla vyděšeně. „Nemůže to vědět, Harry, jak by - ?“

„Priori incantatem,“ vysvětlil Harry, „Tvoje hůlka i ta z trnkového keře zůstaly u Malfoyů, Hermiono. Pokud je pořádně prozkoumávají a donutí je ukázat poslední kouzla, uvidí, jak jsi zničila moji hůlku i jak jsi se ji později neúspěšně pokusila opravit. Dojde jim, že od té doby jsem používal tu trnkovou.“

Z obličeje se jí vytratila i ta trocha barvy, kterou získala po návratu. Ron vrhl na Harryho káravý pohled a řekl, „Nemá cenu se tím teď trápit – “

Pan Ollivander ho ale přerušil.
„Pán Zla už nehledá Starodávnou hůlku jen, aby Vás zničil, pane Pottere. Je odhodlán ji získat, neboť je přesvědčen, že ho učiní nezranitelným.“

„A má pravdu?“

„Pán Starodávné hůlky se musí neustále obávat útoku,“ řekl Ollivander, „ale připouštím, že představa, že Pán Zla ovládá Hůlku smrti je...ohromující.“

Harry si vzpomněl, jak si při prvním setkáním s panem Ollivanderem nebyl jistý, zda se mu výrobce hůlek líbí nebo ne. I teď, když byl Voldemortem vězněn a mučen, ho představa temného čaroděje s touto hůlkou fascinovala a odpuzovala zároveň.

„Vy – vy si opravdu myslíte, že ta hůlka existuje, pane Ollivandere?“ zeptala se Hermiona.

„Ale ano,“ odpověděl Ollivander. „Ano, je možné vystopovat historii té hůlky. Samozřejmě, existují bílá místa, kdy zmizí z dohledu, když se dočasně ztratila nebo byla ukryta, ale vždy se znovu objeví. Má určité vlastnosti, podle kterých ji ti, kteří se v hůlkách vyznají, poznají. Existují zápisy, ač obtížně srozumitelné, které jsem já i další výrobci hůlek studovali. Jsou v každém případě pravé.“

„Takže vy – vy si nemyslíte, že jde jen o pohádku, nebo mýtus?“ zeptala se Hermiona s nadějí v hlase.

„Ne,“ řekl Ollivander. „Jestli musí spáchat vraždu, to nevím. Její minulost je hrůzná, ale to může způsobovat jednoduše fakt, že je to tak žádaný předmět a vzbuzuje u čarodějů tolik vášní. Je nesmírně mocná, ve špatných rukou nebezpečná a pro nás, kteří studujeme sílu hůlek, neuvěřitelně fascinující.“

„Pane Ollivandere,“ řekl Harry. „Řekl jste Vy-víte-komu, že má Gregorovitch Starou hůlku, že?“

Ollivander ještě více zbledl. Polkl a vypadal vystrašeně.

„Ale jak... jak-?“

„Je jedno, jak to vím,“ řekl Harry, jizva ho pálila. Na chvíli zavřel oči a zahlédl obraz hlavní ulice v Prasinkách, kde byla ještě tma, protože ležely více na severu.

„Řekl jste Vy-víte-komu, že má Gregorovitch tu hůlku?“

„Říkalo se to,“ zašeptal Ollivander. „Je to pověst, která se šíří už roky, od dob, kdy jsi ještě nebyl na světě. Domnívám se, že sám Gregorovitch s tím začal. Teď vidíš, jak dobré to bylo; že studoval a kopíroval kvalitu Hůlky osudu!“

„Ano, vidím,“ řekl Harry. Postavil se. „Pane Ollivandere, ještě poslední věc a pak vás necháme být. Co víte o Relikviích Smrti?“

„O čem?“ zeptal se výrobce hůlek naprosto zmateně.

„Relikvie Smrti.“

„Obávám se, že nevím, o čem mluvíte. Má to něco společného s hůlkami?“

Harry se podíval do jeho pokleslé tváře a věděl, že Ollivander nic nepředstírá. Nevěděl o relikviích nic.

„Díky,“ řekl Harry. „Děkujeme mockrát. Teď vás necháme odpočinout.“

Ollivander se na ně sklíčeně podíval.

„Mučil mě!“ zajíkal se. „Kletbou Crucatius, nemáte ani zdání- “

„Ale mám,“ řekl Harry. „Opravdu ano. Prosím odpočiňte si. Díky, že jste nám to všechno řekl. “

Vedl Rona a Hermionu po schodišti dolů. Harry letmo zahlédl Billa, Fleur, Lenku a Deana, kteří seděli u stolu v kuchyni s šálky čaje. Všichni vzhlédli, když se Harry objevil ve dveřích, ale on jen kývl a pokračoval dál do zahrady, Ron a Hermiona ho následovali.

Načervenalá hromada hlíny, která pokrývala Dobbyho, se nacházela před nimi a Harry se k ní s narůstající bolestí v hlavě vrátil. Stálo ho obrovské úsilí zastavit vidění, která se mu vnucovala, ale věděl, že už bude muset vzdorovat jen chvíli. Věděl, že se tomu bude muset brzy poddat, protože potřeboval zjistit, jestli byla jeho teorie správná, musel se snažit už jen chvíli, aby to mohl vysvětlit Ronovi a Hermioně.

„Gregorovitch měl kdysi dávno Starodávnou hůlku,“ řekl. „Viděl jsem Vy-víte-koho ho hledat. Když ho vystopoval, zjistil, že už ji Gregorovitch nemá. Ukradl mu ji Grindelwald. Jak Grindelwald zjistil, že ji má, nevím, ale jestli byl Gregorovitch tak hloupý, že rozšiřoval tu zvěst, nebylo to asi moc těžké.“

Voldemort byl před branami Bradavic. Harry ho tam viděl stát a také viděl lampu, která se pohupovala ve světle před úsvitem. Přicházel blíž a blíž.

„Grindelwald použil Starodávnou hůlku, aby byl silnější. A když byl na vrcholu své moci, Brumbál věděl, že jen on sám ho může zastavit, utkal se s Grindelwaldem, porazil ho a vzal si Hůlku osudu.“

„Brumbál měl Hůlku osudu?“ zeptal se Ron. „Tak ale – kde je teď?“

„V Bradavicích,“ odpověděl Harry a přemáhal se, aby zůstal s nimi v zahradě.

„No tak pojďme!“ zvolal Ron nedočkavě. „Pojď Harry, vezmeme ji dřív, než ji dostane on!“

„Na to už je pozdě,“ řekl Harry. Nemohl si pomoct, ale chytil se za hlavu, aby jí pomohl se bránit.

„Ví, kde je. Právě teď tam je.“

„Harry!“ zařval Ron zuřivě. „Jak dlouho jsi to věděl? Proč jsme tak ztráceli čas? Proč jsi mluvil nejdřív s Griphookem? Mohli jsme jít – stále můžeme- “

„Ne,“ řekl Harry a klesl na kolena do trávy. „Hermiona má pravdu. Brumbál nechtěl, abych ji měl. Nechtěl, abych si ji vzal. Chtěl, abych získal viteály.“

„Neporazitelná hůlka, Harry!“ zasténal Ron.

„Nechtěl jsem... Chtěl jsem získat viteály...“


A najednou bylo všechno studené a tmavé: Slunce bylo za obzorem stěží viditelné, když klouzal těsně vedle Snapea nahoru přes pozemky k jezeru.

„Přidám se k vám brzy v hradu,“ řekl vysokým studeným hlasem. „Teď mě nech.“

Snape se uklonil a vydal se zpět na cestu, černý kabát za ním vlál. Harry šel pomalu a čekal, až Snapeova postava zmizí. Nebylo pro Snapea, ani pro nikoho jiného, kam půjde. Z oken hradu nesvítila žádná světla, a tak se mohl skrýt... A za okamžik na sebe uvalil kouzlo, které ho skrylo i před sebou samým.

Kráčel kolem okraje jezera a všímal si obrysů milovaného hradu, jeho království, jeho dědictví.
A tady byla, odrážela se v tmavých vodách. Hrobka z bílého mramoru. Zbytečná skvrna v tak důvěrně známé krajině. Znovu pocítil ten nával euforie, ten opojný pocit zničení.
Pozvedl starou tisovou hůlku. Jak příhodné, že tohle bude její poslední velký čin. Hrobka byla rozdělena ve dví seshora až dolů. Zahalená postava byla stejně vysoká a hubená, jako zaživa. Opět pozvedl hůlku.

Pokrývka, do které byla postava zahalená, byla odhrnutá. Obličej byl, průsvitný, bledý, propadlý a ještě pořád téměř dokonale uchovaný. Pohled jim sklouzl na zahnutý nos. Ucítil pobavený výsměch. Brumbál měl ruce složené na hrudníku a tam ležela, sevřená, pohřbená spolu s Brumbálem.

Myslel si ten starý blázen, že mramor nebo smrt může hůlku ochránit? Domníval se, že se bude Pán zla bát porušit jeho hrob? Pavoukovité ruce uchopily hůlku a vytáhly ji z Brumbálova sevření. Když ji získal, vyletěla z ní sprška jisker, které sršely nad dřívějším majitelem. Byla připravená sloužit konečně novému pánovi.

279 komentářů:

1 – 200 z 279   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

jůůůů další kousek :)

Anonymní řekl(a)...

To je smutný... Jinak díky za překlad. :)

Anonymní řekl(a)...

SUPAAAAAAAAAAAAAAAA

Anonymní řekl(a)...

inac by som chcel upozornit na www.hp.yw.sk kde kopcia uplne vsetko co tu prekladate. neviem ci to maju povolene ale ak nie mali by ste o tom vediet. a ste super.

Anonymní řekl(a)...

Uz by to mohlo byt cele :-))) Ale jinak good

Anonymní řekl(a)...

jste super

Anonymní řekl(a)...

Moc dík, už netrpělivé čekáme na další

Anonymní řekl(a)...

ach jo... dobby... a co s kraturou? harry je vul, ne? mohl zavolat kraturu na ty ceste, aby jim varil, ne? kdyz tam trpeli hlady a tak...

Anonymní řekl(a)...

jste fakt třída! díkes!

Anonymní řekl(a)...

smutný:(

a kdy brumbál předpovídal, že se stane to s červíčkem???

Anonymní řekl(a)...

chudak dobby, ale na druhou stranu musim rict ze jsem rad ze to neodnesla hermiona

Anonymní řekl(a)...

konecne se to trochu mele....

Anonymní řekl(a)...

To je tak smuutný... po tváři mi při čtení stékaly slzy.
Jinak, zase chválím, skvělá práce... nechci na vás naléhat, už tak jste dost rychlí, ale prosííííím další část!

Anonymní řekl(a)...

Libovka..............dodelejte to jeste dneska pls.

Anonymní řekl(a)...

jupí maj Olivandera! Harry třeba konečně dostane pořádnou hůlku!

Anonymní řekl(a)...

pekny,kdy bude dalsi cast?

Anonymní řekl(a)...

SUPER diky.... jen skoda Dobyho :-(
Sem zvedavy na zbytek teto smutne kapitoly.

Kamilka řekl(a)...

moc děkuju za další překlad, hltám všechno, co můžu. Mám jeden dotaz, nevíte někdo, kolik je celkem kapitol? předem dík!!! :o)

Anonymní řekl(a)...

Díky moc, jste fakt šikulkové! :o) SUPEEEEER!!!

Anonymní řekl(a)...

skveléé....... tyjo sem strasne nedockava, nechcete pomoct s prekladem?

Anonymní řekl(a)...

"Seskočili s vlastními rýči dolů do díry, kterou právě udělal, a společně kopali, dokud se jáma nezdála být dost hluboká."

Není to trochu divný kopat tak hlubokej hrob, aby se do něj dalo skákat, když je ten skřítek tak malej?

Anonymní řekl(a)...

zacinam byt fanaticka :D do nekterych kapitol se vzdycky pustim v anglictine ale nedokazu si to uzit tak jako cestinu :)) nemuzu se dockat zbytku a desne vam fandim ;)

Anonymní řekl(a)...

Super ale nutim se to číst bez slz. Je to drsný a Rowlingová z toho dělá jatka. První cedrik potom muj oblébenec Sirius pak brumbál, potom hedvika a teď dobby. :-(
Ale jste skvělí!:)

Anonymní řekl(a)...

MateZ hadam to bude hrube... no velmi pekne dakujeme prekladate velmi rychlo ste proste super ja by som to s mojou anglictinou asi tak rychlo nedokazal :D ale naozaj velmi pekne dakujem tiez som raz ze niekto nieco taketo robi... len tak dalej;-)

Anonymní řekl(a)...

"Seskočili s vlastními rýči dolů do díry, kterou právě udělal, a společně kopali, dokud se jáma nezdála být dost hluboká."

Není trochu divný kopat tak hlubokej hrob, aby se do něj dalo skákat, když je ten skřítek tak malej?

Anonymní řekl(a)...

Jste skvělí, fakt díky za překlad. Není v mé povaze jen "brát" a nic "nedávat", ale s překladem bych vám moc nepomohl - Prison Break, Lost atd. sice koukám bez titulků, ale co jsem koukal do eng verze knihy, neznám třetinu slov :-( (mám za sebou ale teprve prvák SŠ). Takže... díky, no ;-)

Anonymní řekl(a)...

Tak myslim, ze prekladatel si musel odpocinout a vysusit klavesnici...takovej napor na my slzny kanalky. To byl jeden z nejsmutnejsich kousku, ktery tu kdy byli!

Anonymní řekl(a)...

lidickove jste opravdu super...! jsem strasne moc vdecna za preklad...:-)

Anonymní řekl(a)...

jste úžasní! díky moc!!!!

Anonymní řekl(a)...

to je strašné smutnééééé, ale děkuji Vám.

Anonymní řekl(a)...

Kdy asi to bude cely?:) zitra?

Anonymní řekl(a)...

no honem honem, ať už to tu je celé :)

Anonymní řekl(a)...

já mít klobouk, tak smekám před vámi...vážně!!!

Anonymní řekl(a)...

super:) jen tam nemusíte přidávat komentáře(viz předchozí kapitola) že ta kapitola vesele nekončí. Já se to tam pak bojím dočíst :D ... no to možná ne... ale radši to tam stejně nepište. díky :)

Devon řekl(a)...

hej, vsimla som si, ze ten veb kopiruje vsetky preklady....a podla nich ma harry 39 kapitol :D

Anonymní řekl(a)...

dikyyy

Anonymní řekl(a)...

fnuk fnuk

Anonymní řekl(a)...

je normálne,že každé 2 minuty klikám na refresh??? :-D

Anonymní řekl(a)...

Asi je opravdu vidět, že JKR už má Harryho a jeho přátel plné zuby, zabíjí totiž jednu prima postavu za druhou, chudinka Dobby, tohle si tedy nezasloužil....

Jinak ale super práce, vždycky se nemůžu dočkat dalšího pokračování, je to takhle dokonce ještě napínavější, než kdybych si to četla v knížce :)Díky.Pyty

Anonymní řekl(a)...

pecka

Anonymní řekl(a)...

Prej at nectu nasledujici radky...To nejde vydrzet. I v praci se mi smejou,co tu lovim kazdych 10 minut.Uplne si to uzivam, diky. A tesim se! Maxik

Anonymní řekl(a)...

Já jsem se z toho normálně rozbrečela. Je to strašný. Takových lidí umře kvůli tomu parchantovi hnusnýmu. Fuj.

Anonymní řekl(a)...

ach...doufám že zbytek bude brzo.sbohem Dobby...Jane

Anonymní řekl(a)...

chudák ..

Anonymní řekl(a)...

Sbohem Dobby, byl si best...

Anonymní řekl(a)...

ste v pohodicke ze to cele prekladate, ale uz vas nebudem tolko chvali, aby Vam nestupla sláva do hlava :D:D:D:D:D:D:D

Anonymní řekl(a)...

__________________________________
chtěl bych se ted zeptat na něco co nesouvisí s touto kapitolou ymslíte že je moody mrtví ? dík za odpověd Phoenix

Anonymní řekl(a)...

smutný:(:(

Erectus řekl(a)...

Sbohem Dobby ;(

Anonymní řekl(a)...

Parada sem myslel ze to konci 23 kapitolou ale pokracujte dal treba az do 1000000 kapitoly nebudu se tlobit:)

Anonymní řekl(a)...

Sin
diky za to co delate, jen tak dale..

Anonymní řekl(a)...

je to dobrý. když to dočtu, tak nemužu odejit a musím čekat na další část :-))

angelsfeelings řekl(a)...

musím říct, že už jste opravdu rychlý. Chudáček Dobby:( J.K.R. udělala v této knížce taková jatka a to to ještě nezačlo. Jak jí znám, tak nejkrutější to bude tak v poledních 5. kapitolách kdy bude určitě Harry bojovat s Voldemortem. Zajímalo by mě taky jak to teď bude s Ronem a Hermionou protože to co se stalo u Malfoyů nemůžou nechat jen tak vždyť to bylo mezi nima jasně vidět. Mno asi se necháme překvapit.

Anonymní řekl(a)...

chudák Dobby, jen mě ve 23 kapitole zarazilo že Draco hned neřek že je to Ron a Hermy protože ty musel určitě poznat. děkuji za překlad nemůžu se dočkat dokončení. Ale jak se říká kdo si počká ten se dočká tak zatím pa

Anonymní řekl(a)...

sMUTNÉÉ.. :(ALE JAK JE TO DÁÁÁÁÁL ?:)

Anonymní řekl(a)...

www.hp.yw.sk: všechno mají sprostě okopčený a ještě k tomu tam mají reklamu, takže jsou nelegální!

Anonymní řekl(a)...

super, vážně díky, že překládáte!!!

Anonymní řekl(a)...

Muh... bude to ete neska do konce? pllls??

Anonymní řekl(a)...

No fuj, koukla jsem na chat a není tam nikdo kromě spoileristů a zvědavců, kteří jim to hltají :o(
Opravdu to takhle má fungovat ???

Anonymní řekl(a)...

to je smutný,vůbec sem nečekala ze dobby umře!

Anonymní řekl(a)...

tyjo to je smutnýýý chduák Dobby !!!

Anonymní řekl(a)...

další záchvat slz:'( bože...chudák Dobby:( ae jinak díky za překlad:)

Anonymní řekl(a)...

kdy to bude cely?

Anonymní řekl(a)...

super diky moc... ste super ;-) jak se to vidi z dalsima pokracovanima...??? ;)

Anonymní řekl(a)...

dík za překlady!
jinak jak tu nade mnou píšou o tom kopírování...proč nepoužijete kódy, který zakážou označení a kopírování textu?

roninW řekl(a)...

ha ha , koukám, že někdo zapoměl moderovat příspěvky, mě to nevadí, hlavně že se překládá.
Poznámka k příběhu - Harryho mozek funkuje asi opravdu jen ve stresu, v té chvíli přebírá iniciativu instinkt, jeli to skutečně instinkt. Knihu jsem nečetl, jen mě napadlo, co kdyby Brumbál udělal vlastní viteály? třeba zlatonku, knihu a zhášedlo ?..to byl jen nápad.

Anonymní řekl(a)...

Tvl ste husty typci!!!!a diky za ty kapitoly uz se tesim na dalsi Dik!

Anonymní řekl(a)...

no teda, vy jste se ale rozjeli!!! to je rychlost, to musim pochvalit. jinak preklady jsou cim dal lepsi, nejaky ty chybky prehlidnu, no super!

Anonymní řekl(a)...

auuuu!! zemrel mi doby!!!!! ja budu brecet celou noc!!!!! *fnuk, fnuk*

Anonymní řekl(a)...

Ten hnusák ,který to kopíruje je pěkně vyčůraný! Jen kazí tvrdou práci Fénix týmu! :(((((

Anonymní řekl(a)...

To bylo strašně smutný ='((

Anonymní řekl(a)...

dobrá práce, docela mě pobavilo když sem projížěl net a našel hned 4 weby kde prakticky probíhá závod a kompletní překlad sedmmičky :P nepamatuji si že by se něco takového dělal kůli nějaké jiné knize, sice nejsem zrovna fanda toho žánru ale toto je opravdu chytlavé ... jinak zatím o 2 kapitoly vedete :) tak dotoho!

Anonymní řekl(a)...

nikdy sem nemyslel na dobbyho. vzivote by me nenapadlo ze zemre pro harryho ale ted kdyz to najednou prislo mi prijde ze je to ta nejhorsi, nejtragictejsi a nejsmutnejsi obet v HP. dokonce i horsi nez brumbal, ptz dobby se obetoval:o(

Anonymní řekl(a)...

já asi du o5 nonstop, a budu hlidkovat jestli tu neco nepribude... TO CEKANI JE UDESNY!:(

Lisaak řekl(a)...

Prosim, kdy bude dokonceni? Maj jit chrupat, nebo pockat..? Kdo vi :-(

Anonymní řekl(a)...

ja ci dalsi kapitolyyyyyy!!!:(:(

Anonymní řekl(a)...

ja ci dalsi kapitolyy!!!:(:(

Lisaak řekl(a)...

Prosim, kdy bude dokonceni teto kapitoly? Mam dilema - jit spat, nejit spat? .. desny

.. a diky za fofr, jedete jak drak

Anonymní řekl(a)...

roninw: to je blbost... copak si nečet, že k vytvoření viteálů je potřeba vraždit??

Anonymní řekl(a)...

Proboha, jak tu někdo navrhoval, nedávejte do syntaxe značky zakazující kopírování textu. Na tom tmavém podkladu to moje oči odmítají číst a tak si to kopčím do Wordu a tisknu. Děkuji že jste a můj oblíbený skřítku, doufám že páneček tam nahoře bude na Tebe moooc hodný... :-(

whetstone řekl(a)...

Fúúh. No aspoň zomrel tak, ako túžil - pri záchrane Harryho. Ked ste na začiatku napísali, že koniec je smutný, chvílu som sa bála, že umrie Hermiona. Netreba adrenalínové športy.. :)

Anonymní řekl(a)...

Jste vážně skvělí!! Už se nemůžu dočkat pokračování :)

Anonymní řekl(a)...

já nemůžu říct víc než ,,Tým Fénixe jste prostě sekáči´´

Anonymní řekl(a)...

2 roninw: jasne zhe si dumbledore nespravil horcruxy... sice tam o nom J.K.R. napisala vselico ale tie horcruxy by jej nepresli... na to az moc prezentovala dumbledora ako cloveka ktory odsudzuje delenie duse a ktory vidi harryho prednost v tom, ze je jeho dusa cela vdaka comu dokaze milovat a voldemort nje....

Anonymní řekl(a)...

Lidi schyluje se k zaverecne bitve!! A valka bohuzel prinasi obeti...nebo jste si mysleli ze budou umirat jen smrtijedi?

roninW řekl(a)...

to atewai:
Dík, to si už vážně nepamatuji, je to přece jen pár let, jen mě zajímá jak autorka vysvětlí to množství náhod, a hlavně nález meče.

Anonymní řekl(a)...

ja taky prochazel net a na nejakym webgarden nebo jak to znelo tam taky kopirujou to co taDY MATE!!!!!!!!!!!TAK SI DAVEJTE BACHA PROTOZE VAM STRASNE FANDIM

Anonymní řekl(a)...

Teda lidi brečela sem u pětky když umřel sirius...u šestky když umřel brumbál..a teďka umřel dobby a já brečím zas :-( všechny nejlepší postavy odcházej:´(..

Anonymní řekl(a)...

mám z toho úplnou depresi!! chtělo by to ještě před spaním malinkatej kousek 24. kapitoly, kde se řeší něco jinýho než dobbyho smrt, abych aspoň trochu přišla na jiný myšlenky:(
díky a hoďte tam nějakou veselejší pasáž:)

Anonymní řekl(a)...

výborna prace jen tak dál, už se nemužu dočkat na dalši překlady.
Děkuji celemu Fenix týmu.

Unknown řekl(a)...

prosím, prosím pospěšte si, já vim, že děláte co můžete, ale honem honem, chtěla bych si eště trochu počíst, než pudu chrupat, prosím hodte tam další část, je to jako droga, bez toho nemůžu vůbec spát a kvůli vám (ne, že bych vám to zazlívala) ponocuju dlouho do noci a budto čtu, nebo netrpělivě vyčkávám další kapitolu.

Moc za všechno dík.
P.S.: sem blbá, že po vás chci rychlost, ale já si prostě nemůžu pomoct

Anonymní řekl(a)...

nevieto kdo bol ten dedo ktoreho voldy zabil v tej vezi??

Anonymní řekl(a)...

to roninW: Ale při tvorbě viteálů musíš někoho zavraždit. Brumbál a 3 vraždy kvůli svému životu? To mi k němu nepasuje.

Anonymní řekl(a)...

atewi-co ty vis jestli nevrazdil

Anonymní řekl(a)...

mhaha.. můj překlad.. klaňte se mi.. ne dělám si srandu, a předem se omlouvám jak za pravopisné chyby, tak za nesmyslné části, zvlášť v části která ještě neni zveřejněná ;d

Anonymní řekl(a)...

MILÝ FÉNIXŮV TÝME !!

Jste úplně úžasní:-)
Sice si koupím i knihu, abych měla celou sbírku, ale Váš překlad nemá chybu!

Iskandara řekl(a)...

ste vážně super, že to překládáte:o)) moooc vám všem děkuju!!!

Anonymní řekl(a)...

kratura je strasne divne slovo..kreacher je lepsie

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, prosím kohokoli jestli by mi neposlal odkaz na HP7 v angličtině.. moc díky.

Anonymní řekl(a)...

jj, kdy bude další kousek hotový, abych věděl jestli mám jít spát nebo ne?

Anonymní řekl(a)...

fakt dobra prace!!! prekladam si to pres pc translator bo se uz nemuzu dockat pokracovani ale stoji to za hovno mnoho slov je zkomolenych nemluve o slovosledu...
uz se tesim na dalsi pokracovani
thx FT
mikee

Anonymní řekl(a)...

Tak co jak to vypada s dokoncenim kapitoly? Mas stejne dilema jako nekdo nademnou - jit spat, nejit spat.
Jinak ale valite.

Anonymní řekl(a)...

Ten stupid z www.hp.yw.sk si okopčil vážně všechno! Ale úplně všechno. Dokonce i to, že "kapitola byla dokončena"! Divim se, že při svym IQ neokopčil i komentáře...Idiot...

Anonymní řekl(a)...

jujda dobby cos to udelal budes mi chybet:'(

Anonymní řekl(a)...

mozno ze treba vrazdit a mozno brumbal aj vrazdil necitasl si z ked bol v herryho veku bol zly? teoreticky mohol zrobit viteal ale ja tomu neverim tiez

Anonymní řekl(a)...

Vypadá to že Malfoy jde do sebe;-)
...no konečně

jinak ten překlad je PARÁDNÍ, moc děkuju:-*....vypadá to na další probdělou noc, ale to čekání se vyplácí

Anonymní řekl(a)...

Fňuky fňuky Sbohem Dobby.........................................................................................................já cu další kapitoly plosičky

Anonymní řekl(a)...

Atewi , myslis ,ze brumbal nikdy nikoho nezabil ? ... ta teorie o vitealech mi prijde zajimava....

Anonymní řekl(a)...

tak co, uz to bude? nebo treba aspon dneska? nechci nalehat, ale nevim, jestli mam jit spat nebo ne...

Anonymní řekl(a)...

Ahojky.Moc vám děkuju,protože sama ani slovo nepřeložim.Takže jen tak dál.Už sem nedočkavá.Papa

Anonymní řekl(a)...

šmarjá to je smutný:,-(( mě to normálně rozbrečelo....ale jinak jste klasa lidi!!díky moc

Anonymní řekl(a)...

tu bude tu ta kapitola kompletní ješte dneska?? zaviraj se mi oci ale chci si to precist co nejdriv...pospeste si pls

Anonymní řekl(a)...

Do haje....zabili mou oblibenou postavicku......Bez Dobbyho to nebude ono (alespon pro me)....Nevim nevim,ale tenhle dil se asi bude dost spatne natacet....tolik mrtvejch....to se snad behem 3 hodin ani neda stihnout

Anonymní řekl(a)...

Aka dilema...ist spat, alebo zostat hore..hmmm. : ))
ale ste skveli, zboznujem Vas

Anonymní řekl(a)...

Ron je pořádnej borec, kopat se zlomeným kloubem, to se mi nějak nezdá

Anonymní řekl(a)...

kdy bude dokonceni?????????????

Anonymní řekl(a)...

mam jit spat?:-D Ja jsem strasne nedockava, takze i kdybych uz usinala, tak tu proste budu az do dokonceni kapitoly:-) teda na zadne strance jsem netravila tolik casu, jste fakt paradni!!!!

Anonymní řekl(a)...

Zacina to byt tezky masakr, je mi to fakt lito, ale bude mnohem hur, bohuzel jsem si minuly tyden precetl Mladou frontu a tam byl vycet zabitych hlavnich kladnych i zapornych postav, verte mi pobrecite si mnohem vic. Uz ted me to desi, nemam odvahu desit ty z Vas, kteri to jeste nevite :o((((((((((

Anonymní řekl(a)...

Me uz z toho asi vazne hrabe:)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,jen jsem chtěla napsat jak jste mě potěšili s překladem,je to moc super,knížku si určitě koupím,ale nemůžu se dočkat jak to dopadne proto čtu tento překlad. Takže vše moc velký dík,jste super,já louskám zatím jednišku v angličtině,časem se třeba dopracuju i k 7
Tak hodně zdraru do další práce :-))

Anonymní řekl(a)...

joooooooo sem snad prvni kdo to precetl cely parada:) pokracujte nechci jit spat

Anonymní řekl(a)...

Teda vy nás napínáte :D

Anonymní řekl(a)...

supr, další kousek
ať už další...

Unknown řekl(a)...

robite na to snad naschval ze to seknete vzdy v najnapinaveksich chvilach????

Anonymní řekl(a)...

KDO UMRE JESTE NEMELI UMRIT JEN DVA? A TO UZ UMRELI POSUK A DOOBY

cuca řekl(a)...

Načo sa tam pre boha potrebuje dostat, ked ON ma ten PRAVY meč?????

Anonymní řekl(a)...

Toto ma vcelku pobavilo:
...řekl Griphook a jedním prsem si kroutil tenkou černou bradku...
-Nedokážu si to představit :)

Anonymní řekl(a)...

pro Kamilku: kapitol je, myslím, 36. Je to tak, překladatelé? :) nebo mam špatný info :(

Anonymní řekl(a)...

inac nemate za co za ten typ. a jkr vravela o 2 hlavnych postavach a asi dobbyho a moodyho nepovazuje za hlavne postavy

Anonymní řekl(a)...

Je to super. Moc diky.
Ale nejlepsi bude az dojde k nejaky 35 a 1/2 kapitole a tam bude neco ve stylu jako "vrahem je...." a dalsi stranka chybi - pockejte si na oficialni preklad :-))
Asi bych se potrhal smichy......ale hned potom bych zacal premyslet o nejlepsim zpusobu sebevrazdy a nez bych ji vykonal, sel bych postupne najit vsechny cleny Fenixova tymu, abych na nich ty vymysleny zpusoby nejdriv otestoval.
Ale pevne verim, ze clenove Fenixova tymu nejsou takovy mudlovsky smejdi jako ja.
Jako ja proto, protoze jenom mudlovskej smejd by dokazal vymyslet muceni horsi nez prosluly CRUCIO! A co by bylo horsi muceni, nez kdyby se, po mnoha probdelich nocich pri cekani na dalsi cast prekladu, na konci objevilo - to je konec pockejte si do ledna:-))

Anonymní řekl(a)...

Díky, díky, díky!!! Letošní prázdniny budou nezapomenutelné! Už jen tím, že se najdou lidé, kteří dokáží nezištně udělat něco pro jiné! To si budu dlouho pamatovat. A je to větší zážitek, než číst knihu klasicky, nepřipadám si sama ... :-)

Anonymní řekl(a)...

A TO MÁ BÝT ZASTRAŠOVÁNÍ NEBO CO??? TO CO JE NAPSÁNO NAHOŘE ČERVENÝM PÍSMEM... NEPŘEHÁNÍTE TO TROCHU??? CO SI O SOBĚ SAKRA MYSLÍTE? ŽE JSTE NĚJAK ÚŽASNÍ?????

Anonymní řekl(a)...

Nic proti vam jen takova poznamka k překladu pro pobaveni:

„Ne, Harry Pottere,” řekl Griphook a jedním prsem si kroutil tenkou černou bradku,

Jinak tymu posilam mnohe diky ja takovy neanglictinar :-/ bez vas bych musela dlouho cekat na zatraceny albatros neu vyda cesky preklad

Magdaléna řekl(a)...

Každý kousek je fajn, už se těším na další. Ať se Vám dobře a rychle překládá. Díky za to.

Anonymní řekl(a)...

sice nadáváte ostatním že kopírujou váš web ale přitom třeba záhlaví a zápatí stránky máte okopírovaný od hp7...to je trochu ubohý

Anonymní řekl(a)...

Probůh! Je mi třicet a brečím při čtení Harryho Pottera. Stáří už po mně hňápe... Je to super. Jen tak dál. Úplně jsem se do toho zažrala.

Anonymní řekl(a)...

Sedím tady jak přibitá a nemůžu se dočkat pokračování. Počkám si, stejně bych neusnula! Jááá seee těšíííííím!

Anonymní řekl(a)...

to nejste schopný přijmout kritiku????

roninW řekl(a)...

Doby mě překvapil, vůbec mě nenapadl, spíš bych řekl že to koupí Krátura....myslíte že je to všechno? ti dva?... já myslím, že to bude horší, Weasleyovců je jak much, někoho z nich autorka jistě obětuje, kromě Rona, toho si snad nedovolí nechat umřít, protože jinak skoro nikdo nezbývá (těhotnou snad nechá). zpět k viteálům, Brumbál mohl čestně udělat jeden, obětoval sebe...jeho smrt byla nějaká divná, ale končím s touto divokou spekulací, jen jsem si krátil čekání.

Anonymní řekl(a)...

To co děláte pro ty méně šťastné je fascinující. Sám anglicky něco umím a už jsem téměř u konce (nemohl jsem vydržet čekání na další kapitoly), ale český překlad se srozumitelně formulovanými větami je opravdu fajn. Pro ty co čekají na překlad dalších kapitol: máte se nač těšit, je to totiž opravdu fascinující. Dík Vám, kteří trávíte svůj volný čas překladem...

Anonymní řekl(a)...

=( Dobby ne... Vám Děkuji, že to překládáte... vážně patří Vám velké DÍK...UŽ SE těším na zbytek, více než na vánoční dárky a to už je co říct...doufám, že to bude ještě dneska...

Anonymní řekl(a)...

Už se těším až to vyjde na papíře :o) Jste super.

Anonymní řekl(a)...

jen takova drobnost nejsou chraneni prekazeci kletbou (coz je myslim impedimenta)ale Fideliovym zaklinadlem (Fidelius Charm) aspon tak to myslim bylo prelozeno a zmineno v HP a vezen z Azkabanu, kde Harry u Tri Kostat vyslechne jak si o tom povida Minerva s Korneliusem myslim(uz presne nevim kdo dalsi tam byl ale myslim ze to vysvetlovali madame Rosmerte)

Anonymní řekl(a)...

Ano zemřou jen dva lidé kteří mají s příběhem hodně co spolkečného a já vím kteří, ale nebudu vám kazit radost z čtení. Jen podotýkám, že Pošu a Doby nebyly jedny z hlavní ch postav. Obě hlavní postavy co zewmřou byly od prvního dílu a ve všech dílech.

Kdyby to někdo nevydržel, tak na stránkách dnes je to celé odhaleno...

Anonymní řekl(a)...

nejen Pošuk a Doby, ještě umřel Petigrow - červíček
a zemře ještě Lupin a další ale kdy to nevím vím je tohle, Harry Ron i hermiona přežijí, Hary zabije Voldemorta, i když ze začátku zemře, no však uvidíte, bude to zajímavé ještě

Anonymní řekl(a)...

nevite gdy obycejne byvaji dalsi casti kapitoly?ja uz su strasne nervozni.....

Anonymní řekl(a)...

No jo ale co jsem slyšel tak dva z hlavnějších postav. Ikdyby to teda byl s hodně přimhouřenýma očima Pošuk tak Dobby asi mezi ně přecejen nepatří.

Jinak musím pochválit úroveň se hodně zlepšila. První kapitoly mne teda od Fénix týmu připadaly dost neohrabaný ale teď jde opravdu vidět ten pokrok. Jen tak dál a držím palce ať to jde čím dál tím líp a hlavně ať už jsme u konce
:-)

Anonymní řekl(a)...

No jo ale co jsem slyšel tak dva z hlavnějších postav. Ikdyby to teda byl s hodně přimhouřenýma očima Pošuk tak Dobby asi mezi ně přecejen nepatří.

Jinak musím pochválit úroveň se hodně zlepšila. První kapitoly mne teda od Fénix týmu připadaly dost neohrabaný ale jde opravdu vidět ten pokrok. Jen tak dál a držím palce ať to jde čím dál tím líp a hlavně ať už jsme u konce :-)

Anonymní řekl(a)...

diky moc za preklad,vim,ze to pise hdne lidi,ale ste fakt borci,jo a mozna,ze by taky prospelo nam rict,jestli uz mame jit spat nebo ne,jo a predstava,ze by mel brumbal viteal je dost nerealna a taky souhlasim,ze sou to jatka a pokud se jim to podari dat do filmu..........PS:strasne moc diky za preklad,ale nemohli byste nam odpovedet??

Anonymní řekl(a)...

pls nemuzete nam rict,jestli mame jit spat nebo ne???jinak diky moc za preklad a doufam,ze to brzo dokoncite :-))

Anonymní řekl(a)...

řekl Griphook a jedním prsem si kroutil tenkou černou bradku
jak to dokázal? :)

Anonymní řekl(a)...

Tak snad zítra :-D Každopádně great překlad ;-)

Anonymní řekl(a)...

já ci další :'( Chudinka Dobby, nevěřila sem, že by ho J.K. zabila, ale bylo jasný, že by pro Harryho obětoval svůj život, to sem na něm viděla už ve 2.No nic, du zkusit louskat anglickou verzi, i když nevim, jak to se mnou dopadne :-( Moc díky za překlad.

Anonymní řekl(a)...

chudinka Dobby, nevěřila bych že umře, ale že by položil za Harryho život, to bylo jasný už v minulých dílech :-( no nic, du zkusit louskat anglickou verzi

Anonymní řekl(a)...

juuuj uz sa neviem dockat pokracovania... ani len spat neviem

Anonymní řekl(a)...

Jste opravdu skvělí.Vím, že překládáte jak nejrychleji můžete. Ale prosím,prosím,prosím nepolevujte.Nejím, nespím jen čekám na další kapitoly.Takový nervák jsem ještě nezažila. Už musím brát prášky na uklidnění jinak bych se složila.Ještě jednou mnohokrát děkuji.

Anonymní řekl(a)...

:-D Ale J.K.Rowlingová říkala že umřou 2 lidé.Dobby je však domácí skřiket, tak si myslím že toho vynechala.(a jen tak pro zajímavost...měl by umřít Alastor Moody a Voldemort, ale to jsou neověřené informace).

katulka=* řekl(a)...

prosíím bude tu zbytek tý kapitoly do 9?? musím jit do prace:(((((((pospeste si dííky=*=*=*=*=*

Anonymní řekl(a)...

Jen dotaz... Proč se tahle kapitola a ne žádná jiná spouští na Nové stránce? Ostatní se zobrazily na této jen 24. na nové... Je chyba u mně ve Firefoxu nebo někde u vás?

Anonymní řekl(a)...

mají zemřít dvě z hlavních postav, přičemž nesmíme brát jako hlavní pouze Harryho, Hermionu, Rona a Voldemorta. Ale Lupina, Červíčka, Snapa, Minervu, Hagrida s Drápem apod

Anonymní řekl(a)...

Proč ta Rowlingová musela nechat umřít Dobbyho a Pošuka? Vždiť ti tam hodně zachraňovali životy , ale ne ona je nechá umřít to je fakt HROZNÝ!!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj. Děkuji za skvělou práci. Překládáte snad i v noci, neuvěřitelné! Těším se, až vyjde kniha v češtině, abych si jí mohl koupit, ale musím říct, že tohle čtení (velmi dobrého překladu) je vlastně ještě lepší zábava, než zhltnout knihu za víkend... Díky a hezký den.
Honza

Anonymní řekl(a)...

Musím říct, že začátek sedmého dílu se mi moc nelíbil. Princ dvojí krve byl, co se týká osnovy příběhu, hodně dobrý, zatímco začátek "Relikvií" byl takový, ehm, kostrbatý - úvodní kapitola u Malfoye a potom dvacet kapitol, než jsme zase ke smrtijedům nahlédli? Hodně jsem si sliboval i od Godrikova dolu, ale ta kapitola nic moc nevyřešila (zatím), spíš zkomplikovala roli filmařů - neumím si představit, jak zfilmují Naginiho, který leze Bathildě z krku, aby to už nebyl horor ala Vetřelec... Ale posledních šest kapitol čtu, zase, jedním dechem... Bravo Joy.

Anonymní řekl(a)...

podle me by se rowlingova mela sejit s nejakym psichyatrem.J.K.R. je strajnej masochista. furt tam nikdo umira.

Anonymní řekl(a)...

no tě prsk...už se těším na další kapitolu

Anonymní řekl(a)...

len pre info zomre ich aspom 6 dobrych a zopar zlych !! hedviga, dobby, moody su uz mrtvy a bude ich este vyse! a najvyse ma sere smrt 1 z mojich oblubenych postav ale kdze nechcem byt spoiler tak nepoviem ktorej

Malicharka řekl(a)...

Nemeli umrit jen 2 postavy,ale 2 HLAVNÍ postavy,takze tech ostatnich mohlo umrit treba deset.A taky jich hodne umre.Rekla bych ze jestli to bude zfilmovany,tak tam nebude nic nez mrtvy lidi:)jedna smrt za druhou,aby se tam ten dej vubec vlezl:) Ja uz chci pokracovaniii je to silene napinavy :P

Anonymní řekl(a)...

už prosím další část, je to strašně napínavý, jak droga pls.....

Anonymní řekl(a)...

pojďme dál už se nemůžu dočkat

Kristina Stonjek řekl(a)...

ne jeste jich umre docela dost :)

npelias řekl(a)...

za jak dloudobude další část

Anonymní řekl(a)...

>Anonymní: KDO UMRE JESTE NEMELI UMRIT JEN DVA? A TO UZ UMRELI POSUK A DOOBY

A taky Hedvika, Tonks, Charity Burbageová, několik z ministerstva...

Ty "dva" jsou ve skutečnosti "nejméně dva", a měli být z těch důležitých postav.

>katarina: robite na to snad naschval ze to seknete vzdy v najnapinaveksich chvilach????

:-) Za to nemůžou překladatelé ale autorka. A Rowlingová opravdu kapitoly s oblibou seká v nejlepším.

Anonymní řekl(a)...

a to si harry myslel v 6.díle že už zemřeli všichni kdo ho chránili..zapoměl na dobbyho

Anonymní řekl(a)...

V té věži byl nejspíš Gellard Grindewald ....

Anonymní řekl(a)...

myslíte že Olivander dokáže opravit harryho hůlku?(veme péro z fénixe a dá novy dřevo ne?)

Yanina řekl(a)...

Ach jo, tohle bylo moc smutný, chudák malej Dobby, taková krásná postavička :-(
Už se těším na to, jak to bude pokračovat, už aby to bylo! Jste super, že to překládáte!!! Díky

Anonymní řekl(a)...

Prosím, prosím, kdy má být další pokračování? Nemohla jsem vůbec spát, už od 6 ráno se každých 5 minut dívám, jestli je tam už pokračování. Je to k zbláznění. Jinak jste naprosto úžasní s tím překladem. Děkuju

Anonymní řekl(a)...

vypadá to, že Harry konečně ví,co má dělat :) Jinak díky za překlad, jste nejlepšííí!

Anonymní řekl(a)...

Hurá...supr .....ale chci pokracovani.sem napjatej jak Harry.:)

Marwinek řekl(a)...

pro příspěvek kdesi nahoře...: Masochista je člověk kterej chce aby se mu ubližovalo. Ty jsi chtěl říct že J.K.R. je sadistka čili že ráda ubližuje jiným lidem... :)) Já jen pro přesnost.

Anonymní řekl(a)...

Nexapem, ako mozete dat nazov kapitole po slovnsky Ghul v pyzame, ked po slovensky ghula oznacili ako záhrobného ducha.

Unknown řekl(a)...

Jak to, že Harry zase říká "VOLDEMORT"?
„Bellatrix byla zděšená, když si myslela, že máme ten meč z jejího trezoru. Proč? Co si myslela, že jsme ještě viděli, co se bála, že bychom mohli ještě vzít? Obávala se, že by se o tom Voldemort dozvěděl.”

Marwinek řekl(a)...

Tak to je mocný....

Anonymní řekl(a)...

tak začíná to být husté:)

Anonymní řekl(a)...

Supér,dík moc :)

Anonymní řekl(a)...

začíná to být husté:)

Anonymní řekl(a)...

Moc děkuju, jste opravdu úžasní!!!!Těším se na další kapitolu. Neví někdo, kolik kapitol ta knížka vlastně má????

Anonymní řekl(a)...

Moc děkuju, jste opravdu úžasní!!!!Těším se na další kapitolu. Neví někdo, kolik kapitol ta knížka vlastně má????

Anonymní řekl(a)...

Jste úžasní!!!!!Moc vám děkuju za perfektní překlad!!!
Neví někdo kolik má ta knížka celkem kapitol ??????

cuca řekl(a)...

Akoze WOW.... Voldy ma teraz ten prutik? Som zvedava, co bude robit Harry.... Akoze je to genialne.... Necakala som, ze to bude cele az tak zamotane, ale je to zatial UPLNE uzasne....Uz sa neviem dockat pokracovania!!!

Anonymní řekl(a)...

já jsem neveděla co bych si o tom myslet měla

Anonymní řekl(a)...

Je to zas další hroznej konec kapitoly. Ale jinak fakt díky za překlad, jste fakt dobří

Anonymní řekl(a)...

nic proti, ale at je tu další kapitola, nemůžu bez toho žít.....

Anonymní řekl(a)...

Tý jo... to je pěkně v pr**** co?! Voldemort ma tu hůlku, a ještě k tomu prakticky nikdo z významných Smrtijedů nezemřel!... zatímco tady už se válí:Hedvika,Moody,Brousek,Dobby, a pár méně významných postav... Už by tam mohlo být taky něco hezkýho!! :-/

Anonymní řekl(a)...

no tak to jsem zvedava jak harry voldemorta zabije kdyz ma ted tu hulku....to asi nebude jednoduchy....:)))

Anonymní řekl(a)...

no doprdele je to hrube jak prase!!!!

Anonymní řekl(a)...

Napínavý jak malý gatě( tzn. kalhoty).....

Anonymní řekl(a)...

no, tak uz to konecne zacina vypadat zajimave..

Anonymní řekl(a)...

jste fakt bezva... ale tak nejak mi v tom zmatku uniklo co se stalo s hermioninou kabelkou a tudíž i pláštěm... nevíte to nekdo?

Anonymní řekl(a)...

Ano, ste super, ale zas koniec pri niecom fakt napinavom. Nevie sa dockat co bude dalej. Kazdych par minut sa pozer ci je nieco viac.
Fakt diky za to co robite.

«Nejstarší ‹Starší   1 – 200 z 279   Novější› Nejnovější»