čtvrtek 26. července 2007

Krátké zamyšlení nad 7. dílem

Doplněna další stránka do 18. kapitoly - dopis Albuse Brumbála Grindewaldovi :)

Dovolte mi, abych se ohlédl za dosavadním průběhem 7. dílu. Budu rád za vaše komentáře.

Nejprve se potvrdilo, že děj se bude skutečně odehrávat mimo Bradavice, což mě osobně velice potěšilo. První šok pro fanoušky přišel ve ztrátě Pošuka Moodyho. Nevím jak vy, ale já měl po 4. díle, kdy tam většinou vystupoval jeho dvojník a Pošuka samotného našli až zuboženého tam dole, smíšené pocity a ikdyž se mi postava dvojníka celkem líbila, nijak zvláš jsem k ní citově nepřilnul.

Dále se stalo to, co většina z nás předpokládala - Voldemort kolem sebe shromáždil celkem dost spojenců, což mu pomohlo ovládnout klíčové orgány - Ministerstvo a Denního Veštce. Opět nic zas až tak neočekávatelného.

Sedmnáctiletý Harry se následně vydal hledat další viteály. Nechráněn Brumbálem si na Ministerstvu vedl velmi dobře, nicméně mě zklamal jeho chybný úsudek u Bathlidy - pro zamyšlení:
Jak ona mohla vědět, zda to jsou skutečně oni? Nebylo divné, že za celou dobu nepromluvila? Kdyby měla za úkol čekat na Harryho a dokonce ho poznala, tak by stejně hodně času trávila ve svém domě - proč tam tedy byl takový nepořádek a vrstva prachu? Proč mohl nahoru jen Harry? - Brumbál si byl přece jistý, že může o všem říci Hermioně (i Ronovi, který ale nebyl přítomen).

--> Proč se Harry tedy takto hloupě nechal oklamat?!

Dobrý postřeh z komentářů: Co ten Ronův zkrat? Co dělá?

Uvidíme, čím nás JKR překvapí dále, nicméně doufám, že Harry začne už trochu přemýšlet, snad i Ron, který je velmi náladový.

62 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

no..ehm...ono tam bylo receno ze bathylda je mrtva uz nejakou dobu...a zil v ni nagini takze tohle je myslim odpoved na ty otazky :)

Anonymní řekl(a)...

Namiesto tohto textu si mal radsej ist prekladat :D.Sry za bezocivost,len som nedockavy

Anonymní řekl(a)...

celou dobu nepromluvila,proože by se před hermionou prozrdila,že má hadí jazyk...spíš si říkám kdo byl na tom hřbitově schovanej a kam šel ron...

Unknown řekl(a)...

Presne jak rikas, Harry mi prijde ze ma uvazovani na bodu mrazu, nic si neuvdeomuje, vlastne jsem si v tomto dile uvedomil ze je i docela neschopny, bze Hermiony by byl v ***, zdyt se chystaji nicit Vitealy a on nezna ani kouzla na odpuzovani mudlu a podobne vse dela Hermiona, Harry neudelal temer nic kdyz se to tak veme... v tomhle dile mi proste prijde strasne blby sam o sobe natoz kdyz se prirovna k hermione kdy nema totalne sanci...

Anonymní řekl(a)...

Jj, souhasím se včema co si myslí že slavný Harry Potter neumí vůbec,ale vůbec nic. Všechno co dokázal je jen o štěstí. Já chci aby Potter zemřel.

Anonymní řekl(a)...

caukyyy
mooc vam kuju za ten preklad jste upa uzasni!! :-***
jsem zavisla na tomhle bloguu!
kazdejch 5min se sem koukam ci neni new kaposka!!
fakt jeeste jednou dekuju za ten preklad!!!
PS:kdy bude ta 2.cast kaposky Zivot a Lzi Albuse Brumbala?
ja jsem moc netrpelivej clovek xD
moje blba vlastnost
PPS:jestli budete mit cas tak mi sem hodte koment >>reakci :-)
pp

Anonymní řekl(a)...

paní Bathildové? :D to je dobrej přepis... no, souhlasim, tenhle díl je vůbec divnej. rozhádaná "trojka", to už samo o sobě ničí iluze. natožpak fakt, že Harry je totálně neschopnej čehokoli, vůbec neuvažuje, v kapitole se pořád jenom omílá, jak nikdo nic neví a nic zvláštního se neděje. myslim, že by se tahle část knihy dala pořádně okleštit a nic by se nestalo... už se klepu na další kapitoly, až děj dostane trochu větší spád. zatim to vypadá jako mrtvej bod

Anonymní řekl(a)...

souhlasim s tim co tu bylo receno ale sem vazne zvedavej jak to harry vyresi s tou hulkou bez ni je v ***.a harry je skutecne natvrdlej.ale kratura je nejvetsi master!:-)

Anonymní řekl(a)...

Mě by teda víc než Harryho chytrost zajímalo, kde je Ron, když se s Harrym pohádal. Kam šel?? Je v Doupěti a všecko prozradil nebo mlčí a dělá něco pro řád??? Ataky by mě zajímalo jaks e snim zas H + H sejdoukdyž je už teď nemůže najít když jeopustil.

Anonymní řekl(a)...

Hej..nechci být protivná, ale čtu originál, a tam Harry ty antimudlovské kouzla umí taky, je sice vůl, pokud jde o Bathildu, a bez Hermiony a Rona by byl v dupě... ale nechtěla bych vidět sebe na jeho místě :-) a to s tím Ronem se vysvětlí, jen se nebojte... ale zas na druhou stranu...každý z těch tří má nějakou tu mouchu... Hermiona ráda ztrácí nad sebou kontrolu a panikaří, Harry s Ronem prokazují nedostatečnou dávku intelektu, rádi se hádají...tak nějak jsou vyrovnanější šance, když jsou spolu :-) Jen mě zaráží, proč ho tam Hermiona nechala jít...podle mě Harryho vidí moc růžově...no nic..dost žvástů..Dobrou noc přeji vám všem :-) Lujik

Anonymní řekl(a)...

myslím, že za to může ten viteál, že má Harry pomalejší myšlení než jindy a s Ronem to taky pěkně mávalo musíme si počkat jak to JKR vyšpekulovala

Peťa řekl(a)...

hej.. aj podla ma tu ten viteal zamlzuje usudok.. ale neviem co by ste robili vy keby ste na jeho mieste.. ja myslim,ze to iste.. mne skor bolo divne,ze Hermy nijak nereagovala... ale mozno za to mzoe ta ponorka, strach o seba a blizkych... fakt.. ja byy na ich mieste tak sa zhrutim po 5. min., ale mozhol by zapnut trosku mozog... ze co asi tak moze chciet Voldy od vyrobcou paliciek?
no nic.. konicim.. som zdesena a necem citat konec (hl. ked ho uz viem)
Zadar Persefona

Anonymní řekl(a)...

K tomu zacatku komentu, tak autor se podle me nezamyslel nad tim jakto ze tam byl prach atd, ale spis nad tim proc jim to neprislo divne. Jinak si mylsim, ze vse v te kapitole bylo celkem vysvetleno. Byla uz stara a senilni podle informaci, takze to znamenalo to ze je ticha a to ze uverili tomu ze by mel jit s ni Harry sam oduvodnoval tim ze mozna brumbal chtel aby to predala jemu osobne.
Jinak to ze je Harry skoro neschopnej sem sledoval i v minulych dilech, ale tady se to cim dal vic rozrusta. On ma proste jediny stesti, ze ma sileny stesti :)

Anonymní řekl(a)...

mno bathylda je mrtva byl to vlastne nagini..... tak nejak uvazuju jestli v tom krovi neby schvanej ron.... mno ja spat s hermionou ve stanu tak nevim nevim...... a jsem hrooooozne netrpelivej covek tak sup dalsi dilll... p.s.: jste best!!!!

Anonymní řekl(a)...

podla mna je to uplne v prdeli..... ron sa nauci lietat bez metly, na vysavaci... harry slohne voldemortlovi palicku, s kerou moze robic co sa mu zaxce.. a hermiona sa ozere a bude si spievat..
Voldemort sa vyucii za krajcira a bude sit papuce.
brumbal vstane z hrobu, kde sa v r|t| skrabe a pojde sam hladat tie vitealy,. pretoze rowlibngova tu zo setkych urobila absolutnych tupcov. este rozmylsam, ze preco VVV nebol miesto nagini v tom dome?? saq ho mohol zabit a bolo by po parade. aaaaaaaaaaach, cakam dalej a aj tak si to znova precitam, tento prvy dojem je na hofno--- dikes translatorom....

Unknown řekl(a)...

Já osobně si myslím, že ten medailon ještě sehraje nějakou důležitou roli.. navíc mi to s tím medailonem připomíná hodně Pána Prstenů.. zatím nejsem příliš nadšena.. ale obdivuji překladatele..

Jastisu řekl(a)...

Zaujala mě ta část- Sami, ve stanu, v jejich věku :-)

Za normálních okolností by si asi každný normální kluk nechtěl jen čtvrt roku povídat. (obzvlášť kdyby Hermiona vypadala jako Ema Watson :-))

nadruhou stranu je fakt, že normální kluk nečeká, že ho někdo zabije. Furt je to ale kluk.

A neřekl Ron něco ve smyslu. Dobrá, vybrala sis jeho? A když vezmem v potaz, že Potter je stále "trošku pohádka".... :-)

Ztráta Pošuka mě nějak nezasáhla (dyť on vlastně nic za celej děj neudělal)

U bathildy se harry choval jak důvěřivej hlupáček. Pokud by Bathildu prověřil Brumbál, věděla by o Ronovi a Hermioně.

Největší šok nastal v minulé kapitole- zlomení Harryho hůlky. Voldemort teď může s ledovým klidem použít tu svoji. Pokud ovšem Harry nezachrání Oliwandera a Fawkes neobětuje péro. Nebo, Harry dokáže sesílat kletby BEZ HŮLKY....

Anonymní řekl(a)...

Zarážející je také, že knihomolka Hermiona několik měsíců (vyplněných víceméně jen skrýváním se) naprosto ignorovala knihu od Brumbála. A to se prosím snažili urputně najít nějaká vodítka a zjistit co jim Brumbál chtěl dědictvím naznačit.

Anonymní řekl(a)...

reakce na ''Já chci aby Potter zemřel'': Já jsem nikdy neměla Harryho v oblibě a říkala jsem si, že by to bylo docela reálný, kdyby ten konec nepřežil, protože to zatím všechno vyhrál jen díky neuvěřitelnýmu štěstí... Ale pak jsem se nad tím zamyslela - jak by Rowlingová mohla zabít Harryho?? Přece je to knížka, kterou čtou i mladší - nemyslim, že by pro ně bylo nejlepší, kdyby umřel ten jejich největší hrdina - stačí jen, když se podíváte na premiéry HP atd. - děti v kloboucích, hábitech... A i když to těma posledníma dílama přitvrzuje, tak to vždycky skončilo dobře, Harry vyhrál a všichni byli šťastní..:)) Já bych se tohohle konce nevzdávala, právě v něm je to kouzlo.. Ale ta beznaděj v těch posledních kapitolách... To by muselo být opravdu OBROVSKÝ štěstí, aby se z toho dostali...:/

Anonymní řekl(a)...

Z Harryho teda nejsem na větvi...vše dělá Hermiona...v tom máte naprostou pravdu.Má cenu být ještě vzhůru???

Anonymní řekl(a)...

jako myslím že Harry prostě chtěl slyšet rpavdu hnal se zatím aby se něco stalo a nepřemýšlel já se munedivým stává se to je fajn že hrdina knížky neneí neomylnej a ajko to že už Voldemortovi dvakrtá v téhle knížce utekl je dobrý moc dobrý.

Anonymní řekl(a)...

není Ron někde s těma skřetama a Deanem Thomasem? Myslím, že se vrátí k Harrymu s nějakou moc zajímavou a důležitou informací.

Anonymní řekl(a)...

no mých pár postřehů a nesrovnalostí

ad řád: v první kapitole se smrtijedi dušují jak ovládli na ministerstvu důležitého člověka o pár kapitol později (nebo možná hned v té druhé.. nějak mi to splívá) lidi z řádu tvrdí že o tom ví, ale nic s tím nedělají! Oni prostě jen ví a pak se diví, že nám jakoby náhodou ministerstvo padlo.. K čemu pak ten řád je? Jako informační síť je super, ale kde je pak ta výkoná?

ad nasazení Voldemortovi loutkové vlády: Ministerstvo v "pondělí" příjde o ministra, v "úterý" má nového a ve středu změní svou politiku o 180°! To jsou všichni kouzelníci opravdu tak blbí, že si nevšimnou, že má najednou ministerstvo stejné názory jako Voldemort? Tvrdé akce proti "nižším" rasám... ministerstvo začnou řídit lidi kteří tam nikdy předtím nebyli a je veřejným tajemstvím, že jsou to smrtijedi atd. Navíc se zná totožnost, když né 100%, tak aspoň 90% členů řádu a ministerstvo je klidně nechá běhat po světě - Napřiklad ronova tátu, o kterém se ví, že se u nich Harry ukrýval až do svatby.. Podle toho jaké Voldemort užíval praktiky za minulé války (umučení Nevillových rodičů, aby vyzradili už nevím co) měla být už celá W. rodina mučena a nebo pobita protože Harry je pro Voldemorta to nejdůležitěší. To nám z ničeho nic změknul? Navíc měl být už odstraněn celý řád. Vždyť je to jediná organizace, která mu působí škody a klade překážky.

Je docela logické že počínání hlavních hrdinů postrádá jakoukoliv taktiku a strategii. OD dětí to člověk nemůže čekat - viz. ronova hádka s harrym na téma "Víme co vůbec děláme?". Ale co už logické není je to že Voldemortovo vedení války postrádá jakoukoliv strategii a zatím to vypadá tak že Voldemort se stal vládcem kouzelnického světa jen proto že je stejný haluzák jako harry.

Zatím mi to příjde že jediná postava, která měla své kroky připravené opravdu dopředu a věděla vždycky co a proč dělá byl jedině Albus. V předchozích knihách i Voldemort, ale v téhle sám Voldemort neví co dělá, protože kdyby to věděl...

Autorka by si o světových tyranech a o jejich nástupu k moci měla nejdřív něco přečíst než začne psát podobné hlouposti.

Jo a pro ty co řeší, že byl Harry a Hermi spolu několik nocí ve stanu samy a "nic se nestalo", tak těm doporučím číst místo HP7 Leo. Je to DĚTSKÁ LITERATURA! No a Hermi miluje Rona a ne Harryho a Harry je stejně nadrž.. pardón.. chci říct má plnou hlavu Voldemorta.

A co se týče Batyldy tak se harry nechal oklamat protože se B chovala jako podivín a H věděl že B už asi nebude při smyslech, tak jako v devadesáti. Nepořádek se dal vysvětlit tak, že tam už byli smrtijedi a ona se utekla někam schovat (viz Princ Dvojí krve a Slughorn a jeho maskování)

Zrovna tyhle vaše problémy jsou dosti pěkně v knize popsané a vysvětlené a když ne teď budou vysvětleny později.

Anonymní řekl(a)...

Je mi celkom ľúto,že táto skvelá knižka sa končí.JE MI TIEž ľúto toho,že v nej umreli tak skvelé postavy.Nemôžem si odpustiť smrť Siriusa.Mne harry potter nepripadá ako román pre deti,ale skôr ako tragédia alebo horor.Je to v podstate dosť krutá knižka,ktorú som si zamilovala. BUDE mi veľmi smutno,pretože táto knižka ma sprevádzala dosť veľa rokov.
Ak by niekto chcel kontakt na mna moje ICQ 401689460
Rada pokecám o tejto knižke ktorú číta celý svet;)

Anonymní řekl(a)...

jo no, 7 není jak se zdá úplně nej. dílem jakým mohla být, zdá se mi to nějakým způsobem odfláklé, Hery vůbec nepřemýšlí, jinak podle mně bude nebelvírův meč schovaní v Chroptící chýši - neboli jak se říká pod svícnem je největší tma
P.S. jinak překlad je skvělej, jen tak dál

Anonymní řekl(a)...

uvědomte si že jsou spolu sami už jak dlouho a ještě jim visí na krku ten šílenej medailon a nemaj co jíst, já bych dávno už někde visela na stromě :-)

Anonymní řekl(a)...

no je to tak.. harry je daky slaby w tomto diele... stale newiem pochopit jak mohol byt tak sprosty a na cintorine sa nezastawil pritom hrobe kde bol ten znak !!.. eee on musel najst rob svojich rodicow i ked newiem naco mu to bolo dobree... a este nechapem ako sa moze hnewat na Brumbala za to ze mu nepowedal o tom ich spojeni :D.. kto by nazval spojenim ked ma niekto rodicow pochowanych tam kde ten druhy ??? :D...a inak mna to ze pochybuje o Brumbalowi dost ssere !!. nebyt neho je daaavno mrtvy :D>. zachranil ho uz w prvom diele !!.. potom w piatom .. a nebyt neho tak Voldemorta nikto nebude wedet zabit pretoze niekto newie o tom ze Tom Riddle si dokazal sprawit 7 vitealow !! .. to je wsetko.. sorry ak nebudete rozumet niektorim slovam ale som slovak :o)))

Anonymní řekl(a)...

Me pripada naladovy spis Harry nez-li Ron. Kazdopadne diky a uz se tesim na dalsi kapitoly :)

Anonymní řekl(a)...

Pekny shrnuti ... ja jen doufam ze se k nim nak zahadne zase Ron pripoji, pac mi tam celkem chybi. A jak uz tady rikal nekdo v 1. komentari, v Bathylde zil ten had ne. Jen mi prijde divny, ze byl Harry tak lehce zmanipulovatelnej, kdyz s ni sel nahoru. Tesim se na dalsi dily :)

PedyMaster řekl(a)...

Podle me se Harry uz od konce sesteho dilu chova priserne. Napriklad k hermione se casto chova jako by to byla pritez a ne osoba ktera je s nim uplne od zcatku a xkrat mu zchranila zivot. Celkove me prijde ze harry mel byt trochu jinaci. Ja treba nechapu jak o nich ten had vedel kdyz jsou pod plastem a celkove je to takove zvlastni.

Anonymní řekl(a)...

Proc se nechal oklamat? Protoze je to Potter! Vzdycky jsem rikala, ze je magor, ale ted vidim, ze je dokonce stupidni magor! Nikdy nic neudelal sam, vzdycky mu pomahal nekdo jiny nebo nahoda a stesti. Umiraji kvuli nemu jini a proc? Protoze to je Harry Potter, Ten, ktery prezil!! Podle me je tato kniha jen velkou slataninou, hloupym vtipem, spatne naspanou fanfiction a jednou obrovskou lzi! Ehm..pardon, ale musela jsem.. To se neda..

Anonymní řekl(a)...

já mechápu o s tou hůlkou tak něják mi to nedává smysl vždiť jí měl harry v jednu chvíli v ruce a pak jí pustil že jí zasáhlo to kouzo???? a kdyby ano tak si nemyslim že by Hermiona když jim zachraňovala život měla čas hledat Harryho hůlku

Anonymní řekl(a)...

Na me to taky pusobi, ze je Harry neschopny, na druhou stranu Hermiona je radioaktivni a kdyby ta kouzla delali ostatni, tak se citi nevyuzita, takze Harry i Ron si zvykli na to, ze Hermiona resi "provoz" - proste chlapi :-)
Co me na Harrym rozciluje na jsou ty jeho neustale pochybnosti - v tomto dile momentalne o Brumbalovi - posledne to bylo o otci atd. - je idealista jak svina, vsechno ma bud bile nebo cerne.

Anonymní řekl(a)...

ja si teda myslim ze ten harry je cim dal vetsi trouba....a rowlingova to vymyslela moc dobre ze jim tam dala nakou zenskou do party...ale jak je videt hermiona taky uz ted ztraci nervy...vzdycky ty dva aspon trochu uklidnila nebo jim otevrela oci..ale ted..:/.. ale zase si myslim ze harry neni az zas tak uplne blbej.:)..je to prototyp chlapa co musi zachranit svet..taky sem si nikdy nevsimla ze by bruce wilice nak zavratne uvazoval a premyslel..:P

Anonymní řekl(a)...

Jak je mohla poznat? No myslim ze on jako jeden z mala lidi by se sel podivat na hrob a dum svych rodicu ve tme a v dobe nastupu Temneho Pana.
Nemluvila: Tak i 107 teticka Muriel tvrdila ze je senilni sotva se hejbala. Proc sel nahoru jen Harry: Ve chvili kdy mate sanci ziskat zbran na zniceni 1/7 duse Temneho Pana vam bude vadit byt osamote s babou co vam saha po prsa zjevne bez magickych schopnosti...

Unknown řekl(a)...

bože. To je debyl. O větším jsem ještě v žádné jiné knize nečetl. :D
Kdyby to nebyl takový pošahaný LUCKER, tak ta sága knih skončí na první straně, protože se pro něj rodiče neobětujou a on by nepřežil. Stejně tak to je ve všem každých chcípne aby toho kkt zachránil. Já to nechápu. Proč se na něj prostě Brumbál nevysral? Mohl si v pohodě zabít Toma sám a potom jenom dohledat viteály. Taky to byl debyl, když udělal takovou kravinu :D

Anonymní řekl(a)...

Přijde mi, že se vám ta knížka moc nelíbí. Mě se líbí :-) Je jiná než ty předchozí. Myslím, že Harry v hlavě přeci jen něco má, jen jedná impulzivně, nechává se ovládat city. Když šel do Bathildina domu, viděl před sebou jen to,že tam může být meč, a potom i fotografii toho zloděje a nic jiného ho nezajímalo. Neuvažoval nad tím, že to může být past. Ron je mnohem hloupější. Myslím, že sám by to nezvládl ani jeden z nich, ale jako trojka jsou super. S tou hůlkou mě napadá, když Voldemort zabil jeho rodiče, ani jeden z nich neměl u sebe hůlku. James ji odložil, když se vracela Lili nebo tak nějak (nebo to bylo naopak), takže ta hůlka by tam pořád mohla být a Harry by si ji mohl vzít (jinak sehnání jiné hůlky bude opravdu obtížné). A myslím, že Ron se skrývá, že není v Doupěti nebo někde a možná, že se je snaží najít... Dokonce si začínám myslet, že Harry by mohl být viteál, nevědomky udělaný.
A to proto, že Harry je s Voldemortem spojený, i proto, co dělá ta hůlka, Voldemort si vyměnil hůlku a pokusil se Harryho zabít, nešlo mu to, třeba on sám prostě nemůže zničit svůj vlastní viteál. Navíc to vypadá, že nemá kontrolu nad svými vyteály, kdyby cítil, že je Brumbál ničí, tak by se postaral o to, aby je měl neusátle u sebe, což znamená, že by se nedozvěděl, že udělal z Harryho viteál. Nevím no, možná to je nesmysl, je to veliká záhada a bude mi docela smutno, až přeložíte celou knížku a nebude co číst, co řešit...:-((

Anonymní řekl(a)...

Zaprvé bych chtěla moc poděkovat za překlad ... že tomu někdo věnuje svůj volný čas ... No a za druhé musím říct, že sedmý díl Harryho Pottera je zatím jediný, který má očekávaný, nedovysvětlený, nepřekvapivý, nalajnovaný a jak jsem četla, tak trapně končící děj ... Což mě trošku mrzí, myslela jsem, že po šesti skvostech přijde fakt vyvrcholení a ne jen "nějaké" dokončení.

Anonymní řekl(a)...

No já si myslim, že nám by to taky moc nemyslelo bejt w jeho situaci...si to wemte..imporwizujete...často nemáte co jíst a newíte kde a co hledat a newíte kdy wás kdo přepadne...určo se to pohne...to by Rowlingowá nebyla Rowlingowá, kdyby newěděla co dělá a neměla každý písmeno promyšlený...

Anonymní řekl(a)...

hej ten harry je uplnej blb, ron se začal chovat jak rozmazlenej fracek, ale jak to vypadá, hermiona myslela úplně na všechno, bez ní by harry fakt byl ztracenej, nejenže nedokáže zabít blbýho hada, ale eště si nechá přelomit hůlku!!:D ...zajímalo by mě co bude dělat a snad se tam začne něco dít, protože toto je úpadek

Anonymní řekl(a)...

omg vsak jak by si vzala viteal na krk hermiona, tak by uvazovala jak harry, premyslejte trochu

viteal se snazi nejak poskodit ty co jej chcou znicit, tak to bylo i s tim prestenem a brumbalovou rukou, tady medailon pusobi na mysl

Anonymní řekl(a)...

je pravda ze harry ma zatemnenej mozek, ale at uz cokoliv tak neco umi, jinak by je v patym dile nemohl ucit a naucit patrona a podobne...ja si myslim ze on umi spoustu veci, jen je proste nevyuziva, podle me se ted dej zacne rozdelovat a nemuzem se divit, ze se tam zacne jednat "na vlastni pest", uz jen z nazvu kapitol ktere nas cekeji(ne hned ted, ale vyhledove) napr.
24. kpitola: vyrobce hulek(ze by oprava hulky?)
26. kapitola: Gringottovi
27. kapitola: Konečné místo pro úkryt
28. kapitola: Chýbějící zrcadlo
29. kapitola: Stracený diadém
30. kapitola: Propustění Severuse Snapea (prepusteni ve významu "máš padáka!")
31. kapitola: Bitva o Bradavice(konecne akce!)
32. kapitola: Starší hůlka(to bude zajimavy :-))
33. kapitola: Princův příběh(tedy jestli jeste bude zit;-))
34. kapitola: Opět les
ja se nejvic tesim na kapitoly 30-33, i kdyz vim ze tam zemre spoustu kladnych hrdinu, no proste to bude boj, ve kterem vam harry dokaze ze neco umi, skoda ze si to budu moc precist az za dva tydny, no aspon to bude cely:-D

Anonymní řekl(a)...

hmm me by zajimalo jedine harry mu je 17 takze ma erekci a hermiona menstruaci.myslim za na tohle rowlingova nepomyslela a deti v 8-12 letech uz dospivani neco vedeji tak nam tu nerikej at mame cist prasackej casopis leo

Anonymní řekl(a)...

Tak podle me je prave tato sedma kniha a zejmena tyto kapitoly tim nejpravdivejsim, co Rowlingova mohla do tohoto pribehu vlozit.

Proto se to taky zda nekterym nestravitelne, nepochopitelne a rikaji, ze Harry se chova jako hlupak. Je to ale presne NAOPAK. Harry se chova jako clovek. Libi se mi, ze ho Rowlingova nevykresluje trapne a naivne jako chrabreho hrdinu, ktery nema zadne chyby, za kazde situace se chova chladnokrevne, ma genialni a briskni usudek a vzdy vitezi, nici zlo a zachranuje dobro.

Myslim, ze prave tim, jak se pribeh odviji, dodala Rowlingova tomuto "jednoduchemu" pribehu hloubku a prostor. Mne je takovyto Harry velmi blizky. Naprosto citim jeho rozpolozeni. Zkuste si predstavit, jak by bylo vam! Jak byste se chovali vy v jeho situaci!

Jeho nitro je neustale drasano prichazejicimi vzpominkami na rodice, na jeho blizke, ktere mel a nema a uz mit nikdy nebude. Ten, ktery mu byl po rodicich a Siriovi nejblizsim ochrancem a radcem zemrel a on byl jeho smrti pritomen, aniz by mohl (jako u rodicu i Siria) jakkoli zasahnout a cokoli na tom zmenit, ackoli k tomu mel TAK blizko = u Siriovy i Brumbalovy smrti citi "zavineni".

To, cemu veril (Brumbalova velikost, cistota, neposkrvnenost, boj proti cerne magii) se mu zacina hroutit, protoze ve stejne chvili, kdy kolisa v absolutni duvere k Brumbalovi a je zmitam nezodpovezenymi otazkami a pochybnostmi - PROC mu tento nejblizsi clovek nepredal a nerekl vic, ho zastihnou lzive informace, ktere maji tak snadny pristup do jeho rozkolisane mysli.. a jeho mysl sama se priklani k temto lzim... Je bezradny, nalomeny, pocituje vztek, hnev, litost a to vsechno vyustuje v naprostou bezradnost.

Ke vsi te rozkolisanosti se pridavaji nejen Holoubkove lzi, dopadajici tak na urodnou pudu, ale i zla a temna moc vitealu, ktera bere Harrymu silu, odvahu, ktera mu svazuje ruce i mysl. Vyrcena Ronova obvineni mu podrazeji nohy a neustale trci v jeho mysli jako zabodnuty jedovaty sip. Pochybuje o Brumbalovi a nejvic pochybuje o sobe. A jestli mel sam v sebe a sve schopnosti aspon malou kapku viry, pak zlomenim hulky o ni prisel. Uz nema nic. Citi se sam, ztraceny, zatraceny, opusteny, oslabeny. Ma pocit, ze zkazil vse, ze zklamal, a ze vlastne nema ani proc a za co bojovat. V jeho mysli je v tuto chvili Voldemort vetsim vitezem, nez kdyby Harryho zabil.

O to vetsi ale bude Harryho sila a touha, az prijde neco, co mu pomuze odrazit se od tohoto absolutniho dna. At uz to bude myslenka, napad, nahodna udalost, setkani nebo pratele...

Nechtejte jen, aby Harry vitezil nad Voldemortem. Sledujte taky jeho samotneho. To, jak mu je a cim prochazi. To je "druhy" (jiny) rozmer Rowlingove knih. Neni to jen zapas Dobra a Zla, ale taky Harryho vnitrni bytostny zapas s jeho vlastnim zivotem.

p.s. pro Fenixuv tym : primlouvam se o nenapadne zruseni cenzury, pokud se stav komunikace "vylepsil". Se zlem se musi clovek umet vyporadat, represe nikdy k nicemu nevedly (jen k pokriveni vztahů). Krome toho.... je to ponekud "nepruzne".

Anonymní řekl(a)...

Jak tak koukam - posledni prispevek tady je par minut po devate a u aktualni 18. kapitoly kratce pred devatou. A ted je skoro poledne. To jsou skoro 4 hodiny komentovaneho ticha. To je bida. No jo no, cenzura je svine.....

Anonymní řekl(a)...

Nechci dopředu vyzrazovat konec ,ani děj. Jen že vše napsal deník Dnes v jeho recenzi- jak to dopadne, kdo umře atd. Nwm jestli to mam brát jako podraz.

Anonymní řekl(a)...

Harry je rozmazlenej fakan, kerej by si zasloužil pár set facek xD jako takovýho naivního sebevědomího pitomce sem už dlouho neviděla. Blbej jak cesta do práce. Měl se vrátit do Bradavic a o vitealy se měla postarat sama Hermiona, ptž ona jediná tam něco dělá....ne něco..ona dělá uplně vše. Na jejím místě bych odešla a nechala Harryho na pospas osodu...on by se nedožil ani dalšího dne...s jeho inteligencí...je tupej bo riskuje všechno pro nic a de mu jen o sebe. HErmi je podle něho jen přítěž. nic víc...

Kniha je sice napínavá, ae nesmyslná. není nijak výrazně lepší. Jako umře tam polovina lidi co tam vystupovali...Rowlingové prostě stoupla sláva do hlavy a je z ní stejnej nafoukanec jako z Potteříčka. Navíc mi kniha dost připomíná pana prstenů. Sou někde v čdu, ani newí kam jdou, nemaj co jíst a maj medajlon na krku, kerý je ovládá....trochu sejný, ne?

jinak mě taky Harry nasral jak se tak rozkřikl naLupina..copak ten černovlasí tupec nechápe že on sám nezmůže nic? jeho odzbrojovací kouzlo nikoho nezabije a mdloby na tebe taky ne.

Taky podivná změna Rona mě zaskočila...další netypická kravina. Starýý Ron by se tak nikdy nezachoval....Rowlingové hrabe..koza jedna....tak pokazit poslední díl....

Anonymní řekl(a)...

no, je tam řečeno, že Batylda je mrtvá.. a Nagini žije v ní... to by možná vysvětlovalo ten zápach zkaženého masa...a neuklizený dům. No... a Nagini jako had je nemusel vydět... mohl je cítit. Vždyť i Filchova kočka Harryho cítila pod neviditelným pláštěm. ;) A k Ronovi.. mám špatný poit, že ho Rowlingová nechá objevit až v nějakém klíčovém okamžiku na konci knihy... např. v Bradavicích.

Anonymní řekl(a)...

Jak už tu bylo několikrát řečeno,Harryho demence mi také vadí.Co se týká Rona,tak už s ním jednou konflikt měl a Ron se choval podobně-třetí díl.I když tady je to poněkud nelogické,nejprve je všechny Harry prosí,aby šel sám a oni trvají na tom,že se přidají a pak najednou Ronovi rupne v kouli,že nemají plán,že je to dlouhé,že neví kam jít atd.Hlavní hrdina mě rozčiluje podobně jako v pátém díle,kdy se také choval jako malý fracek.Tam to asi značilo pubertu, ale těď by mu mělo být 17.S tou jeho tupostí je to zkrátka od autorky krapet přehnané.Ron se určitě objevit musí,protože má Brumbálovo zhasínadlo,což určitě bude klíčové-dokonce bych řekl nejzásadnější. Harrymu jeho hůlka už možná bude k ničemu,protože Voldemort o tom spojení ví a snaží se mu zabránit-dost možná použije jinou.Jsou tři možné varianty:1.Harry najde Olivandera a ten mu hůlku spraví.2.Harry se pochlapí a získá Voldemortovu hůlku,i když k té by měl asi odpor 3.Co se vlastně stalo s Brumbálovou hůlkou? Už si to sám nepamatuji. Knížka je jinak napínavá a drží se klasického scénáře-uvrhnout hlavního hrdinu na pokraj zoufalství,vytvořit dojem neřešitelné situace,aby na úplný konec mohl slavně zvítězit....aspoň doufám.Přidávám se také k tomu,že mi vadí podobnost s Pánem prstenů-negativní moc viteálu,moudrý Brumbál-Gandalf, i když Gandalf se do příběhu vrátil.Tak to je asi všechno;-)

Anonymní řekl(a)...

No, dys pomineme tezke deprese a nespavost:D tak se me tendle dil ZATIM libi.....

Primo me bije do oci, jak se Rowla snazi Héryho co nejvic potopit a dostat ho az na dno, aby se z nas vytratily vsecky nadeje a pak bude sok a vsecko se zvedne...jenom doufam, ze to nesklouzne k nakymu kyci...
takze PORAD CEKAM, JAK SE TO ZACNE LEPSIT....ale aby to nedopadlo jak posledne....jak sem cekala, ze se CEDRIK zvedne a rekne, ze dobry... (neni pochyb, ze styl meho uvazovani je na urovni 1 - rocniho Héryho, takze ehm..)

Mam pocit, ze konec knizky bude mit vyzneni neco jako VYTEZ, HM DOBRY, ALE ZA JAKOU CENU....

--Tonxová

Anonymní řekl(a)...

Ako som už raz písala, podľa mňa je Moody nažive- veď je to jeden z najlepších aurorov na svete ak nie je on sám najlepší... okrem toho, jeho telo sa stále nenašlo....

Včera moju teóriu potvrdil tento obrazok http://gallery.the-leaky-cauldron.org/picture/168594 kde vidno otrhaného Moodyho s otvorenou náručou... znamená to, že prežil? Podľa mňa ÁNO...

Hermy46

Anonymní řekl(a)...

Lupin a Tonksova zemrou, stejne tak nekolik Harryho spoluzaku. Snape zabije had Nagini, ale staci jeste Harrymu pres myslenku v myslance sdelit, ze cely to byla jen kamuflaz a Brumbal to mel spocitany mnohem driv (bylo to cely domluveny). No a jak tu rikate, ze nic neumi...neumi, ale vi toho vic nez Voldemort, coz se Voldikovi stane osudnym.. konec je uriznuty, ale jinak celkem dobry :-D

Anonymní řekl(a)...

Že by Harry mohl víc používat mozek se mi zdálo už v šestce. Rona celkem chápu, jak má můj chlap hlad, tak s ním není k vydržení :D
Na idnesu je popsaný děj, nečetla jsem to celé, ale ta úvaha, že je Harry sám viteál je zřejmě správna.
Už se moc těším na další pokračování, jste báječní, díííííík

Anonymní řekl(a)...

Misto slovenskyho prekladu radsi makejte na ceskym :D ne fakt ste supr;)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, nejdříve ze všeho chci strašně moc poděkovat úžasným překladatelům, kteří jsou tak skvělí a nás, co sotva složíme anglickou větu, obšťastňují svými dokonalými a profesionálními:) překlady!!!

Docela mě zarazila už čtvrtá kniha, kde byla smrt Cerdica a ještě více mě překvapilo, že na obalu šesté knihy je napsáno "Pro odvážné zvědavce již od 9 let".

Celý směr, kterým se tato sága řítí, mi připadá hodně rozmanitý. Jen si srovnejte první díl s pátým a bude tady jasné, že Rowlingová dokázala tu úžasnou věc, která se nepodaří většině spisovatelům - Nechala Harryho růst, dala mu prostor a rozměr, dokázala, že to není jen fiktivní postava nějaké knihy, ale Harry je taky jenom člověk(-kouzelník);

Jako malý věřil v lásku, měl určité sny ve spravedlnost a rodinu, sny, které mu upírali právě Dursleyovi, a které díky té sklíčenosti jen kvetly. Jo, dětská duše je tak čistá a nádherná. Ovšem postupem času Harry sny ztrácí. Snad tím, že poodhalil roušku dospívání a zklámání lásek nebo jen viděl smrt a sny splaskly jako bublifukové bubliny. A jestliže taky někdo vykládá, že se chová jako idiot - NE, CHOVÁ SE JAKO ČLOVĚK(-KOUZELNÍK). Kdo z vás v se v sedmnácti snažil zachránit si holý život, i když už si všichni mysleli, že jste mrtvý? Nejde ho odsuzovat za to, co dělá. To, jací nakonec jsme z nás dělají naše vlastní chyby.

Harry už nikdy nebude věřit malé shrbené stařeně, která jej povede samotného po svém domě. Harry už nikdy nebude věřit, že to všechno byl jen sen a on se probudí v jedenácti v přístěnku pod schody. Už nikdy nebude takový, jaký byl dřív. To prostě nejde nikdy u nikoho a sotva u Harryho, který toho prožil nějak hodně, na to, že je mu 17 (To Albus v jeho věku vyhrával soutěže a začínal si za chvíli psát s Grindewaldem. Nebil se na život a na smrt s vy-víte-kým).

Jinak, zase jsem se nějak rozkecala ... Raději mlčím a jdu psát do Wordu :-D Jinak pěkné čtení HP7 a ještě jednou velký dík našim velkým překladatelům, bez kterých by tu dneska jen sotva lidi vykřikovali do tmy, že "Ten Harry je fakt ale debil" :-)

Meg

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, žádám o radu - jak nasrtavit v blogu seznam příspěvků (ne archiv), aby se na stránce i po kliknuití na odkaz zobrazil právě jeden příspěvek, jako je tomu tady. Uz vážně nevím. D9ky za pomoc

Anonymní řekl(a)...

je to velice jednoduché...dokonce je to následně i vysvětleno...Lupin se zmiňoval, že půjde o vysoce pokročilou magii. Bathylda v té době už nežila nebo alespoň ne tak jako dříve.. Byl to v podstatě sám Nagini, který měl upozornit svého pána kdyby hp přišel...a nemluvil, protože by se poznalo, že má hadí jazyk...opravdu mi nejde do hlavy, co je na tom tak nepochopitelného

Anonymní řekl(a)...

omg, to víme. nepochopitelná je jen harryho důvěřivost po tom všem, co prožil

Anonymní řekl(a)...

no, ehm... to co bylo napsáno, o tom že Harry je dement, nic neumí, bych asi vysvětlil tím, že to jsou překlady, ne ůplně kompletní, ale hodně dobré, to mi věřte. Já jsem knihu dočetl ve strředu, a teď, když se mi všechny zážitky pořádně uležely v hlavě musím říct, že kniha dopadne lépe než jsem čekal po přečtení první poloviny a že paní Rowlingová vymyslela možná zatím nejsložitější příběh. Víc nebudu prozrazovat, snad pro ty, kdo jsou ůplně nedočkaví: můj mail je Oromis.E@seznam.cz takže kdo se chcete na něco zeptat, klidně napište.
Pro redakci: jestli potřebujete překladatele, dnes bych mohl dodat pár kapitol, takže kdyžtak písněte na mail..
S pozdravem... AniNechtějteVědětKdo

Anonymní řekl(a)...

Podle me je stejně RON pod kletbou Imerius, leccos by to vysvetlovalo...

Anonymní řekl(a)...

nevim jestli to tady uz nebylo, ale kdyz hermiona cetla o historii toho godrikova dolu tak tam cetla a nejakem frajerovi, ktery vymyslel jako prvni zlatonku..to podle me souvisi s tim ze harry jednu dostal ale vubec se uz k tomu nevratili...kdyztak komenty na icq 319476252 nudim se:) preklady jsou fajn, ale zavisly na nic opravdu nejsem, ale i tak jen pokracujte

Anonymní řekl(a)...

já to prostě nechápu Harrymu je 17 a místo toho aby se mu zdály sny jak mu dává Ginny za keřem tak se mu zdá o Voldemortovi...ten má ale ulítlý erotický předsavy:-D