neděle 22. července 2007

7. kapitola - Poslední vůle Albuse Brumbála


Kráčel horskou cestou v modravém světle úsvitu. Daleko pod ním byl v mlze zahalený stín malého města. Byl člověk, jenž hledal člověka, kterého potřeboval tak naléhavě, že nemohl myslet na nic jiného. Ten, který znal řešení jeho problému, znal odpověď na jeho otázku…?


"Probuď se!"

Harry otevřel oči.
Ležel na skládacím lehátku v Ronově špinavém podkrovním pokoji. Slunce ještě nevyšlo a v pokoji bylo šero. Papušík spal s hlavou pod svým drobným křídlem. Jizva na čele ho bodavě bolela.


"Mluvil jsi ze spaní."
"Vážně?"
"Ano, 'Gregorovitch'. Říkal jsi Gregorovitch."


Harry neměl brýle; Ronův obličej vypadal poněkud rozmazaně.
"Kdo je Gregorovitch?"

"Já nevím, ty jsi to jméno říkal."

Harry si mnul jizvu a přemýšlel. Měl matný dojem, že to jméno už někde slyšel, ale nemohl přijít na to kde.


"Myslím, že ho hledá Voldemort."
"Chudák chlap," povzdychl Ron.


Harry se posadil a už úplně bdělý si stále mnul čelo. Pokoušel se vzpomenout si, co přesně se mu zdálo, ale vše, co se mu vybavilo, byl jen hornatý obzor a obrys malé vesnice položené v hlubokém údolí.


"Myslím, že je v cizině."
"Kdo? Gregorovitch?"
"Voldemort. Myslím, že je někde za hranicemi a hledá Gregorovitche. Nevypadalo to jako v Británii."
"Myslíš, že jsi zase viděl do jeho mysli?" zeptal se Ron ustaraně.

"Udělej pro mě jednu laskavost a neříkej nic Hermioně," pronesl Harry.


"Očekává, že přestanu vídat ve snech nesmysly..."
Zamyšleně se zahleděl na klec malého Papušíka... Proč mu bylo jméno Gregorovitch tak povědomé?


"Myslím," řekl pomalu, "že má něco společného s famfrpálem. Je tu nějaká souvislost, ale prostě nevím, jaká."
"S famfrpálem?" zeptal se Ron. "Nemyslíš náhodou Gorgovitche?"
"Koho?"


"Drahomír Gorgovitch, střelec, co přestoupil před dvěma lety za rekordní honorář ke Kudlejským Kanonýrům . V počtu střel rekordman sezóny."


"Ne", odvětil Harry. "Gorgovitche určitě nemyslím."
"Nech to být," řekl Ron. "No, v každém případě všechno nejlepší k narozeninám!"
"Wow, málem bych zapomněl! Už je mi sedmnáct!" Harry sáhl po hůlce ležící vedle jeho lehátka, zaměřil na přeplněný stůl, kde nechal brýle, a řekl: "Accio brýle!"


Ikdyž byly jen stopu od něj, bylo nesmírně uspokojivé pozorovat je, jak se k němu přibližují, dokud ho nepíchly do oka.


"Pěkné," odfrknul si Ron.


Harry nechal létat Ronovy věci po pokoji, čímž vzbudil Papušíka, který se začal rozčileně poletovat v kleci. Také se pokusil uvázat kouzlem tkaničky jeho tenisek (rozvázat ručně výsledný uzel mu zabralo několik minut) a jen tak pro radost změnil oranžové hábity Kudlejských Kanonýrů na Ronově plakátu na světle modré.


"Poklopec bych si zapínal ručně," poradil Ron Harrymu se smíchem, než si ho Harry rychle zapnul.


"Tady máš dárek. Rozbal ho ale tady nahoře, nechci, aby to mamka viděla."
"Knížka?" zeptal se Harry, když uchopil obdélný balíček.


"Trochu porušení tradice, ne?"

"Tohle není ledajaká knížka," řekl Ron. "To je ryzí zlato: Dvanáct Zaručených Způsobů Jak Okouzlit Čarodějky. Tam je všechno, co potřebuješ o holkách vědět. Kdybych ji měl minulý rok, věděl bych, jak se zbavit Levandule a taky bych věděl, jak začít chodit s... No, Fred s Georgem mi dali kopii a hodně jsem se naučil. Budeš překvapený, není to jen o práci s hůlkou."


Když dorazili do kuchyně, našli na stole hromadu dárků. Bill a Monsieur Delacour právě dokončovali snídani, když si s nimi začala přes pánvičku povídat paní Weaslyová.


"Artur mi řekl, ať ti popřeji vše nejlepší, Harry," řekla paní Weasleyová s úsměvem.
"Musel jít brzy do práce, ale k večeři bude zpátky. Ten dárek nahoře je od nás."


Harry se posadil, vzal čtvercový balík, o kterém mluvila, a rozbalil ho. Uvnitř byly hodinky, dost podobné těm, které od pana a paní Weasleyových dostal na sedmnáctiny Ron; byly zlaté a místo ručiček obíhaly dokola hvězdičky.


"Je to tradice dát čaroději hodinky, když dosáhne zletilosti," řekla paní Weasleyová pozorujíc ho dychtivě od sporáku. "Bohužel tyhle nejsou nové jako ty Ronovy, jsou po mém bratru Fabianovi, a ten nebyl zrovna šetrný ke svým věcem, takže jsou na zadní straně trochu poškrábané, ale..." Víc toho neřekla.


Harry vyskočil a objal ji. Snažil se do objetí dát vše nevyřčené a ona to asi pochopila, protože když ji pustil, neohrabaně ho poplácala po tvářích, potom mávla naslepo hůlkou a vyhodila polovinu slaniny z pánvičky na podlahu.


"Veselé narozeniny, Harry!" volala Hermiona. Přispěchala do kuchyně a přidala na hromádku svůj dárek.

"Není to kdoví co, ale doufám, že se ti bude líbit. Co jsi mu dal?" zeptala se Rona, který dělal, že ji neslyší.
"No, tak pojď, otevři ten Hermionin!" řekl Ron.

Koupila mu nový lotroskop.
Ostatní balíčky obsahovaly čarodějný holicí strojek od Billa a Fleur ("Ó ano, tohle ti umošní nejjemnější oholení ze všech," ujišťovala ho Fleur, "ale musíššš říst přesně co chceš, jinak bys mohl zjistit, že máššš trochu méně vlasů, neš jsi chtěl..."), čokolády od Delacourových a obrovskou krabici nejnovějšího zboží z Kratochvílných kouzelnických kejklí od Freda a George.
Harry, Ron a Hermiona nezůstali za stolem, když přišla paní Delacourová, Fleur a Gabrielle, protože kuchyň byla nepohodlně zaplněná.

„Zabalím ti to“ , řekla Hermiona jasně a vzala Harryho dárky z jeho rukou a pak se jako ostatní vrátila zpátky nahoru. „Jsem skoro hotová, jen čekám než se vypere zbytek tvého prádla, Rone…“

Ronovo breptání bylo přerušeno otevřením dveří na prvním poschodí.

„Harry, mohl bys sem na chvíli přijít?“ Byla to Ginny.

Ron se prudce zastavil. Hermiona ho vzala za loket a táhla ho nahoru po schodech. Harry trochu nervózně následoval Ginny do jejího pokoje. Nikdy předtím tam nebyl. Místnost byla malá, ale světlá. Na stěně byl velký plakát čarodějnické skupiny Sudičky a fotka Gwenoga Jonese, kapitána famfrpálového týmu a Holyheadských harpyjí na stěně druhé. Psací stůl stál čelem k otevřenému oknu, ze kterého bylo vidět na zahradu, kde spolu Harry a Ginny jednou hráli famfrpál proti Ronovi a Hermioně, a kde byl teď postavený velký perleťově bílí stan. Zlatá vlajka na jeho vrchu byla na úrovni okna od Ginny.Ginny se podívala do Harryho tváře, zhluboka se nadechla a řekla: „Šťastné sedmnáctiny“.

„Jo, díky.“


Neustále se na něho dívala. Avšak on nemohl opětovat její pohled, bylo to jako hledět do oslnivého světla.
„Pěkný výhled.“ řekl potichu a ukazoval směrem z okna.
Ignorovala ho. Nemohl ji z toho vinit.


„Nemohla jsem přijít na vhodný dárek, začala. „Nemusela jsi mi nic dávat.“
Toho si také nevšímala.

„Nevěděla jsem co by bylo užitečné, ale ne příliš velké, aby sis to mohl vzít s sebou.“

Rychle se na ni podíval. Nebrečela. To byla jedna z jejích mnoha nádherných vlastností – nebyla ubrečená. Někdy si myslel, že mít šest bratrů ji muselo posílit. Přiblížila se o krok k němu.


„Chtěla bych, abys měl něco, co mě připomene, víš, když se třeba potkáš s nějakou vílou, když budeš pryč a dělat, co musíš.“
„Myslím, že příležitosti ke schůzkám budou teď mnohem vzácnější.“


„Tady je ta stříbrná krajka, kterou jsem hledala“ zašeptala a políbila Harryho jak ho ještě nikdy v živote nepolíbila a Harry její políbení opětoval, bylo to slastné zapomenutí, lepší než ohnivá whisky.

Byla to jediná reálna věc na světe, Ginny, cítil ji, jednou rukou se jí dotýkal týla a druhou měl položenou na jejích dlouhých, sladce vonících vlasech. Dveře se před nimi s třesknutím otevřely a oni od sebe odskočili.

„Oh,“ řekl jízlivě Ron „promiňte“..„Rone!“

Hermiona byla těsně za ním, trochu zadýchaná. Bylo tam napjaté ticho, když Ginny řekla jasným a tenkým hlasem.


„Tak vše nejlepší, Harry.“

Ronovi zčervenaly uši. Hermiona vypadala nervózně. Harry by jim nejraději zabouchl přímo před očima, ale alespoň byl cítit chladný průvan, který se dostal do pokoje otevřenými dveřmi a jeho zářivá chvíle praskla jako mýdlová bublina.

Všechny důvody ukončení jeho vztahu s Ginny, aby se od ní držel dál, vypadaly jako kdyby se vrátily do místnosti s Ronem a veškerá jeho veselá zapomnětlivost byla pryč.


Podíval se na Ginny a chtěl něco říct, i přesto že nevěděl co, ale ona se k němu otočila zády. Myslel si, že aspoň jednou, podlehla slzám. Nemohl udělat nic, aby ji utěšil před Ronem.


„ Uvidíme se později,“ řekl a šel za Ronem a Hermionou z jejího pokoje.
Ron pochodoval dolů přes stále plnou kuchyň až na dvůr a Harry s ním držel po celou cestu krok, Hermiona vystrašeně klusala za nimi.


Jakmile přešel čerstvě pokosený trávník, Ron se na Harryho otočil.


„Úplně jsi ji vykolejil. Co to teď děláš, chceš ji rozhodit?“
„Nerozhazuju ji,“ odpovědel Harry, zatímco je Hermiona dohnala.
"Rone…"
Ale Ron zvedl ruku, aby byla Hermiona potichu.


„Byla opravdu úplně mimo, když jsi to skončil.“
„To já taky. Víš proč jsem to skončil, a nebylo to proto, že bych chtěl.“


„Jo ale teď se s ní líbáš a ona zase bude mít další naděje.“
„Není hloupá, ví, že se to nemůže stát, nečeká, že se … vezmeme nebo …“
Když to řekl, představil si ve své hlavě obrázek Ginny v bílých šatech, jak si bere vysokého, nepříjemného cizince bez tváře.


V jednu chvíli to vypadalo jako kdyby ho to udeřilo. Její budoucnost byla volná a neomezená, zatímco jeho….. neviděl nic, kromě Voldemorta.


„Jestli ji začneš osahávat každou chvíli, která se ti naskytne…“
„Už se to nebude opakovat“ řekl Harry tvrdě. Den byl bez jediného mráčku, ale on měl i přesto pocit, že slunce zašlo. „OK?“


Ron vypadal zpola odmítavě, zpola stydlivě: chvíli pochodoval tam a zpět , pak řekl: „ Dobře teda, tak to jo….“


Ginny se s Harrym tváří v tvář už po zbytek dne nepotkala, a ani jediný pohled nebo náznak toho, že sdíleli více než jen zdvořilou konverzaci v jejím pokoji, nicméně, Charlieho příjezd byl pro Harryho velkou úlevou. Poskytovalo to totiž zmatek, když paní Weasleyová vnutila Charliemu židli, hrozivě zdvihla hůlku a poznamenala, aby se nechal ostříhat.


Jako by Harryho narozeninová večeře mohla natáhnout kuchyň až do prasknutí, i když Charlie, Lupin, Tonksová a Hagrid ještě nepřišli. Několik stolů bylo umístěno od jednoho konce zahrady k druhému. Fred a Georgie očarovali několik fialových luceren, které společně tvořily číslo 17, aby visely vysoko nad hlavami hostů. Díky starostlivosti paní Weasleyové byl Georgův úraz úhledný a čistý, ale Harry si ještě na temnou díru uvnitř jeho hlavy nezvykl, i přesto že dvojčata měli kolem toho plnou vtipů.


Hermiona vykouzlila fialové a zlaté stužky, které ji vylítávaly z hůlky a věšela je po stromech a keřích.

„Fajn“ řekl Ron, když s jejím posledním mávnutím hůlky, změnila Hermiona lístky na pláni ve zlato.
„Máš pro tyhle věci opravdu vkus.“
„Děkuju ti Rone!“ řekla Hermiona, trochu potěšeně a trochu zmateně.


Harry se otočil a sám pro sebe se usmíval. Měl legrační předtuchu, že by mohl najít kapitolu o komplimentech, když si najde čas přečíst si jeho výtisk knihy Dvanáct Zaručených Způsobů Jak Okouzlit Čarodějky. Zachytil Ginnyin pohled a usmál se na ni, ještě předtím, než si uvědomil na svůj slib Ronovi a rychle se dal do řeči s panem Delacourem.


„Pryč z cesty, pryč z cesty!“ křičela paní Weasleyová, přicházející skrze bránu s výrazem obra a zlatonka ve velikosti volejbalového míče poletovala před ní. Několik sekund na to si Harry uvědomil, že to byl narozeninový dort, který paní Weasleyová udržovala svou hůlkou ve vzduchu, aby neriskovala, že by ji dort spadnul na zem. Když dort přistál uprostřed stolu, pochválil Harry:

„Vypadá to skvěle, paní Weasleyová.“
„To nic není, drahoušku,“ řekla něžně. Přes její rameno viděl Rona, jak mu ukazuje palec vztyčený nahoru a dělá legrační obličeje.


V sedm hodin přijeli všichni hosté. Do domu je uvedli Fred a George, kteří na ně čekali na konci uličky. Hagrid poctil tuto událost oblečením toho nejlepšího, a hrozného, chlupatého kabátu. I přesto, že se Lupin usmál, když si s Harrym potřásal rukou, Harry si myslel, že vypadá trochu nešťastně. Všechno to bylo strašně zvláštní: Tonková vedle něho vypadala zářivě.


„Všechno nejlepší Harry,“ řekla, když ho pevně objala.
„Sedmnáct, eh“ řekl Hagrid, když si od Freda bral obrovský pohár vína.
„Šest let, co jsme se poprvé potkali Harry, pamatuješ si to?“


„Matně,“ šklebil se na něho. „Nerozbil jsi přední dveře, neudělal Dudleymu prasečí ocásek a neřekl mi, že jsem kouzelník?“
„Nepamatuju si detaily,“ usmál se radostně Hagrid. „Všechno v pořádku? Rone, Hermiono?“
„Máme se dobře,“ řekla Hermiona. „A ty?“
„Nemám se špatně. Pořád nemám čas, právě se nám narodili malí jednorožci, Až se vrátíte, tak Vám je ukážu.“ Harry nevnímal Ronovi a Hermioniny pohledy, když Hagrid začal hledat něco v kapse.


„Tady Harry, ehm, nevěděl jsem, co ti přinýst, co bych ti mohl dát, ale potom jsem si vzpomněl na tohle.“

Vytáhl malý, trochu chlupatý obyčejný váček s dlouhou šňůrkou, která evidentně sloužila k tomu, aby se váček nosil na krku.
„Je z oslí kůže. Ukryje cokoli uvnitř a nikdo, krom majitele to nemůže vyndat. Jsou vzácné.“

„Děkuju Hagride."
„To nic nebylo.“ řekl Hagrid a mávl svojí rukou velikosti popelnicové poklice.


„Není támhleto Charlie? Vždycky jsem ho měl rád. Hej Charlie!“
Charlie se přiblížil a přejel si jemně svou rukou po vlasech velmi krátkého střihu. Byl menší než Ron, hubenější, s mnohými popáleninami a škrábanci na jeho svalnatých ramenou.
„Ahoj Hagride, jak se vede?"

„Přemýšlel jsem, že jsme si už dlouhé roky nenapsali. Jak se vede Norbertovi?“
„Norbert?“ Charlie se zasmál. „Ten Norský Ostnáč? Teď jí říkáme Norberta.“
„Wow, Norberta je děvče?“
“Oh, jo,“ řekl Charlie.


„Jak to můžeš vědět?“zeptala se Hermiona.

„Jsou o dost vzdorovitější“ řekl Charlie. Podíval se přes rameno a snížil hlas. „Přál bych si, aby si otec pospíšil a přišel. Mamka začíná být podrážděná.“ Všichni se podívali na paní Weasleyovou, která se snažila hovořit s Madame Delacour , ale stále se přitom dívala na bránu.
„Myslím, že bychom měli raději začít bez Artura.“ řekla, a za moment zavolala všechny do zahrady.


„Musel se někde zdržet--- oh!“ Všichni to spatřili najednou: Kus světla, který přiletěl přes dvůr a zastavil se na stole a změnil se na jasně stříbrnou lišku, která stála na zadních nohách a hovořila hlasem pana Weasleyho.
„Ministr kouzel přijde se mnou.“
Patron se rozptýlil do vzduchu, nechajíc Fleuřinu rodinu dívat se v němém úžasu na místo, kde zmizela.


„Neměli bychom tu být.“ řekl okamžitě Lupin.

„ Harry, promiň. Vysvětlím ti to někdy jindy.“
Chytil Tonkovou za zápěstí a táhl ji pryč. Dostali se k plotu, přelezli přes něj a zmizeli. Paní Weasleyová zůstala v ohromení.


„Ministr… ale proč? – Nechápu.“


Ale na vysvětlování nebyl čas. O sekundu později se objevil v bráně pan Weasley, doprovázen Rufusem Brouskem, obecně známým svými šedivými vlasy.
Dva nově příchozí přešli přes dvůr, rovnou k zahradě a osvětlenému stolu, kde všichni tiše seděli a pozorovali jak se k nim přibližují. Když Brousek přišel do světla lucerny, Harry si všiml, že vypadá mnohem starší, než když ho potkal minule - vyzábleji a ponuře.


„Promiňte, že se vnucuji,“ řekl Brousek, když dokulhal a zastavil se před stolem. „Obzvláště, když vidím, že kazím tento večírek.“

Jeho oči se na chvíli zastavily na dortu ve tvaru obří zlatonky.

„Mnoho šťastných návratů.“

„Děkuji,“ řekl.

"Harry.„Žádám tě o soukromý rozhovor,“ Brousek pokračoval,“Také s panem Ronaldem Weasleym a Slečnou Hermionou Grangerovou.“

„S námi?“ zeptal se překvapeně Ron. „Proč s námi?“

„Můžu ti to říct, až budeme někde, kde budeme mít více soukromí,“ řekl Brousek, „ Je tady takové místo?“ zeptal se pana Weasleyho.


„Ano, samozřejmě“ řekl pan Weasley, který vypadal nervózně.„Třeba obývák, proč ho nepoužít?“

„Můžeš nám ukázat cestu?“ řekl Brousek Ronovi.

„Nebude potřeba, abys nás doprovázel, Arthure.“

Harry viděl jak si pan Weasley vyměnil s paní Weasleyovou znepokojený pohled když on, Ron a Hermiona vstali. Jako když šli cestou zpět do tichého domu, Harry věděl, že ostatní dva přemýšlejí o tom stejném jako on:

Brousek se musel nějak dozvědět, že tři z nich už nehodlají přijet Bradavic.Brousek neřekl nic, dokud všichni neprošli přes zašpiněnou kuchyň do obýváku. I přesto, že zahrada byla plná jemného, zlatého, nočního světla, tak tam byla celkem tma. Harry namířil svou hůlku na olejové lampy a když vstoupili, lampy osvětlily sešlý ale útulný pokoj. Brousek si sám sedl do prohnutého křesla, kde vždy sedával pan Weasley, a Harry, Ron a Hermiona se pokusili vtlačit na pohovku. Když se jim to podařilo, Brousek začal hovořit.


„Mám pro vás tři nějaké otázky a myslím, že bude nejlepší, když se Vás budu ptát po jednom. Jestli vy dva," ukázal na Harryho a Hermionu „můžete počkat nahoře, začnu s Ronem.“

„Nejdeme nikam“ řekl Harry, zatím co Hermiona důrazně poznamenala: „Můžete hovořit k nám všem dohromady a nebo ani k jednomu.“

Brousek uštědřil Harrymu chladný, hodnotící pohled. Harryho zaujalo to, že ministr uvažuje, jestli stojí za to začít spolu bojovat tak brzy.

„Dobrá tedy, spolu,“ řekl, krčíce rameny. Odkašlal si.

“ Jsem tady a jsem si jistý že víte, kvůli závěti Albuse Brumbála.“ Harry, Ron a Hermiona se podívali jeden na druhého.

„Překvapení, zjevně! Nebyli jste si vědomi toho, že Vám Brumbál něco odkázal?“ „Pro-pro všechny z nás?“ zeptal se Ron.

„Pro mě s Hermionou taky?“„Ano, vám vš- “Ale Harry ho přerušil.

„Brumbál zemřel více než před měsícem , proč to zabralo tolik času, předat nám věci, které nám odkázal?

„Není to jasné?“ řekla Hermiona ještě dříve, než Brousek stačil odpovědět.

„Chtěli prozkoumat všechno, co nám odkázal. Neměli jste na to právo!!“ řekla a její hlas se lehce otřásl.

„Měl jsem všechna práva“. Řekl Brousek přezíravě.

„Úřední nařízení pro soudní zabavení majetku dává ministerstvu právo zabavit celý obsah závěti…“

„Tento zákon byl vytvořen, aby kouzelníci nemohli zdědit temné artefakty!“ řekla Hermiona „a přepokládá se, že Ministerstvo má silný důkaz, že majetek zesnulého je ilegální, ještě před jeho zabavením. Chcete mi říct, že jste si myslel, že Brumbál se nám snažil zanechat něco prokletého?“


„Plánujete, slečno Grangerová, Vaši budoucnost v kouzelnickém právu?“ zeptal se Brousek.
„Ne, neplánuji,“ odpověděla Hermiona. „Doufám, že pro svět udělám něco dobrého.“
Ron se zasmál.

Brouskovy oči ho sledovaly a odvrátily se až když Harry promluvil.
„Takže proč jste se rozhodli nám nechat naše věci teď? Nedokázali jste si vzpomenout na důvod, proč jste si je nechali?“


„Ne, to bude protože uplynulo 31 dní,“ řekla najednou Hermiona . „Nemůžou si nechat věci déle než 31 dní, pokud se neprokáže, že jsou nebezpečné. Správně?“
„Řekl byste, že jste byl Brumbálovi blízký, Rone?“ zeptal se Brousek ignorující Hermionu.
Ron vypadal překvapeně.


„Já? Ne, ne tak úplně… Byl to vždycky Harry, kdo…“
Ron se podíval na Harryho a Hermionu a viděl Hermionu, jak mu ukazuje, aby dál nepokračoval, ale škoda už byla způsobena; Brousek se díval, jako kdyby slyšel přesně to, co očekával a chtěl slyšet. Zaútočil jako dravý pták po Ronově odpovědi.


„Když jste nebyl Brumbálovi blízký, jak mi vysvětlíte fakt, že si na Vás vzpomněl v jeho závěti? Udělal jen výjimečně několik osobních odkazů. Velká část jeho majetku – jeho osobní knihovna, jeho kouzelné pomůcky a ostatní osobní majetek - byly odkázány do Bradavic. Proč si myslíte, že jste byli vybráni?“


„Já…nevím,“ řekl Ron. „Já… když jsem řekl, že jsem mu nebyl moc blízký…myslel jsem tím to, že myslím, že mě měl rád…“


„Ale Rone, jsi příliš skromný,“ řekla Hermiona.

„ Brumbál byl na tebe strašně laskavý.“

To bylo skutečně daleko od pravdy. Harry věděl, že Ron a Brumbál spolu nikdy nebyli osamotě a promluvili spolu jen minimálně. Tak či onak, nezdálo se, že by Brousek poslouchal. Rukama začal šmátrat ve svém plášti a vytáhl z něj velký pytlík, mnohem větší než ten, který dal Hagrid Harrymu. Z něj vytáhl pergamen, rozroloval jej a začal nahlas číst.

„Poslední vůle a závěť Albuse Percivala Wulfrica Briana Brumbála.’ ano, tady to je... ‚Ronaldu Biliovu Weasleymu odkazuji své zhasínadlo, doufám že si na mne vzpomene, až jej bude užívat.’”
Brousek vytáhl ze sáčku objekt, který již Harry viděl: Vypadalo to jako stříbrný zapalovač, ale měl schopnost, jak Harry věděl, zhasínat všechna světla v okolí a zase je rozsvítit jediným cvaknutím. Brousek se předklonil a podal zhasínadlo Ronovi, který si je vzal a s překvapeným výrazem je začal protáčet mezi prsty.


„Je to velice cenná věc,“ řekl Brousek a sledoval Rona. „Dokonce bych řekl vzácná. Zajisté Brumbálův vlastní design. Proč by Vám odkazoval tak vzácný předmět?“
Ron zakroutil hlavou a tvářil se zmateně.


„Brumbál musel učit tisíce studentů,“ pokračoval ministr. „Přesto však jediní, na koho ve své závěti pamatoval, jste vy tři. Proč? Za jakým účelem Vám nechal Brumbál svůj zhasínač, pane Weasley?“


„Asi na zhasínání světel, předpokládám“ zamumlal Ron. „Co jiného bych s ním mohl dělat?“
Brousek očividně neměl co odpovědět, a tak se po chvilce opět zahleděl do Brumbálovy závěti.


„Slečně Hermioně Jean Grangerové, odkazuji kopii knihy Příběhy pěvce Beedla, v naději, že pro ni bude pobavením i inspirací.“


Brousek nyní z vaku vytáhl malou knihu, která vypadala tak staře, jako kopie Tajemství nejtemnějších umění v jejím pokoji.Vazba knihy byla špinavá a místy se odlupovala. Hermiona si ji beze slova vzala, položila si ji na klín a zírala na ni. Harry si všiml, že nadpis knihy byl napsán v runách – Harry se je nikdy nenaučil.


„Proč si myslíte, že vám tu knihu Brumbál odkázal?“ zeptal se Brousek.
„Věděl, že mám ráda knihy,“ prohlásila Hermiona, zatímco si otírala oči do rukávu.
„Ale proč zrovna tuto knihu?“


„Nevím. Nejspíš si myslel, že se mi bude líbit.“
„Mluvila jste někdy s Brumbálem o šifrách nebo způsobech ukrytí tajných zpráv?“
„Ne, nikdy,“ odvětila Hermiona. „A jestli v té knize nenašlo žádnou tajnou zprávu Ministerstvo, pochybuji, že já ano.“


Potlačila vzlyknutí. Byli namačkáni na sobě tak těsně, že měl Ron problém s vytažením své ruky, aby ji dal na Hermionina ramena. Brousek se opět obrátil k závěti.


„Harrymu Jamesi Potterovi,“ četl, a Harrymu se stáhly útroby očekáváním, „odkazuji zlatonku, kterou chytil na svém prvním famfrpálovém zápase v Bradavicích. Budiž mu připomínkou, že houževnatost a schopnosti jsou odměňovány.“


Když Brousek vytáhl zlatý míček velikosti vlašského ořechu, jehož stříbrná křidélka lehce kmitala, Harry si nemohl pomoct - byl zklamán.
„Proč Vám Brumbál odkázal tuto zlatonku?“ zeptal se ministr.


„Netuším,“ odpověděl Harry. „Nejspíš kvůli tomu, co jste právě přečetl… Aby mi připomněla co lze získat, když… vytrváte.“
„Myslíte si tedy že je to pouhá upomínka?“
„Asi ano,“ řekl Harry „Co jiného by to mohlo být?“


„Já tady pokládám otázky“ odvětil Brousek a posunul svou židli o něco blíže k sedačce. Venku už začínalo být šero a bílý stan venku za okny se střašidelně tyčil přes živý plot.
„Všiml jsem si, že narozeninový dort má tvar zlatonky“ řekl Brousek Harrymu. „Proč zrovna zlatonka?“


Hermiona se posměšně zasmála.


„Oh, to nemůže mít co dělat s Harryho oblíbenou hrou, to je jasné,“ řekla. „V polevě je určitě skrytá tajná zpráva od Brumbála!“


„Nemyslím si že by v polevě byla tajná zpráva,“ odvětil Brousek, „ale zlatonka by byla velice dobré místo na ukrytí nějakého malého předmětu. Vy víte proč, že?“
Harry pokrčil rameny, Hermiona však odpověděla. Harry věděl že dávání správných odpovědí na otázky bylo hluboce zakořeněno v její povaze, nemohla prostě potlačit nutkání.


„Protože zlatonky mají paměti na lidi“ řekla.
„Cože?“ odvětili Ron i Harry zároveň. Oba považovali Hermioniny znalosti o famfrpálu za zanedbatelné.

„Správně,“ odpověděl Brousek.

„Nikdo se nesmí zlatonky dotknout, dokonce ani její výrobce, který musí používat rukavice. Zlatonka je začarována kouzlem, díky kterému dokáže identifikovat prvního člověka, který se jí dotkl – pro případ sporného chycení. Tato zlatonka,“ zvedl drobný míček do výše očí, „si bude pamatovat Váš dotyk, Pottere.
Zdá se mi, že Brumbál, který měl fenomenální kouzelnické schopnosti, nehledě na další nedostatky, mohl očarovat tuto zlatonku, aby se otevřela pouze před Vámi.“

Harryho srdce se rozbušilo o poznání rychleji. Byl si jist, že má Brousek pravdu. Jak ale mohl odmítnout vzít si zlatonku do rukou před ministrem?

„Nic neříkáte“ řekl Brousek. „Možná již víte, co zlatonka obsahuje, ne?“
„Ne,“ odvětil Harry a stále uvažoval jak zařídit, aby to vypadalo že si zlatonku vzal, přesto že se jí nedotkne. Kdyby tak uměl číst myšlenky a mohl zjistit o čem přemýšlí Hermiona. Úplně cítil jak její mozek pracuje na plné obrátky.
„Vezměte si ji,“ řekl Brousek tiše.

Harry se podíval ministrovi do očí a věděl že nemá na vybranou. Nastavil ruku a Brousek mu do ní zlatonku pomalu položil.
Nic se nestalo. Jak Harryho ruce sevřely zlatonku, její křidélka se přestala třepetat a strnula. Brousek, Ron a Hermiona stále dychtivě sledovali zlatý míček, jako by stále doufali, že se nějak promění.

„To bylo dramatické“ prohlásil Harry chladně. Ron i Hermiona se zasmáli.
„To je vše, že?“ řekla Hermiona a pomalu se zvedala ze sedačky.
„Ne tak úplně,“ řekl Brousek, a vypadal velice podrážděně. „Brumbál Vám zanechal ještě něco, Pottere.“

„A co?“ zeptal se Harry, opět vzrušený očekáváním.
„Meč Godrica Nebelvíra“ řekl. Hermiona i Ron ztuhli. Harry se díval kolem a pátral po rubíny odloženém jílci, avšak Brousek jej nevytáhl z pytle, který tak jako tak vypadal příliš malý, aby se do něj meč vešel.
„Tak kde je?“ zeptal se Harry podezřívavě.

„Bohužel,“ začal Brousek, „ten meč Brumbálovi nepatřil. Meč Godrica Nebelvíra je důležitý historický artefakt, a jako takový patří…“
„Patří Harrymu!“ řekla Hermiona rozzlobeně.

„Vybral si jej, Harry ho našel, přišel k němu z…“
„Podle důvěryhodných historických zdrojů se meč může prezentovat jakémukoli ctihodnému Nebelvírovi“ řekl Brousek. „To z něj nedělá majetek pana Pottera, ať se Brumbál rozhodl jakkoli.“ Otočil se na Harryho. „Proč si myslíte…“

„…že mi Brumbál chtěl odkázat ten meč?“ dořekl Harry a pokoušel se mluvit klidně. „Možná si myslel že se mi bude vyjímat na zdi.“

„Tohle není vtip, Pottere“ zavrčel Brousek.

„Bylo to proto, že věřil, že pouze meč Godrica Nebelvíra dokáže porazit dědice Zmijozelova? Chtěl Vám dát ten meč, protože věřil, tak jako mnozí další, že jen Vy dokážete porazit Toho-jehož-jméno-nesmíme-vyslovit?“

„Zajímavá teorie“ řekl Harry.

„Zkusil někdy někdo zapíchnout meč do Voldemorta? Možná by na to mělo ministerstvo vyhradit pár lidí, místo mrhání časem se skrýváním zhasínačů a utajováním útěků z Azkabanu. Je tohle co děláte? Zavřete se v kanceláři a pokoušíte se otevřít zatonku, ministře? Lidé umírají – byl jsem skoro jedním z nich – Voldemort mě honil přes tři země, zabil Pošuka Moodyho, ale o ničem z toho se z ministerstva neobjeví ani ň, že? A po tom všem ještě od nás očekáváte spolupráci?!“

„Zašel jste příliš daleko“ zakřičel Brousek a rychle vstal. Harry také vyskočil na nohy. Brousek se dobelhal k Harrymu a tvrdě ho šťouhl do hrudníku špičkou své hůlky. To vytvořilo v Harryho tričku otvor jako od cigarety.

„Hej!“ vykřikl Ron, vyskočil na nohy a začal tahat svou hůlku, avšak Harry řekl „Ne, nechceme mu přeci dát důvod nás zatknout.“

„Vzpomněl jste si, že nejste ve škole, co?“ řekl Brousek a ztěžka před Harrym oddychoval. „Vzpomněl jste si, že nejsem Brumbál, abych Vám odpustil vaši drzost a neposlušnost? Můžete si tu svou jizvu nosit jako korunu, jestli chcete, ale sedmnáctiletý kluk mi nebude říkat jak mám dělat svou práci! Je čas abyste se naučil úctě.“

„Je čas, abyste si ji zasloužil,“ odvětil Harry.
Podlaha se zatřásla, zazněly rychlé kroky a dovnitř vběhli pan a paní Weasleyovi.
„Mys-mysleli jsme že-že jsme slyšeli…“ začal pan Weasley a díval se polekaně na tváří v tvář stojícího ministra a Harryho.

„…zvýšené hlasy.“ dokončila pani Weasleyová.
Brousek o několik kroků ustoupil a sledoval díru, kterou udělal v Harryho tričku. Zdálo se že lituje své ztráty sebeovládání.

„To-to nic nebylo,“ zabručel. „Mrzí mne vaše stanovisko,“ řekl, a opět se díval Harrymu do tváře. „Zdá se, že si myslíte, že si ministerstvo nepřeje to, co jste si přáli vy - co si přál Brumbál. Měli bychom spolupracovat.“

„Nemám rád vaše metody, ministře,“ odpověděl Harry, „Pamatujete?“

Zvedl ruku a ukázal mu jizvu, která stále bíle svítila na jeho kůži. Nesmím říkat lži. Brouskův výraz ztvrdl. Otočil se, a beze slova odešel z místnosti. Paní Weasleyová spěchala za ním a slyšeli, že jej dostihla u zadních dveří. Asi za minutu na ostatní zavolala „Je pryč!“

„Co chtěl?“ zeptal se pan Weasley a díval se střídavě na Harry, Rona i Hermionu, zatímco se paní Weasleyová vracela.

„Předat, co nám Brumbál odkázal,“ řekl Harry.

„Právě zveřejnili jeho poslední vůli.“

Venku v zahradě, kolem jídelních stolů, putovaly všechny tři odkázané předměty. Všichni zkoušeli zhasínadlo, prohlíželi Hermioninu knihu a lamentovali že Brousek odmítl vydat Harryho meč, avšak nikdo neměl žádné vysvětlení, proč odkázal Brumbála Harrymu zlatonku. Když pan Weasley potřetí zkoušel zhasínadlo, paní Weasleyová řekla:

„Harry, drahoušku. Všichni jsou nesmírně hladoví a nechtěli jsme začínat bez tebe… Můžeme se do toho pustit teď?“

Všichni jedli trochu ve spěchu, a poté co zazpívali Happy Birthday a dojedli dort, oslava skončila.
Hagrid, který byl pozván na svatbu následující den, ale který byl příliš neskladný než aby spal v přecpaném Doupěti, si nechal postavit stan na přilehlém poli.

„Sejdeme se v patře“ zašeptal Harry Hermioně, zatímco pomáhali paní Weasleyové uvést zahradu do normálního stavu. „Až všichni zalezou do postele.“

Nahoře v podkrovní místnosti zkoumal Ron své zhasínadlo, a Harry naplnil Hagridův váček obsahem peněženky. Nikoliv zlatem, ale takovými věcmi, které pro něj měly největší cenu, od zjevně bezcenných až po ty, které cenu měly: Pobertův plánek, kousek Siriova kouzelného zrcadla a brož s nápisem R.A.B..
Utáhl provázek pevně a pověsil si ho kolem krku. Pak se posadil, držíc starou zlatonku a pozoroval, jak její křidélka ochable víří. Konečně Hermiona zaklepala na dveře a po špičkách vešla.

„Muffliato,“ zašeptala a mávla svou rukou ke schodům.

Myslel jsem, žes nikdy nesouhlasila s používáním tohoto kouzla?“ řekl Ron.

„Časy se mění,“ řekla Hermiona. „Teď nám ukaž to zhasínadlo.“Ron jí hned vyhověl. Podržel ho před sebou a stiskl. Jediná lampa, kterou měli rozsvícenou, ihned zhasla.

„To je věc,“ zašeptala Hermiona do tmy, „mohli bychom toho dosáhnout s Peruánským instantním temným práškem.“

Stačilo jediné stisknutí a koule světla z lampy znovu vklouzla pod strop a znovu je všechny ozářila.„No, to je úžasné,“ řekl Ron, trochu poraženecky. „A z toho co říkali, to vymyslel Brumbál sám!“

„Já vím, ale jistě by tě nejmenoval zvlášť ve své závěti proto, aby se nám lépe zhasínala světla.“
„Myslíš, že věděl, že ministerstvo nám zkonfiskuje všechny věci a bude je zkoumat, než nám je dá?“ zeptal se Harry.

„Naprosto,“ řekla Hermiona. „Nemohl nám v závěti říct, proč nám tu nechal tyhle věci, ale to ještě nevysvětluje...“

„...proč nám to nemohl vysvětlit dokud byl ještě naživu?“ ptal se Ron.

„Jo, přesně,“ řekla Hermiona, listujíc Příběhy pěvce Beedla. „Jestliže tyto věci jsou dostatečně důležité, aby je nechal uniknout přímo pod nosem ministerstva, nemyslíte, že nám měl dát vědět proč? Pokud si tedy nemyslel, že nám to bude jasné?“

„Tak to myslel špatně, ne?“ řekl Ron. „Vždycky jsem říkal, že byl na hlavu. Skvělý a to všechno, ale cvaknutý. Nechal Harrymu starou zlatonku – co s tím má k čertu dělat?“

„Nemám ponětí,“ řekla Hermiona. „Když tě Brousek přinutil, aby sis to vzal, Harry, byla jsem si naprosto jistá, že se něco stane!“

„Jo, jasně,“ řekl Harry a jeho pulse se zrychlil, jak držel zlatonku v prstech. „Nechtělo se mi to moc zkoušet právě před Brouskem.“„Co tím myslíš?“ zeptala se Hermiona.

„Zlatonka, kterou jsem chytil vůbec poprvé při famfrpálovém zápase?“ řekl Harry. „Nepamatuješ se?“Hermiona vypadala naprosto omráčeně.
Ron ovšem se ovšem zakuckal, ukazujíc jako šílenec z Harryho na zlatonku a zase zpátky, dokud nechytil dech.

„To je ta, cos skoro spolknul!“
„Přesně tak,“ řekl Harry, a jeho srdce začalo rychle bít, když sevřel v ústech zlatonku.

Neotevřela se. Frustrace a hořké zklamání ho zaplavilo. Položil zlatou kuličku, ale Hermiona začala křičet.

„Písmo! Je tam něco napsáno, rychle, koukni se!“

Málem zlatonku upustil překvapením a vzrušením. Hermiona měla úplnou pravdu. Vryt do hladkého zlatého povrchu, tam, kde předtím nebylo nic, bylo pět slov napsaných tenkým, nakloněným rukopisem, ve kterém Harry poznal Brumbálovo písmo:


Otevřu se při zavření.

Stěží to stihl přečíst, než slova zmizela.

„Otevřu se při zavření… Co to má znamenat?“
„Otevřu se při zavření... při zavření... Otevřu se při zavření...“Ale bez ohledu na to kolikrát zopakoval ta slova, s mnoha různými přízvuky, nebyli schopni v nich najít jakýkoliv další význam.

„A ten meč,“ řekl Ron nakonec, když nakonec vzdali všechny své pokusy o uhádnutí významu nápisu na zlatonce.
"Proč chtěl, aby měl Harry meč?“

„A proč mi to nemohl prostě říct?“ řekl Harry tiše. „Byl jsem tam, a meč byl na zdi jeho kanceláře po celou dobu, co jsme spolu minulý rok mluvili . Jestliže chtěl, abych ho měl, proč mi ho tedy prostě nedal?"

Cítil se jakoby seděl u zkoušky s otázkou, kterou by měl být schopen odpovědět, s mozkem pomalým a nereagujícím. Je něco, co z dlouhých rozhovorů s Brumbálem zapomněl? Měl by vědět, co to všechno znamená? Očekával Brumbál, že to pochopí?

„A stejně tak s tou knížkou“ řekla Hermiona. „Příběhy barda Beedla... nikdy jsem o ní neslyšela.“
„Tys nikdy neslyšela o Příhodách Barda Beedla?“ řekl Ron nevěřícně.

„Děláš si srandu, že jo?

„Ne to nedělám.“ řekla Hermiona překvapeně. „Ty to znáš, jo?“

„Jasně, samozřejmě, že to znám!“

Harry pobaveně vzhlédl. Skutečnost, že Ron četl knížku, kterou Hermiona ne, byla zcela nečekaná. Ron vypadal celý zmatený jejich překvapením.

„No tak! Všechny ty staré dětské příběhy jsou pravděpodobně od Beedla, ne? „Fontána čistého štěstí“ … „Čaroděj a vzteklý džbán“ … „Bázlivka a její broukající kořen“ …“

„Promiň,“ zachichotal ase Hermiona. „Co bylo to poslední?“
„Zapomeňte na to,“ řekl nevěřícně
„Rone, víš moc dobře, že já a Harry jsme byli vychováni u mudlů!“ začala Hermiona.

„Nečetli jsme příběhy jako tyhle, když jsme byli malí, četli jsme „Sněhurku a sedm trpaslíků“ nebo „Popelku…“„Cože, to je nemoc?“ zeptal se Ron.
„Čili tohle jsou pohádky?“ zeptal se Hermiona.„Jo,“ řekl Ron nejistě, „Myslím tím jenom, že tyhle všechny pohádky jsou od Beedla. Nevím jak vypadají v originále. Ale proč chtěl Brumbál, abychom si je přečetli?“

Dole něco zaskřípalo.

„To byl asi Charlie, mamka spí, odplížil se si nechat znovu dorůst vlasy,“ řekl Ron nervózně.
„Tak jako tak bychom měli jít do postele,“ zašeptala Hermiona. „Nechci zítra zaspat.“


„Ne, to ne,“ souhlasil Ron. „Brutální trojitá vražda ženichovou matkou… Já zhasnu,“ zmáčkl zhasínadlo jakmile Hermiona opustila pokoj.

224 komentářů:

1 – 200 z 224   Novější›   Nejnovější»
fuzinko řekl(a)...

áno!:) dakujem!

... řekl(a)...

Doufám, že se to bude dát tedy lépe číst - máte tam ty mezery u přímé řeči :)

Anonymní řekl(a)...

Jo je to super. Díky moc

Anonymní řekl(a)...

myslíte, že bude dnes 2. část ???

cuca řekl(a)...

Super. Parada.... vdaka.... uz sa tesim na 2. cast.....
A je to teraz super prehladne... Fakt skvela praca.... :)

Anonymní řekl(a)...

sakra to bylo,ale krátký :D já si to budu muset trošku šetřit ať to vždycky nemam přečtený za 5-10 minut :D

Anonymní řekl(a)...

super diky moc.. a kdyby byla dneska i 2. cast bylo by to uzasny;)

Anonymní řekl(a)...

cool! :)

Anonymní řekl(a)...

výborné

Anonymní řekl(a)...

Ten Gregorovitch je predsa ten dalsi vyrobca prutikov!!! Olivander ho spomina v HP4 ked kontroloval prutiky sampionov!

Anonymní řekl(a)...

jj Gregorovič dělá taky hůlky,hned jsem se na to musel kouknout do HP4

Anonymní řekl(a)...

Super.. to je celkem postřeh.. hned je to trochu jasnější

Anonymní řekl(a)...

Díky moc, je to super. Kašlete na kritiku, jsem moc ráda, že si to můžu přečíst.

Anonymní řekl(a)...

SUPER TAK TO JMÉNO MI NIC NEŘÍKALO ALE PO VAŠICH KOMENTECH JE TO JASNÉ :)) DÍKY, KDY BUDE DALŠÍ???

Anonymní řekl(a)...

dalsi bude az projde korekturou aby nas tu nekteri neubijeli za chyby a pod.

Anonymní řekl(a)...

tak to 8 kapitolu asi dneska nezvládnete co:-(?
Jinak aspon trochu normální člověk to pochopí i s těma chybama a komu se to nelíbí tak at si to preklada sam.
Já bych dělala korekturu až dodatečně

Anonymní řekl(a)...

To je celý...? Zdá se mi ta kapitola poněkud krátká a navíc se vůbec nejedná a Brumbálovo poslední vůli, jak nadpis napovídá...

Troska33 řekl(a)...

ja si to jmeno nepamatoval ale jak rekli ze si mysli ze ho hleda voldemort myslel jsem si ze ma co delat s hulkama

Anonymní řekl(a)...

moc díky a ta 7.kapitola je celá nebo ještě ne prcek

Anonymní řekl(a)...

A ako dlho asi potrvá tá korektúra? Nechcem provokovať, ale mám to asi v povahe...:P

Anonymní řekl(a)...

pls udelejte jeste dneska druhou čast te 7 kapitoli diky moc a jen tak dal

Anonymní řekl(a)...

Fakt super, jako kdybych cetl pravou knizku :]

sajsulqa řekl(a)...

je to fakt supeeeeeer.....asi by som nevydrzala cakat kym by vysla kniha=D...prosiiim 2. cast 7. kapitoly estee dnesss...bolo by to skveleee :)))

Anonymní řekl(a)...

JEJ KAŠLETE NA KOREKTURU KDO SI TO CHCE PŘEČÍST TAK TO PŘEŽIJE A KOMU TO VADÍ TAK AŤ SI TO PŘEKLÁDÁ SÁM...JINAK SUPER!! DÍKY MOC!!

Anonymní řekl(a)...

Mate to fakt super, prosim udelejte jeste dnes tu 2. cast 7. kapitoly

Anonymní řekl(a)...

Lidi kontaktujte se s webem http://hp7.bravehost.com/ a autorem webu http://hp7cz.blogspot.com/ a sepište nějaké dohody na fórum http://komunikace.potterharry.net//forum/viewtopic.php?p=210442#210442
Hlavně aŤ každý nedělá jednu kapitolu sám a jinak

Anonymní řekl(a)...

užitečné dílko, ale tam příliš mnoho gramatických i překladových chyb

Anonymní řekl(a)...

Je to super, vážně moc díky !!!

Anonymní řekl(a)...

HP7 je lepší něž vy! Bylo by fajn kdybyste ho zkusli nějak zkontaktovat a pracovat na kapitolách společně. Máte v překladu mnoho chyb a je to příliš zkrácené. Sorry, nechci prudit, ale je fakt lepší. Sice je vůči vám pozadu, ale to nic neznamená... Zkuste o tom uvažovta, tomuhle překladu by to prospělo. BTW: kdy bude 2. část 7. kapitoly?

Anonymní řekl(a)...

Můžeš používat český přepis? Gregorovič? Díky
Jinak perfektní a moc držím palce!!!

Anonymní řekl(a)...

Anonymní povedal(a)... 22. červenec 2007 10:40 -inak, teraz ma okrem toho Gregorovica napadlo este nieco...J.K.R. vravela, ze jedna postava dostane milost...no a Moodyho telo sa este nenaslo takze CO AK JE NAZIVE?! no, viem, je to uletena teoria, ale fakt....co ak zije?

Unknown řekl(a)...

TOTO NIE JE ANI POLOVICA

Anonymní řekl(a)...

strčte to sem bez korektury, a pak to až upravte. ten kdo si to chce přečíst, ten si to domyslí a upraví :D

Formiga řekl(a)...

je hezky ze uz mate 9. kapitolu ale ne 7. a 8. :-D

cuca řekl(a)...

Ja si tiez myslim, ze asi kaslite na tie korektury.... Je nas tu dost, co by sme si to precitali aj take.... A upravit sa to da uz potom.... :) PROSIIIM....

Anonymní řekl(a)...

myslím si to samé.. je nás tu spousty co jenom čekáme, až tu to bude..:).. na korekturu bude času dost

Formiga řekl(a)...

btw nechapu jak funguje datum prispevku :-?

Anonymní řekl(a)...

prosím o pokračování, já už nemám co číst

Anonymní řekl(a)...

jo jasný...kašlete na korekci...to si udělá klidně každej sám....pls dejte sem všechno co máte včetně toho devátýho dílu avšech který máte...pls

Anonymní řekl(a)...

arxarian:datum příspěvku funguje...ale čas je opožděnej o devět hodin, řekl bych... inu což...devítka je magické číslo!

Anonymní řekl(a)...

Prosím písněte v kolik to tak bude ??? Díky

Anonymní řekl(a)...

nechci žebrat, ale moc moc moc moc prosííííííííííímmmmmmmmmmm

Anonymní řekl(a)...

jo jasný...kašlete na korekci...to si udělá klidně každej sám....pls dejte sem všechno co máte včetně toho devátýho dílu avšech který máte...pls

Anonymní řekl(a)...

Vraťte tam starý skin prosím, četl se mi mnohom lépe.

Anonymní řekl(a)...

no jo! novy vzhled udelate! ale ze by ste sem dali i 2. pulku to ne...

Anonymní řekl(a)...

Je suuper, ze se venujete prekladu a za to vam patri vdek a chvala. Ale myslim, ze vetsine je jedno, jakou barvu stranky maji, misto toho by si mnozi radi precetli, co je v dalsich kapitolach. Presto diky, diky ;-)

Anonymní řekl(a)...

Myslím si, že komu vadí chyby může odejít ! Prosím dejte too tam už ! Ráda bych to dočetla Zatím!!

Anonymní řekl(a)...

mno :)..ocenujem snahu..je to nepochybne dobre prelozene..ale..ak mate v sebe kusok sebakritiky tak urcite tiez priznate ze preklady anonymneho HP7 su o nieco (dost) lepsie..a ehm...tiez sa mi akosi nepozdawal vyraz: "vesele narozeniny!".. vesele sa zväcsa praju vianoce a tak :)..aspon u nas na slovensku je to tak :)..a..este..keby som smel, rad by som pouzil vas preklad ako svoj hlawny podklad pre preklad do slovenciny :)...(boze, aka krkolomna veta) :)..diks

Anonymní řekl(a)...

Muzete sem napsat kdy tu bude ta 2. pulka???

Anonymní řekl(a)...

Nebo sem aspon napiste, kdy to už bude a tak.. prosím

Anonymní řekl(a)...

kdo se chce zapojit do překladu
http://hp7.bravehost.com/

cuca řekl(a)...

Neviem sice naco to chces prekladat do slovenciny, ved Slovaci cestine v pohode rozumeju.... Ale ked ti to povolia, tak mi daj prosim vediet (mailom) kde si tvoje dielo budeme moct potom precitat.... :) Dakujem

Anonymní řekl(a)...

No nevime ja si to citam po anglicky a nie som bohvie aky dobry v anglictine ale zatial to co som precital som si okontroloval s tymto tu co ste prelozili vy a myslim ze ze som sa opmylil vyznamovo iba v jednej vete takze myslim ze komu sa nechce cakat mal by sa do toho pustit sam :)) ako ja nie je to nic zlozite verte mi ked to zvladne take poleno ako ja pre vas ostatnych to problem nebude :D

Anonymní řekl(a)...

Dobře počkám so do zítřka Dobrou všem příjemné čekání :)))

cuca řekl(a)...

Joooooooj, ja neviem ci mam ist spat, alebo si este pockat.... Ako keby som vedela, ze kapitola pride tak do pol noci v pohode by som pockala.. DAJTE NAM PROSIIIIM VEDIET!!!

Anonymní řekl(a)...

nechci kritizovat neboť jsem moc vděčná za tenhle překlad, ale myslíte si že to ještě letos zvládnete? :)

Anonymní řekl(a)...

tak nám lidi aspoň prosim dejte vědět kdy sem hodíte celou tu 7 kapitolu.moct prosim. jinak dík za všechno

Anonymní řekl(a)...

Fandim vám a na rozdíl od kolegině věřím, že to stihnete (7 kapitol, možní trochu obšlehlejch, za necelejch 24hodin). Ale taky bych ráda věděla kdy bude 2 část 7 kapitoly. Dneska už asi nemá cenu čekat, ale jako správnej fanoušek vydržim do půlnoci

Anonymní řekl(a)...

Prosím moc aspoň napište jestli to bude ještě dneska

Anonymní řekl(a)...

uz zacinate nak moc kritizovat... ja jsem rad ze to prekladaj a ze se nam snazej zprijemnit prostredi... bezte jim rdasi pomoct

Anonymní řekl(a)...

je to skvělý,diky moc,stihnete tu druhou část ještě dneska?

Anonymní řekl(a)...

Slavenština je sice krásnej jazyk ale věřte že pro Čechy mladší 30ti let je fakt nestravitelná... tu druhou půlku sedmičky bych si s chutí přečetla ale bohužel rozumim tak každý třetí slovo.. :) jinak oceňuji snahu, ale asi spíš na slovenských stránkách. Jinak český překlad chválim!!!!!

Anonymní řekl(a)...

no ja ktomu príspevku predtým nemám čo dodať okrem: "Pche!!!"

Anonymní řekl(a)...

No jo, PCHE, to se ti to směje :)) Fakt vám závidim že češtinu zvládáte stejně jako rodnou slovenštinu, ale u nás není ve slovenštině jedinej pořad, prostě nic, takže... je mi líto :)

Anonymní řekl(a)...

ÁÁÁÁÁ......ja už to nevydržím ....sakra ...sakra ... pište pište ...A HLAVNĚ VÁM MOC D Ě K U J U , ŽE TO PRO NÁS NEDOČKAVCE PREKLADATE :-*

Anonymní řekl(a)...

Ta druhá část je vpoho, vždyt to musí dokázat přeložit i průměrně inteligentní klokan... Jsem opravdu zvědav, jaká bude závěť Brumbála :).

SATR

vita řekl(a)...

Souhlasim s prizpevky níže. Tohle nejsou diakriticky chyby nebo chybějící carky. Tohle se vubec neda cist! Ocenuji, ze se s tim prekladate, ale mozna by bylo lepsi, kdyby jste to aspon upravili do cestiny. Treba i bez háčků a čárek... Díky

Anonymní řekl(a)...

Aspoň jediná výhoda, že jsem starší ročník. Ze slovenského textu nerozumněla jednomu jedinému slovu...Jen tak dál.

Anonymní řekl(a)...

Hele ale to neni konec, protoze osma kappitola je uz jina !!!!!!!!!!!

Anonymní řekl(a)...

Tak buťo bydlíš blíže u slovenských hranic nebo jsi zažil Raníčky ve slovenštině, já bohužel ne :)) takže si počkam na COKOLI v češtině. Todle si fakt nedávám :-D

cuca řekl(a)...

Ten slovensky preklad je sice trosku v horsej "kavlite" ale hlavne ze je.... DAKUJEM....
Joooj, skoda, ze sa to skoncilo akurat tu. Je to vazne teraz ze napinave....
Takze dnes sa zrejme uz pokracovania nedockame.... :(
Tak teda dobru noc a dufam, ze co najskor pribudne POKRAČOVANIE!

Anonymní řekl(a)...

že se trochu nestydíte... slovenština zas tak rozdílná není. Stačí trochu logicky uvažovat a znát reálie a dovodíš si to, i když nejsi onen zmiňovaný méně inteligentní klokan...
T.

cuca řekl(a)...

Hm, sranda.... Ja si neviem predstavit, ze by som nieco z cestiny nerozumela... Proste podla mna su tie jazyky skoro identicke... Proste ci je nieco pisane po slovensky, alebo po cesky, tak to teda rozhodne VOBEC nerozlisujem.... A keby tu nebolo napisane, ze ta dalsia cast je v "inom" jazyku ako ten predosli preklad, ani by mi to nenapalo....
Ale je pravda, ze my tu mame vela ceskych TV kanalov a tak.... Takze pre nas je to uplne prirozdene.... :)
Ale poznam VELA mladych cechov, ktorym Slovencina problem nerobi....

Anonymní řekl(a)...

Tak vam sa Cwsi ešte nepáči,ako vidíte nenašiel sa žiadny čech,čo by to tu suplovane napísal a vám sa ešte nepáči.Dokonca ak ste si nahodou nevšimli,mena a podobne tám máte v češtine,a si myslite,že ten vaš ___ jazyk ovladame až natolko,že vam to tu bude slovak prekladať do češtiny?Budte rady,že niečo mate,a aj ked je tam pár chyb,to sa stane každému,a aspom máte dokaz,že sme to neskopírovali z inych stranok,narozdiel od niektorých iných českých stránok.Dotičny,čo to piše,nemal dnes čas to doprekladať a on ešte zožene náhradu,aby to bolo aspom niečo a vám sa nepáči.Ked si my musime prekladať z češtiny všetki kapitoly,prečo by ste vy nemohli pol jednej,alebo počkajte dozajtra,a hlavne sa uvedomte,tí čo tu kritizujete pravopis.Ved to je odhadujem tak na 8 stran,viem si predstaviť,kolko chyb vy spravíte len v 15 riadkoch,TAK SKLAPNITE!!!a budte vdačny tym,čo sa tu potia s prekladmi.Keby chcia,preložia si to len pre seba,a vy ešte kritizujete par pravopisnych chyb.

Anonymní řekl(a)...

Jo, stydíme - ale to už to můžu číst téměř v originále :-D Než si v hlavě přelouskám co znamená "metlobal".. dyť bych z toho měla veškerej zážitek žádnej.

cuca řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
cuca řekl(a)...

100% suhlasim s tym dlhym slovenskym prispevkom.... :)

Anonymní řekl(a)...

no jo, tak snad se nebudete zlobit jen proto, že je většině MLADŹCH Čechů váš jazyk stejně cizí jako jakýkoli jiný.. ano - JE to ostuda, ale nemůžu za to, že sem se se slovenštinou setkala jen při návštěvě Tater.

Medvídek řekl(a)...

Sem rad, ze jsem si to mohl precist, ba treba i ve Slovenstine !! Moc diky bratrum .. spise sestre :) za preklad... sice si to prectu jeste jenou, az to bude komplet, ale i tak za snahu ..... (pro ty co to nechteji cist ve slovenstine, tak to nectete, ale neodsuzujte, jsou i lide, co to oceni !!!)

Anonymní řekl(a)...

halooooo, kde je druhá část???

Anonymní řekl(a)...

nahodou,já su taky češka, a neděla mi problém číst ze slovenčtiny :-) pak se to klidně muže upravit..ale pro ty dychtiví z nas to uplně stačí..a ještě bysme líbali za to ruce:) děkujeme!!

Anonymní řekl(a)...

"ba" a "su" - ono z Moravy to máte přecijen o něco blíž... :))

Anonymní řekl(a)...

jsem z moravy, slovenština mi nevadí, ale mám radši když na mě někdo mluví v reálu, než ji číst, jsem ráda a každý překlad, ale v tom slovenským se trošku ztácím, asi tak třem slovíčkům neroumím, ale dojdou mi, stačí přemýšlet... ale pochopte nás, u nás je slovenština dabovaná a to už doela dlouho, je maximálně slyšet v jedný reklamě na zubní pastu... jinak vůbec, málokdo z mé generace (17) pořádně rozumí a je to pro nás pohodlnější to číst v češtině, ale díky za všechno...

PS: kdyy bude další kapitola, nebo dodělání této není to konec kapitoly, že ne???

Anonymní řekl(a)...

Slovenština mi nevadí,ale přece jenom,čeština je čeština. Kdy budde pokračování?

Anonymní řekl(a)...

Ach jo, to jste fanoučci, když nevíte, co je metlobal, Chrabromil apod? Nikdy jste nebyli zvědavi, jak to přeložili jinde, než to JKR zakázala?

Anonymní řekl(a)...

Ne, ale můžeš nás poučit... :))

Anonymní řekl(a)...

no mně to přijde v poho ta druhá část slonevsky, jelikož se mi slovenčina líbí občas ji používám...

cuca řekl(a)...

Podla toho, co je tam pisane, by to nemal byt koniec kapitioly.... Na zaciatu je pisane, ze to su 2/3.... Takze sa este musime dozvediet to podtatne z tejto kapitoly....
Jooooj, sa tesim....

cuca řekl(a)...

Mne sa teraz stava (kedze vacsina fanfiction na nete je cesky) ze napriklad namiso Smrtozrut pouzijem smrtijed a ani si neuvedomim, ze som to povedala po cesky....A to sa mi stava pri viacerych nazvoch... Proste aj slovense a aj ceske nazvy mam osvojene....
Ale inak vazne je skoda, ze proste nerozumiete slovensky.... Mne by to vazne nenapadlo.... :(

Anonymní řekl(a)...

Tiše závidim. Slovenština je krásnej jazyk, ale jak už tu zaznělo - nemáme ve slovenštině ani původní pořady takže to není kde okoukat.. a ve psaný podobě je to o to horší :(( Tak se na nás nezlobte a buďte rádi, že máte možnost používat obé.. :))

Anonymní řekl(a)...

Jéééééžiši Mariáááá, jedno jestli česky nebo slovensky, ale jak to bude dáááál????
Dííííky za jakýkoli překlad, česky nebo slovensky, to je fuk, pamatuji si, že jsem četla slovensky i Vinetoua :-))) !!! Pořád lepší - aspoň pro mne - slovenština, než AJ !

Hany

Anonymní řekl(a)...

Jojo, tak přeně takle se pozná jinej ročník :-D

Anonymní řekl(a)...

No a ten jiný ročník má aspoň nějakou výhodu, ne ?
Hany

Anonymní řekl(a)...

Tak to každopádně. V týdle době umět rusky a slovensky.. se hodí :-D

Anonymní řekl(a)...

Tak dnes už to vzdávám, snad budu mít zítra co číst.. :) Tak dobrou všem

Anonymní řekl(a)...

Hele, z ruštiny na gymplu jsem měla za 4, z němčiny a češtiny za 1, v jazykovce angličtina... Jinak jsem měla doooost blízký vztah s jedním Slovákem a žila jsem nedaleko slovenských hranic - takže mi je fakt jedno, jestli česky, nebo slovensky...., zvládla bych to i polsky - za totáče jsme v televizi koukali na Katovic :-)))

Anonymní řekl(a)...

tak já nevim, ja s tou slovenštinou nemám jedinej problém :)a to patřím do té generace, která už prý slovenský nerozumí (18)...

Anonymní řekl(a)...

Tak "su" používám taky a nejsem z Moravy. já osobně jsem z Prahy a slovenština mi nedělá problém. nechápu co řešíte. Slovenština má úplně stejné slova jen má měkkší výslovnost než čeština (lebo, nie, štrnást atd.). I když neumíte slovensky není problém tomu rozumět, matoucí můžou být akorát jiné názvy jako Rokfort (Bradavice), metlobal (famfrpál) a tak. když nevíte co to je, místo kritiky se prostě zeptejte! A nebo si to najděte ve slovníku, googlit snad umíte...
Ze začátku je to možná nezvyk, ale tady dotyčná měla pravdu - proč nemůžete přelouskat půlku kapitoly ve slovenčtině, když slováci musí překládat třeba i celou knihu z češtiny do slovenštiny? Pak se nedivte, že se o nás říká, že jsme namyšlení, protože tohle o tom akorát tak vypovídá...
A pokud Vám to nedošlo, tak jsme kdysi byli československo a je podle mě dost ostuda nerozumět (aspoň trochu) slovenštině... být to fránina tak to je úplně jiná...
Jinak díky za překlad =)

Anonymní řekl(a)...

hmm...no..je to zvlastne :)..vy mate problem s metlobalom :)..ale..podla mna to neni az take diwne slovo..aspon mne sa nezda..ale co sa mi nepaci na vasich ceskych prekladoch su rozne názvy..napr. Bradavice...mno neviem ci aj u vas to zname to iste co u nas..ale neviem..nezda sa mi to nejake..ehm..zaujimave..ani tajomne..skor..take nesikovne..my sice mame Rokfort co je syr..ale..znie mi to lepsie ako Bradavice..mno..mozno sila zvyku.a taktiez podivne preklady - brumbál, viteály (celkom ma pobavil názor, že to znie skor ako doplnok zdravej výživa, než niečoho hrozostrašného dočoho človek vloží svoju dušu)..mno..ten váš medek, ci meden ci co to je zac..ma..ehm..zvlastnu fantaziu..lepsie by bolo keby asi nazvy mien velmi neprekladal :)..tot vse

Anonymní řekl(a)...

Moc děkuji těm lidičkám co to překládaj, že si s tim daj vůbec takovou práci. A nemyslim si že kritika je tady na místě zrovna od lidí, co si to jen přečtou a pak kritizujou, když se vám to nelíbí, tak si počkejte do vánoc a bude to.

Anonymní řekl(a)...

Taky se mi ze začátku mkoc nelíbilo jak medek překládal... třeba právě viteály, ale ono se to lépe vyslovuje jako originální anglický název...
Ale HP jsem četla poprvé v deseti a za těch osm let jsem si na ty překlady prostě už zvykla a vím i co znamenají názvy ve slovenštině, jednou jsem v knihkupectví narazila na slovenského HP 5 a líbil se mi překlad mozkomorů =)

Vantivelka řekl(a)...

Myslíte že bude osmá kapitola už dneska? Jinak chci moc poděkovat všem lidem co to překládaj jste moc dobrý že to vůbec děláte. Děkuju

Anonymní řekl(a)...

Nemyslím, že bylo nejlepší napsat: "Gregorovitch je další, kdo vyrábí hůlky..." Je to myslím řešeno hned v další kapitole.

Jinak celkově upřednostňujete rychlost před kvalitou. Proti tomu nemám žádné vítky, ale ani to nechválím, protože je tu alternativní blog (hp7cz.blogspot.com) kde je to opačně- tz. překlad, za který by se myslím nemusel stydět ani Medek, samozřejmě je to trochu pomalejší.

Anonymní řekl(a)...

Hanbím sa! Ja som si uvedomila, že je druhá polovička v mojom rodnom jazyku (aj keď s chybami) až pri čítaní komentárov... mala by som obmedziť čítanie českej fanfiction... :D Strašne sa hanbím... :D :D :D

Anonymní řekl(a)...

to maccuss :):.keby si nám to nepovedala ani si to nevšimneme :)...fakt :)

Troska33 řekl(a)...

ty o sem se tesil ze se dozvim co jim odkazal

Anonymní řekl(a)...

Já mám radši původní názvy,myslím si že je to pak autentičtější. Úplně nesnáším jak Medek překládá jména,ty by měli hlavně zůstat v původním znění. Bruno

Anonymní řekl(a)...

Díky moc, mě teda slovenština absolutně nevadí a problémy mi nedělá
( je mi teprve 14)

Anonymní řekl(a)...

nevíte někdo kolik má ta sedmička kapitol?

Anonymní řekl(a)...

Hele ty náš "slovenskej bratře" mám sto chutí Ti říct pár nepěknejch slov, ale neudělám to. Ale jestli se Ti tu něco nelíbí měl bys padat na slovenský stránky! Já rozhodně nehodlám kritizovat pravopis, taky hlavně proto že na to nemám právo, ale ty a cuca by ste měli sakra pochopit, že slovo s hrubkou se prostě špatně překládá (a nesnaž se tvrdit, že tobě se to v případě českejch textů nestává). Od patnácti čtu 100let starý slovenský detektivky a taky sem s tim hold měla problém. Znova řikám jestli se vám to nelíbí dětě si na slovenský stránky!!!

cuca řekl(a)...

Áááá.... Preco sa pridavaju nove kapitoly, ked nie je dokoncena starsia???? neblbnite a PROSIM niekto doprekladajte aj ten zbytok zo siedmej....

Anonymní řekl(a)...

Áááá.... Preco sa pridavaju nove kapitoly, ked nie je dokoncena starsia???? neblbnite a PROSIM niekto doprekladajte aj ten zbytok zo siedmej....

cuca řekl(a)...

Áááá.... Preco sa pridavaju nove kapitoly, ked nie je dokoncena starsia???? neblbnite a PROSIM niekto doprekladajte aj ten zbytok zo siedmej....

cuca řekl(a)...

Áááá.... Preco sa pridavaju nove kapitoly, ked este nie je dokoncena siedma? Prosiiiim doprekladajte to niekto, lebo sa inak nemozeme pohnut dalej.... :(
PROSIIIIIIIIIIIIIIIM....

Anonymní řekl(a)...

Kreaturův příběh by mě i zajímal, ale dokud nebudu vědět co jim Brumbál odkázal kašlu na to. Bohužel sem si to tak blbě zběžně prohlídla, že už asi vim kdo je A.R.B. (hold sem si zkazila moment překvapení).

Anonymní řekl(a)...

Áááá.... Preco sa pridavaju nove kapitoly, ked este nie je dokoncena siedma? Prosiiiim doprekladajte to niekto, lebo sa inak nemozeme pohnut dalej.... :(
PROSIIIIIIIIIIIIIIIM....

cuca řekl(a)...

Áááá.... Preco sa pridavaju nove kapitoly, ked este nie je dokoncena siedma? Prosiiiim doprekladajte to niekto, lebo sa inak nemozeme pohnut dalej.... :(
PROSIIIIIIIIIIIIIIIM....

Planetweb řekl(a)...

Vazene anonymni hysterky, obzvlaste ta jedna velmi dotcena...

Pokus se vztekas, jak my jsme banda namyslenych pak. Doporucim ti pri lani, jak pry zde lidi pry nerozumi po slovensky, nedelat ve svych projevech hrubky. Sama neumis ani vlastni jazyk poradne (tusim u vas maximalne 4 trida ZS). Proste, chces-li neko servat, alespon bys na to mela mit. Mit na neco, znamena na to mit predevsim schopnosti - do nichz hysterie a prehnana nacionalnost nepatri

Anonymní řekl(a)...

http://www.eulenfeder.de/int/gbframes.html
Tady je slovníček.

Anonymní řekl(a)...

no,musim říct že souhlasim se slováky...že čtu slovenskej překlad jsem zaregistrovala až skoro na konci kapitoly:D jinak co se medka týče...bradavice a spol mi taky moc nesedí...např. přeměnu luny na lenku jsem jaksi nemohla rozdejchat,páč když sem to četla v anglině,jednoduše jsem si na lunu zvykla.a jméno lenka se mezi jména jako harry,bill,george atd zkrátka nehodí...na druhou stranu jsem se o tom se samotným medkem bavila...je fakt že první díl byl napsaný hlavně pro mladší děti a některé názvy by se jim velice špatně četli.a když už překládal příjmení,snažil se to udělat tak,aby český překlad vystihoval povahu toho dotyčného...mno,tak asi tak:)

Planetweb řekl(a)...

Asi by bylo od veci aby se slovensky ladene nanynky naucili psat bez hrubek ve vlastni materstine, teprve pak jecely o tom jak kdo co po nich precte. Jestee bych rekla ok u preklepu, i kdyz to z a y bylo tolikrat uz trapne, o vsudepritomnych hrubkach ve vlastnim jazyce nemluve.

Anonymní řekl(a)...

Harry Potter má 16 kapitol keď nepočítam epilóg:O 19 rokov neskôr

Anonymní řekl(a)...

už chcem aby to bolo dokončené lebo ešte nemôžem čítať 7.

green14 řekl(a)...

stejně to jsou jenom 2/3, takže si počkám až bude někde tahle kapitola celá v češtině a v dobrý kvalitě;) Myslim si že odpoledne by už mohla bít na hp7, takže si ji přečtu tam a tady pak zase budu pokračovat.

Fergie řekl(a)...

Cela kapitola by mela byt dnes odpoledne. Uz jsme si rozdelili praci a delame na tom;)

Anonymní řekl(a)...

Vím, kdo je Gregorovitch...

Vzhledem k tomu, ze hp7 nemam prectenou a Gregorovitche si pamatuji z predchoziho dilu, tak myslim, ze to co napisu neni spoiler....

Gregorovitch je bulharsky (asi) vyrobce hulek - proste je to ten, od nehoz ma hulku Viktor Krum. V HP4 v kapitole prevazovani hulkek, kdyz Olivander zkouma Krumovu hulku, tak rika: to je jiste Gregorovicova prace, ze?!

Anonymní řekl(a)...

Nazdar,teďkom něco nevím... ta kapitola je již u konce,nebo ještě bude pokračovat? jinak, pokud to teda ještě není konec, se mi líbí že to překládáte,akorát uvažuji o smyslu přidávat další kapitoly když ješt není hotová 7....ale to je detail

Anonymní řekl(a)...

Dufam, ze dnes bude tato kapitola dokoncena

cuca řekl(a)...

Áááá.... Preco sa pridavaju nove kapitoly, ked este nie je dokoncena siedma? Prosiiiim doprekladajte to niekto, lebo sa inak nemozeme pohnut dalej.... :(
PROSIIIIIIIIIIIIIIIM....

Anonymní řekl(a)...

Mohly byste přyněji napsat kdy bude ta druhá část??? A jestli to bude i v češtině a ne jenom ve slovenštině?!?!?!?!

Anonymní řekl(a)...

hele upřímně..já mám docela problém s tou slovenštinou..nemůže to někdo kdo tomu dobře rozumý přepsat do češtiny a dát to sem?

Anonymní řekl(a)...

Napadlo mě, jestli ta druhá část Brumbálovo vůle, nebude třeba až v jiné kapitole a může klidně navazovat na tu první část :-)

cuca řekl(a)...

Nie, ved je tam pisane, ze to este nie je cele....!!!
Jooooj, prosiiiim doprekladajte tu siedmu kapitolu.....

Anonymní řekl(a)...

MÁM VELKJEJ PROBLÉM SE SLOVENČTINOU A TAK DOUFÁM, ŽE TO BUDE I V ČEŠTINĚ. NÉ, ŽE BYCH SI NECENIL PRÁCE TÉ SLOVEN,ALE NEJSEM SLOVÁK


DOUFÁM,ŽE TO BUDE CO NEJDŘÍV

Anonymní řekl(a)...

kedy budeeeeee tretia čast...........

cuca řekl(a)...

Hééééj, je ti uz cele, alebo este nieco prubudne?????

cuca řekl(a)...

Som to teraz kukla anglicky a tam toho MRTNE vela chyba..... Len skoda, ze po anglicky tak dobre neviem..... Takze musime este cakat.... :( Ja verim, ze sa vazne SKORO dockame....

Fergie řekl(a)...

Nj, ted jsem prekladala do cj ten slovensky preklad a tomu clovickovi se asi nektere pasaze nelibily a vynechal je, takze jsem to musela porovnavat s originalem.. Kazdopadne jsem nad tim stravila snad vic casu, nez nad ciste anglickym textem xD

Anonymní řekl(a)...

jak je možný že už máte 10. kapitolu a druhou část 7 ještě ne??? jak se mam teď dozvědět co v závěti bylo...

Anonymní řekl(a)...

No dost hrůza, četla jsem to i anglicky a tomu jsem rozuměla teda víc.

Anonymní řekl(a)...

Poslední díl má 36 kapitol + epilog....už se těším na konec....:))))) odvádíte skvělou práci, sem ráda aspoň za nějaký překlad...;-)

Anonymní řekl(a)...

Na konci série Harry porazil Voldemorta a oženil se s Ginny Weasleyovou. Mají tři děti: Jamese, Albuse Severuse a Lily. Ron a Hermiona jsou rovněž svoji a mají dvě děti: Rose a Huga. Neville Longbottom se stal učitelem bylinkářství v Bradavicích.

Santi řekl(a)...

Fergie:
to mi povídej, já kašlu na toho blázna co to překládal do slovenštiny, tak jak sem to tu dal tomu zhruba rozumě je, ale některé pasáže nedávají moc smysl

Anonymní řekl(a)...

gregorovič je tak joko olliwander výrobce hůlek

Anonymní řekl(a)...

Haló, bude tu dnes i druhá část? Vážím si že to někdo dělá ale nedočkavost je mrcha:)

Anonymní řekl(a)...

kde je druha cast

Anonymní řekl(a)...

hej kdy sakra bude ta druha cast?

Anonymní řekl(a)...

Kdy teda bude ta 2. část?

Santi řekl(a)...

2. část je vy lamky , nechcete spíš vědět kdy bude třetí? měla by být někdy kolem 17:00 ale nevím to jistě. Ještě k té druhé části, je dost divná, poupravi jsme jí a opravíme všechny chyby zachvíli, jakmile to budeme mít , bude tady v "lepší" verzi

Anonymní řekl(a)...

omg to mam cekat jeste hodinu a ctvrt nez to bude! fakt dik!

Anonymní řekl(a)...

já nák nevidím rozdíl mezi slovenštinou a češtinou...je to dost podobné tak nvm co tady šilite:)) jinak dik za překlad, fandim vam:-P

Anonymní řekl(a)...

lidi,když ste tak nedočkaví,přeložte si to z originálu,jinak všechna čest překladačům,ste fakt dobrý a všichni tady oceńujem vaší práci:)

Anonymní řekl(a)...

heejk.. pohněte s tou poslední částí 7. kapitoly.. mám přečtený všecko až do 10. kapitoly a je trochu divný to tak přeskakovat :P Nu což... i tak dikec P.S: a co další kapitoly? budou dneska nebo až během zitřka?? :D

Anonymní řekl(a)...

no tak to je dmnce cist to kdyz nevis co je v 7...

Anonymní řekl(a)...

cakam na tu 7 siedmu cast a trasiem sa jak male decko, ktore caka na darceky:))pls pohnite lebo sa rozplacem:D

Anonymní řekl(a)...

Dost velke napatie pred tym odhalenim druhej casti 7.kapitoly :D:D

Anonymní řekl(a)...

Ale co je s váma? Neodpovídáte na vzkazy a 7 pořád není. Čím to je??

Netris řekl(a)...

Tak prej to za 24 minut bude tak doufam no:-D

Anonymní řekl(a)...

http://www.srandicky.cz/detail.php?t=6&cPath=6_258&sort=nejnovejsi&id=37607
to me poser - kozata Hermiona tak u te by Ron hned vedel, ze to je holka (ohnivy pohar)

Anonymní řekl(a)...

už jen sedm minut!bojim se že to nestihnete...

Netris řekl(a)...

Nevypadá to nejštastnějš....vůbec si nejsem jistej že to za minutu stihnete:-(((.

Anonymní řekl(a)...

no tak kde to je? nechapu proč slibujete do 17 kdyz to stejne neni

Netris řekl(a)...

Čas vypršel

Anonymní řekl(a)...

Heeeej ja uz chcem celu siedmu kapitoluuuu :((((

Anonymní řekl(a)...

je 5 a banán:D

Netris řekl(a)...

DO 17:00 BUDE DOPLNĚNA I ZKORIGOVÁNA 7. KAPITOLA//Je to vidět:-((((

Santi řekl(a)...

Nelibí se vám sakra?? tak si sežente originál a dopřekládejte si sami, boha i kdyby to nebylo za tři hodiny tak vám to neuteče. btw: není tam nic co by nák extra souviselo s kapitolami 8-10

Anonymní řekl(a)...

no, nejlepší by bylo neuvádět přesný čas, nebo si alespoň nechat dostatečnou časovou rezervu, co? lidi vás ukamenujou - i když jen tady a pouze slovně - já mám teda trpělivost velikou, takže jsem naprosto v klidu... tak se lidičky tak netrojčete, jsou důležitější věci na světě, než pár minut čekání navíc :-)))

Anonymní řekl(a)...

snažila jsem se o mírný překlad, nejsme angličtinářka..ale už sem to nevydržela, tady je jenom část.


Chcete tím říci, že si myslíte, že nám Brumbál chtěl přenechat něco prokletého ??"
„Vy hodláte začít kariéru v Magickém právu, slečno Grangerová?“ zeptal se Brousek.
„Ne, to nehodlám,“ odpověděla Hermiona. „hodlám udělat něco prospěšného pro svět“
Ron se zasmál. Brousek po něm střelil očima a otočil se zpět k mluvícímu Harrymu. „Tak proč jste se ted rozhodl nás informovat o těch věcech? Záminka nás zdržet?“
„Ne, protože 31 dní už uplynulo.“ Řeka najednou Hermiona. Oni nemohou držet ty věci déle jestliže se ukáží být nebezpečné. Správně?“
„chcete mi říct, že jste byl blízký Brumbálovi, Ronalde?“ zeptal se Brousek a ignoroval Hermionu. Ron vypadal překvapeně.
„Já? Ne - Ne opravdově..To byl spíše Harry kdo…“
Ron se podívala na Harryho a Hermionu, která mu dávala znamení, aby okamžitě zmlkl! krátký pohled, ale bylo už pozdě. Brousek koukal jako by slyšel přesně to, to chtěl slyšet. Zaútočil jako Ptáček na kořist Ronově odpovědi.
„Když sis s Brumbálem nebyl blízký, jak hodláš vysvětlit fakt, že tě zmiňuje ve své závěti? On měl mimořádně málo osobních věcí k dědictví. Velká většina jeho majetku – jeho knihovny, magických věcí, a jiných osobních věcí zůstanou v Bradavicích. Proč si teda myslíš, že si tě vybral?“
„Já… nevím,“ řekl Ron. „ já .. když sem říkal, že jsme si nebyli blízcí… Já tím měl na mysli, já myslím, že mě měl rád…“
„Začínáš být skromný, Rone,“ řekla Hermiona. „Brumbál byl k tobě laskavý.“
To bylo prodlužování pravdy ke zlomovému bodu; Harry věděl, že Ron a Brumbál nikdy nebyli spolu sami a kontakt mezi nimi byl zcela zanedbatelný. Nicméně se nezdálo, že by je Brousek poslouchal. Položil si ruce dovnitř do kapes kabátu a zatáhl za zip kapsičky, která musela bát větší než dal Hybrid Harrymu. Odtud vytáhl svitek pergamenu, o kterém se nezmínil a začal číst nahlas.
„poslední vůle a testament Abuse Percivala Wulfrica Briana Brumbála“.. ano, tady to je …“pro Ronalda Biliuse Weaslyho, zanechávám můj zapalovač světla, a doufám, že is na mě vzpomene, kdykoliv ho použije.“
Brousek vyndal z tašky věc, kterou Harry předtím viděl. Vypadalo to jako stříbrný zapalovač cigaret, ale byl to, jak věděl, možnost vysát všechno světlo ve vašem nejbližím okolí a obnovit, kdykoliv s ním cvaknete. Brousek předal zapalovač Ronovi, který si ho vzal a obrátil si ho mezi prsty, koukajíc překvapeně.
„to je drahocenný předmět,“ řekl Brousek, koukajíce na Rona. „Může to být dokonce unikát. Určitě to je Brumbálův starý dizajn. Proč by ti ale dával tak ojedinělý dárek?“
Ron zatřásl hlavou, koukajíc stál ohromeně.
Brumbál musel mít mnoho studentů,“ Brousek setrval. „Ale jen jediní jsou uvedeni v jeho závěti, a to jste vy tři. Proč? Tak co ho vedlo k myšlence, že vám zanechá svůj zapalovač, pane Weasly?“
„Zhasnout světla, myslím,“ zamumlal Ron. „co dalšího s tím můžu asi dělat?“
Evidentně Brousek s tím nesouhlasil. Pošilhával po Ronovi, moment, možná dva, a pak se vrátil zpět k Brumbálově závěti.
„slečně Hermioně Jean Grangerové, zanechávám svoje kopie Příběhů drába básníka, v domění že zde nalezne zábavu a inspiraci.
Brousek vytáhl z batohu malou knihu, vpadající jako kopie Tajemství temného umění pro pokročilé. Byl potrhané a ušpiněný. Hermiona si ho vzala od Brouska bez jediného lsova. Položila si ho na klín a zírala na ně. Harry viděl že název je z run; on se je nikdy neučil číst. Když se podíval, viděl, jak slza ji skápla na nějaký symboly.
„Proč si myslíte, že vám to Brumbál odkázal, slečno Grangerová?“ zeptal se Brousek.
„On veděl…věděl, že mám rád knihy.“řekla Hermiona slabým hláskem, utírající si oči rukávem.
„proč zrovna tuto knihu?“
„Já nevím. Musel si myslet, že mě potěší“
„používal jste někdy nějaké kody, nebo jiné znaky běhěm minulých let, při hovoru s Brumbálem?“
„ne, nepoužívala.“ Řekla Hermiona, tiše utírající oči do rukávu.„A když Ministerstvo nenašlo jediný skrytý kod v té knize během jedna-třiceti dní, pochybuji, že ho tam najdu já.“
Potlačila vzlyknutí. Jak vedle sebe byli namačkaní, Ron položil ruku kolem Hermioniných ramen. Brousek se vrátil zpět k závěti.
„Harrymu Jamsi Potetrovi“ četl, Harry pocítil náhlé vzrušení. „zanechávám zlatonku, kterou chytil ve svém prvním famfrpálovém zápase v Bradavicích, jako vzpomínku na vytrvalost a styl.“
Jak Brousek vytáhl ven cínový, velmi malá zlatý míček, stříbrný křidélka se třepetala dost slabě, a Harry nemohl překonat pocit, definitivního zklamání.
„Proč ti dal Brumbál Zlatonku?“ zeptal se Brousek.
„Nemám tušení,“ řekl Harry.“ Pro důvody, které jste četli, já doufám.. že si mě připomenete, co dokážete když… vytrváte a vše co bylo.“
„Myslíš si, že jsou to jen pouhé symboly v upomínku?“
„Ano, myslím,“ řekl Harry. „co dalšího by to mohlo být?“
„položil jsem otázku,“ řekl Brousek, posunul si židli blíž k pohovce. Venku už se stmívalo; za okny získával velký stan duchařskou bílou barvu.
„já viděl oznámení o tvých narozeninách, bylo ve tvaru zlatonky,“ řekl Brousek Harrymu. „Proč?“
Hermiona se posměšně zasmála.
„oh, to nemůže být poukázání na fakt, že Harry je skvělý chytač, to je tak jasné,“ řekla. “to musí být tajná zpráva od Brumbála, třeba skrytá v polevě!“
„Nemyslím si, že je něco ukrytého v polevě,“ řekl Brousek, Lale Zlatonka může být velmi dobrá skrýš pro malý předmět. Víte, co tím myslím?“
Harry pokrčil rameny. Harry myslel jak odpovědi na otázky byly vážně hluboce zakořeněné, ona nepotlačila nutkání. Hermiona hned odpověděla: „Protože Zlatonka má smysl vzpomínky.“
„co?“ řekl Harry a Ron najednou; oba považovali Hermioniny znalosti Famfrpálu za zanedbatelné.
„Správně,“ řekl Brousek. „Zlatonka není při doteku hladká, dokonce ne ani od výrobce, který pracuje v rukavicích. Nese kouzlo kouzelníka, co může identifikovat prvního člověka, co ji poprvé chytil, po vytažení z krabice. Tato Zlatonka“ – zvedl malý zlatý míček – „ si pamatuje vás, Pottere. To je na mě, Brumbál, co měl podivuhodnou schopnost, cokoliv porouchat, musel vám zanechat okouzlující Zlatonku, tak to bude jenom pro vás přístupné.“
Harryho srdce bylo silněji. Byl si jistý, že Brousek má pravdu. Jak mohl zjistit, že je to jeho otisk, co je na Zlatonce?
„Nic neříkejte,“ řekl Brousek.“ Možná jste vždy věděl, co Zlatonka obsahuje?“
„Ne,“ řekl Harry, stále zvědavý.

Anonymní řekl(a)...

s tim geregovitchem supr postreh nejspih se ho chce zeptat na hulky. a me sou nejaky chyby ukradeny chci tu druhou cast!!!!!!!!!!

Anonymní řekl(a)...

diky za to...

Netris řekl(a)...

Dík za ten překlad aspoň trošku zkracuje to čekání.

Anonymní řekl(a)...

v originále se dál píše,že Harry ještě podědil nebelvírský meč(HP2),kterej mu ale nedaj,protože to je vzácný artefakt a bude umístěn někde jinde,pak tam přídou Ronovi rodiče a Brousek odejde

Anonymní řekl(a)...

„Ne,“ řekl Harry, stále zvědavý. Jak by to mohl stisknout Zlatonku, at aniž by se ji dotkl. Kdyby uměl Nitrozpyt, vážně ho uměl, a mohl číst Hermioně myšlnky; prakticky by slyšel její mozek bzučící vedle sebe.
„Vezmi to,“řekl Brousek, hned.
„Harry se střetl s Ministrovými žlutými oči a věděl, nemá volbu, musí to udělat. Natáhl ruku a Brousek znovu vytáhl Zlatonku. Pomalu a opatrně mu ji podal.
Nic se nestalo. Jak se harryho prsty sevřeli kolem Zlatonky, roztáhla křídla, které sebou začali těše třepotat. Brousek, Ron a Hermiona stále upřeně hleděli na balonek, jako by stále doufali, že se přemění v něco jiného.
„To bylo dramatické,“ řekl Harry chladně. Oba, Ron s Hermionou , propukli v jeden smích.
„To je vše, tak, je to?K zeptala se Hermiona, a zavrtala se do pohovky.
„ne úplně,“ řekl Brousek, který vypadl trochu mírněji, „Brumbál vám odkázal ještě něco Pottere.

cuca řekl(a)...

Super! Vdaka za ten preklad.... Este chyba vela do konca???

Anonymní řekl(a)...

áááááááááááá tak ted jsem ještě napjatější, já chci i tu čtvrtou část, toho už zas tak chybět moc nemůže, ne.... překládej te moc moc moc moc moc prosím někdo i ten konec.... t rowla mě zabije, tkový napínaý knížky psát...

Anonymní řekl(a)...

moc díky všem který to překládají.

cuca řekl(a)...

Jooooj, prelozte to este niekto..... prosiiiiiim..... ved tam uz nemoze byt tak vela..... A teraz je to napinave aj hovado.....

Anonymní řekl(a)...

nebudte tak hrrr. já se snažím, vážně, al enejsem dobrá angličtinářka, takže ty překlad ymi trochu trvaj. díky

Anonymní řekl(a)...

Tím: "Už toho nezbývá moc" jste mysleli co? Další kapitolu? Více kapitol či celou knihu? Odpovězte prosím co nejrychleji.

Anonymní řekl(a)...

je to tuu je to tu..:D:D:D

Netris řekl(a)...

Tím: "Už toho nezbývá moc" jste mysleli co? Další kapitolu? Více kapitol či celou knihu? Odpovězte prosím co nejrychleji.//Tuhle kapitolu:-D

Netris řekl(a)...

Sem tak zakoukanej do komentaří že sem si ani nevšimže už je hotovo de se číst!(Dík za ten překlad i když s hodinovým spožděním:-D)

Anonymní řekl(a)...

hele,... to je fakt divne, bud preklad nebo rowla nevi počítat,... (Spíš to 2.) ak v 6stce posilali studenty z Bradavic predčastne,.. tudiš ne 30.6., a to posilali, neboť se hadali, kdy pošlou vlak,..či hned anebo až po pohřbu, tak by tech 31 dni uplynula driv jak do harryho narozenin (31.7)
Zajimave ze?

Anonymní řekl(a)...

Aha, tak to jo :D. A kdy bude další kapitola? Diky

Anonymní řekl(a)...

nechci se do toho cpát, ale jen nahradte slova Deliminátor a jiné kraviny za zapalovač....díky :)

Netris řekl(a)...

Zajímavý ale zapomínš ,že závěť nejšpíš našli až pár dnů až týdnů po Dumbledorově smrti ne?

Anonymní řekl(a)...

díky mco za překlad, předpokládám, že na dlších kapitolách už někdo pracuje, kdy cca budou a kolik?

Anonymní řekl(a)...

nevim ale zkoušel sem to trušku čist v originale a do konce 7.kapitoly stale něco chybí ještě se ma něco objevit na zlatonce pokud sem to pochpil spravne bude se ještě něco překladat?

Anonymní řekl(a)...

Chybí tak dvě strany...

Anonymní řekl(a)...

tak to není hotove snad ještě dopřeloží

Anonymní řekl(a)...

COOOL! Tak lidi, jestli to stihnete, než příjde dom ségra, máte u mě bečku. Tak už jim lidi nepiště, ať můžou překládat!

Anonymní řekl(a)...

tak ted se v tom nevyznám...je už ta sedmá kapitola hotová nebo ne??

Santi řekl(a)...

Lolík ty si ale kolík, oni taky snape brumbála zabít 29.6 , den nato byl pohřeb a poslali je domů. Nikde se tam nepsalo damtum ty kolíčku

Anonymní řekl(a)...

proč tam píšou že je to celý když chyběj tak ty dvě stránky?

Anonymní řekl(a)...

no tak to hotovy teda ještě není !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! chybi tak cca 2 stranky !!! koukal jsem do anglické orig. a tam to končí ... A použil deluminátor ještě jednou když Hermiona opustila místnost . ... Tak kde je ten zbytek ??

Anonymní řekl(a)...

Co má znamenat:
"KAPITOLA JE HOTOVÁ :)"

a pod tím zčásti smazaná správa:
"Máme přeloženy 2/3 zbytku, bohužel"?
Rád bych věděl, jestli je teda celá, nebo ne!

Anonymní řekl(a)...

to je vazne cele???nezda se mi to,ma to otevreny konec

Santi řekl(a)...

Není to ještě uplně celé, chybí asi půl stránky v anglickém originále

Anonymní řekl(a)...

Nevim,proč se do nich pořád někdo montuje,oni nemaj žádnou povinnost to překládat vůči nikomu,dělaj to z dobrý vůle,když ste všichni tak chytrý,můžete si to číst sami,nejni to zase tak lehký tak jim dejte pokoj,originál má vyjít až za 3-4 měsíce,tak nevim,proč tu z toho děláte drama,i ti překladatele sou jenom lidi a maj svý povinnosti a zájmy a ne jenom sedět u počítače a překládat..lidi vzchopte se a nebuďte tak nevděčný

«Nejstarší ‹Starší   1 – 200 z 224   Novější› Nejnovější»