pondělí 17. března 2008

Epilóg: Pět let poté

Bylo krásné slunečné odpoledne, poslední den letních prázdnin. Ve vsi zvané Godrikův důl bylo toho dne dost živo. Na téměř každém dvoře si hrály děti, zatím co rodiče pracovali na svých starostlivě udržovaných zahrádkách. Ginny Potterová právě přesadila poslední byliny, které pěstovala ve své zahrádce a šla dovnitř, aby si umyla ruce a připravila dětem menší svačinu. Když ji uviděly šestileté dvojčata Elisabeth a Marry-Ann, vrhly se k ní a tahali ji na dvůr, aby si šla s nimi hrát.

„Počkejte, přinesu nějaké občerstvení a přidám se k vám,“ slíbila matka. Pak už opravdu vešla dovnitř a pustila se do přípravy. Ze stolu odložila nejnovějšího Denního věštce, kde se přes celou titulní stránku vyjímala fotka, která visela i nad jejich rodinným krbem. Článek pod ní hlásal:

Denní věštec vám přináší aktuální informace o svatbě famfrpálového hráče našeho národního mužstva, obránce Rychlých šípů, Jamese Pottera. Tento mladý muž, výjimečný hráčský talent se před dvěma dny oženil ve své rodné vesnici, v Godrikově dole, se svou dlouholetou přítelkyní Dianou Norissovou. Celý svatební obřad se odehrával jen v úzkém rodinném kruhu a pozváni byli jen nejbližší rodinní přátelé. Navzdory tomu se nám podařilo získat tuto exkluzivní fotografii a o den později jsme zastihli pana Pottera, který po dlouhém přemlouvání poskytl našemu deníku pár informací. Rozhovor s ním čtěte na straně 3 a informace o jeho manželce, bývalé kouzelnici, která za záhadných okolností přišla o své schopnosti, najdete na straně 4 a 5. V současné době by se měl mladý manželský pár nacházet na svatební cestě, místo pobytu nám však zůstalo utajeno. Další informace přineseme co nevidět.

Ginny si povzdychla. Denní věštec jejich životy rozebírá téměř každý den, hlavně od doby... povzdychla si. Stále to pro ni bylo ještě těžké. V tom se ve dveřích objevila Lilly, ze které vyrostlo opravdu nádherné děvče. Pohlédla na matku a pochopila. Pohlédla na noviny a usmála se.

„Už zas nedají pokoj? Ale ta fotka je moc hezká. Sluší jim to spolu že?“ snažila se matku vtáhnout do rozhovoru, aby zahnala její chmurné myšlenky.

„To ano, ti dva jsou jako jeden. Tak jako já s otcem,“ odpověděla s úsměvem. Když to říkala, otočila se tak, aby skryla potlačované slzy. „Byla to krásná svatba, doufám, že se brzy dočkám i nějakých vnoučat,“ zažertovala a vyhlédla ven oknem, aby zkontrolovala své nejmladší děti.

„Neboj, určitě tě jimi všichni brzy zahrneme, až nebudeš vědět, kde ti hlava stojí,“ popíchla ji Lilly.

„To nevím občas už teď.“

„Neboj, však se nás už brzo zbavíš.“

„Tak bych chtěla, aby jste zůstali doma. Chybíte mi, když jste ve škole,“ povzdychla si Ginny.

„Já vím mami. Ale já už jen rok a pak budu s tebou doma, neboj. A Albus, vždyť ten je doma dost často. Na té jejich univerzitě mají víc volna, než by si jeden dokázal představit. Ještě dva roky a bude z něj známý léčitel. Ten nejlepší na světě, uvidíš. Bude to kapacita,“ chválila svého staršího bratra Lilly.

Jak už řekla, čekal ji poslední rok v Bradavicích a rozhodla se dál studovat na bystrozora. Ginny ji to zprvu neschvalovala, ale Lilly v tom byla po svém otci, pevně rozhodnutá pokračovat v jeho stopách. James a Albus s velkým úsilím dostudovali a zatímco se dal James na dráhu profesionálního hráče famfrpálu, Albus byl s pomocí svého přítele, Severuse Snapa, přijat na univerzitu, aby se mohl stát léčitelem a zúročit tak své výjimečné schopnosti.

Večer, když dvojčata spala a Albus šel někam se svou přítelkyní Sophií, zůstaly Ginny a Lilly sedět samotné v obývačce.

„Dnes nejdeš nikam se Scorpiusem?“ zeptala se Ginny a překvapeně pohlédla na dceru.

„Ne, řekla jsem mu, že chci být s tebou, když zítra odjíždíme. Přijde se rozloučit na stanici a občas mě navštíví. I jeho rodiče jsou určitě rádi, že stráví celý den doma,“ vysvětlila a sedla si blíž k matce. Schoulila se do klubka a přivinula se k ní, jak to dělávala, když byla ještě malá.

„Za pár dní máš narozeniny,“ řekla potichu Ginny a hladila ji po ohnivě rudých vlasech typického Weasleyovského odstínu.

„Hm, mami myslíš, že bych si ten dárek mohla prohlédnout už dnes?“ zeptala se prosebně a Ginny na chvíli zadržela dech. Sama ji to chtěla navrhnout, protože v den narozenin bude ve škole a nebude to moct udělat.

„Accio Lillyiny vzpomínky,“ mávla hůlkou a jedna ze tří posledních lahviček, které stály ve skříňce za sklem, se vznesla do vzduchu a připlachtila k nim. Myslánku měla připravenou a tak jen nalila vzpomínky do kamenné misky a pohlédla na dceru. Chytily se za ruce a než se ponořily do mlhavé tekutiny, zašeptala téměř neslyšně Lilly: „Škoda, že tu taťka nemůže být s námi.“

Ocitly se uprostřed ložnice, kde právě probíhal porod. Harry stál vedle Ginny a pevně ji držel za ruku, když se pokojem rozezvučel dětský křik. Šťastný otec se vrhl k tomu malému stvoření a pohlédl na ni s neuvěřitelnou úctou a radostí.

„Je to děvčátko Ginny. Máme dceru,“ pohlédl na svou manželku a něžně ji políbil. „Děkuji,“ zašeptal a za chvíli už spočinuli ve společném objetí Harry, Ginny a jejich malá Lilly.

Obraz se změnil a Lilly poznala svůj dětský pokoj. Světlo bylo ztlumené a na houpacím křesle, které stálo v rohu místnosti, seděl Harry držíc na rukou malý uzlíček. Musela být hluboká noc, protože v domě nebylo slyšet žádný zvuk a on tu seděl střapatý, v pyžamu a papučích. Zřejmě plakala a on ji přišel utišit. Potichu, aby ho neslyšel nikdo kromě ni, broukal nějakou melodii a děvčátko v jeho náručí pomalu usínalo.

„Jsi má princezna Lilly. Vždy tu budu pro tebe, abych tě chránil a vždy když budeš potřebovat, budu ti na blízku. Nikdy tě neopustím. Mám tě rád srdíčko,“ šeptal j tiše než ji uložil do postýlky.

Další vzpomínky byly na její první krůčky, první slova, na společné výlety s rodiči a staršími bratry, prostě na to, co je pro každého rodiče v prvním roku života jejich dítěte nejdůležitější. Když se vír vzpomínek rozplynul po oslavě prvních narozenin, vrátily se Ginny s Lilly zpět do přítomnosti a oběma po tvářích stékaly slzy.

„Proč nás opustil mami? Proč? Tak moc mi chybí,“ vzlykala Lilly a Ginny ji k sobě přitiskla. I ji chyběl. Víc než kdokoli jiný na světě ji chyběl právě on, protože byl její životní láskou, jejím přítelem, její oporou a otec jejich dětí. Jeho smrt je všechny velmi bolestně zasáhla o to víc, že toho byli svědky.

Vzpomínku na ten den měli Ginny, James, Albus i Lilly do teď živě v paměti. Bylo to před třemi lety, když se společně přes prázdniny rozhodli jet na dovolenou. Dvojčata měla tehdy asi tři, takže se Molly a Artur nabídli, že je budu hlídat. Až do posledního dne bylo všechno v pořádku. Jenže v době Harryho nepřítomnosti se v Azkabanu vzbouřili vězni a rozhodli se pomstít bystrozorům. Jak našli Harryho a jeho rodinu dodnes nikdo netuší, ale obklopili je a sesílali na ně jednu kletbu za druhou. Ginny s Harrym bojovali ze všech sil, aby ochránili své děti a když to už nešlo, vyčaroval kolem nich Merlinův štít. Ten se jako kopule tyčil uprostřed bojiště a v něm chráněné tři děti přihlížely, jak jejich rodiče nasazují vlastní životy pro jejich záchranu. Když Harry vyčarovával štít, jeden z útočníků využil jeho chvilkové nepozornosti a přikradl se zezadu k Ginny. Ve chvíli, kdy si Harry uvědomil, co se stalo, vykřikl neznámý smrtící kletbu, která směřovala přímo na ni. Všechno ostatní se před očima dětí odehrálo jako ve zpomaleném filmu.

„Ginny neeee!“ vykřil Harry a razil si cestu mezi ostatními. Ginny se otočila a uviděla ruku, která ji strhla na zem. Když se konečně vzpamatovala z pádu a uvědomila si, co se stalo, byli už útočníci pryč a na zemi vedle ni leželo bezvládné tělo. Harryho tělo. Opatrně se dotkla Harryho ramene a když spatřila výraz jeho tváře, vydral se ji z hrdla ten nejstrašnější výkřik. Výkřik zoufalé ženy, utrápené nejhorší bolestí, jakou jen člověk může pocítit. Bolestí ze ztráty nejbližšího člověka na světě, ze ztráty milované osoby, ze ztráty smyslu života.

„Neopouštěj mě Harry! Prosím, zůstaň s námi!“ šeptala skrz slzy, které se ji nekontrolovatelně řinuly z očí a objímala jeho bezvládné tělo. Z tmavých oblaků nad jejich hlavami se spustil déšť, jakoby chtěl odplavit bolest, která svírala její srdce.

Tak tedy zemřel Harry Potter, největší hrdina kouzelnického světa, který se do srdcí mnohých lidí zapsal svou skromností, odvahou a schopností milovat i odpouštět. Věrný přítel, milující manžel a otec opustil svět tím nejlepším způsobem, jakým si mohl přát. Položil život za ty, které nejvíce na světě miloval.

„Neopustil nás Lilly,“ řekla skrz slzy Ginny. „Je tu s námi a bude nad námi bdít, tak jako to dělal do teď. Navždy zůstane v našich srdcích.“

Když potom ležela sama ve své posteli, dolehla na ni samota a ona opakovala slova, která zaznívala z jejich úst do tmy každý rok v tento večer:

Naše děti mají dnes,
už o tři roky delší vlasy,
a pláč mi skáče do slov též,
když zas a znova přehrávám si.
Jak padáš k mým nohám,
do prachu v temnotách.

Padla jsem hned na kolena,
můj výkřik zazněl v ozvěnách.
Za víčky jsem našla tlít,
dvě zhasnutá světélka.
Co se děje v mých žilách,
o to se nikdo nestaral.
Nikdo tě nezachytí lásko moje,
když padáš k zemi sám.

Spíš, můj drahý, snad jen spíš,
nevěřím, pojď a vstaň,
to všechno byl možná jen klam.
Spíš, můj drahý, snad jen spíš,
ty musíš k nám zas přijít,
ke štěstí jsme už na dosah.

Tys jediný z nás,
tak blízko u oblaků.

Vydechl mi v náručí,
a od té doby se podvádím.
Že Harry můj snad jen spí,
že tiše za něj vyprávím.
Tak se platí za lásku,
že vedla naše kroky k nám.
Nikdo tě nezachytí má lásko,
když padáš k zemi sám.

„Chybíš mi Harry,“ zašeptala a usnula jako vždy, se slzami v očích.

37 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

super příběhy! Ale tímhle epilogem to autorka úplně zkazila! Tot můj názor!!

Anonymní řekl(a)...

to jo, souhlasím

Anonymní řekl(a)...

bbbééééééééééé!!!!!!!!já si musim pořád opakovat že to je jen příběh,a navíc ne od rowlingový,doufám že začneš psát dramata!!!ne ale fakt,můj názor je podobný,tenhle příběh se třema jakoby knihama byl nej ze všech,ale konec...mě tečou slzy,normálně...trochu ale zvláštní,Harry Potter,který toho přežil tolik,a zabije ho při obyčejnym boji smrtící kletba...mno,ale jinak fakt dobrý,těch jednorázovek by mohlo být více!!díky za skvělý příběhy!!

Anonymní řekl(a)...

Tyhle příběhy byli fakt dobrý.Nějaké úseky mě dohnaly až k slzám.A ten epilog byl báječnej.Děkuju za tyhle povídky.

Anonymní řekl(a)...

Gratuluji to chtělo velkou odvahu
zabít Harryho Pottera. Jinak fakt skvělý čtení.

Anonymní řekl(a)...

Buéééé to je tak smutný! buééééé! já z toho ani neusnu! buéééé!

Anonymní řekl(a)...

Smrt hlavního hrdiny a navíc v epilogu? Špatný konce fakt nesnáším, ale tady něco začíná. Můžeme se těšit na pokračování? Starodávná hůlka má nového majitele, (hůlku přece dědí vítěz) a to by mohlo být ještě napínavý.

Anonymní řekl(a)...

Smrt hlavního hrdiny a navíc v epilogu? Špatný konce fakt nesnáším. Tady, ale něco zase začíná. Můžeme se těšit na další pokračování? Starodávná hůlka má nového majitele (patří přece vítězi). To by mohlo být ještě napínavý.

Anonymní řekl(a)...

No hele píšeš fak skvěle ale zabít harryho pottra podle mě nebil moc dobrej nápad:(:(

Anonymní řekl(a)...

Píšeš uplně super hrozně moc se mi to líbí...ale ten epilog se nepoved!!!zabít Harryho nebyl dobrej nápad...ale jinak super

Anonymní řekl(a)...

super příběh, ale to snad autorka nemyslí vážně????? Já neeeechciiii!!!!!!

Anonymní řekl(a)...

Skvělé až na ten konec. Jak to mohla udělat...?! Četla jsem to v slzách, stejně jako elikviji kdyš šel Harrz za Voldemortem, ale tam to sončilo debře... Docela mě to naštvalo... Asi ji to uš nebavilo... Ale ke zbytku skládám poklonu.

Anonymní řekl(a)...

Příběh výtečný, ale v tom epilogu neměl být zabit Harry Potter...jinak super..

Anonymní řekl(a)...

Příběh výtečný, ale zabít Harry Pottera v epilogu.....to nebyl moc dobrý nápad..ale jinak super..

Anonymní řekl(a)...

Bravo , bravo , bravo . Si skvělá spisovatelka . Všechny tři díli jsou super . To , že si zabila Harryho , ti nezazlívám . Zemřel tak jak by si přál . Bylo by fajn kdyby všechny tři díli byli s filmovány . Garantuju ti , že tenhle poslední by byl největší trhák v kynech a ani jedno oko by nezůstalo suchý .

Unknown řekl(a)...

bylo to moc hezký ale Harry přece nemůže umřít!!!!!!!!!!!!!!!Vždyť ho nezabyl ani Voldemort ani Zmiozel a teď ho zabojou nějaký vězni??????????? to je přehnaný

niki řekl(a)...

bylo to krásný všechny tyhle díly , ale to proste nejde aby Harry Potter mřel po tom vsem a proste to nejde asi to moc prožívám ale slzám sem se neubránila.A je mi taky strasne lito ze je to konec asi to moc prožívám ale kdyz sem si cetla vsechny dily a ted uz ma bejt konec .............bylo to krásny moc dekuju;-(

lulu řekl(a)...

Mno muj názor je takovej že všechny povídky byly super a napínavý autorka má fakt talent ale ten epilog fakt odflákla bych řekla. možná dyby přidala eště jednu kapitolku a popsala tam tu dovču a ten boj tak by to bylo lepší a do epilogu jen napsat jak na něj vzpomínaj.Ale jinak super ale stejnak by bylo nej dyby neumřel niukdo kolem Harryho Pottera bylo vždycky kupa smrti tak bych tam asi už nic takýho nedávala ale jen muj názor že ?? Jinak super a gratuluju

Anonymní řekl(a)...

Prosííím,toto ne!!!!!Harry prostě nemůže bejt mrtvej!!!!!!!!!co kdybys třeba přepsala epilog?Aby byl konečně šťastnej a živej???prosííím,myslim že njesem jediná kdo to chce....PLOÍÍÍÍÍÍMmoc vážně tě prosím ,nemůžu na to přestat na to myslet!prosím...:'(

Unknown řekl(a)...

a co takhle v tom epilogu pokračovat? sice jsem ho nedočetla až do konce ale vymyslela jsem super konec. : Ginny najednou uslyšela divný hlas strašně jí připomínal ten Harryho všechno kolem se začalo třást Ginny si konečně uvědomila co se stalo a probudila se. Celé to byl jen sen Harry byl pořád naživu a holky v postýlkách.

Anonymní řekl(a)...

Zabít Harryho???Navíc když měl ještě malý dvě děti???Bůůůůůů,vy jste mě rozbrečeli!!!Doufám že bude pokračování aspoň jejich synů a dcer!!!!!!!!!Ach jo,Harry Potter mrtvej,tosi nezvyknu!!!!Doufám že v trilogii Eragon nezemře ten Eragon a Safira!!!!:D :D

Anonymní řekl(a)...

podle mně je to super konec, Harry umřel v boji a to je pro něj ta nejlepší smrt

Anonymní řekl(a)...

stejně to musí být hrozný, když vám zemře životní láska. a tak mě napadlo, že harry udělal sobeckou věc, v klidu si umře a nechá se ostatní trápit, kdyby umřela ginny, harry to nějak ustojí, ale ginny je ženská a ta je mnohem citlivější

Anonymní řekl(a)...

No tak, ja bych to zhodnotila něco mezi tim co tady pišou.. nebou dohromady?? jak se vezme..
Jo odvaha zabit Harryho, vlastně proč ne? To beru.. Ale ten zpusob je... No asi bych řekla nedůstoný pro Harryho Pottera.. Nejde o to, že by nezemřel jako hrdina.. ale tak nějak mi to do toho příběhu nesedne.. je to nějaky... divny no..

Anonymní řekl(a)...

fakt dobrý,jsi skvělá,ale zabít Harryho Pottera ,po všem co si prožil, to si nezaslouží, nezabil ho Voldemort ani Zmiozel a zabijou ho nějaký vězni???bééé!!!!nemůžeš to přepsat?????????prosííííím

Anonymní řekl(a)...

Tímhle jsi to opravdu zkazila.... Lucy!? Proč si Zabila Harryho!? Ty si zákeřná! On měl umřít stářím! Se spoustou dětí! Vnoučat! že nejaký kkt ho odpraví! Koukej to zpravit! PLssssssssssssssssssssssssssssssss
Nechci mrtvýho Harryho! Já nechci! prosím! -*fňuk*- Marcuss925

Anonymní řekl(a)...

Zabít Harryho? To nemyslíš vážně? To neudělala ani JKR! Jéžiš, tak ten epilog si asi vymažu z hlavy.

Anonymní řekl(a)...

jako vsechno je uzasny ale tenepilog je vazne moc !!! mohla bys ho vymazat a napsat novy prosim nikomu se to nelibi !!!

Anonymní řekl(a)...

Fakt supr tři díly. Nic nemaž, takhle je to supr. Harry už potřeboval skončit, už bylo unavný slišet jen o jednom hrdinovi furt dokola.

Anonymní řekl(a)...

moc pěkný příběh. když jsem si přečetla ten epilog tak jsem pak ještě nejmíň půl hodiny probrečela

Anonymní řekl(a)...

super sama bych to nenapsala ale ten konec je hrozně smutný, nedal by se změnit a psát další s naším hridou, on nikdy neomrzí, s netrpělivostí na to čekám že přibidou nějaký další příběhy s ním a bude ho číst stále dokola i možná další generace

Anonymní řekl(a)...

nechci se Vas dotknout, ale ctvrte pokracovani HP existuje, hlavnim hrdinou sice neni Harry, ale je to skvela povidka. pro ty z vas kteri nevedi jmenuje se Albus Severus Potter a Stíny minulosti

Anonymní řekl(a)...

Cele je to uzasny ale Harry POtter fakt nemel zemrit

Anonymní řekl(a)...

Neeeeeeeeee to jste mi nemohli udělat teď brečím jak želva...Harry prostě nesmí zemříít po tom všem???Má krásné a úspěšné děti..a dvojčátka!!!A mohl mít i vnoučata...Asi si odmyslím ten epilog..Jinak upe úžasnéé příběhy.Děkuju!!P.S. smažte ten epilog prosím xD

Anonymní řekl(a)...

už bylo na čase, aby umřel i ó, velký hrdina XDDDD +nemá ráda Pottra a nestydí se za to+ XDD ale ne... moc hezů =) přečetla jsem všecky ty tři série v podstatě naráz (občas jsem musela spát..XD) a koment dáváš až sem... je to naprosto úžasný =) teda... Teddyho smrt mě dostala... ale je to oužasný =)

Anonymní řekl(a)...

no chtela jsem tu napsat ze je to nej pokracovani HP a myslim ze i JKR by to asi tak nejak napsala...ale ta smrt Harryho tam vubec nemela bejt....nezabil ho Vodemort ani zmijozel tak jak by ho mohli zabit nejaci vezni? a jeste ke vsemu v epilogu...i kdyz myslim ze to Lucy udelala proto aby v dalsim pokracovani uz byl jako hlavni postava Albus Severus...no asi to bylo fakt nej pokracovani ale tu smrt Harryho si radsi odmyslim:D Harry proste zustal s Gin a dvojcaty a muze to pokracovat dal:)

Anonymní řekl(a)...

harry potter zemrit nemel
je neznicitelnej on umre ve veku jako byl brumbal a je nesmisl ze harry je bystrozor tim se vse pokazi