čtvrtek 25. října 2007

FENIX TEAM POKRAČUJE

!!!FENIX TEAM OPĚT NA SCÉNĚ!!!
POMALU SE NÁM HLÁSÍ REDAKTOŘI A TAK OPĚT OBNOVUJEME ČINNOST, DOUFÁME ŽE KU PROSPĚCHU VŠEM FANDŮM HP .. Zájemci o psaní článků pište na:
ICQ 417-384-865
Nyní mi jedna Slovenka dala k dispozici její pokračování HP7. Pokud se vám to bude líbit, uveřejníme další kapitoly :) Navazuje to přímo na epilog


Kapitola č. 2: Riaditelia

Kým Albus, James, Rosie a ďalší študenti zaspávali vo svojich posteliach, na treťom poschodí sa riaditeľka vracala so svojej kancelárie. Potichu otvorila dvere, aby nezobudila prípadne spiace portréty, ale ako si mohla myslieť, väčšina z nich čakala na jej príchod.

Za veľkým dubovým stolom, ktorý zaberal veľkú časť kancelárie, viseli dva najnovšie obrazy. Síce tu viseli už 19 rokov, no boli posledné, ktoré tu pribudli za posledných viac ako 50 rokov a kvôli tragickým okolnostiam veľmi rýchlo po sebe. Teraz všetci upierali zrak na ňu. Napätie v miestnosti by sa dalo krájať.

„ Minerva?“ prerušil ticho nakoniec starý striebrovlasý muž na obraze priamo oproti nej.
„ Je tu, Albus. Druhý syn Harryho Pottera“

Starý muž na obraze sa usmial. „Aký je?“ spýtal sa so záujmom.

„ Podobá sa mu viac, než sa Harry podobal Jamesovi. Má Liline oči, Harryho oči “dodala dojato.
„Ach áno, moja drahá. Všetci sme si obľúbili Harryho, kým tu študoval. Verím, že s jeho deťmi to bude podobné.“

„ Myslím, že James bude oveľa väčší nezbedník ako jeho otec, vlastne sme sa o tom presvedčili už minulý rok.“ konštatovala s úsmevom riaditeľka a posadila sa do kresla tak, aby videla na Brumbálov portrét.

„ Áno, James zrejme nesie meno svojho dedka veľmi hrdo a myslím, že má v sebe veľa z jeho vlastností. Jednou z nich bude bezpochyby porušovanie pravidiel a priťahovanie problémov ako magnet.“ potmehúdsky sa usmial Brumbál.

„ To zrejme každý Potter.“ ozvalo sa ostré zavrčanie z vedľajšieho portrétu. Všetci pozreli tým smerom, kde sa na obraze mračil čiernovlasý kúzelník s dlhým nosom.
„ Ale Severus, myslel som, že už si Harrymu odpustil tých pár vylomenín.“ pobavene konštatoval Brumbál.

„ Pán Potter mal bezpochyby šťastie, že ich všetky prežil v zdraví. Ale máš pravdu, nakoniec som.....“ odmlčal sa. Verejne priznať, že je hrdý na Harryho Pottera bolo preňho nepredstaviteľné. Ten chlapec dokázal veľké veci, to je pravda. Občas ho mrzelo, že sa k chlapcovi nesprával lepšie, ale nakoniec, on bol tiež drzý až na kosť a Severus vlastne nemal na výber. Ale v jednom mal Brumbál pravdu.
Harry bol viac ako jeho matka, než otec, ale on to nebol schopný vidieť cez svoju nenávisť k Jamesovi. Ale teraz svoj názor zmenil. 19 rokov už dumá tu v tomto obraze a čaká, či ten chlapec, vlastne už muž, či Harry niekedy príde a bude s ním chcieť hovoriť. Ale doteraz bolo jeho vyčkávanie márne. Nevýslovne ho to rozčuľovalo. Odhalil tomu chlapcovi svoje spomienky, odhalil pred ním svoje najhlbšie city k jeho matke a ten arogantný chlapec za ním ani raz neprišiel. Ale mohol mu to zazlievať?
Po všetkých tých rokoch, kedy si na ňom vybíjal svoju zlosť na hodinách lektvarov i mimo nich? Ale jedna vec mu ja tak nešla do hlavy. Keby ho Potter stále nenávidel, prečo by.... Nevedel či je to naozaj pravda, za tie roky sa naučil, že nie každá bradavická klebeta je založená na pravde. Ale on to chcel vedieť, musel to vedieť. Pozrel na Minervu McGonagalovú, ktorá si s Albusom vymenila spokojné pohľady a obaja vedeli, čo znamená jeho mlčanie.

„ Je to pravda?“ spýtal sa náhle až riaditeľka prekvapene vzliadla.

„ Čo máš na mysli, Severus?“ Snape na ňu vrhol zlostný pohľad a nevedel, čo povedať. Nechcel tu pred ostatnými priznať, že sa zaujíma o Pottera či o jeho decká, ale ako inak to zistiť? On to naozaj potreboval vedieť.

„Oh!“ Minerva pochopila čo myslí a pohľad do modrých očí, skrytých za polmesiačikovými okuliarmi ju utvrdil v tom, že Snape nie je jediný, kto je zvedavý.

„ Áno, je to Albus Severus Potter, ale myslím, že už som ti to vravela, Severus.“ s miernym úškrnom na tvári pozrela tentokrát do čiernych očí, ktoré boli nepreniknuteľné. Nedali sa z nich vyčítať žiadne pocity, ale ona napriek tomu v nich postrehla prekvapenie.

„ Myslím, že tento chlapec bude iný, než jeho brat. James je veľmi energický a impulzívny. Samozrejme odvážny a čestný ako jeho otec, ale tento Albus, má v sebe niečo viac než len to. Vypadá veľmi skromne a uvážlivo. Zrejme jedna z predných vlastností jeho matky.“

„ Áno, slečna Weasleyová bola zo všetkých Weasleyových najrozumnejšia. Možno preto, že bola jediné dievča v rodine, a tiež bezpochyby najlepšie využila svoj talent.“ Potvrdil Snape bez stopy sarkazmu či irónie v jeho hlase. Počuť Severusa Snapa hovoriť takto s uznaním o študentke, ktorá bola navyše z Nebelvíru bolo naozaj veľmi vzácne. Ale hoci Snape ako učiteľ svojich žiakov naozaj desil, dokázal v nich vidieť skryté schopnosti. Sám pred sebou ospravedlňoval svoje správanie tým, že to bolo len pre ich vlastné dobro.
Nebyť jeho, Longbottom by nikdy nedokončil OVCE z lektvarov a sotva by dnes mohol učiť bylinkárstvo. Tieto dve odvetvia sú spolu veľmi úzko spojené. A mnohí ďalších, vrátane Pottera, mu môžu ďakovať za to,že aj vďaka nemu sa nezlomili v kritickej chvíli. To on ich naučil, ak nie lektvary, tak aspoň postaviť sa svojmu nepriateľovi tvárou v tvár.

So samoľúbym úškrnom sa pohodlnejšie usadil do svojho kresla na obraze a nemo sledoval dianie v kancelárii. Minerva McGonagalová sa znovu zhovárala s Brumbálom, ktorý chcel počuť o každom novom študentovi. Keď mu hovorila o Rosie Weasleyovej a Scoriovi Malfoyovi, jeho oči zaiskrili.

„ Takže nová generácia je v plnej sile.“ prikývol si sám pre seba a zahĺbil sa do svojich myšlienok a spomienok na mladú štvoricu, ktorá svojho času v Bradaviciach študovala.
„ Nová generácia?“ zatváril sa Snape prekvapene. Niečo mu uniklo. V tom mu to ale došlo.
„ Och, pre Merlina. Weasleyová, Potter a Malfoy v jednom ročníku!“ so zlomyselným úsmevom pokračoval:

„ Dal by som čokoľvek za možnosť sledovať opäť túto rivalitu. Ach, ako rád by som si ich podal na svojich hodinách...“ povzdychol a opäť zmĺkol.

„ Nechceme tu podporovať medzifakultnú rivalitu, Severus. Hovorili sme spolu o tom už veľakrát. Od doby, čo som tu riaditeľkou, sú vzťahy medzi fakultami menej napäté, dokonca aj medzi Zmijozelom a Nebelvírom sa jej úroveň značne znížila.“ odpovedala mu podráždene Minerva.

„ Samozrejme, milá kolegyňa. Odkedy je riaditeľom Zmijozelskej fakulty Horácio, nie je už Zmijozel tým, čím predtým. To ja by som nedopustil“ vrčal Snape.

„ Ale no tak!“ pridal sa do diskusie Brumbál.
„Myslel som, že sme si uajsnili, že kým trvala rivalita medzi vedúcimi jednotlivých fakúlt, nemohlo tomu byť inak ani v prípade študentov. Myslel som, že ste sa vy dvaja nad toto už povzniesli, už nie ste vedúcimi fakúlt. My všetci sme boli alebo sme riaditeľmi celej školy a každý z nás pre túto školu urobil veľa, či už ako učiteľ alebo riaditeľ. Tak zahoďme staré predsudky a kráčajme ďalej vpred, spoločne tak, aby aj naďalej boli Bradavice najlepšou čarodejníckou školou v Anglicku.“ povedal Brumbál s úsmevom, no úplne vážnym hlasom, s ktorým nešlo inak, než súhlasiť. Severus mierne trhol hlavou v náznaku súhlasu a Minerva pozerala striedavo na oba portréty.

„ Správne, Albus. Teraz ak dovolíte, pôjdem si ľahnúť, aby sme zajtra zvládli všetko tak, ako je potreba. Viete predsa, aký náročný je začiatok školského roku nielen pre žiakov, ale aj pre nás, učiteľov.“ S týmito slovami vstala z kresla a zamierila k dverám na druhej strane kancelárie, za ktorými ju očakávali jej komnaty.

„ Iste, moja drahá! Odpočiň si, uvidíme sa ráno. Dobrú noc.“ poprial jej Brumbál a venoval jej jeden zo svojich najvrúcnejších úsmevov.
„ Dobrú noc.“ zamrmlal Snape a spolu s ním niekoľko ďalších portrétov v miestnosti. Potom bolo počuť už len tiché zavretie dverí a všetko naokolo sa ponorilo do ticha.



Navštivte www.tipandwin.cz a zasoutěžte si spolu s ostatními fanoušky o 15,000 Kč :)
Nevíte, jak soutěžit? Zde : http://www.tipandwin.cz/_faq.php najdete odpověď :)

Doufám, že jste si naší práci vážili, bavilo vás překlad číst a že ikdyž si pár ubožáčků zkopírovalo překlad k sobě, tak víte, kdo je jeho pravým autorem ;-) Koneckonců návštěvnost přes 80.000lidí denně v době "největší slávy", články v novinách i zmínky v tv jsou toho důkazem ..

Tak jsem sem opět zavítal a vidím, že někteří lidé nemohli najít překlad, a tak jsem sem hodil link :) Pokud byste někdo měl problémy, kontakt na někoho od nás je ICQ: 313-108-918

Český překlad v .DOC je ke stažení zde

Ahoj všichni :)

náš překlad už asi máte a tak co bude dál? Percy založil www.dennivestec.cz, který by mohl být takovou náhradou. Já ještě připravuje soubor pár článků, které o nás byly napsány.



Pár slov od Fénix týmu:

U následujícího textu jsme strávili mnoho a mnoho hodin, takže doufáme, že máte z překladu radost, protože z vaší radosti máme radost zase my, překladatelé. Hrozná věta, co? Co byste taky chtěli, po tolika hodinách korekcí ;-)
Tak tedy pokračujme drobným poděkováním:

Začnu u Roxerda, zakladatele Fénix teamu, to je onen Man with the plan, ten, bez něhož bych tento text dnes nemohl psát. Web pouze nezaložil, sám se podílel na překladu a také na upravení a korekci každé kapitoly, které k nám občas od překladatelů dorazily v hrozném stavu. Je to také ten, který nás popoháněl, když nebyl k dispozici Lukáš, další z našich spolupracovníků, ten, jehož stálé pobídky k rychlejší práci zajistily vyšší rychlost překladu.

Nyní poděkování všem překladatelům, bez nichž bychom byli opravdu ztraceni. Zvolna navazuji korektory, kteří byli často zároveň překladateli. Bez nich by bylo nejspíše možné tento text číst, avšak jen stěží tak kvalitní, jak byl. Závěrem pak finální korekce, s níž jsme strávili mnohem více času než jsem tušil: tady děkuji primárně těmto jménům: Melinho, Gorash, Missbee. Doufám že jsem zapomněl málo lidí, těm se předem moc a moc omlouvám, ale znáte to, no ;-)

Přidávám také dík slovenskému týmu Záškodníků, který našemu webu přidal děťátko v podobě slovenského překladu.

P.S. Poslední dík patří vám všem, kteří jste nás četli/čtete/budete číst. Ciao ;-)

strifer

//

Já bych zase rád poděkoval striferovi, bez kterého by překlad rovněž nebyl. Byl k dispozici téměř non-stop, překládal, korigoval, pracoval ze začátku na slovenské verzi a sháněl a dirigoval ostatní překladatele.

Jeho práce si nesmírně cením a myslím si, že největší odměnou jak pro něj, tak pro mě, tak pro všechny ostatní, byly vesměs kladné ohlasy v komentářích a maily, kterých nám příšel nespočet ;-)
Striferovi ještě svůj dík vyjádřím někdy osobně.

Žádné komentáře: