neděle 22. července 2007

20. kapitola - Xenophilius Láskorád

Harry nečekal, že by Hermionin vztek přes noc vyprchal, proto ho nepřekvapilo, že s nimi komunikovala hlavně nevraživými pohledy. Ron na to reagoval tím, že se v její přítomnosti choval nepřirozeně pochmurným chováním, na známku pokračující lítosti nad tím, co udělal. Ve skutečnosti, když byli všichni tři pohromadě, se Harry cítil jako jediná netruchlící osoba na pohřbu.
Nicméně při těch pár okamžicích, kdy byl Ron s Harrym sám (při sbírání vody a hledání hub), se Ron stával nestydatě veselý.

„Někdo nám pomohl,” stále opakoval, „někdo poslal tu laň, někdo je na naší straně, už jsme zničili jeden viteál kámo!”

Posílení faktem, že zničili viteál v medailonku, začali znovu probírat možnosti, kde by mohly být ostatní viteály, i když věděli, že to dřív probírali již milionkrát.
Harry se cítil optimisticky více, než kdy předtím. Hermionina mrzutost nemohla pokazit jeho optimistického ducha; Náhlý převrat štěstí, příchod záhadné laně, znovunalezení Nebelvírova meče a kromě toho všeho Ronův návrat, udělaly Harryho tak šťastného, že pro něj bylo těžké udržet si vážnou tvář.

Později odpoledne Harry a Ron opět unikli z Hermioniny zlověstné přitomnosti a pod záminkou obírání již prázdného keře ostružin pokračovali ve výměně novinek.
Harry se konečně rozhodl povědět Ronovi vše, co se událo na jeho a Hermioniných cestách, a hned po tom vše, co se stalo v Godrikově dole; Ron na oplátku vyprávěl Harrymu všechno, na co přišel během týdnů, kdy byl pryč.


„... a jak jsi přišel na to Tabu?“ zeptal se Harry po tom, co mu vyložil pokusy spousty zoufalých kouzelníků s mudlovskou krví vyhnout se Ministerstvu.

„Tab . . co?“

„Musíte s Hermionou přestat říkat Ty-Víš-Koho jméno!“

„No jasně, víš, to je jen takový špatný zvyk,“ řekl Harry. „Ale nemáme žádný problém mu říkat V-“

„NE!“ zařval Ron, což způsobilo, že Harry skočil do keře a že se Hermiona, jejíž nos byl ponořený do knížky, na ně u vchodu do stanu zamračila

„Omlouvám se,“ řekl Ron, dostávajíc Harryho z keře ostružin „ale jeho jméno bylo okouzleno, takhle nacházejí lidi, Harry! Když někdo řekne jeho jméno, zlomí to ochrany vykouzlené nad jeho jménem a to způsobí nějaký druh kouzelné poruchy --- takhle nás našli tam na Tottenham Court Road!“

„Protože jsme řekli jeho jméno?“

„Přesně! Musíš uznat, dává to smysl. Jedině lidé, kteří stáli opravdu proti němu, jako Brumbál, se odvažovali to jméno použít. Nyní na něj uložili Tabu, takže můžou najít každého, kdo to jméno použije---“

„Lehká-a-rychlá cesta jak najít ostatní členy řádu! Málem dostali Kingsleyho---“

„Děláš si srandu?“

„Fakt, kupa Smrtijedů ho obklíčila, Bill říkal, že si probojoval cestu ven. Teď je na útěku jako my.”
Ron se poškrábal koncem hůlky na bradě. „Nemyslíš, že to mohl být Kingsley, kdo poslal tu laň?“

„Jeho patron má přeci tvar rysa, viděli jsme to na svatbě, vzpomínáš si?“

„Oh jasně...“

Odsunuli se dál podél keřů, pryč od stanu a Hermiony.

„Harry... a co když to byl Brumbál?“

„Brumbál, co?“

Ron vypadal trochu rozpačitě, ale potichu řekl, „Brumbál ... laň?“.
„Já..,“ Ron sledoval Harryho koutky očí, „on měl ten pravý meč, ne?“

Harry se Ronovi nesmál, chápal, na co myslí. Ta myšlenka, že se k nim dokázal připojit Brumbál, že je pozoruje a hlídá, byla nepopsatelně utěšující.

Zatřásl hlavou.

„Brumbál je mrtvý,“ řekl Harry. „Viděl jsem to, viděl jsem jeho tělo.
„Je navždy pryč. Kromě toho jeho patron měl tvar fénixe, ne laně.“

„Nicméně patronové mohou měnit tvary ne?“ namítl Ron, „Tonksové se změnil.“

„Jo, ale kdyby byl Brumbál naživu, proč by se neukázal? Proč by nám ten meč prostě nepodal?“

„Netuším,“ řekl Ron. „Ze stejného důvodu jako ti ho nedal, když byl naživu? Ze stejného důvodu, jako ti nechal tu starou zlatonku a Hermioně knížku dětských pohádek?”

„Co to je tedy za důvod?“ zeptal se Harry, hledajíc Ronově zoufalé tváři odpověď.

„Nevím,“ přiznal Ron. „Myslel jsem si, že nám to chtěl udělat těžší, ale už si to nemyslím, už ne. Věděl, co dělal, když mi dal zhasínadlo, ne snad? On --,“ Ronovy uši zčervenaly a předstíral, že ho hrozně zajímá tráva, na které stál, „musel vědět, že od vás uteču.“

„Ne,“ opravil ho Harry. „Musel vědět, že se budeš chtít vrátit.“

Ron vypadal vděčně, ale stále mrzutě. Aby Harry změnil téma, řekl, „Když už mluvíme o Brumbálovi, slyšel jsi, co o něm napsala Rita Holoubková?“

„Oh jasně,“ řekl Ron najednou, „lidé o tom hodně mluví.“

„Kdyby se věci měly jinak, byly by to velké novinky. Brumbál jako Grindewaldův přítel, ale teď je to jen k smíchu pro lidi, kteří neměli Brumbála rádi, a něco jako facka do tváře pro ty, co si mysleli, že byl pomalu svatý. Nicméně si nemyslím, že by to byl nějaký velký problém. Byl opravdu mladý když-“

„Byl v našem věku,“ řekl Harry, stejně jako to řekl Hermioně, a něco v jeho tváři mu dalo Ronovi jasně najevo, že se o tom nemá dál hádat.

Velký pavouk seděl uprostřed zmrzlé pavučiny, která visela na ostružinách. Harry na něj zamířil hůlkou, kterou mu Ron předchozí večer dal.


Hermiona ji prozkoumala a zjistila, že je vyrobena z trnky.

Engorgio!

Pavouk se trochu zatřásl. Harry to zkusil znova. Tentokrát pavouk mírně povyrostl.

„Přestaň,“ řekl Ron ostře, „Omlouvám se, že jsem řekl, že byl Brumbál mladý, ok?“

Harry zapomněl, že se Ron bojí pavouků.

„Promiň --- Reducio!

Pavouk se nezmenšil. Harry se podíval na trnkovou hůlku. Zatím každé menší kouzlo, které s ní vykouzlil, se zdálo méně silné, než kdyby jej vykouzlil s jeho hůlkou s perem fénixe.
Cítil, jako by mu nová hůlka nepatřila, jako kdyby mu někdo přišil ruku na konec paže.

„Chce to jen procvičovat,“ řekla Hermiona, která k nim nehlučně přišla, a úzkostlivě sledovali Harryho pokusy o zvětšení a zmenšení pavouka. „Je to jen otázka důvěry, Harry.“

Harry věděl, že by si Hermiona přála, aby bylo vše v pořádku; Stále cítila vinu za zlomení jeho hůlky.
Potlačil nutkání jí odpovědět, aby si tedy vzala trnkovou hůlku, zatímco on bude mít její, jestliže si myslí, že je to jen otázka důvěry.
Nicméně horlivý k tomu, aby byli všichni tři zas přátelé, souhlasil; ale když se Ron na Hermionu pokusil usmát, znovu zmizela ve stanu číst si knížku.


Když se všichni vrátili ke stanu, už se pomalu stmívalo, Harry si vzal první hlídku. Seděl u vchodu a snažil se s trnkovou hůlkou nechat lítat malé kamínky kolem; ale jeho kouzla se stále zdála neohrabaná a méně silná než předtím.
Hermiona si četla ležíc na svém lůžku , zatímco Ron, po mnoha nervózních pohledech na Hermionu, vyndal ze svého ruksaku malý dřevěný tranzistorák a pokoušel se ho naladit.

„Existuje jedna stanice,“ řekl Harrymu potichu, „která říká věci tak, jak jsou. Všechny ostatní jsou na straně Ty-Víš-Koho a poslouchají příkazy ministerstva, ale tato ... chvíli počkej a sám uslyšíš, je to super. Jediný problém je, že nemůžou vysílat každou noc, musí pořád měnit místa pro případ, že by na ně zaútočili. Taky potřebuješ heslo, abys to mohl naladit ... problém je, že jsem to naposledy nestihl, když ho říkali...“

Hůlkou zlehka zabubnoval na vršek rádia a potichu mumlal náhodná slova. Několikrát pokradmu pohlédl na Hermionu, bál se výbuchu hněvu, ale podle pozornosti, kterou mu věnovala, to vypadalo, jako by tu ani nebyl.
Dalších deset minut Ron ťukal na rádio a mumlal, Hermiona otáčela stránky své knížky a Harry dál cvičil s hůlkou z trnkového dřeva.

Nakonec Hermiona slezla z palandy. Ron náhle přestal ťukat hůlkou.

„Jestli tě to rozčiluje, nechám toho!” vyhrkl nervózně.

Hermiona se mu ani neuráčila odpovědět a otočila se na Harryho.

„Měli bychom si promluvit,” řekla.

Podíval se na knížku kterou stále svírala v rukce. Byl to Život a lži Albuse Brumbála.

„Copak?“ zeptal se bojácně.
Napadlo ho, že tam je kapitola i o něm, matně si vzpomínal, že Rita mluvila o její vlastní verzi Harryho vztahu s Brumbálem. Ale Hermionina odpověď ho úplně vyvedla z míry.

„Chci se podívat za Xenophiliusem Láskorádem.“

Zíral na ni.

„Cože?“

„Xenophilius Láskorád, Lenky táta. Chci za ním jít a promluvit si s ním.“

„é... proč?“

Zhuluboka se nadechla, jako by jí to mělo vzpružit, a řekla: „Jde o to znamení, znamení v knížce Příběhy Barda Beedla. Podívej!“

Nevěřícímu Harrymu strčila pod nos Život a lži Albuse Brumbála s fotografií originálu dopisu, který Brumbál napsal Grindalwaldovi svým povědomě tenkým, nakloněným rukopisem.
S nenávistí koukal na nezvratný důkaz, že to tak Brumbál opravdu napsal a že to nebyl Ritin výmysl.

„Podpis,“ řekla Hermiona, „podívej se na ten podpis!“

Poslechl ji.
Chvíli neměl ani potuchy, o čem to mluví, když se ale naklonil blíž a posvítil si hůlkou, uviděl, že ve slově Albus upravil Brumbál písmeno A tak, že vypadalo jako trojúhelníkovitá značka v nadpisu Příběhů Barda Beedla.

„E... co to tam máte?“ zeptal se Ron váhavě, ale Hermiona ho odbyla pouhým pohledem a otočila se zpátky k Harrymu.

„Ale pořád se objevuje, ne?“ řekla. „Vím, že Viktor tvrdil, že je to Grindelwaldův znak, ale docela určitě byla na hrobě v Godrikově Dole. A ty letopočty na náhrobku byly starší než Grindelwald. A teď tohle! Nemůžeme se zeptat Brumbála ani Grindelwalda co to znamená – ani nevím, zda je Grindelwald naživu – ale můžeme se na to zeptat pana Láskoráda. Na svatbě měl ten symbol na sobě. Jsem si jistá, že je to důležité, Harry!“

Harry jí hned neodpověděl. Pohlédl do její napjaté, dychtivé tváře a pak ven, do houstnoucí tmy, přemýšlel.
Po dlouhé odmlce řekl: „Hermiono, nepotřebujeme, aby se opakovalo to, co se stalo v Godrikově Dole. Mluvili jsme o tom, že tam půjdeme a ...“

„Narážíme na to pořád znovu a znovu, Harry! Brumbál mi odkázal Příběhy Barda Beedla, tak jak si můžeš být tak jistý, že to nebylo proto, abychom přišli té značce na kloub?“

„To je pořád dokola,“ Harry byl už trochu naštvaný. „Snažíme se uvěřit tomu, že nám Brumbál nechal tajná znamení a vodítka...“

„No zhasínadlo bylo nakonec dost užitečné...“ pípl Ron „Myslím, že Hermiona má pravdu, že bychom měli jít za panem Láskorádem.“

Harry po něm šlehl pohledem. Byl si jistý, že Ronovo přitakání Hermioně má jen málo co dělat s touhou objasnit význam té runy.

„Nebude to jako v Godrikově Dole,“ dodal Ron, „Láskorád je na naší straně, Harry, Jinotaj za tebou vždycky stál a pořád psal, že ti lidé mají pomáhat.“

„Jsem si jistá, že je to důležité,“ řekla Hermiona vážně.

„Nemyslíte, že kdyby to tak bylo, že by mi o tom všem Brumbál pověděl před svou smrtí?“

„Možná... možná je to něco, co musíš zjistit sám,“ pokračvoala nejistě Hermiona, jako by se chytala stébla.

„Jo,“ kývl Ron, „to dává smysl.“

„To teda nedává!“ odsekla Hermiona „Ale stejně si myslím, že bychom si měli s panem Láskorádem promluvit. Tenhle symbol spojuje Brumbála, Grindelwalda a Godrikův Důl. Harry, jsem si jistá, že bychom tomu měli přijít na kloub.“

„Myslím, že bychom o tom měli hlasovat,“ prohlásil Ron, „kdo je pro zajít za Láskorádem..“
Jeho ruka vystřelila do vzduchu ještě dřív, než Hermionina. Rty se jí podezřívavě chvěly, když zvedala paži.

„Jsi přehlasovaný, Harry, promiň,“ poklepal mu Ron na záda.

„Fajn,“ odpověděl Harry, dílem překvapený, dílem podrážděný. „Ale až skončíme u Láskoráda, zkusíme se poohlédnout po dalších viteálech, souhlasíte? Mimochodem, ví někdo z vás, kde Láskorád bydlí? “

„Jo, není to tak daleko od nás.“ řekl Ron. „Nevím přesně, kde to je, ale máma s tátou vždycky ukazovali směrem ke kopcům, když o něm mluvili. Nemělo by být těžké ho najít.“

Když se Hermiona vrátila na svoji palandu, Harry ztišil hlas.

„Souhlasil jsi jenom kvůli ní.“
„V lásce a válce je dovoleno všechno.“ odpověděl mu Ron šťastně. „Tak i onak... hlavu vzhůru, jsou vánoční prázdniny, Lenka bude doma.“

Z větrného úpatí kopce, kam se přemístili další den ráno, měli krásný výhled na Vydrník Svatého Drápa. Z té výšky vesnice vypadala jako dětská stavebnice, v šikmých paprscích slunce, které se prodíralo na zem mezerami v mracích.
Minutu nebo dvě se dívali směrem k Doupěti, rukama si stínili oči, ale jediné, co dokázali zahlédnout, byl vysoký živý plot a ovocný sad, který chránil pokřivený domek před pohledy mudlů.

„Je to divný pocit, být tak blízko a nezastavit se na návštěvu,“ řekl Ron.

„Děláš, jako kdybys je bůh ví jak dlouho neviděl, vždyť si tam byl o Vánocích,“ poznamenala chladně Hermiona.

„Ale já nebyl v Doupěti!“ nevěřícně se rozesmál Ron „Myslíš, že jsem se sem vrátil a pověděl jim, kde jsem se s vámi potuloval, jo? Fred a George by si mysleli, že je to skvělý, no a Ginny, ta by to pochopila.“

„No ale kde jsi tedy byl?“ zeptala se Hermiona překvapeně.

„V novém domku Billa a Fleur, teda spíš chalupě. S Billem jsem vždycky dobře vycházel. No... nebyl zrovna unešený, když jsem mu vyprávěl, co jsem udělal, ale dál to neřešil. Věděl, že mi to bylo opravdu líto. Nikdo jiný z rodiny nevěděl, že jsem tam byl. Bill řekl mamce, že k nim s Fleur na Vánoce nepřijedou, protože je chtějí strávit spolu o samotě. No víš, byly to první svátky po jejich svatbě. Nemyslím, že by to Fleur vadilo, když uvážím, jak má ráda Celestýnu Warbeckovou.“

Ron se otočil zpátky k Doupěti. „Zkusme to támhle,“ ukázal na vrcholek kopce.

Pochodovali několik hodin, Harry na Hermionino naléhání schovaný pod neviditelným pláštěm. Shluk nízkých kopců se zdál neobydlený, až na jednu malou chaloupku, která ale vypadala opuštěně.

„Myslš, že tu bydlí a že jen odjeli na Vánoce někam jinam?“ zeptala se Hermiona, nakukujíc skrz okno do malé, útulné kuchyně s muškáty na parapetech.
Ron si odfrkl.

„Poslyšte, mám pocit, že zjistíme, kdo tu bydlí, když se sem podívám skrz Láskorádovic okno. Pojďme zkusit tu druhou skupinku kopců.“

Tak se přemístili o pár mil severněji.

„A hele!“ vykřikl Ron, zatímco jim sníh bičoval vlasy i oblečení. Ron ukazoval nahoru, směrem k vrcholu kopce, kde se proti nebi tyčil prapodivný dům – velký černý válec a před ním visel přízračný měsíc.
„To bude Lenčin dům! Kdo jiný by mohl bydlet na takovém místě? Vypadá to jako ohromný havran.“

„To nemá s ptákem nic společného,“ řekla Hermiona, zatímco se mračila na podivnou stavbu.

„Já měl na mysli šachy,“ řekl Ron „vy tomu říkáte věž.“

Ron měl nejdelší nohy a tak se dostal na vrcholek kopce jako první. „Je to jejich,“ řekl „podívejte!“

Na rozbitých vrátkách byly připíchnuté tři ručně psané tabulky.
Na první stálo: X. LÁSKORÁD, EDITOR JINOTAJE,

na druhé NASBÍREJ SI SVOJE VLASTNÍ JMELÍ

a na třetí DEJTE POZOR NA ŘIDITELNÉ BLUMY.

Branka při otvírání zaskřípala. K předním dveřím vedla klikatá cesta zarostlá všelijakými podivnými rostlinami, mezi kterými byl i keř s oranžovými plody podobnými ředkvičkám, které Lenka někdy nosila jako náušnice.
Harry měl pocit, že tam zahlédl i škrtidub, a srcrklému pahýlu se vyhnul obloukem. Jako stráže stály u vchodu dvě věkovité jabloně, které se ohýbaly ve větru. Listí z nich už opadalo, ale ještě měly na sobě spoustu malých červených plodů a chomáče jmelí s bílými kuličkami.
Malá sova s mírně plochou hlavou podobnou jestřábovi na ně mžourala z jedné větve.

„Myslím, že by sis měl raději sundat neviditelný plášť, “ řekla Hermiona, „tobě pan Láskorád pomůže, nám těžko.“

Udělal, co mu navrhla, a plášť jí podal, aby ho schovala ve své malé taštičce z korálků. Potom třikrát zaklepala na masivní černé dveře pobité železnými hřebíky. Klepadlo mělo tvar orla.

Netrvalo ani deset sekund, když se dveře rozlétly a stál v nich Xenophilius Láskorád, bosý a v něčem, co vypadalo jako zašpiněná noční košile.
Jeho dlouhé bílé vlasy připomínající cukrovou vatu byly čipavé a neučesané. V porovnání s tím, co teď viděli, vypadal Xenophilius na Billově Fleuřině svatbě jako švihák.

„Co...Co to je? Kdo jste?“ zvolal pisklavým, ufňukaným hlasem. Nejdřív se podíval na Hermionu, pak na Rona a nakonec na Harryho, ústa měl doširoka otevřená, docela jako komické O.

„Dobrý den, pane Láskoráde.“ řekl Harry a podal mu ruku, „já jsem Harry, Harry Potter.“

Xenophilius nepřijal Harryho nabízenou ruku, ačkoli oko, které mu zrovna nešilhalo na nos, ulpělo pohledem přímo na jizvě na jeho čele.

„Nevadilo by Vám, kdybychom šli dovnitř?“ zeptal se Harry „Chceme se vás na něco zeptat.“

„Já... nejsem si jistý, že je to vhodné,“ šeptal Xenophilius, polkl a rychle se rozhlédl po zahradě. „To jste mě tedy překvapili... obávám se... opravdu nemyslím, že bych měl...“

„Nezdržíme se dlouho,“ pokračoval Harry, trochu zklamaný jeho ne právě vřelým přivítáním.

„Tak tedy dobře. Pojďte honem dál. Honem!“

Ještě ani nestáli za prahem, když za nimi Xenophilius zabouchl dveře. Ocitli se v nejpodivnější kuchyni, jakou kdy Harry viděl.
Místnost byla dokonale kruhová a tak si připadal jako uvnitř ohromné pepřenky. Všechno bylo prohnuté tak, aby to přiléhalo ke zdem: sporák, dřez i kredenc, všude byli namalovaní ptáci, hmyz a kytky vyvedené v jasných barvách. Harry měl pocit, že poznává Lenčin „rukopis“. Tak malý a uzavřený prostor pak působil poněkud přeplácaně.

Uprostřed podlahy bylo kované točité schodiště do vyšších pater. Seshora se ozývalo klapání a bouchání, Harry uvažoval, co to asi Lenka dělá.

„Raději půjdeme nahoru,“ řekl Xenophilius, který vypadal dost nesvůj. Sám šel první.

Místnost nad nimi vypadala jako kombinace obýváku a pracovny a jak bylo na první pohled zřejmé, byl mnohem přecpanější než kuchyně.
Ač mnohem menší a zcela kulatá, tak nějak připomínala místnost nejvyšší potřeby, která se přeměnila na bludiště sestavené z po staletí schovávaných předmětů.
Byly tu stohy a stohy knih a kusy papíru se válely na každé sebemenší části nábytku. Ze stropu visely podrobně provedené modely stvoření, která Harry nepoznával, některá mávala křídly, jiná zase klapala čelistmi.

Lenka tu nebyla. Ta věc, která dělala takový rámus, byla dřevěná konstrukce pokrytá kouzelně se otáčejícími ozubenými koly. Vypadalo to jako bizardní kříženec pracovního stolu a kredence, ale po chvíli Harry díky tomu, že se ze stroje řinuly Jinotaje, pochopil, že je to postarší tiskařský lis.

„Promiňte,“ řekl Xenofílius a přikročil ke stroji.

Zpod hromady knih a nejrůznějších papírů, které se válely po podlaze, vytáhl ubrus a přehodil ho přes lis, jehož bouchání a skřípání se tím nějak zvláštně utlumilo. Potom se otočil na Harryho.

„Proč jsi sem přišel?“

Předtím, než stačil Harry promluvit, Hermiona překvapeně vykřikla: „Pane Láskoráde, co to je?“

Ukazovala na ohromný šedý spirálovitý roh, ne nepodobný rohu jednorožce, který byl připevněný na zdi a trčel několik stop směrem do místnosti.

„To je roh zmuchloroha smrkáče,“ odpověděl Xenofílius.

„Ne, to není!“ řekla Hermiona.

„Hermiono,“ zamumlal Harry rozpačitě, „teď není chvíle na to...“

„Ale Harry, to je roh jednorožce! To je nebezpečný předmět třídy B a je extrémně nebezpečné mít ho v domě!“

„Jak víš, že je to roh jednorožce?“ zeptal se Ron a klidil se rychle od předmětu přes všechen nepořádek v místnosti tak daleko, jak jen to šlo.

„V knize Kouzelná stvoření a kde je najít je popis! Pane Láskoráde, musíte ho rychle dát pryč. Copak nevíte, že může při sebemenším doteku vybouchnout?“

„Zmuchloroh smrkáč,“ řekl Xenofílius rozhodně s tvrdohlavým výrazem ve tváři, „je velmi plaché kouzelné stvoření a jeho roh...“

„Pane Láskoráde, poznala jsem ty typické rýhy kolem kořene. Tohle je roh jednorožce a je nepředstavitelně nebezpečný – nevím, kde jste ho získal, ale...“

„Koupil jsem ho,“ řekl Xenofílius neústupně. „Před dvěma týdny od milého mladého čaroděje, který věděl o mém zájmu o zmuchloroha. Byl to vánoční dárek pro moji Lenku.
„A teď,“ obrátil se na Harryho, „Proč přesně jste sem přišel, pane Pottere?“

„Potřebujeme pomoci,“ řekl Harry před tím, než mohla Hermiona znovu začít.

„Aha,“ řekl Xenofílius, „pomoc, hmmm.“

Jeho oči se znovu zadívaly na Harryho jizvu. Vypadal zhypnotizovaně a vystrašeně zároveň.
„Ano. Věc se má tak...nu...pomáhat Harry Potterovi je...poměrně nebezpečné.“

„Nejste náhodou ten, který všem říká, že jejich hlavní povinností je pomáhat Harrymu?“ řekl Ron. „V tom vašem časopise?“

Xenofílius se zadíval za něj, na bouchající a chrastící tiskařský lis přikrytý ubrusem.

„No...ano, díval jsem se na to tak, leč...“

„To platí pro všechny ostatní, ale pro vás ne, že?“ řekl Ron.

Xenofílius neodpověděl. Polknul a jeho oči přecházely z jednoho na druhého. Harrymu se zdálo, že právě podstupuje bolestivý vnitřní zápas.

„Kde je Lenka?“ zeptala se Hermiona. „Schválně, co si o tom bude myslet ona.“

Xenofílius zadržel dech. Vypadlo to, že se snaží uklidnit. Nakonec roztřeseným hlasem řekl:

„Lenka je dole u potoka a loví Bublinatky. Určitě...vás ráda uvidí. Půjdu a zavolám ji. A pak...no dobře tedy...pomůžu vám.“

Zmizel po spirálovitém schodišti dolů a uslyšeli bouchnutí předních dveří..

„Pokrytec jeden mizernej,“ řekl Ron. „Lenka je desetkrát lepší, než on.“

„Asi se bojí, co by se jim stalo, kdyby Smrtijedi přišli na to, že jsem tu byl,“ řekl Harry.

„Souhlasím s Ronem,“ řekla Hermiona. „Odporný starý licoměrník. Každému říká, jak by ti měli pomáhat a sám se z toho snaží vykroutit. A proboha, hlavně se držte co nejdál, od toho rohu!“

Harry poodešel k oknu na druhé straně místnosti. Uviděl potůček, úzkou třipytivou linku, která ležela daleko pod nimi na úpatí kopce. Když koukal směrem k Doupěti, přes okno přeletěl pták. Doupě ale bylo schované za dalším kopcem a nebylo vidět.
Ginny tam někde byla. Byli si dnes blíž, než kdy jindy za posledních několik měsíců, které uběhly od svatby Billa a Fleur, ale ona nemohla ani tušit, že k ní teď vzhlíží a myslí na ni. V
ěděl, že je to tak lepší. Každý, kdo s ním přišel do styku, byl v nebezpečí. Xenofíliusovo chování to jenom potvrzovalo.

Otočil se od okna a jeho pohled upoutal jiný prazvláštní předmět stojící na přeplněném zahnutém kredenci. Byla to socha krásné, ale stroze vyhlížející čarodějky, která měla na hlavě tu nejpodivnější myslitelnou pokrývku hlavy.
Dva předměty, které připomínaly zlatá naslouchátka, trčely ze stran. Pár maličkých modrých třepetajících se křidélek připevněných ke koženému řemínku poletoval okolo její hlavy, zatímco k druhému řemínku omotanému kolem čela měla připevněnou jednu z oranžových ředkviček.

„Podívejte na tohle,“ řekl Harry.

„Okouzlující,“ řekl Ron. „Překvapuje mě, že to neměl na svatbě.“

Slyšeli, jak se zavřely vchodové dveře, a o chvíli později Xenofílius vyšplhal nahoru po točitém schodišti zpátky do místnosti, nyní již obutý do gumáků a nesl směs různých hrnků a kouřící konvici.

„Ah, všimli jste si mého vynálezu,“ řekl, předal Hermioně tác s čajovou soupravou a přidal se k Harrymu stojícímu po straně skulptury.

„Vymodelovaný, přesně sedící na hlavě krásné Roweny z Havraspáru, nezměrnost rozumu je největším pokladem člověka!'“

Zaměřil se na naslouchátka.

„Toto jsou vyvrhovací ventily – odejmou všechny zdroje rušení z okolí myslitele. A tady -“ ukazoval na maličká křidélka, „- to je paruková vrtule – navozuje zrychlenou činnost mysli. A konečně,“ ukázal na oranžovou ředkvičku, „nastavitelná švestka, která zvyšuje schopnost přijímat neobvyklé věci.“

Xenofílius odkráčel zpět k čajníku, který Hermiona položila a pečlivě vyvážila na jednom z přeplněných stolečků.

„Mohu vám nabídnout výluh z lichokořenu?“ řekl Xenofílius. „Děláme ho sami.“
Když začal rozlévat tmavěfialový nápoj, který vypadal jako štáva z červené řepy, dodal: „Lenka je dole u mostu, je velice překvapená, že jste tady. Nebude tam dlouho – už skoro nachytala dost bublinatek na polévku pro nás pro všechny. Posaďte se a poslušte si.“

„A teď,“ sundal kymácející se hromadu listů papíru z křesla a posadil se s holínkama přes sebe, „jak vám můžu pomoci, pane Pottere?“

„Tak,“ řekl Harry a zadíval se na Hermionu, která povzbudivě přikývla, „jde nám o ten symbol, který jste měl zavěšený na krku na svatbě Billa a Fleur, pane Láskoráde. Přemýšleli jsme, co znamená.“

Xenofílius zvedl obočí.

„Myslíte snad znamení Relikvií smrti?“

91 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Brzo? co to znamená Brzo? hodiny? minuty? dny?

Anonymní řekl(a)...

jupíííí

Anonymní řekl(a)...

Dik konecne 20kapitola :D w00t

Anonymní řekl(a)...

máte tam na konci BUMBÁL

Anonymní řekl(a)...

no aspon nieco :D
rychlo rychlo dalsie

Anonymní řekl(a)...

nebudu řikat juchůů mám prwní komentář, pač to sem napíše dalších dwacet lidí a rázem to prwní koment nebude...takže chci jen říct, mega děkan a honem překládejte dál (tím na wás ale nechci zpěchat...;)

Anonymní řekl(a)...

Omlouvám se za kvalitu překladu, bylo to dělaný dost narychlo ;p

fox

Anonymní řekl(a)...

to jsem necekala... dekuju moc:) a jeste jsem ani nenapsala, ze jste skveli... takze ano, jste skveli a kuji, ze to delate... klara

Anonymní řekl(a)...

proc se nevola brumbal rovno kumbaaaal :D btw co je brzi ? je to neco jako chvilka? lebo ak ano tak chvila je 24 sekund a chvilka 12 tak gogogo meskate :D

Anonymní řekl(a)...

už aby tu byla další část :)
a díky za všechny předcházející kapitoly,jste skvělí ;)

Anonymní řekl(a)...

proč e tam vždycky naopsaný že to je vystaveno třeba ve 14:28, i když jste to tam dali až řed třetí?

Anonymní řekl(a)...

vite jak se pokazde "modlim" kdyz aktualizuju stranku?

Anonymní řekl(a)...

nechcete pomoct s prekladem?

Anonymní řekl(a)...

to admin : nechcete pomoct s tim prekladem?

Anonymní řekl(a)...

Kingley=Kingsley?

Anonymní řekl(a)...

ach jaj naco to tam davate ako som velmi rad ze sa snazite ale ked to tam date ja uz neviem odolat a precitam si aj tu cast aj ked som zastancom toho ze by sa maly davat cele kapitoly to sa proste neda ked tam je daco nove ja to proste musime precitat ... a co sa tyka toho druheho tymu preco im nedate ban na vasu stranku ??

Anonymní řekl(a)...

No tak to je fakt hukot...akorát dočtu devatenáctou kapitolu, tak trochu zoufale zkusim aktualizaci a zničeho nic se objeví dvacátá...supeer :))) Birky

Anonymní řekl(a)...

překladatel?snad 10 překladatelů

Anonymní řekl(a)...

Super.. nějaké pravopisné chyby vůbec nevadí.. nebo vynechaná písmenka.. každý si domyslí, co to je.. hlavní je, že už jsme zase o kousek dále.. :o)

Anonymní řekl(a)...

Bumbál bumbal
móoooooc díky za část 20. kapitoly už jsem myslela, že se vám něco stalo :D to by byla moje smrt :D

Endijka

Anonymní řekl(a)...

NO niekdo tu v komentaroch obhajoval cesky preklad oproti sloévenskemu : vo vsetkom inom ale nie v Harry Potterovi. Ostatne knihy aj ilmy prekladate lepsie ale na nazvoch z H.P. ste riadne pohoreli. Ved uznajte ze mozno v jednotke ked to bola rozpravka mozno mena ako Bradavice, Brumbal boli vpoho le teraz ked sa z toho stava zabijacky thriller tak mena ako Dumbledore, Rokfort sa mi ovela viac pozadavaju

Anonymní řekl(a)...

Jste úžasnííí, miluju vás:-*** :D:D

Anonymní řekl(a)...

jedu jedu jedu xD
kua potrebuju davku :/

Anonymní řekl(a)...

tak to fakt klobouk dolu...jde vam to supr to se musi uznat. Jen tak dal.

Anonymní řekl(a)...

ahoj, musim taky neco napsat, jste fakt husty, fakt moooooooc diky, hluboce pred vama smekam, kdy uz bude ta dvacata kapitola?? :-)

Netris řekl(a)...

Brumbál to určitě neni ve čtyrce když nalezli Skrka a omráčenýho Krůma tak Brumbál vyslal k Hagridově hájence něco jako "stříbrného ptáka"(podle mě Fénixe), to my leda musel mít změnu patrona a hlavně by nesměl bejt mrtvej.

Anonymní řekl(a)...

bezvaaa ste bezvadny takhle si tu knizku budu moct precist ste driv jak vyjde coz je uplne bezvadnyyy ...

Torak řekl(a)...

Tak tohle Rowlingová nějak nedomyslela. Sbírat ostružiny v tuhle roční dobu?? Se asi pomátla, ne?
Ale super překlad, jen tak dál a popoháněčů si nevšímejte, by chtěli všechno hned ;-)

Market Snape řekl(a)...

Ahoj. Moc vám gratuluju... myslim, že neni niujak zvlášt poznat, že by váš překlad nebyl odborný , a že se od toho co přijde od profesionálů moc lišit nebude. Pokud byste potřebovali pomoc... věděla ych o pár lidech co by mohli překládat s vámi... Jinak jste velice dobří.

Anonymní řekl(a)...

Vyprdněte se na kvalitu, já chci vědět jak to bude dál!:D Jste vážně skvělí, já vás milujuuuuuu!:-* Nebejt vás, tak...Ani nevim!:D

Anonymní řekl(a)...

Jste vážne uplně super jenom me mrzi ze zitra jedu pryc takze asi moc toho uz neprectu:(ale jinak jen tak dal

Anonymní řekl(a)...

roky čekání se vyplnily..............
ale jenom na prvních pár řádků
ten jeden byl nejlepší že?
před dvouma dnama ste davali tři kapitoly deně co se pokazilo?
jeden překladatel z deseti přece nemuže spomalit o osumdesát procent?
já věřím že děláte co nejrychlej můžete,ale nepokazilo se něco třeba aji ňákej kompl někomu z vás?
prosím odpovězte

Anonymní řekl(a)...

super moc vám děkuji že si s tim dáváte takovou práci to přeložit já bych to do knížky nevydržel

Anonymní řekl(a)...

omg uz je sobota skoro za nami a stale len velmi maly kusok 20. kapitoly :(:(

Anonymní řekl(a)...

Super,doufám,žeto stihnete do půl hodiny to tam dát,protože za hodinu jedem na chalupu,tak to musim přečíst!!!!!

Anonymní řekl(a)...

Harry se Ronovy nesmál... Ronovi by melo byt s mekkym... nemyslim to spatne, chapu, ze to bylo na rychlo nebo tak... tak se nezlobte, ale toty chyby me proste deptaji... :)

Anonymní řekl(a)...

nechcu nic říkat ale těm slovákům to de rychlej a to jich je min

Anonymní řekl(a)...

dumledor a rokfort sou uplny hovadiny, totam radsi nechte nazvy jaky chcete nez tuhle slovenskou slataninu anglictini. jinak uz me zacina stvat ze vam to jde tak pomalu a piste aspon kdy bude kapitola nova bo co se deje.

nemozu si odpostit ale na HP7 to dela 1 borec a tady vas je 10 a rychlost je stejna a este s vynechavkama a chybama!! OMG

Anonymní řekl(a)...

co je chvile?uz to je hodina ja to nevydržim to napeti ale jinak ste fakt moc dobři !!!!!jen tak dal

Anonymní řekl(a)...

Anonymní řekl(a)...

překladatel?snad 10 překladatelů
28. červenec 2007 15:09


Ne, na 20 vypadl jeden překladatel

Deni pení řekl(a)...

Super.. nějaké pravopisné chyby vůbec nevadí.. nebo vynechaná písmenka.. každý si domyslí, co to je.. hlavní je, že už jsme zase o kousek dále.. :o)
28. červenec 2007 15:09


jj, za pravopisné chyby a chybějící se omlouvám, při překladu, zvlášť když to muselo být narychlo, si ještě vše kontrolovat je nad moje síly ;)

Anonymní řekl(a)...

jedu jedu jedu xD
kua potrebuju davku :/
28. červenec 2007 15:14

snad nebude vadit když prozradím že včera jsem překládal kapitolu 24. :P takže další části/kapitoli snad můžete očekávat brzo

Anonymní řekl(a)...

prosiiiim dejte to sem co nejdriv - to nejde vydrzet takovou dobu...............

Anonymní řekl(a)...

nám to nevadí že tam sou opravdu jakýkoliv opakuju jakýkoliv pravopisný chyby
málokdo si těch chyb všimne když je naprosto zamotanej do kvalitního a suprovího příběhu

Anonymní řekl(a)...

ale nám ty chyby nevadí hlavně že je tam příběh koho zajímají pravopisný chyby když je tam bezvadnej harry potter

Anonymní řekl(a)...

Supr.Díky moc,že to překládáte

Anonymní řekl(a)...

díky za tu část jste nej.

Anonymní řekl(a)...

Moc díky z překlad, jste úžasní, už se těším na pokračování. Jen malá poznámečka, nemělo by tam být za přímou řečí "...a jak jsi přišel na to Tabu," zeptal se H a r r y h o?

LukášK řekl(a)...

TO ZVONENIE33 Tak to sem byl asi ja,ale ja nerikam ze slovenskej preklad je spatnej,to je vo zvyku,kazdymu se libi nejakej jinej,ale s..e mne,kdyz nekdo mluvi o tom ceskym jako o priblblym...Takze nic ve zlym,proti slovakum ani vasemu prekladu nic nemam

Anonymní řekl(a)...

jj presne kolik j to???hodiny???nebo minuty??

Anonymní řekl(a)...

Prosím když ta kapitola nebude kompletní šlo by k tomu napsat část jako ste to dělali? Pak když vidim netknutej název tak jásám pak na to kliknu a je tam pár řádků.....ale jinak ste moc supeer a děkuji za překlad

Anonymní řekl(a)...

Poviete mi koho je ten patronus???

Anonymní řekl(a)...

vaaaaaa uz sa tesim na pokracovanie

Anonymní řekl(a)...

SSSSSSSSSSSUUUUUUUUUUUPPPPPPPPPPPEEEEEEEEEEERRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!Akdy je BRZO???????:)Doufám že za chvilku protože se hrozně nudim:D anavíc musim dávat bacha na bráchu aby nezasedl compa:):):D

Anonymní řekl(a)...

což je pravda že byste aspoň jednou mohli říct kdy to tu přibližně bude ... rád bych si to naplánoval ... doufám že aspoň tak do 22:00

Snape řekl(a)...

ad zvonenie33: V překladu i jmen Vl. Medkem český překlad slovenský dosti silně převyšuje: např. Privit Drive nemá s žádným privátem nic společného, ale "privit" je ptačí zob. Zrovna tak, jako s Brumbálem i famfrpálem se silně trefil. O Bradavicích, "hogwards" jsou totiž prasečí bradavice, snad ani není potřeba diskutovat na rozdíl od slovenské továrny na výrobu sýrů - Rokfort. Ovšem ve chvíli, kdy se toho chytil Pavel Medek a začal vytvářet překlady ne podle významu (Luna = Měsíc, což s žádnou Lenkou nemá nic společného, či Lovegood je anglický filosof), ale pro děti (o jeho skryté reklamě firmy Danone raději pomlčím - Vitál od Danone), tak se český oficiální překlad nedá vůbec číst.

Anonymní řekl(a)...

Doufam ze jeste dneska bude ta dalsi cast protoze bych jinak asi umrel nudou! :)

Anonymní řekl(a)...

to zvonenie33 a to všechny, co pořád řeší překlady jmen.

Jsem češka, tudíž s čechy táhnu za jeden provaz. Za panem Medkem stojím ( i když, viteál mi nesedí, ale to je věc názoru.)

Chci říct asi toto: Angličani, když si přečtou anglickou verzi, tak právě proto že jsou angličani, tak na ně ze jmen jako Dumbledore atd... dýchne jistý význam toho slova, který si spojí s charakterem, či vzhledem postavy. Kupříkladu, jaký si vy - slováci- uděláte obrázek o postavě jménem např. Flitwick? Angličan to pochopí,a udělá si o postavě obrázek, čech, protože to má přeložený, tak to pochopí a udělá si obrázek taky, jenom pro vás je to jenom a pouze "cizí jméno". Bez významu. A nevím, co pořád ty překlady kritizujete!!! Vždyť překládáte taky!!!!!! Samozřejmě, máte povedený překlady, například Hop-šup prášok (letax) je úžasnej. Ale ty vaše jména!!! Například:Godric Gryffindor, česky Godrikův důl, slovensky Richard Chrabromil. Proboha, jak jste na toho Richarda přišli?? A proč se toho aspoň nedržíte??? Godrikův důl, by měl být logicky ve slovenštině Richardova úžľabina, ale najednou už je to Godricova úžľabina. A spojitost?? Nevidím. Pan Medek z 95% křestní jména nepřekládá. Jen příjmení, aby nám přiblížila charakter postav. Ale vy klidně z Helgy děláte Brigitu, z Hermese Hestii, z Roweny Brunhildu... a takhle by se dalo pokračovat do nekonečna. Tak už konečně PŘESTAŇTE KRITIZOVAT české překlady jmen, když se sami držíte originálu možná míň, než my češi.

Anonymní řekl(a)...

jste fakt úžasní!!!! jde vám to vážně rychle a pár chyb vůbec neva!!!§ jen tak dál!!! děkuju děkuju

Anonymní řekl(a)...

Už je ta kapitola kompletní nebo zbývájí ještě nějaké texty?

Anonymní řekl(a)...

chtělo by to za to co tady děláte vytesat nějaký oslavný pomník, děkujeme

Netris řekl(a)...

Nářez tak už pomalu víme co je Relikvie smrti. Teda tohle mě zaskočilo.
P.S. Dík za skvělou rychlost překladu!

Unknown řekl(a)...

sakra lidi ste jak blbý je tu milion příspěvků v kterejch je jedno a to samý: ste super fakt úžasný ak vám to de. To oni vědí to je jim jasný:))Ty komentáře neslouží jako vzkazy autorův ale aby komentovali tu kapitolu!!!DObrý den pane Láskoráde, jsem Bond, James Bond:-D

Anonymní řekl(a)...

_________________
OPRAVA___________!!!

Teď si na mě slováci smlsnou. Uznávám, upsala jsem se.
Godric Gryffindor je česky samozřejmě Godrik Nebelvír, nikoliv Godrikův důl. Chybička se vloudila.

Anonymní řekl(a)...

Budu mluvit za autory, 20. kap iž je kompletní

Steve

Anonymní řekl(a)...

prave som tu nasla tento preklad a myslim ze je to suuuuper!!!
uz aj idem citat!!!
Velky dik celemu prekladatelskemu timu!!!!!

Anonymní řekl(a)...

vdaka vam velka ze to robite len sa chcem opytat ci su to fakt cele kapitoli ale asi su len som si neni isty pretoze v knihe je to postrankach no ale nepripada mi to ako cela kapitola ale zase vlastne naco by ste prekladali len polovicu no =D uz mi z toho sibe ale kolko to bude mat cele kapitol ?? dik vam moc a pohnite alebo lepsie povedane pospeste :o))

Anonymní řekl(a)...

Jůůůůůůůůůů. Jste supéééééééééééééér. Smím se zeptat, kdy bude pokračování? Je to jak droga =o)

Anonymní řekl(a)...

mno supeeeer :)))) asi sem fakt trubka ale nejsem schopna to poznat......uz je to cela kapitola? nebo jeste bude dalsi cast?? jinak diky moc za tu praci co si s tim davate!!!!

Anonymní řekl(a)...

No teda, nevěřím svým očím! Někdy na začátku jsem četla jednu kapitolu, která byla v příšerné kvalitě, nedalo se to vůbec číst a tak jsem přesedlala na stránku, kterou dělá HP7. Ale když jsem teď mrkla na další kapitoly (střídám to s originálem a překladem HP7), jsem dost překvapená, jak se tu zlepšila kvalita. Dá se to číst! :-D udělali jste velký pokrok, Fénixáci...děkuju

Anonymní řekl(a)...

Opravte prosím 2x hrubku
Harry se Ronovy nesmál
na začátku poslední rozepsané kapitoly

Anonymní řekl(a)...

prosím další kapitolu nebo hcípnu zvědavostí !!! díky mooc Jirka

Anonymní řekl(a)...

yop, toto je konec kapitoly

ivik.bublik řekl(a)...

hustýýý konečně jsme se někam dostali tak relikvie smrti?? hmm

ondas řekl(a)...

Mazec jak ma bejt,ale taky si nejsem jistej, jeslti ta kapitola uz skoncila a nebo tam jeste neco pribyde :-)

Anonymní řekl(a)...

TO Slováci, kteří kritizují české názvy.

Snad si trhněte nožkou. Už tady byl link na anglicko-česko-slovenský slovník jmen a výrazů. Tak si ho stáhněte, vytiskněte a když nejste schopní si pamatovat česká jména, vždycky si to najděte. Mně osobně se české názvy líbí a hlavně jsme již na ně zvyklí. Tak při 7. dílu asi dost těžko budeme přebírat názvy slovenské jenom proto, že se to vám líbí. Když čtete český překlad, musíte počítat i s českými názvy a jmény. A pokud se vám to nelíbí, tak si počkejte na překlad slovenský. Kdybych někde našla slovenský překlad, který by byl dále než český, a začala si ho ze zvědavosti číst, tak nebudu kritizovat slovenské názvy a jména. Tak přestaňte vyrypovat, buďte rádi, že vám to někdo přeloží, abyste tomu rozuměli a držte pusinky.

Anonymní řekl(a)...

to anonymní:
je to celá kapitola. Kapitola 21 na to hned navazuje.

Anonymní řekl(a)...

to kara : ako sorry a nechcem to tu rozpitvavat pretoze ako nevime co tu riesis ze pri preklade ceskych nazvov sa medkovi dari ty si asi spadla na hlavu ze? co ti pre boha pomoze ze si predtavis ze Kornelius fudge je popletal ... fuha on sa asi casto popletava no ty si asi spadla z jahody co ti uz len toto moze pomoct aby si pochopila postavu? nevime ale myslim ze sama rowla napise a opise postavu nejlepsie ako sama vie a myslim ze podla mena sa nic neda zistit ako sorry ale to ste malui dat meno harrymu nie hhary potter ale harry chlapec ktery prezil alebo hermione grangerovej ste malôi dat hermiona byfloska a ronovi weasleymu ron strachopud ako neviem co na to dodat ale tu hovadinu co si napisala ze ti to pomaha vykreslit si postavu je absolutne od veci a ako prepacte tento komentar som si nemohol odpustit lebo tie hluposti co napisala v jej ,, komentari,, boli ako od 10rocneho decka studo

Anonymní řekl(a)...

Uz by to mela byt kompleti kapitola.

Market Snape řekl(a)...

Harry se Ronovy nesmál, chápal, na co myslí. Ta myšlenka, že se k nim dokázal připojit Brumbál, že je pozoruje a hlídá, byla nepopsatelně utěšující.

Harry se Ronovy nesmál, chápal na co myslí. Ta myšlenka že se k nim Brumbál, že je pozoruje, hlídá, by byla nepopsatelně utěšující.
Zatřásl hlavou.

MÁTE TO TAM DVAKRÁT :-)

Anonymní řekl(a)...

Všichni co na tom děláte ste fakt dobrý

Anonymní řekl(a)...

to anonymní 17:10
třeba mi je deset.

Nehledě na to, že zrovna ten tvůj FUDGE = anglicky zbabrat, zmatenost, mluvit nesmysly... tudíž pro čecha přeloženo jako Popletal, že?? Jak prosté a logické.

Anonymní řekl(a)...

to zvonenie33:pomlc,podle me je cesky i slovensky preklad dobry.Ale to jak si ty myslis ze se to stava zabijackym..tak nesouhlasim,vzdyt je to pro deti od10let.
Jinak fakt diky za preklad..fandim at se dari jen tak dal...

Anonymní řekl(a)...

to 28. červenec 2007 17:04

představ si že mě osobně se to s těmi překlady jmen čte líp.
kdyby si měl trošku fantazie, přemejšlel a hnedka nezacházel do extrému tak bys poznal, že přeložení mena s konotací na nějaký význam má smysl.

Anonymní řekl(a)...

Hej no určitě, šel jen pro Lenku a najednou je tak milej a chce jim tak hrozně pomoct..?

Anonymní řekl(a)...

skvelý preklad, len jeden menší dodatok:neviem, či sa slovo erumpent vôbec v češtine nejako prekladá ,ale rozhodne to nie je jednorožec(angl. unicorn), je to zviera podobné nosorožcovi.

Anonymní řekl(a)...

jen pro korekci:
„Ale Harry, to je roh jednorožce!, To je nebezpečný předmět třídy B a je extrémně nebezpečné mít ho v domě!“

navrhuji třeskoroha

Anonymní řekl(a)...

a je to celá kapitola? mě se zdá, že to má nějaký divný konec.

Anonymní řekl(a)...

Brzo? co to znamená Brzo? hodiny? minuty? dny?

Anonymní řekl(a)...

za Xenophiliem ne Xenophiliusem . Plzky oprav to . Předem díky

Anonymní řekl(a)...

pises tam Zmuchlorohý smrkač ale je to Muchlorohý chropotál. oprav to pls! jinak diky je to super!!!!

Anonymní řekl(a)...

super, díky, jen tak dál

Anonymní řekl(a)...

No tohle...!!!! To se neda s originalem naprosto srovnat...! Cetla jsem jak anglickou verzi tak cesky preklad a byl tak 100x lepsi nez tady ty zvasty...!